Домашна палма - екзотично закрито цвете

Домашното палмово дърво има много красив външен вид и е в състояние да украси всяка стая. Той е много популярен именно заради естетическите си характеристики. За да може растението да угоди на любителя производител за дълго време, за него са необходими подходящи грижи.

Предимствата и недостатъците на палмите

Отглеждането на тези растения има своите предимства:

 • непретенциозен, перфектно се адаптира към стайните условия;
 • имат екзотичен вид и са в състояние да превърнат дома в истинска тропическа гора;
 • пречиства въздуха в помещенията.

Палмово дърво trachikarpus

Има някои недостатъци на разглежданите стайни цветя. Така че някои от тях не понасят висока влажност и са придирчиви към слънчевата светлина. Големите екземпляри няма да се поберат в малки стаи.

Важно! Някои длани са двудомни. Дамските дървета могат да имат различен цвят.

Популярни видове опитомени палми

Има много разновидности на опитомени палми. Всички те заемат почетно място сред любителите на цветя.

Състояние на Трахикарпус

Trachycarpus fortunei е разклонено, красиво растение, което ще ви напомня за южен празник дори в най-студените зимни вечери. Има големи листа.

Това палмово цвете е непретенциозно за грижи. То трябва да бъде защитено от парещите лъчи по обяд. Сутрешното и вечерното слънце има благоприятен ефект върху здравето на растенията. Понася добре засенчването.

Съвет! Когато поливате, трябва да се уверите, че водата не попада върху багажника.

Вентилаторна длан

Това китайско растение има луксозни листа, на гърба на които има фин восъчен цвят. Един лист може да бъде с диаметър до 60 см. Добре се вкоренява в офиси, зимни градини и оранжерии.

Вентилаторната длан се нуждае от добро осветление, така че трябва да бъде поставена близо до южните прозорци. През лятото растението може да бъде изнесено на балкона.

Вентилаторна длан

Бамбукова палма

Растението расте до 1,8 м. Отличава се с наличието на пернати листа, гол ствол, върху който има междувъзлия. Бамбуковата палма предпочита сенчести зони и е най-добре поставена от западни или източни прозорци.

Забележка! Този вид се нуждае от топлина през зимата, в противен случай може да се разболее.

Бамбукова палма

Рапис

Това е грандиозно растение, идеално за малки пространства. Rapis е непретенциозен, може да се отглежда както от професионалисти, така и от начинаещи цветари. Палмата е много изискваща светлина. За да има красива корона, трябва да се върти от време на време.

Растението процъфтява при стайна температура. През лятото, ако има такава възможност, трябва да я изнесете навън. През зимата е необходимо да се осигурят по-комфортни условия.

Рапис

Hamerops

Това е кратко и многостеблено растение. Въпреки че расте в стайни условия само до един и половина метра, трябва да се има предвид, че се нуждае от много място.

Забележка! Растението може да има няколко ствола, които растат в ширина. Всеки ствол от своя страна има дебела глава.

Листата достигат половин метър в диаметър. На дръжките има малки извити тръни. Расте на слънчеви места. Палмата е неизискваща към температурните условия. През зимата тя трябва да е в по-хладно помещение, за да не изсъхнат листата.

Hamerops

Бутеа

Растението има доста жилави листа с дължина до 4 м. Всеки от тях има тесни лобули. Долните листа пожълтяват, когато растат, падат и на тяхно място се образуват пънове. След това те също падат, оставяйки белези по багажника.

Бутеята цъфти в началото на лятото. Цветовете са светлочервени. От тях ароматните ядливи плодове узряват през есента. Интересното е, че от тях могат да се правят ликьори и консерви, както и страхотно желе. Растението е неизискващо към осветление и температурни условия.

Бутеа

Замия

Това е кратко палмово дърво с кожени, лъскави, пера с листа под формата на овал. По тях можете да видите вени. Има мъжки и женски листа. У дома zamia расте много бавно и цъфти изключително рядко.

Zamia обича ярките слънчеви цветове. В горещ следобед той трябва да бъде засенчен и периодично да се обръща. Много топлолюбива, тя трябва да осигури висока температура до 28 градуса. През зимата въздухът в помещенията трябва да е хладен. Няма специални изисквания за влажност.

Замия

Ликуала

Това растение принадлежи към редките джуджета палми. В този случай листата достигат огромна ширина. Има тънка цев. Likuala дава плодове изобилно, въпреки че това явление е много рядко при закрити условия.

Ликуала се нуждае от ярка слънчева светлина. Температурата трябва да е еднаква, без резки промени. При повишени температури поливането трябва да бъде интензивно.

Ликуала

Кентия

У дома Кентия достига 2 м височина и почти никога не цъфти. Листата са тъмнозелени, достигащи 2,5 м дължина. Расте с един ствол.

Растението обича ярка слънчева светлина, затова е най-добре да го поставите близо до южния прозорец. Багажникът може да бъде огънат, така че горната му част е поставена вътре в стаята.

Кентия

Хамедорея

Растението Hamedorea е непретенциозно, чувствително към недостиг на вода. Изисква постоянно ниво на влажност. Листата достигат 60 см дължина. Расте бавно, като произвежда само 2 или 3 клона годишно. Това растение от семейство Палмови цъфти в началото на живота си.

Хамедорея

Гомути

Това растение е интересно с това, че произвежда вкусни сочни плодове. Напълно възможно е да ги отглеждате у дома. Палмово дърво в саксия не обича студа, но не бива да се поставя близо до отоплителни уреди. При благоприятни условия Gomuti може да нарасне до 2 m.

Руми в дивата природа

Брахея

Тази декоративна палма има синкаво-сиви листа. Често може да цъфти; по време на цъфтежа броят на съцветията може да достигне 100 или дори повече.

Това клякащо растение трябва да бъде защитено от парещи лъчи. Обръщайте саксията от време на време за равномерно формиране на короната.

Брахея

Растения, които приличат на палми

Има растения, които погрешно се наричат ​​палми.

Завод за рициново масло

Прилича много на палмово дърво, с широки, главни кленови листа. Това е едногодишно растение, което расте в природата до 2-4 м. Растението с рициново масло има големи листа с дължина до 80 см. Използва се в градинско и закрито цветарство.

Бананова палма

Всъщност банановата палма не е дърво, а трева. У дома се отглежда от семена или издънки.

Забележка! Тези дървета не се адаптират добре към новите условия и презасаждането. За да ги отглеждате, по-добре е да закупите малък потомък.

Тези видове закрити палми растат с добра светлина и често поливане през лятото.

Смокиня палма

Това растение има и друго име за смокини. На закрито може да се отглежда от семена. Погрешно се нарича палмово дърво заради големите си листа.

Смокини в дивата природа

Растения с широки листа

Поради големия размер на широки листа, тези растения погрешно се наричат ​​палми:

 1. Дифенбахията изглежда впечатляващо, достигайки два метра височина за няколко години. Различава се с красиви и пъстри листа. Дифенбахията не расте като стайно растение.
 2. Юка е декоративен палмов храст с необичайна красота и компактност. Непретенциозна грижа.Цъфтежът е рядък.

Растения с тесни листа

Има стайни растения с тънки листа, които приличат на палмово дърво:

 1. Увисналият цикас не е палма, въпреки че расте до 1,5 м. Има редица дълги, твърди и ярки листа. Те се намират на дебел връх, което прави растението да изглежда като палмово дърво.
 2. Навитата цикас е цвете, подобно на палмово дърво, което има голям брой листни плочи, всяка от които може да достигне 25 см. Централният ствол расте до 2 м.
 3. Бокарнеята е цвете, подобно на палмово дърво, непретенциозно към температурни крайности. Има дебел слой, разширяващ се отдолу. Отгоре са буйни, подобни на лента листа.
 4. Драцената е буен храст с височина до 40 см. Височината и ширината на короната могат да се регулират независимо. За пълноценно израстване е необходимо адекватно осветление.

Драцена

Типични препоръчителни процедури за задържане

За да могат стайните палмови растения да радват окото дълго време, е необходимо да им осигурите следните условия на грижа:

 • поддържайте пропускливостта на почвата: след напояване излишната вода трябва незабавно да изтече през дренажния отвор;
 • грижи се за трансплантацията: тя трябва да се извърши със запазване на земната кома;
 • вода с мека вода (здравето на растението зависи от това с каква вода се полива растението);
 • поддържайте висока влажност на въздуха;
 • периодично подрязвайте;
 • извършват листно подхранване;
 • лекувайте болестите своевременно.

Ако всички изисквания са изпълнени, сортовете палми ще се чувстват чудесно у дома.

Растения на открито

За отглеждане на открито са подходящи само мразоустойчиви видове палми. Trachikarpus forchuna е най-подходящ за това.

Внимание! В мразовити времена растението се нуждае от подслон.

Поради тяхната термофилност, други видове стайни цветя на палмите могат да се пренасят навън само през топъл период. Когато топлите дни са минути, трябва да поставите растението в нормални условия.

Вътрешната палма е красиво декоративно растение, което може да украси всяка стая. Типичните грижи за всички видове домашни палми са прости, което позволява дори на начинаещите производители да ги отглеждат.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина