Круша Уилямс - описание и характеристики на сорта

Плодовите култури отдавна са популярни сред градинарите. Няма район, където освен касис, ябълкови дървета и сливи, няма да има място за круша. Крушата Уилямс е особено почитана от градинарите. Известен е със своите непретенциозни грижи, сладки, ароматни плодове и високи нива на съхранение. Освен това има няколко подвида на сорта, които дават плод по-рано или по-късно през летния сезон.

Описание и характеристики на сорта

Този сорт круши получи името си благодарение на английски селекционер. Създателят беше фокусиран върху топлия климат на своя регион и всъщност не се интересуваше от адаптирането на културата към мразовитите зими на Русия. Поради това сортът се препоръчва да се отглежда в мек климат.

Сортът круша Уилямс е известен със своята непретенциозна грижа, сладки ароматни плодове и гъвкавост в обработката.

Дървото не е високо, рядко расте до 3 метра височина. Има класическа яйцевидна зеленина, леко извита с блясък отвън. Короната е плътна, пирамидална. Издънките са мощни, дебели, извити. Културата не е самоплодна, така че има нужда да се засади сорт опрашител до нея. Започва да дава плодове след третата година от живота. Плодовете са сочни, ароматни.

За справка! В Държавния регистър на Руската федерация крушата Уилямс е регистрирана като ранна есенна круша. Другото му име е Херцогиня лято.

Препоръчва се за отглеждане в топъл климат

Описание на дървото

Дървото расте бързо, бързо. Плодове от 3-4 години, в присъствието на дюля като подложка. След първия плод растежът на Уилямс се забавя. Разстилащата се, удебелена корона расте под ъгъл. Клони с кафеникав оттенък със сив оттенък, огъващи се към земята под тежестта на плодовете. Крушата не е способна на самоопрашване. Листата са големи, овални, гладки и лъскави. По ръба на листа има малки, чести прорези. Цъфти късно.

Плодове

Плодовете обикновено са с крушовидна форма, големи. Теглото на всеки плод варира от 170 до 250 грама. Кожата е тънка с тъмни петна. Цветът на плодовете е жълт с румени страни. Някои подвидове може да са с червен цвят.

Пулпът е сочен с кремообразен нюанс. Деликатна на текстура, с леко зърнесто. Вкусът на плодовете е сладък, меден с индийско орехче. Ароматът е ярък, интензивен.

Цветът на плодовете е жълт с румени страни

Производителност и съхранение на плодовете

Всяко съцветие на сорта има поне 5 цвята, от които са завързани 2-3 круши. Реколтата узрява в началото на август. Характеристиките на добива на тази култура бяха високо оценени. Колкото по-старо е дървото, толкова повече плодове. Но не забравяйте за влиянието на външни фактори: мястото на растеж, климата и земеделските технологии.

Дърво на възраст над 10 години, с добри грижи при меки климатични условия, може да зарадва градинар със 150 килограма реколта.

При стайна температура плодът ще лежи най-много седмица. В мазе или хладилник не повече от месец и половина. По-дългото съхранение изисква някои препоръки:

 • ранна реколта, седмица преди пълно узряване;
 • обвиване на всеки плод с пергамент;
 • спретнато съхранение в дървена кутия;
 • температурата на съхранение не трябва да бъде по-ниска от 1 ° C и не по-висока от 2 ° C;
 • влажност на въздуха в рамките на 90%;
 • 2 пъти месечно проверка за разваляне на плодове;

Важно!Поддържането на круши в прясно състояние не е дългосрочно. По-препоръчително е плодовете да се съхраняват след обработка: под формата на блата, консерви, конфитюри, сушилни и компоти. Когато прясната храна е замразена, съхранението може да бъде удължено до две години.

Характерният добив на сорта круша Уилямс е високо оценен.

Циклично плододаване и самоплод

Круша Уилям цъфти рано, но за дълго време. Пълната зрялост на плодовете настъпва до втората декада на август. Обемът на реколтата зависи от климатичните условия и грижите за дърветата.

Тъй като сортът не е самоплоден, наблизо трябва да има дърво-опрашител. По-често това е Горската красавица, Пас Крассан, Александровка или Оливер де Сер.

Разпределение на сорта по региони

Сортът дължи своето раждане на Англия. След това е пренесено във Франция, а оттам в Крим и на юг от Русия. Днес културата се счита за референтна и се отглежда в топли условия в такива региони на страната като: Адигея, Кавказ, Краснодарска територия.

Често се среща в Украйна, Грузия, Литва, Молдова, Туркменистан, Азербайджан.

Болести и вредители

Уилямс е сорт, склонен към заболявания на характерните крушови дървета. По-често като:

 • краста;
 • плодово гниене;
 • рак на корена;
 • цитоспороза;
 • ръжда.

За този сорт не са изключени вредители от насекоми.

За превантивни и санитарни цели срещу ръжда и струпясване, 2 пъти годишно, дърветата трябва да се третират с течност от Бордо или колоидна сяра, разтворена във вода.

За борба с цитоспорозата се използват градински вар и меден сулфат.

Плодовото гниене се предотвратява с йоден разтвор или други фунгициди, закупени от градинарските магазини.

Ако се подозира рак на корена, растението се унищожава при първите признаци на заболяването. В противен случай можете да унищожите близките дървета. За да се избегне болестта, преди засаждането в земята, разсадът се държи в разтвор на меден сулфат в продължение на 20 минути.

Санитарното пръскане на дървета се извършва 2 пъти годишно. За целта използвайте фунгицидите Korsar, Iskra, Aktara или Inta-Vir.

Сортове круша Уилямс

Описанието на сорта круша Уилямс предполага наличието на няколко подвида, които не са по-ниски от нея по вкус:

 • Curé. Подвидът обича топлите места, цъфти обилно и плододава добре. Цъфти с розов оттенък. Крушите са удължени, ярко жълти. Пулпът е сочен, зърнест, сладко-кисел на вкус.
 • Уилямс е лято. Най-добрият представител на подвида от този вид. Расте бързо. Максималната си зрялост достига до 12-годишна възраст. Културата е ниска с жълтеникав ствол и клони. Цъфти късно, тъй като всъщност дава плодове. Можете да берете първите круши не по-рано от началото на септември. Плодове с лъскава, зеленикава кора, розоволистна. Вкусовите характеристики на жълтеникаво-бялата сочна каша получиха най-висока оценка.
 • Уилямс Ред или Руж Делбара е компактно дърво, гъсто покрито с листа. Реколта от него трябва да се очаква не по-рано от петата година от засаждането. Узрява до края на август. Плодовете са продълговати, с неравна кожа с бургундски оттенък. Пулпът е кремообразен, кисел, с ярък индийски орех.
 • Московска херцогиня. Притежава висока устойчивост на замръзване и среден добив. Плодовете са ранни и много големи. Понякога до 1 кг тегло. Има деликатен мек вкус и приятен аромат.
 • Зимна херцогиня. Не е причудлива в грижите, но е придирчива към почвата. Обича слънчеви райони. Дава добра реколта с големи плодове. Но късно, в средата на есента. Плодовете са големи, с тегло 500 грама, жълти. Вкусът е меден с лека киселост.

Предимства и недостатъци

Крушата Уилямс, както и другите култури, има редица предимства и недостатъци. Плюсовете на вида включват:

 • ранна зрялост;
 • висока производителност, особено при зрели дървета;
 • красив външен вид на плодовете;
 • невзискателност към почвените показатели;

Заедно с плюсовете, има някои недостатъци на сорта:

 • ниска зимна издръжливост, риск от измръзване на издънките и корените на дървото;
 • липса на самоопрашване;
 • непоносимост към суша;
 • податливост към болести;

Сортът има много предимства, като: висок добив, добър вкус на плодовете и богатите им полезни свойства.

Кацане

За засаждане на разсад се избира добре осветено, защитено от течения място. Опрашителите трябва да растат недалеч от посадъчния материал. В противен случай няма да има реколта, защото културата на Уилямс не е самоплодна. Разсадът е избран не по-малко от една година от живота и не по-нисък от 1,5 метра височина.

Дърветата се засаждат през пролетта, след измръзване, но преди да набъбнат пъпките. Есенното засаждане се извършва преди настъпването на първата слана, така че разсадът да има време да получи всички необходими хранителни вещества от почвата.

Технология за кацане

Дупката за засаждане трябва да бъде с диаметър и дълбочина най-малко 80 cm. Кореновата система на крушата се държи в стимулатор на растежа около 10 часа, след което се спуска в дупката и се поръсва със смес от градинска пръст, хумус и суперфосфат. След това се полива обилно. За подпомагане на разсада се вкопава колче до него. Разстоянието между дърветата се поддържа най-малко 4 метра.

Дупката за засаждане на разсад трябва да бъде с диаметър и дълбочина най-малко 80 cm

Агротехника

За активен растеж и плододаване е необходимо да се грижите правилно за културата. А именно:

 • Поливането трябва да бъде редовно, особено през сухите сезони. През първите 3 години крушата се полива обилно всеки месец. Районът около багажника не трябва да изсъхва. При прекомерни валежи поливането за кратко се намалява. Те напълно спират да напояват дървото преди измръзване.
 • Редовен контрол на плевелите.
 • Мулчирането ще помогне да се запази влагата в кръга на багажника.
 • Торовете се внасят три пъти годишно. През пролетта Уилямс се захранва с азотни вещества, през лятото с лопен, а през есента с калий-съдържащи препарати.
 • Подрязването се извършва през пролетта и есента. За да се предотврати разклоняването, клоните се съкращават с 40 см всяка година. Освен това отслабените или болните издънки се отстраняват за санитарно подрязване.

Полезни характеристики

В допълнение към приятния вкус и ниското съдържание на калории, крушите Уилямс имат и други полезни качества:

 • Яденето на плодове от круши може значително да подобри имунитета.
 • Пулпата от круши има благоприятен ефект върху функционирането на стомашно-чревния тракт, черния дроб и бъбреците.
 • Поради високото съдържание на витамин С в плодовете, стените на кръвоносните съдове се укрепват, стават еластични и здрави.

За справка! С помощта на отвари и инфузии от плодовете на културата на Уилямс се лекуват бронхит, туберкулоза и тахикардия. Крушите са добри и като антидепресанти.

Крушите от Уилям имат много полезни свойства и са добри дори като антидепресанти.

Възможни нарастващи проблеми

Когато отглеждате крушово дърво, можете да се сблъскате с някои проблеми:

 • Чувствителност към атаки на болести и вредители. Не трябва да се пренебрегва профилактиката на болести и насекоми.
 • Ниска зимна издръжливост. Преди настъпването на студено време се препоръчва да увиете млади разсад.

Тези градинари, които все още не са засадили круша Wilms на своя сайт, имат добра възможност да я придобият. Сортът е спечелил славата и признанието на летните жители по целия свят с неговата причудливост, висок добив, вкус и полезни свойства. С подходящи грижи и спазване на простите основи на селскостопанската технология, културата ще ви радва с богата ароматна реколта всяка година.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина