Семена от здравец - как изглеждат и как да ги посеете за разсад

Мушкатото се среща в почти всички страни по света. Растението принадлежи към семейство Гераниеви и има много подвидове. С подходящи грижи можете да постигнете целогодишен цъфтеж. Цветята могат да имат различни нюанси: бяло, розово, червено. Наскоро на пазара се появиха двуцветни представители на вида.

Плюсове и минуси на размножаването на здравец със семена

Този метод на развъждане има един съществен недостатък. Засаждането чрез семена не гарантира запазването на родителските качества на здравец, което прави почти невъзможно постигането на пренасяне на сортови признаци.

Цъфтящ здравец

Но има и предимства на размножаването на здравец със семена:

  • простота и лекота;
  • семето има дълъг срок на годност;
  • самосъбраните семена няма да бъдат заразени с болести;
  • сеитбата се извършва в края на зимата или началото на пролетта (до средата на лятото растението ще започне да цъфти).

Как изглеждат семената на здравец

Преди засяването на здравец семената се подбират внимателно. Как изглеждат семената на здравец? Те трябва да бъдат оцветени в кафяво, да имат удължена овална форма с вътрешни странични вдлъбнатини. Черупката на матов цвят е плътна и прилича на кожа. Размерът на семената зависи от сорта, но всички те са големи по размер.

Семена от здравец

Важно е да избирате внимателно семената си на пеларгония. Деформираните и малки елементи се отстраняват незабавно, те са неподходящи за засаждане.

Как да вземете и съберете семена

За самостоятелно събиране на посадъчен материал се извършва предварително опрашване на цветето. С помощта на четка прашецът се премества от едно цвете на друго. След цъфтежа на растението ще се образува кутия със семена. Когато е напълно сухо, те веднага започват да извличат посадъчния материал.

Капсула със семена

На бележка! Размножаването със семена се използва за прости видове. По този начин не могат да се отглеждат сортове ампел, кралски, хавлиени и лалета.

Правила за избор на закупени семена

Семената на здравец се закупуват само от доверени производители. След отваряне посадъчният материал се изследва внимателно. Той трябва да е сух и с еднакъв цвят. Семената не трябва да имат никакви щети или признаци на заболяване.

Известни производители на семена

Важно зная! Преди да купите, моля прочетете инструкциите на гърба на опаковката и срока на годност.

Най-доброто време за сеитба

Изборът на времето за кацане е продиктуван от продължителността на светлинните часове на деня. Оптималният период е края на зимата. Някои производители лесно извършват процедурата през цялата година. За това се организира допълнително осветление.

Подготовка за процедурата

Преди сеитбата семената трябва да бъдат обработени. Тя позволява не само да подобри кълняемостта, но и да дезинфекцира посадъчния материал. За целта се накисва за 30 минути в циркон или епин.След обработка със състава семената се потапят в топла вода за 2-3 часа.

Избор на контейнери

За разсад използвайте индивидуални или съвместни контейнери. Използвайте пластмасови контейнери или саксии. През последните години торфените чаши са много популярни.

Подготовка на почвата

Субстратът може да бъде закупен в центъра за цветя или приготвен от вас сами. При закупуване на готова почва има голяма вероятност да не се спазват пропорциите на хранителни вещества. В този случай първите издънки ще се появят по-късно и няма да растат големи. Ще бъде зле за здравец да цъфти на такава земя.

Флористите съветват сами да приготвяте почвената смес (в съотношение 1: 1: 2) от:

  • торфена почва;
  • пресят речен пясък;
  • чимове.

Забележка! За да се предпази от инфекции, приготвената смес се калцинира във фурната или се разлива с вряща вода. Стайните растения често се дезинфекцират с фунгицидни средства.

Скарификация, дезинфекция и накисване на семена на пеларгония

Преди да отгледате здравец от семена у дома, предварително се подготвя посадъчен материал. Частичното отстраняване на черупката спомага за ускоряване на процеса на покълване. За да не се повреди семето, процедурата се извършва с помощта на шкурка. С него се премахва само най-горният слой.

За дезинфекция се използва слаб разтвор на манган или водороден прекис. След дезинфекция накисването се извършва във вода със стайна температура. Два часа са достатъчни за подуване на посадъчния материал.

Как да сеем пеларгония със семена у дома за разсад

Pelargonium от семена може да се отглежда във всеки плитък контейнер. Подходящ за това:

  • пластмасови контейнери;
  • торфени чаши или таблетки;
  • тоалетна хартия.

Засаждането на семена и домашните грижи за пеларгония се извършват при стриктно спазване на инструкциите стъпка по стъпка.

В контейнери

Можете да сеете здравец у дома в специални тави. Дълбочината на контейнера не трябва да надвишава 3-4 см. Подготвените тави се пълнят с пръст и се поливат с топла вода. Температурата на земята трябва да бъде най-малко +20 ℃. Семената се засяват на разстояние 2 см едно от друго.

Допълнителна информация! Не се препоръчва прекалено задълбочаване на посадъчния материал.

Сеитба в пластмасови съдове

Семената се засаждат в плитки ями и се поръсват отгоре със същия субстрат. Поливането след засаждането е задължително. Препоръчително е да се създадат условия, близки до оранжерийните, тоест да се покрие с фолио или прозрачно стъкло.

В торфени таблетки

Допустимо е да се отглежда пеларгоний от семена в торфена почвена смес. Торфените таблетки са чудесни за това. Те се поливат предварително. Сеитбата се извършва в плитки дупки, засаждането е покрито с полиетилен или стъкло. За този метод е важно да се извършва ежедневна вентилация и пръскане.

Използване на торфени таблетки

Важно зная! Торфените таблетки трябва да се избират според нивото на киселинност.

Използване на тоалетна хартия

Покълването на семена върху тоалетна хартия се счита за един от най-лесните и ефективни начини. Предварително обработените семена се разстилат върху навлажнена хартия в контейнер и се покриват с капак. Когато се появят първите издънки, разсадът се трансплантира в земята възможно най-внимателно.

Кълняемост върху тоалетна хартия

Как да се грижим за разсад от здравец

Правилно извършената процедура за засаждане е част от добрия резултат. Необходимо е да се отглеждат разсад при благоприятни условия. Мушкатото изисква своевременно поливане, правилни температурни условия и добро хранене.

Първи издънки

Поливане

Количеството и честотата на поливане са в пряка зависимост от сезона. През горещото лято овлажняването се извършва на всеки 3 дни. През зимата - веднъж седмично. Дъното на контейнера се полага с дебел слой дренаж. Растението категорично не понася излишната влага. Поливането се извършва само когато горният слой на почвата изсъхне.

Подхранване

Първото хранене се извършва само 14 дни след мотика.На този етап растението се нуждае от калий и фосфор. Агрикола и Ефектон са много подходящи за тези цели. Подхранването се извършва в периода от март до октомври. Честота - веднъж на 20 дни.

На бележка! През зимата всяко хранене се спира.

Външни фактори

Преди да отгледате здравец от семена, е важно да създадете подходящите климатични условия за него. Цветето расте само на добре осветени места. Но, както и при другите закрити видове, пряката слънчева светлина трябва да се избягва. Дневните часове за пеларгония трябва да са поне 15-16 часа. През лятото растението се изнася на чист въздух.

Поради факта, че листата на здравец са покрити със специален защитен слой, силно не се препоръчва да се пръскат видовете. Всяко проникване на влага върху стъблото и листата може да доведе до гниене на цветето.

Цветето понася болезнено температурните промени. За младите издънки това е неприемливо. Оптималната температура на въздуха е 20-22 градуса над нулата, минималната е +7 ℃.

Бране

След появата на първите кълнове се извършва пикиране и разсадът се трансплантира в отделни контейнери. Задълбочаването трябва да се извърши с 2-3 см. Младите цветя се трансплантират в малки и плитки контейнери.

Бране на видове

Прищипване

Препоръчва се да се прищипят здравец на ниво 6-8 листа. Възрастните видове трябва да се подрязват през пролетта и есента. Навременното подрязване на слаби и повредени издънки ще ви позволи да получите необичайно красиво растение, което ще ви радва с буен цъфтеж дълго време.

На бележка! Прищипването не трябва да се извършва по време на формиране на пъпки и цъфтеж.

Кога да трансплантирате на постоянно място

Трансплантацията на зрели кълнове се извършва в края на пролетта. 1-2 дни преди разсаждането субстратът се навлажнява, за да не се повреди кореновата система и да се засади най-здравото растение на постоянно място. На открито място разстоянието между насажденията е най-малко 20-25 cm.

В един дом можете да отглеждате от семена почти всяко, дори екзотично цвете. За някои видове процедурата за засаждане на семена е поредица от сложни дейности. Здравецът от своя страна е доста лесен за засяване и постигане на положителен резултат. Важно е не само да изберете висококачествен посадъчен материал, но и да спазвате всички правила за грижа за младо растение.

Обикновен здравец

Например в Китай този вид е признат в продължение на много десетилетия като символ на богатство и просперитет. За размножаване на цветя най-често се използва методът със семена. Пеларгонията може да се превърне в истинска декорация не само у дома, но и в личен парцел.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина