Цвете бръшлян вътрешен пъстър обикновен

Стайните растения са поразителни в най-различни форми и цветове. Домашният бръшлян принадлежи към пълзящите храсти. Често се използва от ландшафтните дизайнери за създаване на красиви композиции.

Какво е вътрешен бръшлян

Някои експерти наричат ​​бръшлян на закрито хедера, въпреки че всъщност това е второто му име. Растението принадлежи към семейство Аралиеви. Среща се естествено в Австралия и други страни с мек климат. В Русия растението може да се намери в регионите на Кавказ и Крим.

Лозите растат бързо и могат да оплетат повърхността

Хедер предпочита широколистни и дъбови гори, както и низини и предпланини. В закрити условия се отглеждат различни декоративни сортове бръшлян. Те се различават не само по формата на листата, но и по техните цветове.

За ваша информация! Руското наименование на хедер идва от думата "плюе". Листата имаха горчив вкус и се смятаха за отровни.

Ботаническо описание

В природата бръшлянът рядко се разпространява по земята и обикновено расте на дървета или скали. Не е придирчив към светлината и затова лесно понася сенчести места.

Важно! Въздушните корени позволяват да се държи на всяка опора и с тяхна помощ растението получава допълнителни хранителни вещества.

Лозите могат да се изкачат на височина до 30 м. Листата са подредени върху гъвкави стъбла в мозайка. Този дизайн позволява на всеки да получава слънчева светлина. Младите екземпляри се отличават с трилопастни листа.

Разнообразните форми са бели или жълти на цвят. В тези вени допълнително се генерира хлорофил - елемент, който е важен за развитието на фотосинтезата.

Популярни видове и сортове

Декоративните бръшляни са много различни. Например канарски, който също се нарича алжирски. Родината му е Португалия и Северна Африка. Екземплярите растат бързо, имат силни стъбла с бяло-жълти листа.

Канарският бръшлян може да расте на земята и на вертикални опори

Този вид няма въздушни корени, така че трябва да се храни и отрязва. Бръшлянът е растение, което не винаги е привлекателно. Колхида предпочита райони с влажен и топъл климат.

Лозата има здрави въздушни корени, които й позволяват лесно да се изкачи на височина 30 м. Листата са тъмнозелени и много големи. Те могат да достигнат дължина 25 см. Този вид е много придирчив към почвата.

Бръшлянът на Пастухов е включен в Червената книга на Русия. Расте в Грузия, Азербайджан, Дагестан. Не се прикрепя към скалите, но лесно се увива около друга опора. Листата достигат дължина 10 см, върховете са светлозелени, а средата е по-тъмна.

Как изглежда пъстър бръшлян в саксия

Вътрешните сортове не са толкова големи, колкото градинските. Те могат да украсят добре всяка стая. Особеността на пъстри форми в цвета на листата. Те са украсени с жълти или бели вени.

Важно! Понякога могат да растат монофонични издънки, които се считат за брак. Те се отстраняват незабавно.

В закрити условия декоративният бръшлян расте добре, но издънките обикновено се съкращават до 30 см. Те не могат да бъдат засадени с други растения, тъй като хедерите ще ги унищожат.

Цъфти ли бръшлян у дома

В природата растението цъфти рядко и едва след достигане на 10-годишна възраст. Цветята миришат отвратително на гнило месо и са непривлекателни. След това се появяват отровни плодове с черен или жълт оттенък.

В градината съцветията веднага се отстраняват, така че никой да не ги изяде по погрешка.

У дома цветя от бръшлян в саксии са много редки. Понякога собствениците се опитват да създадат условия за получаване на привлекателни гроздове с необичайни плодове.

Грижа за бръшлян у дома

Не само опитен човек може да държи cheder в стаята. С правилния подход растението ще зарадва всеки с растеж и ярки листа. Необходимо е да се осигурят правилните условия на поливане, осветление и температура, след което обикновеният стаен бръшлян се размножава лесно.

Как да се грижим

Създаването на подходящи условия не е лесно да се направи. Хедер може да нарасне до 2 м, така че стъблата често се подрязват. Разнообразните сортове се нуждаят от повече осветление от едноцветните.

За да улеснят извиването на леторастите, те се поставят върху специална опора. Тя може да бъде под формата на решетка или колона. Някои производители създават малка жив плет от бръшлян. За да направите това, достатъчно е да направите решетъчна повърхност на стената.

Добрите условия на живот гарантират красив хедър. Те не са толкова трудни за правене, особено след като растението лесно толерира грешки и малки отклонения. Следователно грижите за бръшлян са достъпни за начинаещи.

Избор на място, осветление и температура

Не е необходимо да поставяте саксията на перваза на прозореца. Растението може да се чувства чудесно в задната част на стаята. Цветето на бръшлян обича ярко разсеян цвят, но може да понася и полусянка със сянка. През лятото се нуждае от засенчване от горещи слънчеви лъчи.

Важно! Разнообразните форми се нуждаят от повече светлина, в противен случай те ще загубят необичайния си цвят.

Вътрешното цвете бръшлян през топлия сезон се нуждае от температура от 20 ° C, а през зимата не трябва да пада под 12 ° C. Спазването на този режим не само ще подпомогне централата. Малко хора знаят колко необичайно цъфти бръшлян. Спирането помага да се стимулира процесът на цъфтеж.

Растението лесно понася течения и температурни промени, но условията на задържане не трябва да се пренебрегват. Cheder претърпя малки грешки, но постоянните скокове могат да му навредят.

Описанието на всеки вид ще помогне да се определят характеристиките на растението. През лятото растението се нуждае от обилно поливане, а земята винаги трябва да е леко влажна.

Липсата на влага веднага ще се отрази негативно на листата.

Трябва редовно да се грижите за саксията с цветя. В горещо време си струва да напръскате листата и да излеете топла вода под душа. Това е особено важно по време на работа на отоплителните устройства. Сухият въздух провокира опадането на листата.

Забележка! Бръшлянът може да се отглежда хидропонно в домашни условия. Cheder толерира краткотрайно изсъхване от почвата, но не за постоянно, в противен случай ще започне да умира.

Стайното растение бръшлян се размножава лесно. Достатъчно е да изрежете издънката и да поставите изрезката във вода. Той ще пусне корени бързо и може да бъде засаден в земята. Има и друг вариант за размножаване - по клонове. За да направите това, изберете стъбло с въздушни корени, отрежете го и го заровете в земята. Можете да натиснете леко със скоба.

Предимството на хедера е, че почиства добре въздуха. Трябва да се трансплантира веднъж на 3 години. Ако собственикът иска да спре растежа на издънката, тогава е достатъчно да го отрежете или прищипите.

Торене и подхранване

Бръшлянът е домашно цвете, което се нуждае от подходящи грижи. При вътрешни условия е трудно да се осигури питателна почва, затова е по-добре да се използва сложен минерален тор и за предпочитане през пролетта.

Излишъкът от вещества може да навреди на растението. Следователно всеки тор трябва да се използва пестеливо. Можете да намерите специално средство за бръшлян в саксия. Подходящ е за всички декоративни зеленина.

Важно! По-добре е да прилагате подхранване от пролетта до есента. Торът трябва да се разрежда в съответствие с инструкциите.

Бръшляновите цветя зарадват само редки стопани и не трябва да се опитвате да предизвиквате външния им вид, тъй като те не са особено привлекателни.Промените в заглавката могат да сигнализират за проблеми. Например, листата започват да изсъхват, когато липсва влага.

Стайното растение от бръшлян може да бъде добър подарък вместо отрязани цветя. За да направите това, достатъчно е да опаковате красиво гърнето и да го предадете на човека. В топлите райони се използва в градината вместо трева. Хедер оплита красиво огради и стени.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина