Кога да засаждате флокс през пролетта на открито

Цветните продълговати чадъри в ярки нюанси са флокси. Те радват с цветята си през лятото, обгръщайки преминаващите хора с тръпчив аромат. Ключът към успеха на дългия живот на флокса в градините е правилното засаждане.

Кога да засаждате флокс

Засаждането на флокс на открито през пролетта трябва да е рано. Когато снегът вече се беше стопил и почвата още не беше имала време да изсъхне твърде много.

 • За южните райони този период попада в края на март - средата на април.
 • Средната лента засажда флокс в края на април.
 • Северните райони чакат края на април и началото на май.

Сортът Panicled е обичан да расте в Русия.

Важно е да знаете! Периодът за засаждане на флокс през пролетта е две седмици, докато стъблата започнат да растат активно.

Дати на засаждане през есента

Предимството на есенното засаждане е продължителността на времето за засаждане - до 40 дни. Растението дава цялата си сила на растежа на корените, а следващите пролетни флокси са в пълен разцвет. Докато след пролетното засаждане през лятото цъфтежът може да се забави или да отсъства напълно.

Есенното засаждане може да започне веднага след образуването на пъпки за обновяване. За всяко растение календарът за засаждане е различен. Обикновено това е края на август - началото на септември. Късно цъфтящите сортове се засаждат от средата на септември до края на октомври.

Какво да направите, ако препоръчителното време за качване е отминало

Домашните флокси понасят трансплантацията и разделянето на грудката дори през лятото и в състояние на цъфтеж. По време на тази процедура е важно да не се повредят корените и да се поливат редовно засадените резници.

Ако късното засаждане е паднало през есента, важно е да запазите младите корени от студа. За това фиданките се мулчират със слама, дървени стърготини, торф.

Мулч в ръцете на градинар.

Важно е да знаете! През зимата флоксът не трябва да бъде покрит с материали, които не позволяват на въздуха да премине. Растението израства и умира.

Как да изберем здравословен посадъчен материал

В градинските центрове има шанс да закупите оранжерийни сортове с малко декорация. Те са донесени от Европа и в процеса на доставка кореновата им система често изсъхва. Такива разсад са много болезнени и отнема много време, за да се аклиматизират. По външния си вид те започват да се доближават до изображението на опаковката след 2-3 години живот в градината и с много внимателни грижи.

Местните любители на цветята ще имат здрави и добре растящи разсад. Важно е те да се отглеждат при еднакви условия, което означава, че ще бъде много по-лесно да се вкоренят на ново място.

Бебешкият флокс трябва да има 4-5 здрави зелени издънки с дължина до 10 см. Корените не трябва да са сухи, без петна и гниене. Кореновата система трябва да бъде съкратена до 15 cm.

Деленка

Парче храст от флокс, продадено през есента, трябва да има 2-3 стъбла, дебели и зелени. Здрави корени с дължина до 15 см, в които вече са положени пъпки за обновяване.

Посадъчният материал от флокс е куп корени с покълнали пъпки. Техните издънки трябва да са зелени и дебели. Корените не трябва да са сухи, повредени или да показват признаци на гниене. Дължината им не трябва да надвишава 15 cm.

Подготовка на почвата

Съставът на почвата за флокси е много важен момент в грижата за тези красоти.

За засаждане почвата се подготвя за шест месеца:

 • избраната зона трябва да се почисти от отломки и плевели;
 • мястото трябва да бъде изкопано няколко пъти, за да се постигне ронливост на почвата;
 • тъй като корените на флокса растат на дълбочина 30 см, обработката на почвата трябва да бъде поне тази дълбочина.

Според вида на почвата са необходими различни добавки:

 • Глината се нуждае от едър пясък, ниско разположен торф, хумус, компост, вар, минерални торове.
 • В насипно състояние трябва да добавите глинеста почва, копка, хумус, компост и минерални торове.

Важно е да знаете! По време на засаждането торове се нанасят върху дупката. Фосфор-калий по време на есенното засаждане и съдържащ азот през пролетта.

Размножаване

В края на май семена се засяват на бъдещо цветно легло. Почвата трябва да се навлажни с топла вода, семената не трябва да се задълбочават твърде много (животновъдите препоръчват сеитба без задълбочаване на повърхността на почвата).

След засаждането семената трябва да бъдат покрити с фолио за няколко дни. Освен това поддържайте влагата чрез пръскане и след появата на издънките намалете поливането, така че младите корени да не изгният.

Отглеждането на едногодишен флокс от семена варира леко. Първо семената се засаждат в купи под филм, в началото на пролетта, а в началото на май разсадът е готов за засаждане на открито.

Как да отглеждаме флокс от семена

За успешното размножаване на флокса от корените е необходимо те да имат запас от хранителни вещества. Това е или ранна пролет, или късна есен.

Есенните корени се отрязват на 2/3 и се засаждат в кутии с хранителна почва, поръсени отгоре с речен пясък. Те трябва да зимуват на студено и тъмно. А през пролетта бавно увеличавайте температурата и осветлението. През май разсадът е готов за трансплантация в малко училище на открито.

През пролетта засаждането на флокс с коренище е по-лесно. Как да засадите корени на флокс през пролетта, за да не навредите на майчиното растение? Трябва да отрежете корените само с 1/3. След това те се поставят в саксии и живеят в оранжерии при температури не по-високи от + 10C, защитени от светлина. След две седмици температурата се повишава до + 25С. Появяващите се кълнове са свикнали със слънцето. Разсад, отгледан с 10 см, се засажда в училище на открито.

Можете да разделите храста на флокса в началото на пролетта или началото на есента. Изкопаният храст е разделен на парчета от няколко издънки.

Важно! Основното е, че активните бъбреци са положени в корените, без тях очертанието ще умре.

Процесът на разделяне на флокс храст

Кацане на открито и по-нататъшни грижи

Необходимо е да се засаждат флокси, както многогодишни, така и едногодишни, само в предварително подготвен субстрат.

Засаждане на разсад на открито

Как да засадите флокс на открито:

 1. Дъното на дупката трябва да бъде поставено с питателна почва.
 2. От почвата се прави хълм, върху който се поставя разсадът, а корените му се изправят надолу.
 3. По време на засаждането трябва да оплодите разсада, в зависимост от сезона.

Важно е да знаете! Ниските сортове се засаждат на разстояние 35-40 см един от друг. Висок, на метър разстояние.

Грижата за флокса е проста:

 • Доброто осветление ще осигури обилен и последователен цъфтеж.
 • Поливането е необходимо обилно, но не често.
 • Почвата трябва периодично да се разрохква и да се премахват плевелите.
 • По време на активния цъфтеж трябва да прилагате сложен минерален тор на всеки две седмици.

Много интересен въпрос, който интересува начинаещите любители на цветя, къде да засадите флокс на сянка или на слънце? Няма категоричен отговор, защото:

 • на слънце цъфтежът ще бъде изобилен, но храстите са по-клекнали;
 • издънките ще се простират на сянка и цъфтежът може да е рядък;
 • парещото обедно слънце може да изгори венчелистчетата;
 • ще бъде оптимално да се засажда на място, където слънцето се променя на сянка през деня.

Едногодишният флокс на Дръмонд обича слънчеви петна

За зимуване всички издънки се отрязват почти изравнени със земята. След като цветното легло се мулчира с торф, хумус или слой изсушена зеленина. Подрязването се извършва от края на септември до края на октомври.

Важно е да знаете! Неизрязаните издънки през зимата рискуват да се превърнат в място за размножаване на гъбични заболявания и вредители.

В правилната почва флоксите ще бъдат напълно непретенциозни и лесни за грижи и възпроизвеждане. Този въздушен блат от съцветия с приятен аромат е готов да бъде градинска декорация през лятото. Лесно съжителства с други култури и се вписва перфектно в декоративни композиции.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина