Градинска бегония в цветна леха - засаждане и грижи

Градинската бегония е по вкуса на много градинари. Растението изглежда много полезно в композиция с други цветя, дълго време (5-6 месеца) радва окото с цветни пъпки, които наподобяват миниатюрни рози. Не е трудно да се грижите за уличните бегонии, ако знаете няколко основни правила относно поливането и храненето. Също така трябва да се обърне внимание на защитата срещу вредители и насекоми, тъй като растението привлича вниманието на много паразити, а кореновата система е чувствителна към повишена влага и неправилен състав на почвата.

Описание на растението бегония градина

При избора на екземпляри за засаждане на цветна леха или вътрешна саксия, начинаещите производители на цветя имат въпрос: бегонията е стайно растение или растение на открито? Има много разновидности на бегонии, всяка със своите характеристики. В такъв сорт има екземпляри, които могат да бъдат засадени навън.

Градинска бегония на открито

Най-популярните видове градина на бегония:

 • грудкови сорт. Височината на храста достига около 30 см. Пъпките могат да имат различни нюанси, венчелистчетата са двойни или гладки. Цветята могат да достигнат 6-12 см в диаметър;
 • pendula е вид, който се различава в ампелна форма. Растението наподобява храст, върху който са разпръснати малки цветя. Буйният цъфтеж завършва в края на есента;
 • вечно цъфтяща улична бегония е храсти с височина не повече от 15 см. Листата на подвида обикновено са овални в зелен цвят с кафяв оттенък. Има много цветя, но те не са твърде големи. Цветът на пъпките обикновено е коралов, червен или розов.

Всеки вид има уникална форма и цвят на пъпките, форма и цвят на листата, текстура и текстура на венчелистчетата. Външният вид на храстите също има индивидуален характер, който точно отличава закритата от градинската бегония.

Сортове градинска бегония

Забележка! Всеки подвид на цвете има няколко разновидности, които имат визуална разлика. Условията за нормален растеж и развитие също се определят индивидуално.

По този начин многогодишната градинска бегония може да бъде всеки сорт или подвид на представения растителен вариант. Външният вид и условията на грижа във всеки случай са напълно индивидуални, но правилата за тяхното прилагане са сходни.

Възможно ли е да се засаждат бегонии на улицата

Нежелателно е да се засаждат домашни видове и сортове бегонии в градина или цветно легло, растението ще изисква доста сложни грижи. Бегонията на открито расте без проблеми, като се имат предвид няколко нюанса при избора на място за засаждане:

 • за цвете е препоръчително да изберете място, което ще бъде постоянно мокро и в полусянка;
 • сортовете за разплод могат да издържат както на пряка слънчева светлина, така и на краткотрайна суша. Дори ниските температури не са силно противопоказани, което означава, че растението ще устои на първите слани;
 • препоръчително е да засадите бегонията на цветна леха с други цветя, които ще се комбинират визуално с образеца и ще го предпазят от отрицателни външни влияния.

Важно!Благодарение на сортовете за разплод, условията на грижи могат да се променят драстично, така че трябва внимателно да изберете вида на растението и предварително да попитате за неговите характеристики на растеж и развитие.

Външна бегония

Бегонията е многогодишно растение, което не винаги толерира суровите климатични условия, така че е по-добре да засадите растението в саксия или саксия и да го донесете на закрито през зимата.

Как да се грижим на открито в цветна леха

Цветарите трябва да помнят, че уличната бегония, която се засажда и се грижи на открито, обича повишено внимание. Важно е да се обърне голямо внимание на режима на поливане, борба с вредителите, хранене.

Ако регулирате такива условия за растежа и развитието на растението, тогава бегонията в цветното легло ще бъде великолепен цъфтящ храст с ярки листа. Освен това трябва да засадите цветето на място, подходящо за неговия сорт, където слънцето и влагата ще играят основна роля.

Забележка!Навременното подрязване на клони ще бъде допълнителни фактори за грижи. За да удължите времето за цъфтеж, трябва незабавно да премахнете изсъхналите пъпки. Процедурата трябва да се извършва внимателно и само с остър резач, за да не се повредят живите стъбла или съцветия.

Торене и подхранване на градинска бегония

Отглеждането и грижата за бегония в градината изисква най-голямо внимание. Това важи особено за торенето на почвата. Този момент е много важен за растението, тъй като бегонията отнема много енергия, за да цъфти и да поддържа цвета на листата.

По време на активния вегетационен период, особено през пролетта, трябва да внасяте минерални торове поне веднъж месечно. Когато започне периодът на цъфтеж, трябва да наторявате почвата особено внимателно и често - веднъж на 2 седмици.

Грижа за растенията преди засаждане

Бегония предпочита активна грижа на открито. Ето защо, в допълнение към минералните торове, си струва да използвате органични торове. Препоръчително е да избягвате домашен продукт, тъй като той може да навреди на растението.

Контрол на вредителите

Трябва да започнете да се грижите за бегония още в оранжерията: внимателно наблюдавайте появата на насекоми вредители. По листата могат да се развият колонии от мащабни насекоми, листни въшки, белокрилки, нематоди, трипси.

В допълнение към паразитните насекоми, растението е засегнато от често срещани заболявания, които са от значение за градинарските култури:

 • сива плесен, която разваля кореновата система. Трудно е да се отървете. Необходимо е продължително и постоянно лечение;
 • брашнеста мана, която влошава състоянието на надземната част. Основният критерий за лечение е установяването на правилния микроклимат около цветето;
 • бактериалното зацапване се разпространява във всички части на растението. Това е свързано с образуването на бактерии, следователно, на първо място, трябва да се отървете от патогена;
 • пръстеновидно петно, разпространяващо се върху листата и стъблото. Често се случва поради факта, че почвата с бактерии попада върху листата и стъблата по време на поливане. Необходимо е да се коригира принципът на процедурата.

За да отгледате здрав храст, трябва да се борите със специални агенти срещу гъбички и насекоми. За третиране на растението в пропорциите, посочени на опаковката, трябва да се използват смеси и прахове, по-специално фунгициди.

Брашнеста мана по лист

Много заболявания могат да бъдат избегнати, като се следват указанията за грижи. Ако поливането и храненето са периодични, тогава растението ще бъде силно. Но тези процедури трябва да се правят правилно.

Поливане в градината

Основното условие е навременното, умерено поливане. Растението обича влагата, но е строго забранено да се пълни почвата с вода. Има няколко нюанса, които трябва да се вземат предвид при съставянето на поливен график:

 • поливането трябва да се извършва в момента, когато почвата под храста започне да изсъхва, но не се препоръчва да се изчаква появата на суха кора;
 • достатъчно е да излеете около 1-2 литра под едно копие. Водата трябва да е със стайна температура;
 • невъзможно е влагата да попадне върху листата, така че тя трябва да се излива в областта на стъблото. Изливането върху стъблото също не се препоръчва, тъй като короната може да се влоши, да изсъхне и да изгори.

Забележка!Освен това трябва постоянно да изтласквате почвата под храста, тъй като сухата кора може да причини гниене на кореновата система. Бегонията в страната не харесва, когато позицията на горните корени е нарушена, така че трябва да извършите процедурата на плевене особено внимателно в района близо до стъблото.

Подготовка на бегонии за зимата

Бегонията трябва да бъде изкопана от почвата в края на ноември. Обикновено процедурата трябва да се извършва след първата слана. След цъфтежа и отмирането на стъблата клубените започват да натрупват хранителни вещества. Цъфтежът през новия сезон зависи от тяхното количество и качество.

Подготовка на грудки бегония за зимата

Зимуващите бегонии включват пълното извличане на грудки от земята за периода на замръзване. Кореновата система, извлечена от почвата, трябва да бъде поставена в кутия с торф или пясък, поставете контейнера в изба или мазе. Покойното състояние трябва да продължи около 2-3 месеца, т.е. през цялата зима.

Освен това, всяка луковица е подготвена за засаждане по определен начин: много зависи от вида, сорта на растенията, климатичните условия на региона. Обикновено клубените могат да бъдат засадени обратно в земята още през май-юни.

Особености на отглеждането на бегонии в саксии в страната

Бегонията в саксии на улицата изглежда спретнато и привлекателно. В допълнение към това, разположението на растението може да бъде променено според личните предпочитания. Такава рокада ще ви позволи да променяте и актуализирате ландшафтния дизайн на сайта поне всеки ден.

Забележка!Ако засадите градински екземпляр веднага в саксия, няма да се налага да изкопавате и съхранявате клубените в мазето. Достатъчно е да внесете контейнера в стаята и да го инсталирате на перваза на прозореца.

Бегония в саксии в лятната им вила

Отглеждането на бегония в саксия е съвсем просто:

 1. Подгответе саксията и почвата за пълненето. Материалът и размерът на контейнера определят размера на кълновете и вътрешността на площадката. Обикновено се използват глинени саксии, саксиите са от значение.
 2. На дъното трябва да поставите дренажен слой, който ще регулира съдържанието на влага в почвата в контейнера, снабдявайки корените с кислород. Субстратът трябва да е лек, така че кислородът да циркулира свободно в саксията.
 3. Субстратът трябва да се състои от торф, широколистна и иглолистна почва. Можете да добавите малко пясък. Делът на всички компоненти, с изключение на пясъка, е равен. Тежкият компонент трябва да бъде 1/5 от общата маса. Киселинността трябва да е средна.

Бегония в градината

След това цветето се засажда съгласно стандартната схема. Грижите се извършват по същия начин, както при отглеждане на бегонии на открито. Няма допълнителни отговорности за отглеждане на саксийни цветя.

Бегонията в градината веднага се откроява от останалите цветя. Необичайни листа и ярки цветя радват в количеството си. Малките храсти са по-скоро като декоративни букети. За да може растението да изглежда грандиозно поради външния си вид, трябва да знаете няколко правила, които се отнасят до грижите и засаждането. Ако храненето, поливането и засаждането се извършва правилно, тогава е възможно не само буен цъфтеж и активен растеж, но и размножаване на бегонии у дома.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина