Вътрешен карамфил - домашни грижи

Стайният карамфил е многогодишно растение, но се отглежда основно всяка година. Има около 20 хибридни вида. Особено популярен е индийският сорт, който привлича вниманието със своите ярки цветя, интересна структура на листата и стъблото. За да съзерцавате бунта на цветовете на пъпките, трябва внимателно да наблюдавате растението и да осигурите подходящи грижи.

Карамфил в саксия - домашни грижи

Домашното цвете карамфил е популярно сред производителите на цветя, тъй като не изисква специално внимание. Достатъчно поливане и периодично подхранване.

Вътрешен карамфил

Опитните производители дават на храста красива форма. Няма да има проблеми с подрязването на страничните клони, тъй като те бързо растат, ако почвата е богата на микроелементи.

Допълнителна информация! За да може растението да развие буйна корона, трябва внимателно да прищипете страничните клони.

Карамфилът трябва да организира правилната температура, влажност и осветление. Поливайте и подхранвайте стайното растение периодично. След това ще възнагради с буен и дълъг цъфтеж.

 • Температура

Вътрешният карамфил не обича високите температури. Идеалният режим е 23-25 ​​градуса. Ако намалите или забележимо увеличите температурата, тогава може да има проблем с растежа и цъфтежа на растението. Растението, разбира се, няма да умре, няма да изсъхне, но няма да разкрие най-добрите си свойства.

 • Осветление

Вътрешните карамфили много обичат светлината, така че саксията трябва да бъде инсталирана на первазите на прозорците от южната страна. Пряката слънчева светлина не трябва да бъде възпрепятствана от завеси или други саксии. За да увеличите степента на осветление през зимата, трябва да инсталирате флуоресцентна лампа.

Осветление за цвете

 • Поливане

Цветето обича интензивно поливане. Необходимо е да се следи сухотата на почвата в саксията. Веднага след като почвата изсъхне, трябва незабавно да започнете да поливате.

Забележка! Водата трябва да бъде предварително утаена и със стайна температура.

В този случай почвата не трябва да бъде компресирана или подгизнала. За да не създадете такъв ефект, трябва да направите дренажен слой.

 • Пръскане

След горещ ден - вечер е задължително да напръскате карамфила с пулверизатор. Навлажнете надземната част и след това я избършете с парцал.

Не се изисква пръскане през студения сезон.

 • Влажност

През лятото влажността в близост до екземпляра трябва да е висока. Това е възможно благодарение на ежедневното пръскане вечер, а през деня трябва да инсталирате контейнер с вода наблизо.

Не е необходимо да се увеличава влажността през студения сезон.

 • Грундиране

Идеалният субстрат за карамфил е смес от торф, трева и листна почва. Препоръчителната пропорция е 1: 2: 1.

Първо, трябва да третирате земята с антисептичен разтвор, за да убиете патогени.

Субстрат от карамфил

 • Подхранване

Буен цъфтеж е възможен само при условие на периодично хранене. Разредете сложните минерални торове във вода и напръскайте почвата с разтвора.

Процедурата се извършва веднъж на всеки 10 дни. Директното торене на почвата може да се извърши 30 дни след пресаждането.

Особености на грижите през зимата, през периода на почивка

Зимата е период на покой за карамфилите на закрито. Растението е напълно избледняло по това време, така че цветята и изсъхналите пъпки трябва да бъдат премахнати.

Ако е избран особено светлолюбив сорт, тогава трябва периодично да включвате флуоресцентните лампи за допълнително осветление. През периода на покой, торенето на почвата, както и „къпането“ на растението трябва да бъдат спрени. През този период всички процеси се забавят и растението не изисква специално внимание.

Карамфил преди зимата

Кога и как цъфти

Много производители отглеждат такава култура именно поради способността й да цъфти дълго време. Понякога сроковете могат да бъдат намалени поради неправилна или лоша грижа.

 • Видове цветя

В зависимост от засадения сорт, пъпките могат да висят, да се издигат и да образуват съцветия. Разграничете пълните и лайковите пъпки с отворена сърцевина.

 • Цветни форми

Формите на цветята са много разнообразни. В повечето случаи пъпките са махрови помпони с много венчелистчета с различни цветове и размери.

Разнообразие от цветя

 • Период на цъфтеж

Домашните карамфили в саксия ще зарадват с цъфтежа дълго време - процесът продължава шест месеца.

Първите пъпки започват да се появяват още в средата на март и те избледняват само с първата слана. Именно този имот привлича толкова много любителите на цветята.

 • Промени в грижите по време на цъфтежа

Необходимо е интензивно да се полива и тори растението. Ако почвата е суха или изчерпана, тогава цъфтежът ще спре - пъпките ще започнат да избледняват и изсъхват.

Подрязване

Ако екземплярът е в добро състояние, подрязването му не е трудно.

За да улесните поливането и наторяването на почвата, трябва да организирате нормален достъп до почвата. Това може да се случи, ако страничните процеси се подрязват своевременно. Необходимо е да се премахнат клонките, които пречат на нормалната грижа. Резените трябва да се третират с антисептик.

Как се умножава карамфилът на закрито

Използват се няколко варианта на размножаване на растения - всичко зависи от сорта и вида на цветето. По принцип семената се използват за разплод - това е най-лесният вариант. Ако говорим за многогодишен сорт, тогава възпроизвеждането е възможно чрез разделяне на храста, резниците също са подходящи.

Покълващи семена

По-долу е даден основен пример за това как можете да отглеждате вътрешен карамфил от семена у дома:

 1. Пригответе субстрата и саксията.
 2. Направете малки канали с дълбочина 2 мм.
 3. Поставете семената и вкопайте.
 4. Навлажнете почвата с пулверизатор.

Ако са закупени добри семена, тогава първите издънки ще се появят на 14-ия ден.

Размножаване на карамфил чрез семена

За справка: мнозина се опитват да организират отглеждането на улични карамфили от семена у дома, но не успяват. Факт е, че този вид не е много подходящ за отглеждане на закрито. По-добре е да изберете сортове карамфил на закрито.

Пресаждане на карамфил в стаята

Уверете се, че шийката на стъблото е изравнена със саксийната почва. Ако нещо се промени, тогава е необходима промяна на почвата и капацитета.

Алгоритъмът за трансплантация стъпка по стъпка изглежда така:

 1. Пригответе субстрата и саксията.
 2. Поставете дренажен слой на дъното на контейнера.
 3. Оформете слой от почвата.
 4. Навлажнете почвата с пулверизатор.
 5. Поставете кълна.
 6. Поръсете със земя.
 7. Осигурете минимално поливане.

По време на периода на вкореняване не трябва да излагате саксията на открита слънчева светлина - ако растението не умре, най-вероятно ще изсъхне.

Възможни нарастващи проблеми

Грижата за карамфил в саксия у дома, макар и да изисква малко усилия, все пак може да създаде проблеми. Растението може да стане отпаднало или да започне да пожълтява с времето. Много проблеми възникват с пъпките по време на цъфтежа и вегетацията.

 • Капки пъпки и листа

При липса на хранителни вещества в почвата, пъпките и листата могат да се отделят. Липсата на поливане също е съществена причина за това поведение.

Растителни болести

 • Листата пребледняват

Домашните карамфили могат да избледнеят, започвайки от листата, ако е възникнала инфекция с брашнеста мана. Листата започват да побеляват от долната страна и могат да заразят здрави съседи на перваза на прозореца.

 • Върховете на листата изсъхват

Върховете на листата могат да изсъхнат, ако шийката на стъблото се е отворила. Същият ефект може да възникне от слънчево изгаряне.

 • Долните листа падат

Листът може да падне от долните нива, ако собственикът на цветето прави твърде често поливане или вода попада на повърхността на листните плочи.

Вредители

Паяковите акари често заразяват домашните карамфили. По-рядко се случва заразяване с листни въшки.

През този период с храста се появяват метаморфози, които значително влошават външния вид и могат да причинят смъртта на екземпляра.

Препоръчително е заразеното растение да се отдалечи от останалите, след което да се третира със сапунена вода.

Внимание! Важно е да се гарантира, че сапунът не прониква в земята, до корените. Сапуненият разтвор може да се остави върху листата за няколко часа, след което да се измие.

Здравословен вид на растението

Други проблеми

Декоративно цвете може да умре само ако не се грижи правилно за него. Проблем може да възникне, ако не лекувате в случай на заболяване или наличие на вредител.

За да украсите дома си с оригинални цветове, трябва да изберете точно такава култура. Растението не е причудливо, цъфти дълго време и практически не боледува. Размножаването на цвете е лесно; можете да използвате метода на разделяне на храсти, резници или сеитба на семена.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина