Фикус - домашни грижи, фикусови заболявания

Ficus е едно от най-популярните стайни растения. Основните причини за този избор на градинари са непретенциозността на растението, красивият му външен вид и полезните свойства, които цветето притежава.

​​Трансплантация на фикус след покупка в саксия

Стайни или декоративни цветя не изискват сложна поддръжка. Следвайки няколко съвета, е възможно да отгледате здраво и високо дърво. Правилата за грижа за фикус зависят от сорта, така че си струва да разберете, когато купувате към кой вид растението принадлежи. Например пъстроцветните се различават леко от гладколистните.

Цвете на фикус

След покупката растението трябва да бъде трансплантирано. Ако не направите това навреме, цветето може да спре да расте и да се развива и скоро съвсем да умре.

Какво е необходимо за кацане

За кацане ще ви трябва:

 • Пот. Тя може да бъде пластмаса, керамика или дърво. Новата саксия трябва да е с 4-5 см по-голяма от старата до ръба.
 • Дренажна облицовка. Не пренебрегвайте този фактор, тъй като с помощта на дренаж излишната вода не се натрупва на дъното и предотвратява процеса на гниене на кореновата система. Всички налични средства са подходящи за облицовка: обикновена експандирана глина, камъчета, фино начупена тухла, дори топчета от пяна.
 • Почвата. Почвата Ficus се продава като готова смес в цветарските магазини, пълна е с необходимите минерали и елементи за развитието на цветя.

Дренаж за стайни растения

Важно! По препоръка на опитни цветари и цветари трябва да се предпочитат керамични саксии с дренажни отвори. Чрез тях излишната вода ще се оттича в чинийката.

Как да изберем най-доброто място

В дивата природа фикусът расте в топлите кътчета на нашата планета, главно в Индонезия, Африка, край бреговете на Тихия и Индийския океан. Стайните растения, както и техните тропически роднини, предпочитат да растат на слънчева страна. У дома процесът на цъфтеж не се случва.

Най-доброто място за растението:

 • топло;
 • леко и слънчево;
 • просторен.

Важно!Фикусите не могат да се държат на пряка слънчева светлина, тъй като увреждат структурата на листата. В екстремни случаи просто ще изсъхне.

В горещ период можете да изнесете цветето на улицата или балкона, където ще потъмнее. Слънцето ще запълни листата с цвят и ще им даде цвят.

Фикус с тъмнозелени листа, например гумени, по-устойчиви на температурни и светлинни промени. Докато джуджетата губят пъстрия си цвят и понасят доста трудно промените във времето.

Процес на засаждане стъпка по стъпка

Пълната грижа се състои в поливане, хранене, температурни и светлинни условия, пресаждане. Ранната пролет се нарича подходящ период за трансплантация. В периода до 3 седмици след манипулациите фикусът може да изхвърли всичките си листа, така че реагира на стрес. Това е абсолютно нормално състояние за него.

Заслужава си да се знае!Забранено е да се трансплантира кълновете веднага след покупката. Растението трябва да свикне с новото място за 2-3 седмици.

За да може фикусът да издържи процеса на адаптация по-малко болезнено, той е покрит с найлонова торбичка. Този метод ще създаде парников ефект и растението ще бъде по-удобно.

Как да засадите фикус, инструкции стъпка по стъпка:

 1. Навлажнете почвата около 24 часа преди разсаждането.
 2. На дъното на саксията изсипете дренажната смес (експандирана глина, камъчета) в слой не по-висок от 2 cm.
 3. Поръсете отгоре с малко количество предварително подготвена почва.
 4. Извадете цветето от старата саксия внимателно и бавно. За да ускорите процеса, можете да почукате отстрани на гърнето.
 5. Внимателно разгледайте корена на фикуса. Само здрави корени могат да бъдат трансплантирани. Наранените места могат да бъдат покрити с прах от въглища.
 6. Поставете цветето внимателно в нова саксия.
 7. Покрийте страните с необходимото количество пръст.
 8. Леко поливайте самата почва, без да попадате върху растението, с топла, утаена вода.
 9. Поставете фикуса в светла и топла стая.

Всички цветя се възползват от трансплантация на всеки 3-4 години. Това е предпоставка за дълголетие, здраве, растеж и развитие на всяко закрито цвете. През пролетта и есента трябва да направите превръзка, за да подобрите растежа и здравето.

Процесът на трансплантация на фикус в нова саксия

Размножаване на фикус

Фикусите са от различни видове - каучук, Бенджамин, ластик, лира, бинедика. Всеки сорт може да се размножава по два начина: чрез резници и отглеждане от лист. Преди да започнете процеса на отглеждане на ново цвете, експертите препоръчват да обърнете внимание на някои бележки:

 • те избират топъл сезон - късната пролет или лятото е идеално;
 • новозасаденото растение се поставя на сянка, тъй като то не понася голямо количество слънчева светлина;
 • преди да извършите резници, трябва да знаете, че младите издънки не се вкореняват.

Размножаване чрез резници

Можете да използвате резници от средата на издънката или отгоре. За да отделите рязането от основното стъбло, по-добре е да използвате остър нож. Предварително се стерилизира.

Можете да отрежете всякаква дължина на рязането, но задължително условие е наличието на междувъзлия. Без това не може да се появи нов лист. Оптималният размер на стъблото на фикуса варира от 11 до 15 см. Може да има от 5 до 7 листа. Стъблото може да пусне корени във вода или в земята.

Scion с завършена коренова система

Процес на размножаване във вода:

 1. Изплакнете добре ръба на стъблото от млечния сок под течаща хладна вода. Този сок може да потисне бързото установяване на фикуса.
 2. Потопете върха на резника в бутилка с топла, чиста вода. Чаршафите не трябва да докосват водата.
 3. В това положение резникът трябва да е на слънчево място в продължение на 2-3 седмици.
 4. Когато се появят първите корени, растението се трансплантира в подготвената почва. Капнете леко.

След 3 седмици ще се види първото кълнове. Издънката, подготвяща се за засаждане, може да се постави във висока саксия с тънка шийка.

Вкореняване на резниците в земята:

 1. Както в предишния случай, филийката се измива старателно от млечния сок под течаща вода.
 2. Оставете ръба да изсъхне за 30-40 минути.
 3. В пластмасова чаша са направени няколко дупки.
 4. Засадени и покрити със земя до началото на шийката. За да ускорите вкореняването, можете да засадите кълнове в закупена почвено-почвена смес.
 5. Няма нужда да се полива. Покрийте с найлонова торбичка отгоре.

Първите листа ще се появят в рамките на 3-4 седмици след засаждането.

Интересно е да се знае!Ако размножаването е извършено през пролетта, тогава в края на лятото можете да трансплантирате растението в по-голяма саксия.

Отглеждане от лист

Има два начина за отглеждане на пълноценен фикус от листа:

 • растат кореновата система във вода;
 • свалете веднага от земята.

Първият начин, как правилно да се изкорени фикусите, е най-лесният и работещ. В този случай стъблото се поставя във вода, така че да не докосва самия лист. За бърз ефект можете да капнете няколко капки Ficus Growth Booster.

След 2 седмици ще започнат да се появяват първите корени. Не си струва да ги засаждате веднага. Те може да не се развият в земята, а просто да нагнойят. Следователно трябва да отгледате 1,5-2 см от корена и след това да го трансплантирате в рохкава почва.

Лист, пуснал корен във вода

Вторият метод отнема повече време.Този метод се състои в засаждане само на отрязания лист директно в земята. Опитните производители препоръчват да се държи резника във вода с активатор на растежа поне 12 часа преди засаждането. Ако няма време за изчакване, можете да добавите активатора под формата на прах директно в почвата.

Листът е увит и леко завързан с панделка или конец. В оформената тръба се вкарва дървена пръчка като опора. Изрезката се потапя в земята заедно с пъпката. След 3-5 седмици доведения син ще започне да се развива.

Фикус: домашни грижи

Как да се грижим за фикус у дома правилно? Това цвете обича топлината, доброто осветление и постоянно овлажняваната земя. Да му угодиш е лесно.

Как се полива фикус

Потреблението на вода от фикус се различава, като се вземат предвид такива фактори: метеорологични условия, сезон, растителна възраст, състояние на почвата, ниво и фаза на развитие, наличие на заболявания.

Интересно е да се знае!Цветарите съветват да се полива младият фикус, когато почвата е дълбока 2 см. Как да проверите? На допир. Просто потопете пръста си в земята: ако почвата е суха, тогава тя няма да залепне и това ще бъде първият знак, че е необходимо поливане.

През лятото останалата вода, която се източва през канализацията, се оставя в картера. През зимата, напротив, течността се източва.

Прахът и мръсотията се утаяват върху големи фикусови листа у дома, след поливане винаги трябва да ги избършете.

Пръскането е лесен начин за почистване на листата

Интересно е да се знае!През летния сезон големите фикусови дървета могат да се напръскат с вода от спрей бутилка.

Подхранване

Бързият растеж на растенията започва в началото на пролетта и продължава до средата на есента. По това време фикусът се опложда на всеки 15-17 дни. Трябва да редувате минерални и сложни добавки. Така след месец цветето ще получи и едното, и второто. В магазините за цветя има огромен избор от органични торове за фикус.

Поливането с различни видове добавки може да бъде само почвата, забранено е да се качвате върху листата. Такива смеси могат да оставят изгаряния от външната страна на листа.

Не се препоръчва да се хранят само трансплантирани или нови цветя. Почвата съдържа достатъчно количество микроелементи, пренасищането само ще навреди.

Младите цветя, по време на активния им растеж, се хранят с торове с високо съдържание на азот. Той насърчава озеленяването и наситеността на цветовете.

Подготовка за зимата

Фикусът е тропическо растение, което се използва за топъл, дори горещ климат. Тежката зима на Русия им е трудно да издържат. Грижите за по-студените месеци от годината трябва да са различни.

По време на отоплителния период влажността в помещението намалява, това може да повлияе неблагоприятно на общото състояние на фикуса. За да се увеличи влажността в помещението с растението, е инсталиран преносим овлажнител. Неговата работа ще бъде полезна не само за фикуса, но и за човека.

Замразяването е често срещан проблем за производителите на цветя през зимата. Всички цветя трябва да се отстранят от пода и да се преместят на изолирани первази.

Фикус на перваза на прозореца

Ако дървото е високо, тогава самата саксия с пръст е изолирана. За да направите това, можете да поставите вестници, списания, пяна. Целта е да се предпазят корените от замръзване.

Проектът е друга причина за смъртта на растенията. Най-малкият поток от студен въздух може да има пагубен ефект върху фикуса.

Струва си да се обърне внимание, че листата не докосват студени повърхности, до стъклото на прозорците. Резултатът ще бъде усукване на листата, нагнояване и смърт на цялото цвете.

Болести и вредители от фикус

Ficus не изисква много поддръжка. Но в случай на неспазване на горните правила, цветето може да изсъхне или да изсъхне. Болестите при фикуса могат да се проявят в резултат на неправилна грижа, гъбични инфекции и нападения от насекоми.

Интересно е да се знае!Гъбите или инфекцията се дължат главно на отворени прозорци. Спорите на гъбички, носени от вятъра, се утаяват върху листата и започват да я унищожават.

Кратък списък от заболявания:

 1. Брашнестата мана е често срещано заболяване, характеризиращо се с бял прах по листата, който може да се отмие със сапунена вода. В етапа на развитие цветето е напълно засегнато и изхвърля листата си.
 2. Cercosporosis е гъбично заболяване. Признак за инфекция са кафяви и черни петна по шевната страна на листа, а причината е висока влажност.
 3. Челюстното насекомо е насекомо, което заразява и яде стайни растения.

Листата са засегнати от Cercospora

Защо листата на фикуса пожълтяват

Листата губят естествения си зелен оттенък поради следните причини:

 1. Ако не се спазват правилата за осветление.
 2. Ако въздухът в стаята е сух за дълго време.
 3. Слънчево изгаряне.
 4. Липса на хранителни торове. Старите листа пожълтяват, а новите падат.
 5. Почвата е твърде влажна. Цветето просто се залива и листата започват да гният.
 6. При остарелите фикуси листата могат да пожълтеят - това е нормално.

Най-често е достатъчно да се отстрани причината, така че листата да спрат да пожълтяват.

Как да отрежете фикуса, за да го запазите пухкав

Подрязването на фикусите помага да се направи короната да расте красива и обемна. Това е деликатен въпрос, така че всички използвани инструменти трябва да са стерилни. Преди да започнете да формирате короната, трябва внимателно да проучите общия вид на фикуса.

Отрязването на апикалните издънки стимулира развитието на странични пъпки. Трябва да отрежете само над пъпката, равномерно младо стъбло. Ако стъблото е дебело, най-добре е да го отрежете под ъгъл.

От раната ще изтече сок, избършете го с влажна и чиста кърпа, докато спре. След това поръсете среза с въглен.

Важно!Не подрязвайте, когато пресаждате цвете. Ще бъде твърде голямо и стресиращо за растението.

С правилна и качествена грижа, фикусът ще даде сочни листа, които ще украсят интериора, ще зарадват окото и ще помогнат с полезните си функции. Именно фикусът има способността да филтрира въздуха, превръщайки го в захар и аминокиселини. Затова той не само ще достави удоволствие с красивия си външен вид, но и ще донесе много ползи.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина