Asters засаждане и грижи на открито

Aster е тревисто коренище от семейство Asteraceae или Asteraceae. Расте на храсти, може да достигне височина 150 см. Стъблата са прави и силни, листата са прости. Венчелистчетата са с форма на език, с различна дължина, събрани в кошници. Колкото по-близо до центъра, толкова по-къси венчелистчета. Централните са оцветени в жълто, цветът на останалите листенца може да бъде всякакъв: син, розов, оранжев, люляк и др. Удължените семена имат парашут за лесно разпространение. Има до 200 вида астри. Има едногодишни и многогодишни астри. Научното наименование е калистеф.

Описание на цветовете

Астри са донесени в Европа от Китай. Името е преведено от латински като „звезда“. Китайска легенда казва, че един ден двама монаси са решили да достигнат звездите, като се изкачат на планините Алтай. Връщайки се с неуспех, те се натъкнаха на поляна, осеяна с цветя, а един от монасите възкликна: „Търсихме звездите на небето, а те живеят на земята!“ Наричаха ги с показателно име - астер.

Заглавие

За ваша информация! Астра - символ на скромност и елегантност, покровителства Дева.

Астерите, които не изискват много усилия, за да бъдат засадени и обгрижвани на открито, ще разкрасят всяка градина. Как да отглеждате астри в страната, по-нататък.

Отглеждане от семена

Астерите (отглеждането от семена изисква добре подготвена почва) обичат леко кисела почва. Като почва използвайте готови смеси или подгответе почвата сами: смесете торф, трева, пясък в съотношение 2: 1: 0,5, добавете половин чаша дървесна пепел (или 2 супени лъжици доломитово брашно), пресейте и се изпарява в двоен котел за един час. Ако не е възможно почвата да се запари, можете да намокрите почвата с наситен разтвор на калиев перманганат или фунгицид. Тези мерки са предназначени за защита на разсад от гъбични инфекции с цел отглеждане на здрави разсад.

Важно! В долната част на резервоара за засаждане трябва да има дренажен слой (камъни, тухлени стърготини, камъчета), а в самото дъно трябва да има дупки за излизане на излишната влага.

Отначало се използват малки контейнери. Укрепените разсад се трансплантират в отделни кутии, саксии или чаши. Astra толерира добре брането и се развива в голям капацитет.

Избор на подходящото време за засаждане

Кога да засаждате астри за разсад? Най-доброто време е началото на април. В добра оранжерия може да се засява през март, но не по-рано, тъй като разсадът няма да има достатъчно светлина.

Подготовка на семена и сеитба

Седмица преди засяването на астри, семената им се увиват в плат и се накисват в слаб разтвор на калиев перманганат. След 12 часа изцедете излишната влага и поставете в найлонов плик и поставете на топло място за покълване.

Семената на астра са големи, така че се засаждат по-рядко.

Важно! Когато засаждате семена, трябва да се има предвид, че те бързо губят кълняемостта си, така че си струва да използвате само пресни.

За засаждане се правят жлебове в почвата, семена се изсипват там, поръсват се със слой пясък отгоре и се разливат с разтвор на калиев перманганат през сито. Покрийте с фолио или стъкло отгоре и оставете да втаса на топло място.Появяващите се разсад се поставят на хладно място.

Правилно приготвените пресни семена ще поникнат 5-10 дни след засаждането.

Как да се грижим за разсад

Поливането на астрата е необходимо рядко и обилно, но не и наводняване, тъй като цветето може да се разболее с черен крак (гъбички).

Веднага след появата на първите издънки контейнерът с разсад се поставя на слънчево и хладно място (на перваза на прозореца).

Разсадът на астра пониква добре. Ако е подготвена питателна почва, торенето не е необходимо. При лоша почва разсадът се полива с биотор или инфузия на пепел седмица след разсаждането.

Важно! Не трябва да използвате азотни торове, те влошават качеството на цъфтежа.

Избор на място и подготовка на почвата

Некисела плодородна почва е подходяща за астри. Мястото е избрано светло, слънчево, в което водата няма да застоява по време на поливане.

Кацане на открит терен

Преди да засадите астри навън, растенията се втвърдяват: трябва да ги изнесете навън или да отворите врати, ако разсадът расте в оранжерия. Така по-лесно ще издържи на "движението" и възможните застудявания.

Можете да трансплантирате разсад в открита почва от средата на май: готовите издънки трябва да са с височина 10 см и да имат листа. Най-крехкото място на кълна е мястото, където стъблото преминава в корена. За да се избегне нараняване, цветята се поливат обилно и след половин час се изваждат от почвата с клечка за зъби или кибрит.

Разсадът се засажда в канали, пълни с вода на разстояние 20-30 см, оставяйки до половин метър между каналите.

Кацане

Засаждане по безсемен начин

За предпочитане е да се избират многогодишни астри, засаждането и грижите за които на открито не са особено трудни.

Отглеждането на цветя от астра от семена може да се извърши незабавно на открито. Това се прави в началото на пролетта. Семената се изсипват в плитки канали, покриват се с пръст малко отгоре и се покриват с филм. Когато се появят издънки, филмът трябва да се отстрани. Когато се появят три силни листа, кълновете се разреждат, така че разстоянието между тях да е 10-15 см. Излишните разсад трябва внимателно да се изкопаят и трансплантират на друго легло.

Как да организираме правилната сеитба през пролетта и преди зимата

Преди зимата астрите се засаждат през есента, през октомври-ноември. При копаене в почвата се добавят торове. Повърхността се изравнява с гребло и се правят канали и се покриват с лутрасил до първата слана.

При първата слана сухите семена се засяват в подготвени канали и се поръсват с пръст с 2 cm.

Леглото е покрито с найлоново фолио, краищата са притиснати с ламели или тухли. В тази форма сеитбата се оставя за зимата. През пролетта, по-близо до април, полиетиленът се заменя с покриващ материал.

Ако не беше възможно да се подготви почвата преди настъпването на слана, тогава със слаби показатели все още можете да засадите: изкопайте замръзнала почва, добавете пепел или домашен хумус и посейте семена.

Важно! Засаждането на сухи семена е допустимо само след първата слана. Ако бъдат засадени по-рано, те ще покълнат дори преди силни студове и ще умрат.

Сеитба

Грижа и подготовка за зимата след цъфтежа

При подготовката за зимата астрите не трябва да се наторяват (само ако са пресни насаждения). Дали да отрежете растението или не, е индивидуален избор. И в двата варианта зимува добре. Ако изсушените храсти са отрязани, тогава основата трябва да бъде покрита със суха зеленина. Ако растението е слабо, то е покрито със смърчови клони.

Как се размножават астрите

Има няколко варианта за това как да размножавате цветя.

Разделяне на храста

Многогодишните астри се размножават чрез разделяне на храста през пролетта. Не е необходимо да изкопавате храстови астри, достатъчно е да го отделите с лопата. Препоръчително е процесът на разделяне да се извършва на всеки 3-4 години, така растението ще се подмлади и ще се отърве от излишното удебеляване, което допринася за затихване и развитие на гъбични заболявания.

Можете да разделите храста на малки части с няколко пъпки. На следващата година всяка част ще стане самостоятелно растение.

Важно! Всеки парцел трябва да има няколко издънки или пъпка с корени.

Дивизия

Резници

Изрезките се извършват от май до август. Стъблото може да бъде както горната част на стъблото, така и цялото стъбло. Изберете сенчесто място. Преди да засадите астри, наторете градината със смес от трева, торф и пясък в пропорции 2: 1: 1. Засадените резници се покриват с филм.

Особености на грижите за растенията на открито

Грижата за астри не е трудна. Какво трябва да запомните?

Температура

Температурата на въздуха не трябва да е твърде висока, тъй като това насърчава развитието на гъбички.

Осветление

Мястото за астерите трябва да е слънчево, тъй като растението не се страхува от светлина. Може да се засажда на частична сянка, но цъфтежът ще бъде по-малко изобилен.

Поливане

Лехите се поливат, докато почвата изсъхне, като се избягва преовлажняване и не се пресушава почвата.

При сухо време корените могат да бъдат покрити със суха трева или дървени стърготини. Ако времето е дъждовно, спрете да поливате.

Пръскане

По принцип разсад или малки кълнове се пръскат на открито. През първата седмица процедурата се провежда веднъж на ден, през втората - веднъж на всеки 2 дни, през третата - 2 пъти седмично.

Влажност

Влагата на почвата се изисква средно. Отклоненията от нормата допринасят за развитието на гъбички и гниене на растенията.

Грундиране

Почвата трябва да е рохкава за кислород. Трябва редовно да се разхлабва и да се премахват плевелите, това помага за предпазване от болести.

Забележка! Не засаждайте астри там, където преди са растяли домати или картофи. След тях в земята остават патогени на гъбични заболявания.

Подхранване

Торовете се прилагат три пъти:

 • 2 седмици след засаждането;
 • по време на образуването на пъпки;
 • преди цъфтежа.

Подходящи са минерални торове и дървесна пепел.

Важно! Не трябва да подхранвате астерите с азотни торове, тъй като те влошават качеството на цъфтежа.

Осветление

Кога и как цъфти

В зависимост от вида астрите цъфтят в началото на лятото или по-близо до есента. Те са разделени на видове според продължителността на живота, височината на храстите и цъфтежа.

Най-популярни са астрите:

 • Китайски;
 • алпийски;
 • Италиански;
 • Татарски;
 • Сибирски;
 • сортове джудже;
 • сортове хризантема;
 • сортове божур.

За ваша информация! Цветята често са във формата на топка. Размерът им зависи от вида.

Големите цветя цъфтят върху следните сортове астри:

 • Италиански гном;
 • Галактика;
 • Гала;
 • Октябрина;
 • Снежанка.

Най-малките цветя от вида:

 • джудже алпийско;
 • Нова Англия (американска);
 • златна многогодишна.

Астерите цъфтят дълго време, тъй като по храстите се образуват много нови пъпки. И една пъпка парадира в продължение на 2-3 седмици, след това постепенно избледнява. Цъфтежът продължава от юни-юли до първата слана.

Блум

Трансплантирайте след покупка и по време на размножаване

Растението толерира трансплантацията добре, най-важното е да не наранявате корените, правилно да подготвите почвата преди засаждането на астри (пара или изсипете калиев перманганат от вредители и добавете хумус).

Важно! За да се подготви цветето, то се залива с вода и внимателно се изкопава.

Възможни нарастващи проблеми

С какви проблеми може да се сблъска градинарят, когато отглежда астри?

Проблеми с листата

Листата могат да пожълтяват, да изсветляват, върху тях се появяват тъмни ивици, могат да се образуват отоци, пълни със спори. Накрая се извиват и изсъхват. Всичко това са признаци на инфекция, която е поразила растението.

Вредители

Сред вредителите са:

 • мърлявата стотинка произвежда пяна, в която се развиват ларвите, поглъщайки листата и стъблата на цветето. Поради това растежът се забавя и при сериозни щети растението умира. За борба с вредителя се използва отвара от тютюн: 400 g се запарват в кофа с вода в продължение на 2 часа.В готовата отвара се добавя вода до 10 литра. Добавя се и малко сапун за пране, така че лекарството да полепне по листата;
 • Ливадната буболечка се храни със сок от цветя, стъбла и листа, оставяйки след себе си бели точки. За борба с паразита растението се напръсква с разтвор на карбофос или пиретрум;
 • паякът се храни и със сока на растението, но се установява на гърба на листата, поради което те пожълтяват и изсъхват.За борба с него астрите се напръскват с инфузия на тютюн или лук. Може да бъде и отвара от бял равнец;
 • лъжичка гама се храни с надземните части на растението. Това е гъсеница, от която се излюпва кафява пеперуда с шарка на крилата под формата на гръцката буква "гама". Изхвърля се чрез пръскане с хлорофос или карбофос;
 • пъпни листни въшки поглъщат растенията (особено върховете) дори на етапа на разсад. За борба се извършва пръскане с хлорофос или карбофос.

Листни въшки

Болести

Възможни заболявания на астри:

 • фузариум. Причинителят е гъбична инфекция. Вирусите се развиват в почвата и навлизат в растението през кореновата система. Листата започват да избледняват, пожълтяват, извиват се, появяват се тъмни петна. Появява се доста рядко при благоприятни условия (високи температури). Засегнатото растение трябва да се отстрани, а близкорастящите да се напръскат с разтвор на меден оксихлорид. Също така почвата се поръсва с негасена вар;
 • черен крак. Причинителят е гъбична инфекция. Разсадът е засегнат: първо те почерняват, след това стъблото започва да гние. Болното растение се отстранява, останалите се третират с разтвор на белина. Почвата около растенията е поръсена с пясък;
 • ръжда. Листата набъбват на гърба. Образуват се пустули, пълни със спори. Засегнатите растения се напръскват със смес от сяра и вар в съотношение 1: 1 или течност от Бордо;
 • жълтеница. Причинителят са листни въшки и листни бухалки. Листата започват да изсветляват и да губят пигмент. Растежът се забавя, пъпките стават зелени. Засегнатите растения се отстраняват. За борба с патогените се извършва пръскане с пиретрум или актелик. За да се предотврати заболяването, е необходимо да се борите срещу листни въшки (пръскане с отвара или инфузия на бял равнец).

Болест

Признаци на неправилна грижа

Въпреки че астрите се считат за непретенциозни цветя, те все пак изискват известни грижи.

 • Цветето се страхува от суша, но твърде много от него също е вредно: при липса на вода растението ще изсъхне, с излишък ще изгние.
 • Астрите се нуждаят от плевене: това ги предпазва от вредители и болести.
 • Появата на рани също е резултат от неправилна грижа или подготовка на почвата.

Във всеки случай астрите си заслужават времето, прекарано върху тях. Основното е да изберете сорт, да го засадите правилно и да осигурите необходимите условия. И тогава цветята ще радват окото през цялото лято до късна есен.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина