Katarantus - отглеждане от семена: кога да засаждате разсад

Katarantus е красиво ампелно цвете, което може да украси балкон, лоджия, тераса. През лятото храстите могат да бъдат засадени на открито, където ще служат като почвопокривни растения. Допълнителна информация за цветята на катарантуса, растящи от семена, кога да се засаждат на разсад и в земята.

Предимства и недостатъци на отглеждането на катарантус от семена

Следните предимства са характерни за отглеждането на посеви от семена:

 • ниска цена на посадъчен материал;
 • сеитбата може да започне по всяко време;
 • приятелско покълване на семената;
 • голям избор на посадъчен материал.

Катарантус ампелен

Недостатъците на отглеждането на семена включват риск от придобиване на некачествен материал, трудоемкостта на процедурата.

Допълнителна информация! Katarantus е отровен, поради което агротехническата работа с възрастни храсти се извършва с ръкавици.

Как се събират семена

Ако цветето се държи на открито, семената може да не узреят навреме. Ето защо, преди настъпването на студеното време, трябва да се внесе в стаята. През зимата храстът се грижи внимателно: той се поддържа на добре осветено място, създава се необходимата влажност на въздуха, напоява се и се подхранва.

След цъфтежа се образува семенна капсула. Преди да съберете семената на катарантуса, трябва да се остави да изсъхне добре. След това кутията се разкъсва, семената се изсипват върху бяла салфетка.

Семена от катарантус

Как да изберем семена в магазина

Животновъдите са отгледали много разновидности на катарантус. Те могат да бъдат с къси или дълги издънки, цветята им имат най-различни цветове. Следните разновидности на катарантуса са най-често срещани:

 • Аристократ. Дължината на издънките не надвишава 50 сантиметра. Диаметърът на цветята е около 5 сантиметра.
 • Тихоокеански. Храстите са компактни: височината им варира между 25-30 сантиметра.
 • Бургундия. Това е една от разновидностите на Тихия океан. Венчелистчетата са с цвят на вино. В средата на цветята има бяло око.
 • Казанова. Те са компактни растения с изправени стъбла. Венчелистчетата са тъмночервени.
 • Розов. Културата получи името си за розовите, подобни на зеленика съцветия.

Тези и други сортове катарантус могат да бъдат закупени в магазин за цветя. Те се продават в хартиени торби. Опаковката трябва да е здрава и без дефекти.

За справка! Надеждният производител винаги посочва броя на семената и срока на годност. Доброкачествени семена със среден размер, тъмнокафяви на цвят.

Съцветия от катарантус Бургундия

Най-доброто време за сеитба

Ако цветар планира да отглежда цвете на закрито, той може да започне да сее по всяко време. При правилно извършени агротехнически мерки катарантусът е в състояние да цъфти дълго време.

Ако искате да украсите сайта с цветя от пролетта до есента, трябва да посеете семена в края на февруари или началото на март. След това отгледаните храсти се засаждат в контейнери или на открито.

Подготвителен етап за засяване на семена

Преди да отглеждате катарантус у дома от семена за разсад, трябва да проучите правилата за засаждане. Бъдещата декоративност на културата зависи от правилно извършената работа на етапа на подготовка.

Избор на контейнери

За сеитба изберете ниски, широки контейнери. За да направите това, използвайте дървени кутии, пластмасови контейнери, касети. Контейнерите трябва да имат дренажни отвори.

Семената могат да се засяват и в торфени таблетки. В този случай разсадът се адаптира по-лесно, когато се трансплантира в основния контейнер, тъй като няма нарушение на кореновата система.

Подготовка на почвата

Субстратът е избран лек, дишащ и пропусклив. Семената ще се развият добре в почвата за пеларгонии. Можете да го купите в магазин за цветя или да направите своя собствена от следните съставки:

 • тревна и листна земя;
 • хумус;
 • торф;
 • речен пясък.

За дезинфекция субстратът трябва да се калцинира във фурна при ниска температура.

Важно! Почвата, в която са засадени семената, трябва да се съхранява на стайна температура поне един ден.

Накисване и дезинфекция на семена

За да се предотврати появата на болести, семената се накисват за 30 минути в слаб разтвор на калиев перманганат. След това се изсушават, като се поставят върху хартиена кърпа. След това те се накисват в имуномодулиращ разтвор.

Можете да приемате Epin като стимулант. Разрежда се в размер на 3 капки от веществото на 100 грама вода. Семената се поставят в разтвора 2-3 часа преди засаждането.

Стъпка по стъпка процес на засяване на семена у дома

Подготвеното семе се засажда, както следва:

 • дренаж от малки камъни, счупена тухла, перлит е положен на дъното на контейнера;
 • върху ют се пълни със субстрат;
 • направете канали с дълбочина 1,5 сантиметра, разпределете семена в тях;
 • заспивайте, напръскайте с вода от спрей;
 • покрийте със стъкло или филм.

Създаването на парникови условия ще допринесе за приятелското покълване на семената.

За засяване на катарантус изберете плитък съд

Условия за покълване на семената

Контейнерът с култури се пренася в помещение с температура на въздуха 23-25 ​​° C. Поливането се извършва според нуждите. Когато се появят издънки, температурата се понижава до 20-22 ° C.

Покривният материал се отстранява всеки ден, за да се проветри контейнерът с култури. Стените на контейнера и филма се избърсват със суха кърпа, за да се отстранят капчиците влага. Ако това не бъде направено, разсадът може да бъде засегнат от гъбични заболявания. След поникването покривният материал се отстранява.

График на покълване на семената

Около 2 седмици след засяването на катарантуса ще се появят първите издънки. Наземната им част отначало се формира бавно, тъй като кореновата система расте. Месец по-късно младите храсти започват активно да се развиват.

Грижи за разсад

За да могат младите храсти на катарантуса да растат бързо, да не бъдат изложени на болести, болести и вредители, трябва да им се осигури среда, близка до естествените условия на отглеждане.

Поливайте растенията внимателно, за да не повредите нежните стъбла.

Поливане

Тъй като разсадът е тънък, слаб, той се полива внимателно. Можете да използвате лейка с тесен врат. Трябва да се опитате да предпазите влагата от листата.

Те напояват земята, след като горният слой изсъхне. След 20-30 минути след поливане излишната течност се излива от тигана. Водата се използва топла, утаена.

Забележка! Няколко дни след поливането земята между растенията се разхлабва внимателно с клечка за зъби.

Подхранване

Разсадът се храни два пъти месечно. Използвайте готови формулировки, предназначени за оплождане на красиво цъфтящи растения. Работният разтвор се прави съгласно инструкциите на препарата.

Преди да се приложи горната превръзка, земята се полива. В противен случай кореновата система може да бъде изгорена.

Осветление

Контейнерите за разсад се поставят на добре осветено място. Храстите ще се развият добре от южната или западната страна на къщата. В горещ следобед растенията трябва да бъдат засенчени, в противен случай те могат да умрат от пряка слънчева светлина.

Влажност на въздуха

Катарантус обича високата влажност. Затова до контейнера се поставя съд с вода. Отгледаните храсти могат да се напръскат с топла вода. За да се увеличи влажността, контейнерът може да се постави в палет с навлажнена експандирана глина или камъчета.

Температура

Комфортната температура за разсад е 22-23 ° С. Допускат се малки разлики в една или друга посока. Основното е, че те не са твърде сурови. Ако катарантусът хибернира на закрито, е позволено да се съхранява при температура 15-16 ° C.

Важно! За да се предотврати появата на болести и вредители, се препоръчва пръскането на храстите с фунгициди и инсектициди.

Схема и време на избор

Когато на растенията се образуват 4 истински листа, те започват да се берат. Контейнерите са избрани малки, диаметърът им не трябва да надвишава 8-9 сантиметра. Трансплантацията се извършва внимателно, тъй като увредената коренова система отнема много време, за да се възстанови.

Поетапно изпълнение на избор:

 • саксиите се пълнят с рохкав субстрат, състоящ се от копка и листни почви, торф, речен пясък, перлит;
 • внимателно извадете храстите от кутията за засаждане;
 • засадени в подготвени контейнери;
 • земята е леко смачкана, полива се с топла вода.

След появата на 4-ти лист храстите се засаждат в малки контейнери

Саксиите за растения се поставят на добре осветено място. Ако е необходимо, допълнете с фитолампи. След 10 дни се хранят млади храсти.

Кога да засаждате разсад катарантус на открито

На мястото може да се засади цвете през пролетта, след като заплахата от повтарящи се студове отмине. Почвата трябва да се затопли до 20 ° C. Мястото за кацане е избрано слънчево или леко засенчено.

Катарантус в градината

Храстите на катарантуса се засаждат на разстояние най-малко 20-25 сантиметра един от друг. От пролетта до началото на есента растенията се гледат: поливат се, хранят се, разхлабват земята. За зимата храстите могат да бъдат изкопани, засадени в саксии, държани на закрито до пролетта.

Катарантусът е декоративно растение, подобно на зелениката. Засадено на открито, то ще се превърне в декорация на цветно легло. Растението ампел ще изглежда красиво в саксия. Висящите му мигли с цветя от различни цветове ще изглеждат ефектно на терасата, балкона, лоджията.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина