Сингониум - домашни грижи и размножаване

Тази американска лиана се адаптира към климата на апартаментите в Русия и се разбира добре в новите условия. Неизискваща грижа, с правилната грижа тя радва с буен растеж и красива комбинация от контрастни нюанси на зелено върху остри листа с форма на стрела. Може да оплете прозорец с решетка или да живее в окачена саксия. Принадлежи към семейство Aroid. В апартаментите най-често се срещат Wendland, pixie, Arrow и необичайна гледка - розово.

Сингониум: домашни грижи

Не е трудно да се създадат удобни условия за тази тревиста лоза, тя е много упорита, издържа на смущения в температурата и поливане. Както всички лозя, той обича влагата и обилната светлина, но може да се разбира и в полусянка, само листата ще бъдат удължени и обърнати към източника на светлина.

Привлича със сочната си зеленина

Пълзящо растение тъче нагоре, разчитайки на въздушните си корени. За да създадете композиция, достатъчно е да поставите опора в центъра на саксията и да прищипите върховете на леторастите.

За ваша информация! За да се създаде храст, по-подходящ е видът сингониум с крака. В ролята на ампелен, ушастият изглежда страхотно, което спуска издънките си надолу.

Избор на място, температура, осветление, влажност

Syngonium ще се чувства чудесно, когато декорира стени на апартаменти, гардероби и други мебели. Отличен вариант ще бъдат западните и източните прозорци. Как да се грижим за сингониума у ​​дома, насърчавайки активния растеж на лозите:

 • Осветление. Колкото повече ще бъде в живота на сингониума, толкова по-голям ще бъде размерът на листата му и по-дебели издънки. Светлината трябва да бъде разсеяна, когато попаднат директни лъчи, листата избледняват и дори могат да изсъхнат по краищата.
 • Температурата за термофилна лоза през лятото трябва да бъде в рамките на 26 ° C, през зимата не по-ниска от 16 ° C. Чувствителен към внезапни промени и течения. Активно расте на открито през лятото.
 • Влагата е основното условие за богатия зелен цвят на листата. През лятото можете да го пръскате два пъти на ден, веднъж на две седмици организирайте душ, ако растението е обемисто и трудно за къпане, избършете листата с влажна гъба. През зимата, когато стайната температура е над 20 ° C, достатъчно е да се пръска веднъж седмично с топла вода. За допълнителна влага през лятото, експандираната глина трябва да се излива в тавите на саксията и да се поддържа влажността. В този случай дъното на саксията не трябва да докосва камъчетата.

Може да живее на веранди и балкони, най-важното е да се предпазва от пряка слънчева светлина

 • Поливането през лятото е често и обилно, но е по-добре да излеете излишната вода от тигана, така че корените да не изгният. Преди следващото напояване трябва да изчакате горната кора на почвата да изсъхне малко. През зимата поливане, тъй като почвата изсъхва. Ако стаята е достатъчно студена, по-добре е да не навлажнявате растението изобщо.
 • Оплодено през периода на активен растеж - от началото на лятото до средата на есента. Цветето ще се радва на минерални примамки не повече от веднъж на всеки три седмици.

Сингониум: размножаване

Сингониумът не цъфти у дома. Ако семената на тази лоза въпреки това попаднат в ръцете, рано е да се радваме, тъй като растението е много трудно да се размножава по този начин в апартаментите. Но може да се възпроизвежда по по-прости и по-приемливи начини. Сингониум (почти всеки цветар знае как да се размножава правилно) може да се отглежда:

 • Резници. Размножаването чрез резници на сингониум е най-лесният и бърз начин.Откъснати върхове на издънки с поне две пъпки много бързо стартират корени във вода или веднага в почвена смес.
 • Чрез разделяне на стъблото. Дръжката не трябва да е върхът на летораста. Дългата лоза може да бъде разделена на няколко части, най-важното е, че на сегмента има поне две възли. Потопените стъбла ще се вкоренят и, без да чакат нови издънки, са готови за засаждане в земята.

Изрязване готово за засаждане

 • Чрез разделяне на храста. Сингониумът в процеса на растеж е в състояние да се размножава по издънки от корена, които след това могат да бъдат трансплантирани в саксии като нови растения.
 • Чрез разделяне на корена. Дългите и ненужни издънки след пресаждането също ще работят добре за формирането на нов храст от тревисти лози. Основното нещо по този въпрос е да не бъркате горната и долната част на гръбначния стълб, за да го поставите правилно във водата. След две седмици новите издънки ще бъдат готови за засаждане.
 • Можете да вкорените както резници, така и части от издънки и корени. Като почва са подходящи смес от пясък и торф, вермикулит или смес от пясък с добавка на активен въглен. Саксиите не са необходими твърде големи, почвата се навлажнява чрез пръскане.

След вкореняване първите корени се появяват в рамките на 10 дни.

Кацане

Веднага след като корените се появят на леторастите, растението е готово за засаждане. За да направите това, не забравяйте да вземете саксия с дупки и слой дренаж.

За ваша информация! Как да вкорените сингониум, за да получите обемен храст - няколко резници трябва да бъдат засадени в една саксия.

За декорация можете да инсталирате опората веднага по време на засаждането

Той е разположен в центъра точно в дренажа и нарастващите издънки го оплитат в кръг. Почвата за вкореняване сингониум се нуждае от лека и рохкава. Равните части на торф и пясък работят добре. Трансплантация в обикновена почвена смес може да се направи през пролетта, но е важно да не забравяте да я храните.

Сингониум: трансплантация

Както при много млади стайни цветя, всяка пролет се изисква трансплантация на сингоний. По време на това е по-добре да замените изцяло почвата. Кореновата система не обгражда твърде много почвата, поради което лесно се отделя от нея, което дава възможност да се инспектират за гниене и да се изплакнат. Почвата за растението се нуждае от лека и дишаща. Добра комбинация би била смес от дървесна и листна почва + торф и пясък в равни части. Можете също така да закупите готова смес за семейство Aroid. След засаждането растението се нуждае от мир и топлина.

Важно! След пресаждането и вкореняването на растението следващото поливане трябва да бъде не по-рано от три седмици по-късно.

Едно възрастно растение трябва да се прехвърля в по-голяма саксия веднъж на 2-3 години.

Формиране на корона

За активен растеж и декоративен ефект растението може да бъде прищипено. Първото прищипване след вкореняване на храста трябва да се извърши след една година, а понякога и две, в зависимост от плътността и дължината на леторастите. Растение, окачено в саксия, също трябва да се образува чрез прищипване, отрязване на твърде дълги издънки.

Забележка! Основната тайна на буйната корона е, че трябва да отрежете резниците над шестия лист на издънката.

Сингониеви болести и техните причини

Най-често по време на грижите можете да чуете само един проблем при отглеждането му - защо листата на сингония пожълтяват. Може да има няколко причини за такава растителна реакция, но всички те са свързани с неправилна грижа:

 • Пожълтяването на листата започва от краищата им, които впоследствие изсъхват - знак за ниска влажност, която е толкова необходима за тази лоза. Необходимо е да се увеличи броят на пръсканията, да се направи мокър дренаж в тигана на саксията, да се организира растението да се къпе.
 • Ако листът започне да пожълтява не от краищата и напълно покрива повърхността на листа, това е признак за липса на микроелементи. Растението иска да се храни.
 • Понякога жълтеникавостта се нарича бледност на листата, които са станали почти бели, замествайки наситеното зелено. Причината за тази бледност е пряката слънчева светлина.
 • Преливането на растението ще бъде видимо от загубата на блясъка на повърхността на листата.Ако не позволите почвата да изсъхне напълно, спирайки овлажняването, следващият сигнал ще бъде появата на гнойни участъци по листата и стъблата.

Листа, изискващи оплождане

Понякога вредителите се заселват по листата - листни въшки, трипси и мащабни насекоми. Можете да се отървете от тях с помощта на специални средства. Но пожълтяването и падането на листата също ще бъде знак за появата им.

Сингониум: възможно ли е да се държи у дома

Страховете в посока на всички тъкащи и пълзящи стайни растения все още блъскат сред производителите на цветя. Сингониумът не е бръшлян, за да бъде известен „мужегон“, той не удушава съседите си в саксии и се разбира добре в композиции с други стайни растения. Възможно ли е да запазите цвете сингоний у дома, всеки цветар решава сам. В допълнение към красивата си зеленина, той изпълва пространството около себе си с увереност и енергия на действие. На работното място той ще помага със своята енергия при вземането на важни решения.

Syngonium е в състояние да украси всеки интериор, действайки като пълноправен декоративен елемент

Отровен ли е сингониум или не

Да, тази тревиста лоза може да раздразни кожата със сока си. Поради това свойство сингониумът се счита за отровен. По време на трансплантации и прищипване трябва да предпазите кожата от попадане на сок от това растение върху нея.

По този начин сингониумът е прекрасно цвете за декорация, но трябва да се отглежда внимателно, тъй като сокът му предизвиква дразнене. Освен това е важно да спазвате правилата за грижи и да осигурите на лианата необходимите условия.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина