Присаждане на хортензии от едно място на друго - кога и как да го направите

За да се запази свежестта и великолепието на декоративните храсти, е важно да се трансплантира своевременно. Хортензия (или хидрангия) е деликатно и взискателно цвете, почвата за него се подготвя предварително. Трябва внимателно да изберете момента за успешна трансплантация на растения.

За какво е трансплантацията на хортензия?

Трансплантацията на хортензия е необходима в няколко случая:

 • за размножаване на обрасли храсти;
 • за подмладяване на старо растение;
 • при организиране на ландшафтен дизайн;
 • когато растението се е вкоренило лошо на старото си място и не се развива;
 • когато околната зеленина отнема влага и хранителни вещества от храста;
 • цветето е станало тясно в предишното легло или в саксията.

Добре поддържаната хортензия образува отлични композиции в пейзажи и оранжерии

Ако храстът е спрял да се развива, влошил се е или е спрял да цъфти, струва си да преместите хортензията на по-удобно място. Различни фактори влияят върху качеството на развитието на цветята:

 • състав и съдържание на влага в почвата;
 • характеристики на осветлението;
 • наличието на сгради и растителност в непосредствена близост до хортензията.

Забележка! Ако растението няма болести на кореновата система или влиянието на паразитите, причината за лошото развитие се крие в грешното съдържание.

Кога е по-добре да трансплантирате хортензия

Преди да започнете „преместване“, е необходимо да изчислите подходящото време, тъй като мястото е подготвено предварително, а след прехвърлянето цветето се оставя да пусне корени. Когато е възможно да се трансплантира хортензия от едно място на друго, става ясно от естествените признаци: липсата на пробудени пъпки и цветя, подходящо време, настъпване на период на покой. Кога да трансплантирате хортензия и по кое време?

Процесът на трансплантация на хортензия е доста бърз.

През пролетта

Когато студовете напълно се оттеглят и почвата се затопли добре, те започват да трансплантират храста. Важно е да имате време да направите всичко, преди да започне активното формиране на бъбреците. Спонтанното презасаждане ще бъде стресиращо и може да повлияе негативно на здравето на храста. В Московска област и регионите на средната зона такъв период пада в края на март - първата десетдневка на април, в студените райони те чакат май.

Добре е да се знае! Пролетната трансплантация се отличава със своята естественост - спящото растение пониква нови издънки, вкоренява се ефективно и не спира да цъфти.

През лятото: пресаждане на цъфтящо растение

Пресаждането на цъфтящо растение през юни и юли не е най-добрият вариант за хортензии, както при повечето други градински храсти. Когато храстът дава цялата си сила на цъфтежа, невъзможно е да се наруши кореновата система, в противен случай хортензията може да спре да полага пъпки за няколко години предварително, възприемайки създадените условия като изключително неблагоприятни.

Възможно ли е да се трансплантира нецъфтяща хортензия през юни е спорен въпрос. Не се препоръчва пресаждането на домашни цветя в нова саксия през лятото, с изключение на онези случаи, когато става въпрос за спасяване на умиращо растение.

През есента

Есента се нарича най-благоприятният период за "преселване" на храста. Извършва се след отпадане на топлината и приключване на цъфтежа. През този период растението натрупва хранителни вещества в корените и образува нови цветни пъпки.Според календара такива дни падат в средата на септември за средната лента. В Сибир и Урал хортензиите се вкореняват на ново място в края на август.

Предимството на есенното движение е, че храстът образува нови коренови издънки, не разтваря младите приземни стъбла. Приготвя се за зимата и през пролетта растението ще се събуди с пълна сила. Най-важното е да не се увреждат образуваните пъпки, за да не се спре образуването на пъпки.

Младите цветя бързо се приемат в нова среда

Важно! Препоръчително е да премествате само млади храсти (под 5-годишна възраст). Възрастен екземпляр е по-труден за адаптиране към нова зона на мястото.

Как правилно да трансплантирате градинска хортензия

Еднолистен градински храст обича интензивното поливане и умереното осветление. Растението расте най-добре на подкиселени глинести почви, далеч от масивни дървета и сгради.

Как да изберем седалка

Паникулатните храсти са чувствителни към пространството и температурата:

 • Хортензията не се засажда близо до стените на сградите - през зимата близостта на камъни може да доведе до хипотермия на кореновата система.
 • Добре е да има място от източната страна. Хортензията обича мекото слънце, но не понася топлината на печене. Под зенитните лъчи храстите могат да спрат да цъфтят и да изтъняват. Най-добрият вариант е да се отглежда на полусянка.
 • Подобни на дървета и буйни цъфтящи храсти не трябва да се поставят в близост до големи дървета и други декоративни насаждения. Растенията не трябва да се борят за влага и хранителни компоненти на почвата.
 • Леглото не се поставя в ниско разположена зона, където има риск от наводнение.

На бележка! Вътрешните екземпляри се препоръчват да се поставят на слънце през пролетта и есента и да се следи осветлението през лятото, като се използват филтърни завеси.

Подготовка на ями и почви

Място за трансплантация на хортензия се подготвя предварително, 2-3 месеца преди "преместването". Почвата се подхранва добре и изравнява pH. В зависимост от сорта почвата се подкислява с иглолистен тор и железосъдържащи препарати. Друг важен момент е отводняването. Това е от съществено значение в дъждовните региони. В района на Ленинград дори и най-устойчивите храсти няма да оцелеят, без да премахнат излишната влага.

Овлажняването осигурява бързо вкореняване на храста

Правилният микс от хранителни вещества се счита за комбинация от равни части торф, хумус, листна почва и речен пясък. Съставът трябва да включва:

 • суперфосфат - 0,6 g;
 • калий - 0,2 g;
 • урея - 0,2 g;
 • хумус - 0,1 g

Важно! Почвата под хортензия трябва да е рохкава и дишаща. Плевенето и изкопаването периодично се извършват в радиуса на корена. Преди засаждането почвата се изкопава.

За хортензия се приготвя дупка с диаметър 40 см - в зависимост от размера на храста. Дълбоко в себе си - приблизително същото. Целият обем се запълва с хранителна смес. В деня преди трансплантацията леглото се овлажнява добре и течността се оставя да се абсорбира.

За засаждане на храст до 3-годишна възраст се организира половин метър дупка, за 5-годишни растения - метър, а за по-зрели екземпляри - половин метър. Това ще позволи на храстите да се развият напълно в бъдеще.

Подготовка на растенията: размножаване или преместване

Има два варианта за пресаждане на градински храст: внимателно прехвърляне на развито растение заедно със земна буца или разделяне на плътна коренова система. За максимален комфорт и бързо вкореняване храстът не се разделя, а запазва естествената си форма и микрофлора в кореновата зона.

Важно е да се избягва излишният стрес върху растението.

Преди процедурата клонките се почистват от сухи отломки и се събират под турникет, така че да не се разпадат. Прилепналата почва не е тапицирана или измита - това ще намали стреса при трансплантация. Ако се работи с млади растения, препоръчително е да се даде предпочитание не на отвореното покълване, а на хранителната камера.

Директна трансплантация

Храстът трябва да се потопи в земята, като погребе корените на нивото на почвата - не трябва да се зарива в земята или да се откроява като хълм.Растението, заедно с "родната" земна бучка, се премества в подготвената дупка, луменът се запълва с питателна почва, полива се обилно, но не се набива. 1 храст, в зависимост от размера му, ще отнеме 1-4 кофи вода.

Характеристики на пресаждането на стайна хортензия от саксия в саксия

Преди да присадите хортензията в по-голяма саксия, запасете хранителна смес. Старата почва се отстранява само ако е замърсена или заразена. В други случаи изкопаното цвете, заедно с обичайната буца пръст, се поставя в нов съд и се пълни с висококачествена почва с кисела или неутрална реакция.

Допълнителна информация! У дома цветето се нуждае от умерено поливане и няма нужда от мулчиране. Овлажняването се извършва в корена, горният слой на почвата се поддържа разхлабен.

Грижа за трансплантирана хортензия

Когато един храст се премести на ново място, той се нуждае от редовно поливане, за да ускори образуването на нови коренови издънки. При горещо време почвата се навлажнява през ден, през хладния сезон - според състоянието на горния слой.

Отслабеното растение може да се нуждае от подкрепа, особено през есента, когато дойдат силни ветрове. Малка клетка се превръща в ефективна защита, но могат да излязат и прости колчета, които ще предотвратят храста да падне настрани или да излезе от хлабавата земя преди вкореняване.

Удобно лекарство за трансплантирани храсти

Не можете да прехранвате цветето. При пресаждането на хортензии през пролетта на друго обогатено място не се изисква повече тор. Кореновите области са покрити с мека мулчировка от дървени стърготини, но те не позволяват на течността да застоява в дебелината си.

Вътрешните храсти се поливат обилно, държат се на светлина, с лошо приемане, те се връзват. Деликатното разсаждане и правилната грижа за този невероятен градински храст ви дава възможност да се възхищавате на яркия му цвят всяка година.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина