С каква вода да се поливат стайни цветя

Водата е разтворител, който премества храната от почвата в зелената маса на растенията, основата на техния живот. Корените, подобно на помпа, непрекъснато абсорбират влагата от почвата. Любителите на зелените площи са натрупали значителен опит по въпроса за поливането. Те спорят за времето и методите, състава и свойствата на водата. Наистина може да бъде различно: разтопено, варено, речно. Кое е идеално за напояване е обсъдено по-долу.

Коя е най-добрата вода за напояване

Филтрира се и се отделя

Питейната вода за нуждите на населението се дезинфекцира с хлор, съдържа соли на твърдост. Опасно е да се поливат с него саксии: солите покриват корените с цъфтеж, който пречи на абсорбцията на влага. Растението страда. Следователно течността се пропуска през поточни филтри преди поливане.

Поливане на стайни цветя

Прецизно изчислените дози хлор са безопасни за хората. Но за домашна оранжерия е разрушително - силен окислител, корените се изгарят.

За да неутрализира ефекта на отровното вещество, водата от чешмата се поставя в отворен съд за един ден, след което растенията се поливат и напръскват. Допълнително предимство е, че е със същата температура като почвата за саксиране.

Важно! Растенията не понасят студени душове и влага. Оптималната температура е стайна температура.

Поливане с утаена вода

Може ли цветята да се поливат с минерална вода

Минералната вода е богат естествен източник на соли и микроелементи. Съдържа калция и магнезия, от които се нуждаят цветята. Изглежда идеален вариант за поливане. Но според земеделските техници това не може да се направи. Солите във висока концентрация го правят твърд. Почвата във вазите с цветя бързо се осолява. Бикарбонатът и алкалите инхибират насажденията. Домашните любимци изсъхват, пъпките падат

Бегониите са толерантни към минералната вода, но от нея се отделя газ преди употреба.

Дестилирана вода

Това е течност, получена в дестилатори, без естествени соли.

Градинарите не са единодушни в мнението дали е възможно да се поливат саксийните цветя с дестилирана вода.

Той е неутрален по киселинност. Това е добре за растенията. Но ако постоянно поливате с него закрити култури, това ще измие хранителните вещества от почвата, ще я изчерпи. При лош субстрат цветята не се развиват правилно. Но това е алтернатива на твърдата вода.

Важно! Дестилираната вода не вреди на растенията, ако в нея са разтворени минерални торове.

Как да омекотим водата у дома за поливане на цветя

Дъждът, стопилката, речната животворна влага е идеална за декоративни култури. Но събирането му, особено в града, е трудно. След това търсят начини за омекотяване на водата у дома за поливане на стайни цветя.

Използват се няколко метода:

 • защитавайте през деня;
 • добавете 100 грама торф към 10 литра вода;
 • за омекване сложете 1 с.л. л. лимонена киселина на 10 литра вода;
 • използвайте гореща чешмяна вода (омекотена в котелните помещения). Охладете преди поливане;
 • направете филтър за пречистване на вода от дебел плат, памучна вата, активен въглен. Слагат всичко на няколко слоя, обръщат крана. Те правят слаб натиск, отвеждат ги в чиниите.

Ако твърдостта е повече от 10 meq на 1 литър, производителите знаят какво да правят и как да омекотят водата за поливане на стайни растения. Индикаторът се определя в лаборатории или се купува джобен тестер - той дава резултат за 3 секунди.

Възможно ли е да се поливат цветя с бира

Феновете на цветята във форумите обсъждат не само какъв вид вода е подходящ за поливане на стайни растения, но и какво друго, освен него, за напояване на домашни любимци.

Градинарите знаят за ползите от дрождите - те се използват като подхранване.

Маята е гъби. В земята те пробуждат микроорганизми, които активно обработват органични вещества. Отделят се много азот и калий, които са необходими за зелените площи.

В саксия за цветя почвата бързо се изчерпва и маята е полезна. Те са в изобилие от бира. Без дори да се съмняват дали е възможно да поливаме цветята с бира, производителите на цветя практикуват този метод.

Методът с бира е полезен само ако напитката е "на живо". Консервантите и стабилизаторите, които поддържат бутилирана бира до шест месеца, са вредни за посевите.

Стайната роза се счита за бира "почитател". Паричното дърво, драцената, еуфорбията са толерантни към такава влага.

Важно! "Живата" бира преди поливане се разрежда с вода в съотношение: 1 част от хмелна напитка към 10 части течност.

Възможно ли е да поливате стайни цветя с вода от аквариум

Аквариумът е затворена екосистема. В него живеят микроорганизми, бактерии. Разтворени минерали, витамини, хуминови киселини. Течността е топла, наситена с кислород. Обитатели - риби, охлюви, които добавят урея.

Аквариумната вода вече не е просто животворна влага, а органичен субстрат.

По отношение на използването му мненията на цветарите са точно противоположни. Някои смятат, че аквариумният субстрат е еликсир за влаголюбивите видове. Забележете буйния цъфтеж, пищната зеленина на саксийните обитатели. Други не виждат фантастичен растеж.

Специалистите също не са ентусиазирани от метода. Следните се считат за несъмнени ползи:

 • температура на течността за напояване;
 • спестяване на подхранване;
 • насищане с кислород;
 • липса на хлор.

Но не може да се нарече чист, въпреки филтрите. Няма да навреди на растенията от аквариумната течност, ако почвата се навлажнява периодично - веднъж месечно.

Важно! Преди поливане, аквариумното вещество се газира чрез издухване на атмосферен въздух през водния стълб с аератор.

Аквариум - органичен субстрат

Възможно ли е да поливате стайни цветя със серум

Хората се връщат към природата, всичко естествено: тъкани, храна, напитки. Този лозунг беше пренесен в домашната флора. Сега въпросът не е в това коя течност да изберете за напояване. Те приемат естествени продукти, без пестициди и химикали. Целта беше суроватка. И то с основателна причина.

Суроватката е кисела. Полезни вещества: аминокиселини, микроелементи, фосфор, калий, млечни бактерии. Безценен тор и средство за борба с вредителите. Неразреден продукт ще увреди даровете на флората - наруши почвения баланс. Подходящ десетократно смесен с течност. Това е основното решение.

Рецепти за торове:

 • 0,5 кг захар на 10 литра, щипка мая се добавят към разтвора на млечната суроватка. Косената трева се изсипва.
 • йодът се разтваря в разредения серум (10 капки на 10 l), добавя се пепел.

За поливане в корена 1 част от тора се разрежда в 10 части течност. За пръскане - 1 литър разтвор се взема за 3 литра вода.

Важно! В покой растенията не се хранят със серум.

Домашен серум за поливане в оранжерии

Възможно ли е да поливате цветя с чаени листа и чай

Химичният анализ на чая показва: танини, калий, манган, желязо.

Споровете на членовете на форума за ползите от чаените листа като тор не стихват.

Аргументи на поддръжниците:

 • киселинността на субстрата се увеличава;
 • въздухът прониква по-добре в земята;
 • компостът се активира;
 • разрошени глинести почви;
 • мулчирането задържа влагата.

Аргументи на противниците:

 • има достатъчен избор от универсални торове в услуга на производителите на цветя, за да се използват съмнителни;
 • ароматизираните добавки нарушават баланса на почвата;
 • от сладка напитка стартират вредители: гъби комари, мушици;
 • плесенясалото заваряване внася бактерии и гъбички в земята;
 • почвата се вкисва.

Добре е да се знае! Подкисляването на почвата се определя от зелен цвят с неприятна миризма, плесен по стъблата. Взети са мерки: те насищат земята с кислород, разхлабват я, предотвратяват застояването на вода в саксии.

Отивайки на почивка, закритата оранжерия е оставена на автоматично напояване. Използване: пластмасови бутилки, капилярни постелки, напояване с фитил, керамични конуси.

Здравето на домашните оранжерийни домашни любимци зависи от поливането. Използвайте мека, утаена течност при стайна температура. Аквариумът не се взема често, суроватката се разрежда, те не обичат да варят. Забранено е използването на бира с консерванти, дестилирана вода, от кладенец, езеро, климатик. От минералната вода се отделят газове.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина