Колко често е необходимо поливане на стайни растения

Повечето производители на цветя любители се интересуват от въпроса как правилно да поливат цветя, растящи у дома. Всъщност много зависи от това колко добре се извършва поливането на стайни цветя: техният растеж, развитие, а при някои екземпляри - продължителността и великолепието на цъфтежа. Поливането трябва да бъде редовно, но в зависимост от вида на растението тази редовност варира значително.

Колко често да поливате стайни растения

Поради факта, че има много фактори, влияещи върху честотата и изобилието на влага, за всяко цвете е необходим индивидуален подход. Има обаче общи насоки как да поливате домашните си цветя:

 • материал, използван при производството на саксията. Представителите на един и същи вид, растящи в глинени и пластмасови саксии, трябва да се поливат по различен начин. За първата ще е необходима повече влага, отколкото за втората, тъй като водата в нея също излиза през порестите стени;
 • размерът на гърнето също играе роля. Очевидно е, че голяма саксия ще изисква повече вода, отколкото малка;

Поливане на стайни цветя

 • местоположението на храста. Поливането на стайни растения, разположени от южната страна, трябва да бъде по-интензивно, особено през топъл период;
 • температура на въздуха. Растенията, разположени в топло помещение, трябва да се поливат по-често и по-интензивно от тези, които са хладни. Следвайки това правило, можете да избегнете изсушаване на почвата или загниване на корени;
 • времето, което също влияе на това колко често трябва да се поливат стайни цветя. При горещо време количеството вода трябва да се увеличи и обратно.

Важно! Във всичко трябва да знаете кога да спрете. И в жегите не поливайте цветната градина твърде интензивно, това трябва да се прави само при необходимост. И най-важното е, че трябва да се съсредоточите върху вида и ботаническата група на стайното цвете.

Поливане на стайни растения през пролетта, лятото, есента и зимата

Има няколко основни периода - активен растеж и вегетация (пролет-есен), период на цъфтеж (най-често през лятото) и период на покой (зима). Грижата за цветята във всеки от тях трябва да се различава от предишната, така че те да дават буйна буйна зеленина и ярък цвят.

Колко често се полива стайни цветя през зимата не винаги е лесно да се разбере. Първо, всяко цвете има своя собствена времева рамка за този период, за някои изобщо не се среща. На второ място, условията за всеки отделен вид се нуждаят от индивидуални. Честотата на напояване на почвата зависи от тези параметри.

През зимата светлинните часове на деня са намалени и много растения трябва да понижат температурата на въздуха за добра почивка. Ако беше възможно да се направи това, тогава поливането трябва да се извършва рядко, тъй като почвата изсъхва. Някои видове (например бегония) обикновено почиват от вода през зимата. Но ако не беше възможно да се осигури ниска температура, поливането трябва да се намали. Най-често се произвежда 2-3 пъти по-рядко, отколкото през лятото.

Стайни цветя по време на покой

До пролетта растенията постепенно се пробуждат от зимен сън, преминавайки в нова фаза и на тях трябва да се осигури правилно поливане. Става по-често и по-интензивно.Лятото, особено горещо, е периодът на най-обилната и честа влага в почвата. До есента всичко постепенно отново намалява.

Важно! Ако лятото е студено и дъждовно, не бива да бъдете ревностни с количеството вода, това може да причини гниене на корените, особено при чувствителните цветя. Поради това те могат да умрат.

Кога да поливате стайни цветя: време на деня за поливане на стайни растения

Идеалното време на деня за поливане е сутрин. Това е известно отдавна и е научно доказано. Наистина, през деня влагата има време да се изпари, а поливането вечер води до обратен резултат. Излишната течност може да се натрупа в корените и да не направи нищо добро. Поради повишената влажност могат да се развият гъбични инфекции и подземната част на растението вече няма да получава необходимия достъп на кислород.

За ваша информация! Тъжно е, но вярно: повече растения умират от неправилно поливане, отколкото от всички други фактори, взети заедно.

Фактори, влияещи върху напоителния режим

Как правилно да поливате домашните си цветя зависи от редица фактори. Ще се изисква повече влага:

 • във фаза на активен растеж и развитие;
 • когато е в саксия с голям обем или от естествен материал;
 • ако растението има големи тънки листа;
 • с изразена, добра, мощна коренова система;
 • при високи температури на въздуха през топлия сезон;
 • при ниска влажност на въздуха;
 • с постоянна вентилация на помещението.

Необходимо е по-малко интензивно поливане:

 • в саксии, където почвата не е особено рохкава;
 • растения с дебели, месести листа или без листа;
 • цветя, които едва наскоро са трансплантирани от друга саксия, слаби и болезнени;
 • собственици на къс корен;
 • във фаза на бавен растеж или почивка;
 • при липса на дренажен слой;
 • в условия на ниска температура;
 • при висока влажност на въздуха.

Как правилно да поливате цветя

Има два основни начина за поливане на растенията - отгоре и отдолу. Човек трябва да избере един или друг метод, като се фокусира върху вида на растението и общите препоръки. Във всеки случай трябва да поливате цветята само с вода със стайна температура, студената вода е стрес за тях. Най-подходяща е дъждовна или стопена вода, ако няма такава, можете да я излеете с утаена чешмяна вода, но не и с преварена вода, тъй като процесът на кипене убива всички необходими микроелементи.

Кое е по-добре - поливане отгоре или отдолу

Напояването отгоре е най-често срещаният и традиционен метод. При постоянно поливане отгоре почвата в саксията е напълно и по-равномерно наситена с влага и растението се чувства максимално комфортно. Струва си да се помни, че трябва да поливате, разпределяйки равномерно влагата по повърхността, в противен случай ще се образуват жлебове и корените могат да бъдат изложени. Най-вече подобно напояване се обича от теменужки, сукуленти, закрито бананово дърво.

Поливане на цветя отгоре

Има моменти, когато е невъзможно да се позволи на влагата да попадне върху листата на растенията или ако те могат да освободят корени извън саксията. За такива растения поливането отдолу е най-добрият вариант. В тигана на тенджерата се излива вода и влагата се абсорбира сама в необходимото количество. Така че трябва да поливате сенполиите, салтиролиите, азалиите, бегониите.

Важно! Поливането от дънния метод може да накара всички минерали да се издигнат нагоре и дори да образуват бял слой на повърхността на почвата. В този случай е необходимо да се възстанови баланса, като се използва горното подаване на влага.

Долно поливане на цветя

Обем на поливане

В зависимост от родовата принадлежност на растението, той се нуждае от определен режим на напояване, според който се определя обемът на необходимата течност:

 • изобилен. Произвежда се веднага след като почвата в саксията изсъхне.Тази опция се изисква за почти всички тропически храсти, растения с тънки, дълги листа, големи екземпляри;
 • умерен. Не се произвежда веднага, а след няколко дни. Необходим е за цветя с пубертетни листа или стъбла (например теменужки), дебели дървесни корени (фикуси);
 • рядкото поливане е подходящо за кактуси и други сукуленти. С него една земна бучка може да остане суха до няколко седмици.

Неправилно поливане: признаци и тяхното премахване

Ако системно нарушавате правилата за поливане, необходими за дадено цвете, можете да получите нежелани последици, по-специално смъртта му.

Възможно ли е да се реанимира пресушено стайно растение

Ако почвата е напълно суха, тя започва да отказва да приема влага. Независимо от количеството излята вода, само горната част на почвата се навлажнява. Това се дължи на факта, че изсушената почва намалява по размер, изостава от стените на саксията, образувайки пукнатини, в които влагата тече надолу и навън през дренажния отвор.

За да спасите ситуацията, трябва да напоите растението под душа, след това да го поставите в леген, напълнен с вода, и да изчакате, докато земната бучка стане напълно мокра (всички въздушни мехурчета трябва да излязат от нея). След това извадете тенджерата и изчакайте, докато излишната вода изчезне. Не всички растения са в състояние да издържат на продължителна липса на влага, но ако успее, скоро отново ще позеленее.

Забележка! Също така е важно да запомните за пролуките, образувани между почвата и стените на саксията. Те трябва да бъдат напълнени с прясна почва.

Какво да направите, ако цветето е наводнено

Ако производителят е изправен пред обратния проблем, тогава си струва да си припомним, че това е също толкова опасно, колкото и сушата. Но можете да спасите цветето. За да направите това, внимателно го извадете от саксията, премахнете изгнилите и слаби корени, които се появяват и го увийте с абсорбираща кърпа или вафлена кърпа. Ако кърпата е напълно напоена, трябва незабавно да я смените със суха. След това трябва да увиете бучката с хартиени кърпи и да оставите да изсъхне напълно. След това растението трябва да бъде засадено в нов съд, напълнен с прясна почва.

Какво определя потребността от влага в растението: показатели за влага в почвата

Магазините за цветя предлагат различни измерватели на влагата в почвата за стайни растения. Основното предимство на такива показатели е, че благодарение на специални сензори те демонстрират не само нивото на водата в цялата саксия, но и нейното количество конкретно в корените на растението. Такива измервания са особено важни за причудливи, взискателни растения в грижи, за които нивото на течността винаги трябва да бъде на определено ниво: нито можете да прекалите, нито да го изсушите.

Индикатор за влага в почвата

За да се грижите за стайни цветя, е необходимо да ги храните своевременно, да се грижите за нивото на осветление, температура и влажност. Без правилното редовно поливане обаче нищо няма да работи. Струва си да се погрижите за това дори в момент, когато цялото семейство заминава някъде и няма кой да полива цветята. За такива ситуации е подходящо специално устройство, продавано в магазините и осигуряващо им автоматично поливане. Струва си да осигурите на цветята необходимите грижи и те ще зарадват със своя шикозен външен вид и ярък буен цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина