Антуриум - размножаване у дома

Антуриумът е едно от най-популярните тропически растения, които украсяват закрити оранжерии и зимни градини. Съцветията на растението изглеждат много ярки и имат изящна форма, поради което културата често се нарича "огнен език" или "цвете фламинго".

Как се възпроизвежда антуриумът трябва да е известно на всеки, който се занимава с развъждане на екзотичен красавец.

Размножаване и вкореняване

Родът Anthurium принадлежи към семейство Aroid и включва приблизително 900 вида. Основните места за растеж на културата се считат за Южна, Централна Америка и островите на Карибско море. Дивите растения могат да отглеждат листа с дължина до един метър. У дома размерите ще бъдат по-скромни.

Възпроизвеждането на антуриум се случва:

 • Семена,
 • Резници,
 • Лист,
 • Чрез разделяне на храста.

Този процес трябва да се извършва внимателно, без да се бърза. В противен случай младите издънки могат бързо да изсъхнат. Цветът е доста капризен в грижите си, поради което изисква специално внимание.

Как да засадите растение с издънка с корен

Как можете да засадите антуриум с издънка с корен? Тази процедура трябва да се извършва само по време на трансплантация, през април - август. Кореновата система на майчиното растение и „бебетата“ трябва да бъдат изложени.

През пролетта и лятото вегетативните процеси са по-лесни, самото растение се развива лесно и активно, температурата на въздуха е висока и допринася за по-доброто оцеляване.

Преди да засадите издънките, подгответе почвата (дернова земя - хумус и перлит 1: 3: 1 част) и саксията (не трябва да е прекалено просторна).

Издънки с корен

Процес стъпка по стъпка:

 1. Растението се отстранява внимателно от старата саксия.
 2. Земната топка се накисва във вода за 5-10 минути и се отделя от корените.
 3. Само страничните процеси трябва да бъдат отрязани с остър нож от майчиното растение.
 4. Разрезът се поръсва с активен въглен или канела.
 5. Майчиното цвете се засажда в саксия, празнотата се запълва с пръст, издънката трябва да се засажда в отделен контейнер, без да се заравя точката на растеж в почвата. Грижата за него е същата като за растение за възрастни.

Важно! Корените на културата са много крехки, поради което лесно се нараняват, често могат да бъдат напълно унищожени. Никога не трябва да се опитвате да извадите издънка с корени - коренищата определено ще се отлепят, ще трябва да преминете през дълъг етап на вкореняване на млади издънки без корени. В този случай растението се вкоренява дълго и неохотно.

Как е засаждането с издънка без корени

Случва се издънката да се отдели неуспешно от майчиното растение, корените да се отчупят, да станат слаби или силно повредени.

Преди да засадите такива издънки в отделна саксия, трябва да се опитате да ги вкорените във влажен мъх, перлит или пясък.

Важно! Предпоставка за вкореняване е поставянето на растението в мини оранжерия. За да може издънката да се вкорени и кореновата система да се развие добре, са необходими висока температура и влажност. Опциите включват пластмасова торба, която държи потомка в контейнер, пластмасов контейнер с плътно прилепващ капак, който е бил използван за хранителни цели, или просто нарязана бутилка.

Капакът на оранжерията трябва да се отваря всеки ден за проветряване, така че растението да не изгние. Когато се появят корените, оранжерията се премахва и издънките се засаждат в саксия.

Кълнове без корени

Отглеждане от семена

Антуриум от семена може да се отглежда както след закупуване на посадъчен материал, така и със самоопрашване на възрастно растение. Този процес е много усърден и по правило неефективен. Цветарите го използват много рядко, тъй като семената покълват доста слабо, сортовите характеристики могат да бъдат силно загубени.

Забележка! Ако семената се купуват по поръчка, винаги трябва да се проверява датата на опаковане и събиране. 3-4 месеца след прибиране на реколтата, семето губи кълняемостта си. Семена, които сега са популярни за поръчка от Китай, не се търсят активно и често имат отрицателни отзиви поради нискокачествен продукт.

Процесът на засяване е както следва:

 • Семената се накисват за 15 минути в разтвор на 1% калиев перманганат, след което се поставят върху салфетка или хартия, за да се отстрани излишната влага.
 • След това те се разпределят равномерно по повърхността на мократа почва, като отгоре се поръсват със същата почва.
 • Почвеният слой над семената трябва да е с дебелина не повече от 3 мм.
 • Контейнерът, в който са поставени семената, се затваря с филм или капак. Не забравяйте да осигурите достъп до долното отопление, разсеяна ярка светлина и температура на въздуха от +25 градуса.
 • Отваряйте оранжерията всеки ден за 5-7 минути, за да се проветри.

Семена от антуриум

Най-добрите семена на антуриум за отглеждане се считат за прясно събрани. Те са склонни да поникнат бързо и практически всичко, което е засадено.

Семена

Не се препоръчва да ги засаждате в големи контейнери, тъй като по този начин развитието и растежът ще вървят по-бавно. Също така почвата трябва да бъде добре дренирана, което ще допринесе за бързото появяване на кълнове. Първият от тях се появява вече 2 седмици след засаждането.

Размножаване на листа

Как да размножавате антуриум с лист - отрежете голям лист с добри вени и дължина на дръжката от 3 до 5 см от растение за възрастни. Всички видове култури лесно се поддават на метода за размножаване на листа и се отделят малко усилия и време .

Листен антуриум

От листа се прави вертикална тръба и се поставя с дръжка в добре навлажнена почва (смес от пясък и торф, пропорциите са равни). Над повърхността, като правило, се оставя една трета от листа, който се затваря със стъклен буркан.

Такава ръчно изработена оранжерия е поставена на доста светло място. Струва си да се уверите, че върху него не попада пряка слънчева светлина - през стъклото на буркана те могат да причинят тежки изгаряния на крехката дръжка. Всеки ден е необходимо да се проветряват почвата и растението, да се напояват с пулверизатор, докато от листната тръба се появи младо кълно. Това ще означава, че се е случило вкореняване, растението може да бъде прехвърлено на общия режим на грижа. Бурканът може да бъде изваден, младата дръжка може да бъде трансплантирана в друг контейнер с предварително подготвен субстрат.

Допълнителна информация. Корените могат да се отглеждат чрез поставяне на дръжковия лист във вода. Как може да се вкоренява антуриум в тази версия: листът се поставя във вода, в него се разрежда стимулатор на растежа на корените. В течността се поставят не повече от 4-5 см лист. Културата на цъфтеж ще започне година по-късно.

Размножаване чрез резници

Как да размножавате антуриум с помощта на резници у дома - вземете малка част от издънката, която е отрязана от зелената част на растението.

Стъбло

Рязането се извършва по три начина:

 • Използване на лист (методът е описан по-горе);
 • Апикална - върхът на израстък за възрастни;
 • Въздушно вкоренени - дръжката има въздушни корени.

Най-ефективният от тези видове се счита за въздушен метод. ОТНОСНОn се състои от следното:

 • При възрастно и задължително здраво растение се отрязва силен издънка с междувъзлия и поне два листа. Листата се отчупват, но дръжките остават.

Забележка! Това трябва да се направи, така че впоследствие всички сили на младия издънка да отидат не към храненето на зелената маса, а конкретно към развитието на кореновата система и нейното вкореняване.

 • Стъблото се засажда в субстрат (пясък и торф, пропорциите са равни).В земята трябва да са само въздушни корени, точката на растеж е над повърхността.
 • Растението трябва да се напръска обилно от спрей бутилка и да се покрие с торба или стъклен буркан.
 • Оранжерията се изпраща на добре осветено и топло място. Всеки ден почвата и издънката се проветряват и се напръскват с леко затоплена вода. Това се прави поради причината, поради която растението няма стрес поради температурни промени в изпарена оранжерия и пръскане със студена вода.

Допълнителна информация. Стъблото се вкоренява достатъчно бързо - след седмица се появява нов лист. След това опаковката или бурканът могат да бъдат премахнати, растението може да бъде трансплантирано в собствена отделна саксия.

Апикалният метод за разплод също се счита за популярен. Изглежда така:

 • Върхът на силно и силно издънка се отрязва с остър нож, разрезът се оставя да изсъхне за 15 минути.

Важно! Дръжката трябва да е дълга точно 12 см и да има 2 листа.

 • След това издънката се поставя в перлит, премахва се на топло, светло място, където температурата на въздуха не пада под +24 градуса.
 • Всеки ден си струва да се пръска от спрей бутилка.

При този метод корените започват да се появяват след три седмици. Струва си да изчакате, докато те са около 3 см, след това растението може да бъде трансплантирано в постоянна саксия.

Забележка! Какъвто и метод на възпроизвеждане да се извършва, местата на среза на майчиното растение трябва да се дезинфекцират. За тази цел са подходящи брилянтно зелено, калиев перманганат, канела или натрошен активен въглен.

Размножаване чрез разделяне на храста

Как можете да размножите антуриум, като разделите храста - разделете майчиния храст и засадете издънките в средата на пролетта, когато растението вече е на 3-4 години.

Процесът на разделяне на храста

Процесът стъпка по стъпка изглежда така:

 • Половин час преди началото на разделянето, майчиният храст се полива обилно с вода.
 • След това се изважда внимателно от саксията, внимателно се разклаща, излишната почва се отстранява, корените се разплитат внимателно.

Допълнителна информация. Ако някои корени са повредени по време на разплитането, тогава раните трябва незабавно да бъдат поръсени с активен въглен или канела. Изгнилите или повредени коренови процеси определено трябва да бъдат премахнати, като останат само жизнеспособни и здрави.

 • Разделянето трябва да се извърши така, че всяка част да има точка на растеж и поне един лист.
 • Преди да започне процедурата за вкореняване на издънките, те се оставят за един час на чист въздух, така че коренищата да изсъхнат малко.
 • Издънките се засаждат така, че корените да са на същата дълбочина в почвата, както в старата саксия.
 • Ако е необходимо, поддържайте, че трябва да се залепи предварително, дори преди да засадите цветето. Като правило, особено високите издънки се нуждаят от него.
 • В продължение на два до три месеца, нови засадени цветя трябва да се напръскват със специални разтвори "Epin", "Kornevin" или "Heteroauxin".

Струва си да се обърне внимание на по-нататъшните грижи за антуриума, той се нуждае от специални, близки до тропическите условия:

 • Влагата в почвата е висока.
 • Температурата на въздуха не е по-ниска от 24 градуса, през есента и зимата, докато растението е в покой, се допуска понижаване до 18-20 градуса, но не по-ниско.
 • В никакъв случай не трябва да има течения.
 • Поливането не е често, но изобилно. По време на вегетацията - веднъж на 3 дни, през зимата - веднъж седмично. Водата трябва да е мека, утаена и затоплена до 25 градуса.

Важно! Не оставяйте вода в тигана - това ще доведе до разболяване на корените на културата от гъбични заболявания или покриване с плесен.

 • Подхранването се въвежда през есента и пролетта с помощта на минерален комплекс или органични торове.
 • Трансплантацията се извършва на млади храсти ежегодно, на по-възрастни - веднъж на 2-3 години.

Възпроизвеждането на антуриум у дома няма да бъде трудно дори за начинаещ производител.Трябва да се спазват всички правила и едно невероятно цвете ще зарадва с пъстър цъфтеж, ще защити дома и семейството, както се казва в легендите, връща силата и издръжливостта на мъжете и зарежда жените с положителна енергия.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина