Цвете Osteospermum - сортове и сортове

Африканска лайка, нос маргаритка или остеоспермум е цвете, предназначено за декорация на градината. Родом от тропиците, той се чувства добре в условията на Средната лента. Храстът е непретенциозен в грижите, има дълъг цъфтеж, ярка палитра.

Градинарите оценяват това необичайно растение, което прилича на лайка, заради многобройните му плоски пъпки с плътни венчелистчета. Храстът запазва декоративния си ефект дълго време, рисува всеки пейзаж.

Насладете се на очарованието на синеоките маргаритки ", така галено содоводовите наричат ​​остеосперми" Небе и лед "

Произход и външен вид на остеоспермума

В естествени условия - на Арабския полуостров, в горещите страни на Африка, ботаниците откриха повече от 70 представители на семейството. Там цветето osteospermum не изхвърля листата си, а само спира цъфтежа за кратко. В умерен климат растението отваря първите си съцветия през юни, продължава да цъфти до измръзване.

Описание на цветя Osteospermum

Osteospermum е тревист многогодишен храст от семейство Asteraceae, представител на вида Asteraceae. Стъблата от 20 см до метър височина образуват хлабав храст. Стъблата са изправени, добре разклонени. Съцветия-кошници с един ред езикови цветя с диаметър от 2 до 8 см, в центъра са тръбести цветя с контрастен цвят (опушен, син, син, черен) с жълти плодници. След цъфтежа те образуват сянка с тъмно дълго семе.

Цвете Osteospermum: многогодишно или едногодишно

При естествени условия оранжериите се отглеждат като многогодишно растение. На битови парцели - като едногодишна реколта.

Важно! В описанията на сорта цветята са позиционирани като едногодишни. Но всеки сорт може да се съхранява у дома до следващата пролет. Така че няма смисъл да се пита по магазините какво е остеоспермум, многогодишен или едногодишен.

Диморфотека и остеоспермум: еднакви ли са или не?

Растенията принадлежат към един и същи вид астероиди, пъпките им са сходни по структура и цвят. Градинарите често бъркат диморфотека и остеоспермум, но това не са едно и също растение, а две различни. Първият има лъскави цветя, леко събрани към центъра. Вторият има матова, дисковидна пъпка с плътна обвивка от зелени малки листа. Можете да разпознаете диморфотека:

  • в основата: винаги е кафяво, няма други опции;
  • цветове: има сьомга, оранжево, лек крем;
  • семена: те са плоски в овална обвивка;
  • пубертетно стъбло, месести листа.

Между другото, Dimorfoteka цъфти за кратко, само през юни. Цветът по отношение на цвят, съцветия външно прилича на обикновена невен.

Видове и разновидности на остеоспермума

Цветето отдавна привлича вниманието на животновъдите по целия свят. На руския пазар всяка година се появяват нови сортове. Но има любими, които са в постоянно търсене.

Osteospermum Sky and Ice

Той е енергичен сорт, височината на стъблата достига 75 см. Отличава се с рядка цветова комбинация от тръстикови и тръбни цветя. Синият център подчертава снежнобялото на граничещите венчелистчета. Изумрудените зелени са добре дошло допълнение. Храстът се разклонява добре, полага цветни пъпки до късна есен.

Osteospermum Magic Yellow

Новоизникналият яркожълт сорт африканска лайка удря със слънчева сянка на венчелистчета. Те не избледняват, запазват интензивността на цвета до увяхване. Това е средно голям сорт, който се оформя в компактен храст.

Пълното име на остеоспермума "Magic Yellow" - Summer Hero Magic Yellow, е разновидност на холандската селекция

Osteospermum Akila

Нискорастящ сорт, подходящ за отглеждане на закрито, височина на храста 20 см, диаметър на пъпките 6 см. Цветята постоянно се актуализират. При създаване на зимна почивка той расте до 7 години без трансплантация. Представена е широка гама от сортове, от бяло със син център до жълто със сив център. Често се продават миксове, които съчетават различни нюанси.

Osteospermum Eklona

Често срещан сорт цветя, известен като нос Маргаритка. Това е висок храст, който достига метър височина.

Проход Osteospermum

Най-късият храст, расте добре в малки саксии. Един храст с височина от 15 до 25 см е покрит с пъпки с диаметър до 5 см. Сортовата линия включва цветове: бяло, розово преходно, лавандула, бледо люляк, лилаво. В средата има хибриди с сплескани венчелистчета.

Смес от две разновидности на "Passion": "White" (бял) и "Pink"

Osteospermum Mix

Смеси от средни и ниско растящи видове се използват за ландшафтен дизайн, алпийски тревни площи. Обикновено нюансите се избират в една и съща цветова схема, някои производители на семена добавят бяло и тъмно за контраст. Има хавлиени средно големи смеси от остеоспермум Double Parple, Flower Power и други.

Представителят на двойния сорт Бери Уайт, розов. Капачката на централните тръбни цветя е увенчана с редици от тръстикови съцветия

Засаждане на остеоспермум на открито

При естествени условия храстите се размножават чрез самозасяване. Тропическата култура се страхува от връщащи студове, внезапни промени между дневните и нощните температури. В южните райони, на остъклени балкони, лоджии, често можете да видите остеоспермум, като го отглеждате в декоративни саксии, на балконите не е необичайно. В южните райони цветето расте като многогодишно растение на открито.

Отглеждане на остеоспермум от семена

Семената незабавно се вграждат в почвата, леко се притискат в тях, така че птиците да не ги ядат. Удобно е да се засаждат големи семена едно по едно, като се спазва интервалът между храстите от 20 до 40 см, в зависимост от височината на леторастите. За разсад семената се поставят на земята в оранжерии, парници, почвата е добре навлажнена, покрита с филм - те създават тропически условия.

Важно! При силно задълбочаване на семето кълното може да умре. Някои производители предпочитат да засаждат белени семена; преди сеитба отлепете здрава кожа или направете пукнатина върху нея, за да навлезе вода.

Какво е необходимо за засаждане на остеоспермум? Храстът расте добре, цъфти обилно на неутрална почва, оплодена с хумус, минерални торове. За непретенциозен остеоспермум засаждането и грижите се свеждат до плевене, поливане.

Оптимално място за остеоспермум

Африканската лайка обича слънцето, понася добре полусянката. Както всички Asteraceae, растението е склонно към гниене на корени. Наводнените площи няма да работят. Земята трябва да се загрее добре. Необходим е дренаж, ако нивото на подпочвените води е високо.

Как да храним osteospermum за буен цъфтеж

За да се отглеждат пълноценни храсти, шепи хумус и пепел се добавят към дупките за засаждане. През периода на бутониране се препоръчва листна превръзка (пръскане) със сложни торове за стайни растения. Минералите се разреждат в съответствие с инструкциите, след което обемът на водата се удвоява, за да не изгори зелените. Можете да подхранвате цветята на интервал от 3 седмици. Приготвеният разтвор на суперфосфат, калиев нитрат се добавя към водата за напояване, прави се концентрация 1: 3 (една част от тора се разрежда с три части вода).

Важно! Ако прищипите горните издънки, масово се оформят странични дръжки.

Osteospermum: как да се запази през зимата

В регионите, където температурата не пада под -10 ° C през зимата, храстите са добре запазени под покрива на клони, под слой торф. В умерените ширини храстите се прехвърлят в саксии по метода на пренасяне, внесени в къщата. Растението се възстановява добре след пресаждането. Бушът ще цъфти до края на декември, след това трябва да направите пауза, да преместите цветето на хладно място, да намалите поливането.

Защо остеоспермът не цъфти

В жегата растението спира да цъфти и насочва всичките си сили към образуването на тестисите. Препоръчително е да засенчвате храстите, да организирате капково напояване за прохлада.

С излишък на азот зеленината расте изобилно, броят на цветните кошници намалява. Ако растението се гледа правилно, няма да има проблеми.

Размножаване

Цветето се размножава вегетативно и чрез семена. По-добре е да отглеждате сортови хибриди от разрез, тогава растението ще наследи всички видове характеристики. Градинарите не събират семенен материал, а предпочитат да го купуват в специализирани отдели или в уеб ресурси. Семената запазват своята кълняемост в продължение на 3 години.

Osteospermum, семена. Те са защитени от плътна обвивка; за обилен цъфтеж се препоръчва да се накисват в разтвор на биостимулант.

Osteospermum: отглеждане от семена - кога да засаждаме разсад?

Можете да посеете цвете:

  • в чаши;
  • общи възможности.

Семената се притискат или покриват с 2 мм слой почва. Контейнерът трябва да бъде покрит с филм, отстранен за нагряване. Отворете го след покълване.

Най-често възпроизвеждането на остеоспермум се практикува чрез отглеждане от семена - кога да засадят разсад, градинарите решават сами. Датите на засаждане са същите като на астерите: март - началото на април. Март разсадът ще цъфти през юни, априлските разсад през юли.

Засаждане на разсад на открито

Издънките се трансплантират на постоянно място след повтарящи се студове. Две седмици преди засаждането растенията се втвърдяват: те се извеждат на улицата през деня. Интервалът на престой постепенно се увеличава до 6 часа. След втвърдяване издънките непрекъснато издържат на малки нощни застудявания.

Размножаване чрез резници

За рязане на засаждане до пролетта маточният храст се поддържа топъл: у дома или на остъклена лоджия. Препоръчителната зимна температура е + 12-15 ° C. Земната бучка се навлажнява, не се оставя да изсъхне напълно.

Стъблото е направено от върха на стъблото. Във вода бързо се вкоренява, вкоренява се добре в рохкава хранителна почва. Нецъфтящите млади издънки се вземат от растения, растящи като стайни цветя.

Важно! Резниците се отчупват месец преди засаждането, за да се вкоренят добре.

Osteospermum: отглеждане в саксии

За дома те избират маломерни и средно големи видове. Зимната пауза се прави от края на декември до март, докато дневните часове са кратки. През пролетта растението се разхлабва, подхранва, полива с тор веднъж седмично.

Важно! По време на периода на бутонизация храстът се напръсква с "яйчник" - смес от аминокиселини

Отглеждане на остеоспермум от семена у дома

За засаждане те веднага избират саксия, в която растението ще остане няколко години. Той е напълнен с експандирана глина, а отгоре е насипен с рохкава почвена смес. Бушът се отглежда като разсад, само че те не се прехвърлят на открито, а се оставят на перваза на прозореца. През лятото растението се изнася на открито.

Избор на контейнер за засаждане

Плантатор за цвете няма да работи, имате нужда от саксия с дупка, за да източите водата.Кореновата система се простира до ½ диаметъра на храста, капацитетът трябва да бъде широк.

Поливане и подхранване

По-добре е да изберете течни готови превръзки, те се добавят към водата за напояване в размер на ¼ от препоръчаното количество. Astrovids не обичат изобилието от микроелементи, те могат да се разболеят.

При недостатъчно поливане кошниците на съцветията стават по-малки. При прекомерна влага се развива кореново гниене.

При спазване на основните правила на селскостопанската технология, растението ще радва с цветя за дълъг период. Плътните листенца на африканските маргаритки дълго време не губят свежия си вид. Растението е подходящо за летни вили, градски цветни лехи и домашно отглеждане.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина