Вътрешна роза: домашни грижи и методи за разплод

Розата е декоративно цвете, възпявано от много поети, покрито с легенди, придружава човек от незапомнени времена. Тя изненадва с разнообразие от цветове и форми на цветя, прекрасен аромат. Вдъхновява да създава нови сортове и увеличава броя на почитателите, които мечтаят как да отглеждат домашна роза за себе си и семействата си.

Кога и как цъфти

Много често в магазините розите цъфтят през зимата, нарушавайки нормалния цикъл. Това се дължи на въвеждането на лекарства, които стимулират цъфтежа.

Цъфтящи вътрешни рози в интериора

След като се установи у дома, цветето ще възстанови естествения ход на процесите.

Период на цъфтеж

Отделни видове от това растение цъфтят по различни начини. Периодът на цъфтеж зависи не само от вида, но и от това кога и къде е бил отгледан.

Обикновено цъфтежът се наблюдава през пролетта и лятото, тъй като розата е хелиофит (светлолюбиво растение), при благоприятни условия може да цъфти през зимата. В южните райони цъфти веднъж на три месеца и дори по-често, ако се създадат комфортни условия, розите ще цъфтят на всеки 2 месеца, от пролетта до есента.

Малките цветя на някои сортове са напълно без мирис, други излъчват силен аромат. Цветето трае около две седмици.

Допълнителна информация. Обикновено стайните цветя на розата не предизвикват алергични реакции.

Промени в грижите

Когато цъфтежът започне, розите се нуждаят от по-често поливане, закупуване и торене веднъж седмично.

Основни видове

Няма специални сортове, предназначени за отглеждане само у дома. Обикновено за това те вземат обикновени рози с малки размери, които се отглеждат на открито.

Класическа закрита роза е къс храст или малко дърво с цветя от различни нюанси: от бяло, кремаво и жълто до розово и алено, с ланцетни листа с зъбци по ръба.

Чаят, малкият полиантус, миниатюрата, бенгалските рози и контейнерните хибриди са най-подходящи за тези цели.

Чаената роза е идеална за отглеждане на закрито. Отгледан е като смесица от няколко сорта бенгалски рози. Повечето от неговите сортове са създадени точно като стайни цветя. Храстите изглеждат декоративни, с гъста зелена зеленина, цветята са нежни и ароматни.

Китайската роза е ценена заради декоративния си ефект - малки цветя изцяло покриват храста.

Бенгалските рози са първите, които се появяват в Европа като единственият цъфтящ сорт. Те не се нуждаят от резитба и специални грижи, те правят само санитарна резитба. Те се разклоняват добре и не се простират на височина. Предимствата на тези рози се считат за дълъг цъфтеж и компактен храст, някои от тях са напълно без мирис.

Стайна роза под формата на дърво

Полиантовите рози са закрити сортове, създадени чрез кръстосване на разклонени рози. Храстът достига средно 50 см височина, разклонен и плътен. При някои сортове цветята се събират в четки, има двойни и полу-двойни видове. Тези рози се чувстват чудесно не само в апартамента, но и на балконите.

Храстите от миниатюрни рози са по-компактни, цветята често са единични или образуват съцветия от няколко парчета.

Съвети. Когато избирате роза за отглеждане у дома, трябва да вземете предвид наличието и интензивността на аромата, тъй като.не всеки може да понася силни миризми, които могат да причинят алергии и главоболие при някои хора.

Голямо разнообразие от видове и сортове ви позволява да изберете цвете по ваш вкус.

Домашни грижи

Как да се грижим за роза в саксия у дома притеснява много градинари. Отглеждането на стайна роза ще изисква определени правила за поддържане и грижи за цветето. Тя обича ярко осветените места и чистия въздух. Ще бъде полезно да се пренареди през топлия сезон на отворена веранда или балкон, поставяне до отворен прозорец, ако теченията, от които тя се страхува, са изключени.

Тя се нуждае от открито пространство, така че не претоварвайте перваза на прозореца. За да оформите красив буен храст, ще трябва да завъртите саксията, излагайки различни страни на храста на светлината.

Домашна роза в саксия как да се грижим през зимата? През зимата е необходимо да се организира почивка за растението, създавайки условия за период на покой. Само в този случай розата, след като е набрала сила, с настъпването на пролетта ще даде обилен цъфтеж.

Растението ще придобие добре поддържан здрав вид, ако напоявате и подхранвате цветето навреме, редовно пръскате, трансплантирате, поддържате температурата, необходима за всеки период, внимателно редовно преглеждате растението, откривайки наличието на вредители и появяващи се признаци на заболяване в време.

Температура

Комфортната температура за поддържане на стайна роза ще бъде 20-25 ° C. През периода на покой (октомври-февруари) се изисква понижаване до 5-8 ° C. С началото на пролетта, когато започва фазата на активен растеж, температурата трябва да се повишава постепенно.

Това е растение на открито, за пълен растеж се нуждае от чист въздух. През лятото е полезно да го изнесете в градината или на балкона. През останалото време е достатъчно да се организира редовна вентилация, като се избягват течения.

Почвата

Колко добре ще расте една стайна роза зависи до голяма степен от избраната почва. Трябва да преминава добре вода и въздух. По-добре е да използвате закупена в магазина смес за рози с ниско съдържание на торф.

Самоподготвената почва трябва да съдържа на части:

 • 4 - копка земя;
 • 4 - хумус:
 • 1– пясък.

Втората версия на композицията:

 • 1 - хумус;
 • 1 - листна земя;
 • 1 - иглолистна земя;
 • 3 - копка земя;
 • 1 - пясък.

Влажност

Грижата за розата у дома изисква спазване на режима на поливане и овлажняване. Околният въздух трябва да бъде 60-65% влажен. По-сухият въздух ще доведе до появата на вредители. В слънчеви дни трябва да се въздържате от пръскане на листата, за да няма изгаряния. По време на отоплителния сезон, когато въздухът в апартамента е много сух, пръскането се извършва редовно или саксията се поставя върху палет с мокра експандирана глина.

Забележка! Методите за поливане се редуват: 1 път - в корена; второто е изливане на вода в тигана. Във всеки случай излишната вода трябва да се източи от тигана.

Необходимо е да се гарантира, че земната бучка е влажна през цялото време. Поливането се извършва, когато горният слой на почвата е сух. Честотата на поливане зависи от вегетационния период на растението: през лятото те са по-чести, през есента-зимата те са намалени. Ако напълно изоставите поливането, розата може да хвърли листата си.

Важно! За поливане и пръскане се препоръчва да се използва само утаена вода със стайна температура.

Осветление

Стайната роза, както всяко цвете, е светлолюбиво растение. Тя се нуждае от много светлина за нормално благосъстояние; разположението на южния прозорец ще бъде добър вариант. Въпреки това, пряката слънчева светлина не е подходяща за розата, особено в летните горещини, трябва да я засенчите, предпазвайки я от парещите лъчи.

За ваша информация. Разположението на розата на первазите на прозореца, ориентирани към други части на света, ще изисква изкуствено осветление през зимата.

Прехвърляне

Закупеното растение трябва да бъде трансплантирано чрез смяна на почвата и контейнера. Понякога в закупена саксия има няколко храста, които трябва да бъдат засадени.Почвата за форсиране на цвете съдържа вещества, които стимулират растежа и цъфтежа, които изстискват цялата сила от него. Пластмасовите контейнери често се избират малки, в които кореновата система става тясна след кратко време.

Бързото изсъхване на почвата, увяхването, жълтият цвят на листата, стъблата и пъпките показват, че е необходима трансплантация. Извършва се чрез прехвърляне на цветето в нов съд с пълна подмяна на почвата с прясна.

В случай на заболяване на цветя, ако започне да изсъхва, то не цъфти дълго време, при условие че се спазват правилата за поддръжка, също е необходима трансплантация.

Трансплантация на роза след покупка

Как да трансплантирам закупена в магазина закрита роза след покупка? Преди разсаждането трябва да отрежете всички цветя и пъпки, които са на храста, за да фокусирате силата на растението върху растежа на корените.

Процес на стъпка по стъпка:

 • Извадете внимателно розата със земна бучка от старата саксия.
 • Огледайте корените, преплитайки бучка, здрави корени - жълтеникави или бели.
 • Сухите, изгнили и почернели корени, ако са малко, се отстраняват.
 • В дъното на новата саксия се полага дренажен слой от експандирана глина.
 • Изсипва се слой подготвена почва, уплътнява се.
 • Инсталиран е храст с бучка, те заспиват и уплътняват почвата за неподвижно фиксиране на растението.
 • Поливане.

Ако е било трансплантирано новозакупено растение, не забравяйте да извършите третиране срещу вредители с Fitoverm и срещу гъбички с Fitosporin.

Подрязване на стайна роза

Стайната роза се нуждае от пролетна резитба. Извършва се, когато растежът на пъпките започне, защото образуването на пъпки се случва на нови издънки.

Обикновено, след цъфтежа, храстът също се подрязва. Ако не режете, няма да можете да получите обилен цъфтеж. С помощта на правилната резитба ще се образува неоткрит красив храст. Когато отрязвате клон, е необходимо да оставите 4-5 пъпки върху него. Избледнелото цвете се изрязва на нивото на първото листо, в основата на което има пъпка, обърната навън. Тънките и слаби издънки също се отрязват.

Допълнителна информация. Не забравяйте да премахнете клоните, растящи вътре в храста.

Възможни нарастващи проблеми

Грешките, допуснати при грижа за розата, я карат да се чувства зле. Често се притеснява от липсата на цветя на растението, чиято основна цел е да цъфтят и миришат.

Има няколко причини за това:

 • Най-честата е липсата на период на покой;
 • Недостатъчно осветление;
 • Неподходящ състав на почвата;
 • Липса или липса на хранителни вещества в почвата;
 • Неправилен размер на пота.

Отслабеното растение се атакува от вредители и болести.

Растението изсъхва

Розата изсъхва в прекалено гореща стая. Можете да спасите ситуацията, като отдалечите цветето от източника на топлина или го поставите в палет с мокра експандирана глина, като не забравяте да навлажнете почвата. Полезно е да пръскате листата.

Доста често домашният любимец изсъхва и листата започват да отпадат поради разпадане на кореновата система, причинено от прекомерно поливане, което води до преовлажняване на почвата или използване на студена вода. Твърде плътната почва няма време да изсъхне преди следващото поливане, което също причинява загниване на корените. Можете да разрешите проблема, като изчистите корените от старата почва и премахнете изгнилите корени, те са меки и прозрачни, а останалите могат да се измият в слаб розов разтвор на калиев перманганат (калиев перманганат). След това задръжте корените в разтвор на фунгицида "Fitosporin-M" за половин час, след което изсушете на въздух в продължение на 2 часа. Трансплантирайте в друг контейнер със свежа, рохкава и питателна почва.

Листата пожълтяват

Ако листата пожълтеят, причината може да е подгизнала почва в саксията. За да се възстанови цветето, поливането се спира за известно време, като се извършва само пръскане на листата.

Ако има признаци на подкисляване на почвата, цветето се трансплантира в субстрат за рози, закупен в магазина.

Забележка! Полезно е да се хранят пожълтели цветя със сложни торове, например "Bona Forte" или "Greenwold".

Други

Ако новопридобитото цвете започне да хвърля листата си, то по този начин реагира на променящата се среда. Достатъчно е да се намери ъгъл за него на топло осветена перваза на прозореца без течение, за да се върне към предишния му оживен външен вид.

Изсъхване на цветя и пъпки, почерняване на листата и отпадането им може да означава гъбична инфекция, нашествие на вредители или измръзване на роза. Ето защо цвете, донесено от магазин, не се поставя там, където се намират зелени домашни любимци, като се организира двуседмична карантина.

Петна по листата се появяват поради твърде висока температура и висока влажност, много плътна почва в саксията, удебелени насаждения. Кафявите петна растат, части от растението отмират. Засегнатите участъци трябва незабавно да се отстранят, цялото растение да се третира с препарат, съдържащ мед или сяра.

Методи за размножаване

Как да отглеждаме домашна роза? Розата се размножава чрез семена и резници. Първият метод се използва от животновъдите за разработване на нови сортове. По-лесно е да отгледате роза самостоятелно от резници. Този метод не само запазва сортовите характеристики на растението майка, но също така дава образец, адаптиран към условията на къщата.

Резници

Резниците се събират от клоните, останали след резитбата. Резниците се избират от здрави, добре развити клони с 3-4 пъпки с дължина до 15 см, долният разрез трябва да минава ясно под пъпката. Пъпките и долните листа се отстраняват. Подготвените резници се поставят за един ден в контейнер с разтвор, който стимулира образуването на корени.

Вкореняването може да се извърши по няколко начина:

 • Поставете резниците в съд с вода, поставен на добре осветено, топло място.
 • Направете депресия в картофената грудка, поставете дръжката. Засадете грудката в пясъка, оставяйки малка част над повърхността, покрийте със стъклен буркан. Не забравяйте да поливате и проветрявате.
 • Засадете резниците под ъгъл директно в подготвената почва (хумус + торф), като отгоре поръсите с пясък. Покрийте с буркан.

Резници във вода

След появата на корените и листата, резниците се трансплантират в отделни саксии.

Засаждане на резници в картофена грудка

Въпреки капризността и взискателността в грижата за стаята роза, нейната популярност сред професионалните и любителските цветари непрекъснато нараства. Заедно с хибискус, олеандър и хортензия, розата е едно от най-популярните най-популярни цъфтящи стайни растения.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина