Как да отрежете драцена у дома

Драцената или, както я наричат ​​още, фалшива палма, ще расте и ще се развива добре само когато собственикът знае как правилно да реже короната. Процедурата трябва да се провежда редовно. Благодарение на това широколистната част на растението непрекъснато се подмладява.

Освен това резитбата предотвратява появата на болести. В резултат короната на фалшиво палмово дърво ще бъде чиста и ще украси всяка стая. Как правилно да изрежете драцената ще бъде обсъдено в статията.

как да порасне много върхове и направете драцената пухкава

Драцената е растение, което е покорило сърцата на производителите на цветя с неизискващите си грижи.

Драцена

Драцената ще украси всеки интериор. За нормалния растеж на това цвете просто трябва да следвате тези препоръки:

 1. Уверете се, че почвата е достатъчно суха преди поливане. За това почвата се разхлабва. Ако земята е мокра на дълбочина от три сантиметра, тогава е по-добре да се въздържате от поливане.
 2. Тези сортове драцени с широки листа пият повече вода от тези с тясна зеленина.
 3. Цвете с пъстри листа ще расте добре, ако го поставите на прозорец от южната страна на апартамента.
 4. Драцената не понася течение, изгарящото слънце и натрупването на прах по повърхността на листата.
 5. Трансплантацията от гърне до гърне трябва да се извършва заедно със старата почва, за да не се повреди кореновата система.

Първоначално цветето расте в един ствол и е малко скучно. Ето защо някои производители правят короната пухкава. Преди да образува драцена, стволът трябва да нарасне най-малко тридесет сантиметра. Багажникът трябва да е с диаметър най-малко пет сантиметра.

Десет сантиметра от върха на цветето се отрязват. След подрязване на драцената за разклоняване на ствола могат да се появят две или дори пет нови издънки. Препоръчително е да оставите трите най-силни издънки, за да може растението да се развива нормално и да не се разболява.

Най-популярните сортове са:

 • Деремская;
 • Ароматни;
 • Frangrans Compact.

как разклонява драцена

Има моменти, когато цвете се премества от място на място в къщата, драцената се разпада. Не мислете, че растението е мъртво. Ситуацията може да бъде коригирана чрез резитба, с помощта на която тя ще се разклони и възстанови буйната корона. Същата процедура може да се извърши, когато листата на растението изведнъж започнат да изсъхват и да се ронят. Ако цветето има не един, а няколко ствола, всички те се отрязват, оставяйки малки пънове с еднаква височина.

Съвети. За да се получи нова корона на няколко нива, се препоръчва да се режат клони на различни височини. Тогава бъбреците ще се появят съответно.

Първо подрязване на драцена

Първото подрязване на драцената е най-добре планирано за периода от май до юни. Именно тогава растението активно расте и се развива. Близо до горния разрез отново ще се появи слой. Новите издънки ще стимулират растението бързо да зараства рани и да започне да расте корона.

Бъбреците се събудиха на пънове

Също така се случва, че растението трябва да се отреже през есента или зимата. Това се случва, когато цевта се счупи. С добра грижа за растенията този проблем се решава бързо. Основното е, че всичко се прави, следвайки препоръките на опитни цветари.

Инструменти

Преди да подстрижете драцената, трябва да подготвите следните елементи и инструменти:

 1. Сфагнум мъх. Той абсорбира идеално водата и я задържа дълго време в себе си. Можете да го замените с мокри кърпички, но те ще трябва да се сменят много често.
 2. Градина вар. Полезно е за лечение на рана, от която след изрязването ще се отдели сок. Var насърчава бързото заздравяване. Ако това вещество не е под ръка, можете да използвате восък или парафинова свещ.
 3. За да поддържате среза прав и чист, трябва да вземете остър нож или градинска резачка.

Технология на прищипване

Можете да изберете височината за подстригване въз основа на интериора. Необходимо е да се вземе предвид фактът, че нови кълнове ще се появят само ако растението е достатъчно леко. Осветлението е основното изискване в процеса на подрязване. Драцената, която стои на прозорците, обърнати на север или на изток, се прищипва възможно най-ниско, така че слънчевите лъчи да удрят мястото на среза. Подрязването на драцена у дома трябва да бъде както следва:

 • Горната част на цветето никога не трябва да се отчупва. Отрязва се с рязко движение с помощта на остър нож. Отрязаната част може да служи като материал за размножаване на растението чрез резниците. За целта се поставя в буркан с вода.
 • Мястото, където се е случило разрязването, трябва да се почисти от изникващия сок и да се намаже с градински лак или друго подходящо вещество. Това се прави внимателно, като се опитва да затвори напълно всички пори. В този случай трябва да се уверите, че теренът е топъл и не изгаря растението.
 • Всяко листо на багажника трябва да бъде подрязано.
 • Цевта се напръсква старателно с вода, за да се възстанови влагата, която се е изпарила по време на процеса на подрязване.
 • Багажникът е добре увит с мокър мъх и фиксиран с конец или канап. Когато се грижите за растение, не забравяйте редовно да мъхте мъха. Не трябва да се оставя да изсъхне напълно.

Важно! Препоръчва се третираните пънове да се покрият с фолио, за да се запази по-дълго влагата в намотката.

Драцената трябва да се полива умерено

 • Поливането на драцената трябва да става през палета.
 • В случай на използване на найлонова торбичка е необходимо да я изваждате от пънчетата веднъж седмично и да проветрявате растението. По този начин изрязаният багажник няма да нагнои.
 • Растението трябва да бъде преместено на частична сянка, така че пряката слънчева светлина да не пада върху него.

Как да обработим драцена, нарязана след резитба

Влагата бързо се изпарява през разреза на багажника, така че трябва незабавно да се обработи и всички пори да се затворят. Можете да използвате восък или парафин вместо градински лак. За целта се запалва восъчна свещ и разтопеното вещество капе върху раната. В този случай трябва да се внимава парафинът или восъкът да не попаднат върху листата.

Самият багажник се препоръчва да се третира със стимулатор на растежа. Това ще помогне за пробуждането на спящите пъпки и ще насърчи растежа на кълновете.

Важно! Можете да прищипите само здрави растения, които растат и се развиват добре.

В този случай багажникът трябва да бъде най-малко 30 сантиметра височина.

Как изглежда драцената след резитбата

След като подрязва драцената, тя изглежда напълно непривлекателна. С течение на времето короната й ще стане красива и пухкава. За да стане това възможно най-бързо, трябва да й създадете удобни условия. Вниманието трябва да бъде както следва:

 1. Полиетиленът трябва да се отстрани веднага щом на ствола на растението се появят първите издънки. Филийката също трябва да е отворена.
 2. Стайната температура се поддържа най-малко двадесет градуса.
 3. Цветето се прехвърля на място, където има много светлина, но няма пряка слънчева светлина.
 4. Ако резитбата се извършва през зимата, тогава дневните часове трябва да се увеличат до дванадесет часа. Това се прави с помощта на флуоресцентна лампа.
 5. За напояване вземете само утаена вода или разтвор с добавяне на торове. Драцената се полива само ако почвата в саксията изсъхне поне три до четири сантиметра.
 6. Новата корона се пръска редовно с хладка вода, за да поддържа нивото на влагата. Пръскането се извършва веднъж на всеки седем дни с помощта на стимуланти на растежа.
 7. Саксията с актуализираното драконово дърво трябва всеки път да се обръща към светлината, така че кълновете да имат възможност да се развиват равномерно.

Ако драцената се разтегли

Ако драцената е нараснала твърде много и горната й част опира в тавана, тя трябва да бъде съкратена отгоре. Тази процедура се извършва на няколко етапа. Чрез резитбата растението не само се съкращава, но и се прави по-буйно.

От висока драцена можете да вземете и материали с цел възпроизвеждане. Можете да използвате не само горната част, но и дългите части на багажника. Поставят се във вода, за да образуват корени.

Отгоре може да се засади директно в саксията. За това разрезът трябва да се третира с препарат, който да стимулира образуването на корени. Засадената дръжка трябва да бъде покрита с найлонов плик, за да се създаде парников ефект.

Буйна корона от драцена, оформена на няколко нива

Части от багажника се нарязват на малки резници с дължина десет сантиметра. Върху тях се правят плитки разрези и се вкореняват. Има два начина за вкореняване:

 • вертикален;
 • хоризонтална.

Когато се вкоренява вертикално, е важно да не бъркате долната част на багажника с горната. Покрийте резниците с полиетилен, за да поддържате микроклимата.

По този начин можете да фиксирате удължената драцена и в същото време да отглеждате нови растения.

Всеки може да направи короната на драцена. Растението става буйно и красиво. За да направите това, просто трябва да се придържате към поетапното прилагане на правилата и препоръките за успешно подрязване на цветя.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина