Как се размножава алое: примери чрез резници и други методи

Алоето е растение, което от поколение на поколение е почитано в много семейства като семеен лекар. Известен е от древни времена, описан в трудовете на много основатели на медицината - Хипократ, Парацелз, Авицена. Истинската богиня на красотата, кралица Клеопатра, също го спомена. Сокът му помага при много заболявания: предпазва от обикновена настинка, помага за справяне със стомашни заболявания и кожни проблеми. Жени от всички възрасти правят маски от него за лице, шия, коса. Много хора искат да получат такова цвете, поискайте го от съседи, приятели, роднини. Следователно въпросът как да се размножава алое у дома не губи своята актуалност.

Видове алое за размножаване

Няма универсално решение за това как да се размножава алое от един или друг вид. Методите са еднакви за всички сортове. Флористите, които се занимават с отглеждането на тези растения, използват методите, които са най-удобни за отделните видове. Всеки сам избира как да отглежда алое в дома си.

Млади издънки на алое

Вера

Алое вера е най-популярният домашно отглеждан вид. Отличителните му черти са късо стъбло и дълги месести листа, събрани в розетки. Листата са светлозелени, покрити с белезникави петна и имат остри шипове по краищата. Те практически не цъфтят, така че възпроизвеждането на семена е практически невъзможно за алое вера. Най-често размножаването на алое от този вид става по апикален начин или с помощта на издънки.

За ваша информация! Сортовете алое вера се различават помежду си по цвят на листата в зависимост от мястото на произход. Всички те имат еднакви лечебни свойства.

Алое вера

Алое дърво

По-често го наричат ​​агаве, защото продължителността на живота му е просто невероятна. Основната му характеристика са дълги, заострени, продълговати листа, прикрепени към стъблото. Благодарение на тях става ясно как се отглежда алое - чрез вкореняване на листата.

Агаве

Алое пъстро (тигрово)

Характеризира се с пъстър цвят на дълги (до 30 см) листа, поради което цветето получи името си. Най-удобните методи за разплод: чрез върхове или разсад от деца.

Алое пъстро

Вентилатор на алое

Външно е храст с постепенно лигнифицирано стъбло. Листата са заоблени, дълги (до 30 см) и широки (до 5 см). Отличителна черта на този вид е как се размножава ветрилото на алое. Характеризира се със размножаване със семена, което е рядко за сукулентите. Цъфти доста често, с подходящи грижи го прави ежегодно. Алените цветя са разположени на дълги тънки стъбла.

Вентилатор на алое

Важно!Всеки сам решава как да размножава алое, основното в този процес е да не навреди на възрастното растение - да не остави щети върху него. Но самият процес на вкореняване е много прост, дори начинаещите производители могат да се справят.

Възможности за отглеждане на алое у дома

Тъй като самият процес на възпроизвеждане на цветя може да отнеме няколко дни, трябва внимателно да се подготвите за него. Това ще изисква следните материали:

 • нова саксия за засаждане на младо растение. Ако възпроизвеждането ще се осъществи с помощта на деца, тогава контейнерите с вода, в които те ще се съхраняват, също ще бъдат полезни;
 • грундиране. Универсален състав, закупен в магазин или за сукуленти, е най-подходящ;
 • шпатула за изкопаване на кълновете и пресаждането им в нов контейнер;
 • саниран остър нож, който е необходим за отрязване на листа или издънки;
 • стимуланти за растежа на корените, които ще помогнат за ускоряване на дългия процес на вкореняване на растението.

Важно!Този набор от инструменти е универсален, някои методи за разплод изискват повече прикачени файлове, други по-малко. Преди да развъждате алое, трябва внимателно да проучите избрания метод за разплод и да подготвите всичко необходимо.

Резници

За да възпроизведете алое с резници, трябва да следвате следните инструкции:

 1. Внимателно отрежете дръжката с остър, дезинфекциран нож. Нож или градински ножици ще работят добре.
 2. Трябва само да изрежете здрав, невредим изстрел внимателно в самата му основа. В продължение на 5-7 дни дръжката трябва да се постави на място, където слънчевите лъчи няма да падат и където влажността на въздуха ще бъде най-малко 50% (например в шкаф), докато на мястото на среза се образува прозрачен филм .
 3. В подготвената саксия трябва да се направят дренажни отвори, на дъното се изисква дренажен слой.
 4. След като изрезът изсъхне, той трябва да се обработи с дървесна пепел и да се задълбочи в подготвената почва на дълбочина 4-5 см. Почвата трябва да е леко влажна.
 5. По-добре е листата да не докосват горния слой на почвата, тъй като в противен случай те могат да изгният.

Забележка! Размножаването на алое по този начин може да се извършва по всяко време на годината, но най-добре е да изберете летния сезон, през този период процесът ще бъде по-лесен и по-бърз.

Нарежете дръжката

Семена

Методът на размножаване със семена е най-рядък у дома, по-често се избира от масовите производители. Ето защо за този метод е по-добре да купите готов материал в магазина. Но ако сте успели самостоятелно да съберете семена от цъфтящи сукуленти, това също е чудесно. И в двата случая, за покълване на семена, трябва да следвате инструкциите стъпка по стъпка:

 1. Семената се засаждат в подготвена почва. По-добре е това да е готова почва за сукуленти, тъй като семената ще се вкоренят в нея по-бързо. Те се задълбочават на 3 см в почвата, спазвайки разстояние от 1,5 см между тях.
 2. Почвата се навлажнява с утаена вода и се покрива с филм, който трябва да се повдига ежедневно за проветряване.
 3. Контейнерът със семена трябва да се държи на топло място (с температура най-малко 22 ° C) и да се полива с пулверизатор, докато горният слой на почвата изсъхне.
 4. Когато се появят издънки, филмът се отстранява. След това трябва да изчакате първите 2-3 листа и да трансплантирате растенията в отделни саксии.

Покълнали семена от алое

Върха

Има и друг вариант за вкореняване на алое - използване на върха. Този метод може да нарани възрастно растение, но благодарение на него младите издънки бързо се адаптират към нови условия, поради което ще последва бърз растеж. Последователността на кацане е следната:

 1. Върхът се изрязва внимателно, така че върху него да останат поне 8 листа.
 2. Полученият издънка трябва да се постави във вода, към която е добавен фитохормон, създаден специално за покълване на корени. В този контейнер трябва да задържите срезания връх за 40 минути.
 3. Поставете разреза във вода със стайна температура и го поставете за дълго на топло място, докато новото растение има корени. Това може да отнеме няколко седмици. Водата трябва периодично да се долива, в някои случаи да се сменя.
 4. Пресаждането в саксия с почва се извършва само когато корените достигнат 6 см дължина.

Важно! След като върхът бъде отрязан, той може да се съхранява и на тъмно, топло място в продължение на няколко дни, докато се образува кожа. След това се поставя в чаша вода, докато се появят корените.

Алое върхове с покълнали корени във вода

Деца

Размножаването от деца не е типично за всички сортове алое.Съответно, той е подходящ само за тези, които имат същите тези деца. Ако е важно нови разсад да се появяват по този начин, препоръчително е да изберете тесен саксия за възрастно растение, така че цялата му сила да не отива за собственото му развитие, а за формирането на млад растеж. Ако се появят, те веднага се засаждат в отделни саксии, като се спазват следните инструкции:

 1. Извадете напълно цялото растение от съда, в който е израснало, и го поставете върху хартия / салфетки / вестник. В този случай почвата трябва да е умерено влажна.
 2. Разрезът на оформеното бебе се отваря и нарязва косо с острие или канцеларски нож. Добре оформените корени трябва да останат върху бебето.
 3. Готовите растения се засаждат в специално подготвени малки саксии с навлажнена почва и почвата е леко смачкана.
 4. Възрастното растение се връща обратно в саксията му или се трансплантира в ново.

Важно! Ако децата са откъснати от растение за възрастни, не се притеснявайте. Основното е, че върху тях присъстват корени. Те се поставят в отделни саксии по същия начин.

Възрастно растение с новородени бебета

Лист

Методът за размножаване на листа от алое често се използва за подмладяване на растението. Изискват се здрави възрастни листа, чиято дължина е най-малко 8 см. Самото майчино растение също трябва да е напълно здраво. Така например, ако корените му се разпадат, възпроизвеждането може да не работи. Но дори и тогава си струва да опитате, ако това е единственият шанс да спасите растението. За размножаване с лист трябва да изпълните следните стъпки:

 1. С дезинфекциран нож с тънко острие отрежете лист, чиято минимална дължина е 8 см. Ножът може да бъде дезинфекциран с алкохол или калциниран с открит огън.
 2. Изрязаните части се увиват с бинт или марля и се поставят в топла тъмна стая за 2-3 дни. Смисълът на това поставяне е във външния вид на разреза на прозрачния филм. Ако не се е формирал в този период, можете да оставите листа там още няколко дни.
 3. Разрезът се поръсва с нарязан въглен или се напръсква със специален антисептик и се засажда в саксия с предварително подготвена почва. Първоначално саксията трябва да е малка, около 10 см в диаметър.
 4. Листът се задълбочава с 3-4 см.
 5. Съд с трансплантиран лист се изпраща в топла стая с добро осветление, но без достъп до пряка слънчева светлина.

Отрежете листата на алое

Забележка! Листата не трябва да се задълбочават в почвата, можете просто да ги разнесете върху горния й слой. При редовно обилно поливане корените бързо се появяват сами и отиват на необходимата дълбочина.

Лист от алое не е заровен в почвата

Грижи след разплод

Как да вкореним алое, така че след тази процедура дъщерното растение да расте здраво и да придобие размера на майчиното растение или дори да го надрасне? За да направите това, трябва да спазвате следните правила за грижа за млад сукулент:

 • първоначално всички процеси трябва да бъдат внимателно защитени от пряка слънчева светлина и силно прегряване;
 • през топлия сезон младото растение постепенно се учи на чист въздух и ярко осветление. За целта той се извежда за няколко часа на балкон, открита тераса, веранда и др. Времето трябва постепенно да се увеличава. Ако растението е трансплантирано през лятото, тогава подобни процедури могат да бъдат започнати едва от следващата година;
 • ако младите издънки са засадени през есенно-зимния период, тогава е необходимо да удължите дневните им часове, като закачите специална лампа за това;
 • растението се нуждае от редовно поливане, тъй като горният слой на почвата изсъхва. Поливането трябва да се извършва по такъв начин, че влагата да не попадне върху листата и да не се натрупва в гнездата;
 • растението трябва да расте на проветриво място. Въздухът обаче не трябва да е много охладен и трябва да се избягват течения при проветряване;
 • листата трябва периодично да се избърсват с чиста кърпа, за да се избегне натрупването на прах по тях;
 • след 6-9 месеца е необходимо да се направи първото подхранване на растението със специални торове за сукуленти. Възрастните растения трябва да се хранят веднъж или два пъти годишно.

Съвети за начинаещи производители за грижи и размножаване на алое:

 • ако първият опит за вкореняване е неуспешен, тогава не се отчайвайте. Може би е допусната някаква грешка при избора на материал или части от бъдещото растение са повредени. Струва си да се повтори процедурата, ако има растение за възрастни;
 • най-лошото нещо, което се случва с алоето, е нашествието на вредители или болести. Най-често това е брашнесто дърво или скално насекомо. За да се отървете от тях, трябва да трансплантирате растението в нова почва и да дезинфекцирате саксията. Самото цвете трябва да се измие със сапунена вода или специален инсектицид;
 • най-важното при отглеждането на алено червено е да се следват всички препоръки и да се опитаме да не ги нарушаваме. Само в този случай всичко ще се получи.

Забележка! Размножаването на алое е процес, който всеки начинаещ в областта на цветарството може самостоятелно да извърши.

Всички сортове на това растение лесно се вкореняват, но отнемат малко повече време от повечето други цветя. Въпреки това си струва, тъй като не само външната привлекателност ще зарадва собственика му, но и лечебните свойства на почти всички негови видове. Това ще се хареса особено на младите родители и страдащите от алергии, тъй като такова лекарство е малко вероятно да причини обриви и да даде странични ефекти. Козметичният ефект надминава и най-смелите очаквания.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина