Стайни цветя, които обичат слънцето и топлината

Всички стайни растения условно се разделят на сенкоустойчиви и светлолюбиви. Лидерството принадлежи на тези, които предпочитат ярко осветление, тъй като за тях традиционно се разпределят первази.

Цъфтящи стайни цветя, които обичат слънцето

Тази група растения радва с редовно цъфтеж на пъпки с подходящи грижи и осветление.

Антуриум

Принадлежи към многобройното семейство Арониеви. Такива цветя обикновено са тревисти, но се срещат катерещи и дори подобни на дървета. Повечето от сортовете са епифити, които са местни в Южна Америка. Те се нуждаят от температура около 20-25 ° C, висока влажност (80-100%), ярко, но разсеяно осветление.

Цъфтящ ален антуриум

Най-често те растат на височина 30-50 см, но има и по-големи форми. Листата са лопатовидни с кръгли или заострени ръбове, разчленени, но винаги с удебеляване в края на дръжката (геникулум). Съцветието има сърцевина под формата на ухо и було, боядисано в бяло, червено, зелено и други цветове.

Хипеаструм

Те са част от семейство Амарилис. В превод от латински името означава "ездач" и "звезда", често се бърка с амарилис, въпреки че това е грешка, растенията са обединени само от общо семейство. Многогодишно луковично растение цъфти от август до септември с големи ярки цветя, подобни на лилии от различни нюанси. Королите продължават 10 дни.

За ваша информация! След цъфтежа кутиите остават пълни със семена със 100% кълняемост.

Температурата на съдържанието трябва да бъде 17-25 ° C, поливане през тигана, осветлението е ярко, но разсеяно. Подходящи са прозорците на югозапад и югоизток.

Хипеаструм от различни нюанси

Сининия

Принадлежи към род Gesnerievye, подобно на глоксиния. Той има възелчеста коренова система и големи пубертетни листа, събрани в розетка. Камбанообразният шестолобен венец, с диаметър до 10 см, може да бъде от почти всякакъв цвят, включително прост, полу-двоен и двоен. Температурата през активния период изисква 22-28 ° С, а по време на почивка - около 12-13 ° С. Осветлението се изисква ярко и разсеяно, но директно сутрин и вечер. Източно или западно прозорче е идеално.

Цъфтяща синингия

Дендробиум (Дендробиум)

Многогодишните орхидеи растат прекрасно в оранжерии и на первази на прозореца. Луксозни цветя и приятен аромат с непретенциозно съдържание са основните предимства на растението. От една псевдолуковица могат да растат дръжки, носещи до 70 цветя. Всяка корола трае до два месеца. Изисква ярко разсеяно осветление до 12 часа.Западните и източните прозорци са най-подходящи. Засенчването се изисква от обедното слънце.

Цвете на дендробиум

Слънцелюбиви стайни растения с имена

Тези домашни цветя се нуждаят от много слънце. Всеки се чувства чудесно на южните прозорци и до тях.

Кактуси (Cactaceae)

Огромното семейство многогодишни цъфтящи растения включва 127 рода и 1750 вида. Всички те идват от пустините. Почти всички са стъблени сукуленти, характеризиращи се с изключително бавен растеж и способност да натрупват голямо количество влага вътре. За нормалното развитие и полагане на цветни пъпки те се нуждаят от много ярко слънце и дори топлина.Но дори и в полусянка от северната страна, кактусът ще може да оцелее дълго време.

Crassula

Второто име е дебела жена и те също обичат да го наричат ​​парично дърво. Счита се за добра традиция в семейството да я държим в очите. Сукулентното растение има дебели месести листа със закръглена форма и лесно формира отлична корона на дървото.

Забележка! На източните, южните и западните первази се чувства добре, дори може да зарадва с цъфтеж, който не е особено красив.

Възрастен Crassula

Фикус

Принадлежи към семейство Черница. В стайната култура се отглеждат само вечнозелени сортове фикуси. Те се нуждаят от ярко осветление през цялата година. За да запазите декоративния вид през зимата, осигурете подсветка. Най-светлолюбивите пъстри сортове, които изискват до 15 часа слънце на ден.

Много големи листа - визитна картичка на фикус

Алое

Многогодишно тревисто, подобно на дърво или храст сочно с дълги бодливи листа, пълни с ценен и лечебен сок, принадлежи към семейство Асфодел. Общо в Африка и Арабия се срещат 500 вида. При някои видове листът достига до 60 см дължина. Неизискваща грижа. През по-голямата част от годината той се чувства добре при нормална стайна температура, обича честото поливане. През зимата се изисква подсветка, поливането се намалява и температурата може да се понижи до 14 ° C.

Полезно и непретенциозно алое сочно

Сансевиерия

Безстеблена вечнозелена многогодишна билка, принадлежаща към семейство Аспержи. Той е много непретенциозен, може да расте на ярко слънце и в полусянка и е ценен заради способността му да абсорбира въглеродния диоксид от въздуха през нощта и вредните вещества през деня.

Важно! Дори едно цвете, забравено за половин месец на лоджията, ще издържи такова изпитание без много щети.

Изглежда особено впечатляващо в цветните аранжировки. Има сортове с еднороден зелен цвят на листата, пъстри, с жълт ръб.

Сансевиерия, различни сортове

Стайни растения, които обичат пряката слънчева светлина без пръскане

Много домашни цветя трябва периодично да овлажняват листата си или да поддържат висока влажност. За тези, които не могат да отделят много време на растенията, подходящи са видове, които предпочитат сухото съдържание.

Доларово дърво или замиокулкас (Zamioculcas)

Един-единствен вид, който произхожда от Африка и принадлежи към семейство Ароидни. Топлолюбиво растение предпочита температура 18-26 ° C. Лесно понася суша и не се нуждае от овлажняване на въздуха. Поливайте само след като почвата изсъхне напълно.

Забележка! Може да расте на полусянка, но придобива ефектния си вид с лъскави листа само при ярко слънце.

Замиокулкас

Каланхое

Сукулент от семейство Толстянкови с голи или пубертетни листа, на които пъпките често растат, давайки нови растения (бебета). Общо има около 200 вида. Някои имат вид на джудже храсти, други са тревисти. Съцветието расте на дебели стъбла и прилича на чадър с бели, жълти, лилави или червени нюанси.

Голямо количество ярка светлина е основното условие за правилно развитие и красив цъфтеж. През по-голямата част от годината той се чувства добре в апартамент при температура 18-26 ° C, но през зимата се нуждае от период на почивка при 14-16 ° C. Може да расте без пръскане. Поливането се препоръчва през палета и много пестеливо.

Цъфтящо каланхое

Пеларгония

Многогодишна билка или храст с произход от Южна Африка. Стъблата могат да бъдат прави или пълзящи. Цветът има прост палмообразен или разчленен с пръсти лист с мъх. Той много прилича на здравец, но има генетична разлика.

За ваша информация! Пресичането чрез опрашване на здравец и пеларгония няма да доведе до жизнеспособни семена.

Расте добре в цветни лехи, первази на прозорци, в окачени саксии. Цъфти дори при 12 ° C. Цветето, за разлика от здравец, има пет листенца, две от които са по-големи от останалите.Съцветието на чадъра обединява много венчета.

Важно! Пеларгониумът никога не е син.

Задвижва до 20 съцветия на сезон. Обича притока на чист въздух. Поради липсата на осветление, той бързо губи своя декоративен ефект. По-голямата част от годината се поддържа при температура 20-25 ° C, но през зимата се нуждае от период на почивка при температура около 12-15 ° C през деня и до 6 ° C през нощта. Буйната корона периодично се оформя и подмладява.

Розова пеларгония

Вътрешен бръшлян (Hedera)

Вечнозеленият храст за катерене принадлежи на семейство Аралиеви. Издънките имат кореноподобни корени, които лесно се прикрепват към всяка подходяща опора. Бичовете могат да достигнат дължина 30 м. Кожестите, голи и лъскави листа са тъмнозелени и пъстри на цвят с жълти петна.

Важно! Цветето не трябва често да се прехвърля от място на място, това му се отразява зле.

През лятото оптималната температура за него е 22-24 ° C, а през зимата 12-14 ° C. Много хигрофилна, почвата в саксията винаги трябва да е влажна. Той може и без пръскане, но след това трябва да организира къпане под топъл душ от време на време. Подхранването се извършва 2 пъти седмично. Размножава се изключително лесно, достатъчно е да отрежете издънката и да я залепите в съд с питателна почва.

Сред колосалното разнообразие от декоративни домашни цветя, които обичат слънцето, всеки може да намери подходящ вариант за себе си. Не трябва да се страхувате от експерименти, но преди да купите за дома си, все пак трябва да изясните кое конкретно растение ви харесва, изисква влажност, осветеност и температура.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина