Как да режем юка у дома

Сега е много модерно да украсявате интериора на къщите със зелени площи. Предпочитание се дава на растения, които не отделят листата си и постоянно радват с красотата си. Един от тези цветове е юка. Това е южно цвете, което прилича на палма според външните си данни. Средно височината на това екзотично растение може да достигне два метра. Юка се вписва идеално във всеки интериор, особено ако къщата има достатъчно място, за да го побере. Тропическата зеленина привлича вниманието на гостите и действа успокояващо на домакините. Основното изискване за външния вид е необходимостта от периодично коригиране на формата на растението, скъсяване или отстраняване на процесите, изпъкнали отстрани.

За какво е резитбата?

Подрязването на юка у дома ви позволява да й придадете форма, която съответства на стила на къщата. Първоначално младо растение се засажда в обикновена саксия за цветя, но с развитието си започва да усеща липса на място, в резултат стволът се разтяга по дължина и количеството зеленина се намалява.

Вечнозелена юка

Има нужда от стимулиране на процеса на разклоняване. За да направите това, върхът се отрязва и след известно време короната става много по-великолепна и по-красива.

Важно! Подобно на повечето тропически растения, юка расте бързо. Малко количество почва не може да осигури на кореновата система достатъчно влага и хранителни вещества. Ако стъблото се скъси, проблемът ще бъде решен.

Ако растението е болно, можете да го спасите, като го третирате със защитни съединения. Освен това получените резници се използват за отглеждане на нови цветя.

Подрязването помага да се коригира формата на юката, в която е огънат стволът. Всъщност под тежестта на клоните може просто да се счупи, или саксията няма да може да стои, но ще падне отстрани.

Уличното цвете често се атакува от вредители или спори на гъбички. За спасяване се извършва третиране с химикали. В този случай изрязаните клони се изгарят, за да се избегне разпространението върху мястото.

Време за подстригване и подготовка на инструмента

Експертите съветват резитбата, след като стволът на юката е достигнал поне половин метър и е с диаметър около пет сантиметра. Това е важно, тъй като след съкращаване багажникът спира да расте. Плътният пън не само ще изглежда по-интересен, но и ще държи клони и буйна зеленина върху тях без никакви проблеми.

След време резитбата на юка трябва да бъде планирана за края на зимата или първото десетилетие на март. Периодът е добър, защото растението все още е в латентно състояние. Когато започне вътрешното движение на сокове, се осигурява бърз растеж на младите издънки. Ако процесът падне през април или други месеци на пролетта, тогава цветето не изпитва стрес и цялата сила отива към вегетационния период.

Зимата е време на дълбока почивка. В този случай не се извършват сложни процедури. За да натрупа юка сила за бърз растеж през пролетта, тя се поставя на хладно място и количеството поливане се намалява. Няколко дни преди подрязването на юката се извършва поливане, което ще помогне за прехвърляне на стреса.

Подрязване на юка

За работа се подготвят специални инвентарни и други необходими инструменти, включително:

 • градински нож или малка резачка;
 • алкохол за обработка на секции;
 • градинска смола или парафин;
 • лекарства, които повишават имунитета на растението по време на периоди на стрес (Epin, Agricola и други);
 • таблетки с активен въглен;
 • саксия с пръст и дренажен слой за вкореняване на отрязания летораст.

Забележка! Всички инструменти трябва да бъдат заточени и обработени с алкохолен разтвор преди непосредствената процедура. Това ще предпази растението от гниене и ще ви позволи ясно да отделите желаната част от клона от багажника.

Общи правила за подрязване на юка

Правилната резитба на юка у дома трябва да се извършва съгласно правилата, разработени от специалисти. Това ще запази здравето на цвета и ще гарантира, че клоните са буйни.

След предварително поливане и дезинфекция на инструментите се правят резници. Инструкция стъпка по стъпка:

 • Маркирайте мястото за среза. Той трябва да е с 11-15 см по-висок от долния широколистен слой.
 • За удобство листата се събират в лявата ръка. Кройката е направена с едно точно движение, така че да е идеално права и да не е повредена.
 • Всички секции се обработват с разтопен парафин или градински лак.
 • Ако растението има проблем с омекотяването (разпадането) на багажника през зимата, тогава най-вероятно няма да бъде възможно напълно да го спасим. Единственият изход е да се получат здрави разсад за отглеждане на ново цвете. Това обикновено са върховете на палмово дърво. Всяко стъбло трябва да е дълго около 25 сантиметра.
 • Ако под ръка няма специални инструменти, секциите се поръсват с натрошен активен въглен и се оставят да изсъхнат за няколко часа.

Допълнителна информация! Ако растението има няколко ствола, не се препоръчва да ги съкращавате едновременно. Важно е да се позволи на растението да се възстанови и да излекува получените рани.

Развитие на нови издънки

След края на процедурата юката се поставя на перваза на прозореца, където няма пряка слънчева светлина. Поливането се извършва веднъж седмично през следващите два месеца. За това изрязването ще даде страничен изстрел и може би повече от един. Това е идеалният начин да режете юката си у дома, като същевременно осигурявате материал за отглеждане на нови растения.

Подрязване за подмладяване на растението

Ако юката след няколко години развитие е твърде удължена или стволът й е повреден, става необходимо да я възстановите. Един от начините за подмладяване на юка е напълно премахване на цялата зеленина от растението. Правилната грижа за цветето ще му позволи да възстанови загубената си красота в рамките на няколко години. След месец на клоните ще се появят нови листа.

Санитарна резитба

Появата на голям брой сухи клони и жълти листа изисква от градинаря да извършва специални процедури, чиято цел е да излекува растението. За това всички повредени клони са напълно отрязани. Работата изисква грижи, за да не се повреди стволът на растението.

При силно удебеляване долният слой листа се отрязва. Цъфтежът на юка е придружен от освобождаването на мощен дръжка, която, извисявайки се над листата, разкрива много малки съцветия. Те могат да бъдат бели, зелени или бежови. Когато процесът приключи, той трябва да бъде внимателно нарязан.

Формиране на короната и общ вид

За да получите красиво цвете, чиято разстилаща се корона е в състояние да украси всеки дом, използвайте най-здравия от изрязаните върхове за вкореняване. Това увеличава вероятността да получите растение с пищна корона и силно стъбло, което може да ги задържи.

Важно! Ако растението има няколко ствола, тогава те трябва да бъдат отрязани на различни височини, така че издънките да не си пречат и короната да е еднаква.

Улично цвете, отглеждано в голям контейнер, не трябва да се подрязва дълго време. Но когато багажникът стане достатъчно дебел, той е обвързан с опора.

Създаване на необичайни форми

Юка се образува, когато младите издънки растат отново. По същество това е годишен процес. Ако желаете, дайте на растението всякаква форма, която е подходяща за интериора на апартамент или къща.

Можете да създадете нестандартен завой на цевта, преди той да се втвърди напълно.Ако е необходимо да го разтегнете силно по дължина, контейнерът се поставя на тъмно място и палмата ще започне да расте бързо, търсейки да получи повече светлина. Това ще даде на цевта интересна позиция.

Дейности след подрязване

След подрязването на растението трябва да се осигурят комфортни условия и почивка. По това време пряката слънчева светлина е противопоказана за него. Първото поливане се извършва само след една седмица, с топла, утаена вода. Млади издънки на храста могат да се очакват след четири дни. С диаметър на багажника повече от пет сантиметра, почти всички клони се отрязват от него, оставяйки две или три издънки от различни страни.

На бележка! Разстилаща се корона върху растение може да се получи от три до пет снопа нови листа.

След процедурата за подрязване юката се нуждае от грижи, които ви позволяват бързо да се отдалечите от шока и да започнете да растете:

 • поливане веднъж месечно;
 • местоположение в добре осветена зона.

Интериорна декорация

За първото хранене е по-добре да изберете юни. По това време младите издънки се развиват активно. Комплексният тор се внася веднъж месечно до края на лятото. Спрете храненето, когато дойде есента и започне подготовката за периода на покой.

Пищната цъфтяща юка ще украси всеки дом. Но понякога става необходимо да се подмлади растението или да се получат издънки за ново отглеждане. Ранната пролет е по-подходяща за това.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина