Ампел бегония - засаждане и грижи на открито

Името "бегония" е дадено на културата в чест на Бегон (управител на френските колонии), организатор на експедицията до островите, разположени в южната част на САЩ. Най-интересните видове включват ампелна бегония. Атрактивните храсти растат асиметрична зеленина, луксозни цветя с различни цветове и форми. Лесно е да се грижите за културата, дори начинаещ може да я отглежда.

Ампелни бегонии: засаждане и грижи на открито

Обикновено ампелната бръшлян бегония се отглежда във висящи саксии, саксии. Тя е украсена с веранди, беседки, тераси, арки в градината. Растенията на открито изискват старателна грижа. Ампелният храст има коренова система под формата на грудки, издънки с дължина 20-60 см, голяма листа 10-15 см. Цъфти с много еднополови цветя, които са прости, полу-двойни, двойни.

Как изглежда

Кацане

Клубеневата ампелна бегония се засажда със стъблени резници, за да се запазят оригиналните характеристики на културата. Отглежда се и от семена, като всяко се поставя в земята.

Засаждането и грижите за ампелна грудкова бегония се извършват на 2 етапа: първо, клубените се засаждат в апартамента, след което отгледаните растения се изнасят на мястото.

Забележка! За ампелни растения е необходима земя с леко киселинни свойства. Струва си да се смесят добре 1 част пясък, 1 част копка земя и 3 части листа.

Подготовката на почвата е необходима, така че културата да не плесенясва, така че субстратът трябва да се калцинира във фурната за половин час.

Засаждане на грудки

Когато са закупени грудки, трябва внимателно да ги обмислите, те не трябва да се повреждат. Горната част на стъблата трябва да е стегната. Необходимо е да се гарантира, че на всяка грудка има поне три грудки, това показва наличието на три пъпки.

Засаждане на грудки

Когато дойде пролетта, отглеждането на растения започва със засаждане на грудки. Те започват да покълват, като поставят изпъкналата страна надолу върху влажна кърпа. Мястото, където стоят грудките, трябва да е топло и добре осветено.

Важно! Периодично трябва да пръскате клубените с утаена топла вода.

Когато върху тях растат малки белезникави корени, можете да ги трансплантирате в земята.

Счупената тухла и чакъл се изсипват в ниски, но широки саксии на дъното. След запълване на почвата. Предварително се обработва с фунгициди. Клубените се поставят от изпъкналата страна в навлажнен субстрат и се покриват с пръст. Трябва да се помни, че горната част на разсада трябва да бъде на няколко сантиметра под горната част на саксията. Когато по клубените се появят кълнове, горната им част е покрита с пръст.

Бране

След 2 месеца можете да трансплантирате растенията в саксии с височина 12 см. Първо трябва да изсипете счупена тухла, експандирана глина на дъното, след това да добавите пръст, така че 1 см да остане до ръба на контейнера. Саксиите се поставят на перваза на прозореца. 2 седмици след пикирането, растенията се хранят със сложни торове и след това веднъж на 2 седмици. След 20 дни растенията могат да бъдат преместени в градината.

Грижа

Бегония като влажен въздух, засенчване, липса на студени ветрове, питателна почва. Когато растението е горещо, върховете на листата изсъхват. Можете да пръскате въздуха близо до растенията вечер, но не пръскайте листата и стъблата, тъй като капчиците вода могат да доведат до петна и гниене.

Важно! Бегонията се храни веднъж на всеки 10 дни. Реколтата се полива редовно, но не твърде обилно, тъй като растенията предпочитат влажен въздух, а не подгизнала почва.По-добре е да се полива вечер, когато слънцето вече е залязло, с утаена вода.

Подготовка за зимата

До есента бегониите падат от листата, издънките изсъхват. По-добре е да го прехвърлите в къщата за зимата. Но през зимата стайната температура трябва да бъде 15 ° C. Саксии, саксии могат да се поставят на тъмно място и да не се поливат. След това вадят грудките от саксиите, отърсват почвата от тях, поставят ги за съхранение в картонена кутия, пълна със сух торф. Съхранявайте на тъмно, хладно и сухо място. Грудките трябва да се проверяват от време на време. Ако торфът е твърде сух, тогава го навлажнете. Ако се появи миризма на мухъл, проветрете картонената кутия. Когато по клубените се появят кълнове, те се трансплантират в саксии с пръст.

Клубенева ампелна бегония: популярни сортове

Ампелната бегония е два вида. Растенията, които имат грудки, могат да се отглеждат както на открито, така и на закрито. Но листната вечно цъфтяща бегония се засажда само у дома.

Сорт Алкор

Ампелни розови бегонии:

 • Алкор. Растенията имат месести издънки и ярка смарагдова зеленина. Цъфти от май до октомври. В тази бегония цветята наподобяват по форма камелии, цветът в центъра на пъпката е избледнял розов, а по краищата - сьомга;
 • Розовото достига височина 30 см. Цветът има тънки стъбла и бледозелени листа. Пъпките са малки, наситено розови. Те висят по същия начин като издънките;
 • Венера F1. Има дълги стъбла, цъфти преди настъпването на слана. Махровите цветя са бяло-розови в диаметър до 6 см.

Ампелни бели бегонии:

 • Осветление Бяло. Цъфтят голям брой снежнобяли двойни цветя. Корени под формата на грудки, дълги и тънки стъбла, асиметрична зеленина;
 • Лапландия F1. Цветята са двойни и полу-двойни, снежнобяли, с диаметър 6-8 см. По форма са подобни на камелиите. Корените са под формата на грудки. Всяко растение има 5-8 висящи стъбла с дължина 30-45 см.

Разнообразно осветление Бяло

За ваша информация! Много интересен сорт Mix. Това е хибрид със средно големи храсти. Хавлиени цветя, могат да бъдат от различни тонове. Цъфти много дълго време, тази бегония е лесна и лесна за грижи.

Жълти ампелни бегонии:

 • Begonia Golden Balconi ampelous. Стъблата са високи до 25 см. Цветята са оранжеви и жълти, двойни, имат диаметър 13-15 см. Цветята излъчват приятна миризма. Цъфти от май до октомври. За слизане трябва да изберете добре осветено или леко засенчено място. Препоръчително е да се засажда в рохкава и питателна почва, която има неутрална реакция;
 • Belleconia Ivory (сметана). Цветята имат заострени листенца, които наподобяват далии. Културата има падащи стъбла с дължина 30-40 см;
 • Маргарита F1. Цветята наподобяват жълти рози.

Сорт Golden Balconi

Ампелни червени бегонии:

 • Кармен. Той има до 40 см дълги висящи стъбла и красиви тъмночервени цветя. Растенията се засаждат в цветни лехи, те украсяват веранди, тераси и беседки;
 • Belleconia Elserta (червена). Това е ампелна махрова, а не грудка бегония. Има отличен имунитет срещу болести и е много устойчив на нападения от вредители. По стъблата има много цветя, те са разположени на дълги, висящи издънки;
 • Санта Круз залез. Има стъбла с дължина 40 см. Цветята са оранжево-червени, подобни на фуксия.

Сорт Санта Круз Залез

Бегония боливийски ампелен

Боливийската ампелна бегония е открита в Боливия през 1864 г. от Р. Пиърс. Той донесе завода във Великобритания. Боливийската бегония има грудки. Тя произхожда от вид, който расте на скали, много чувствителен към вода и студ. Денонощието му е 14 ч. Расте при температури над 13 ° С. Тя се нуждае от торене с азотни торове.

Забележка! Този вид не се отглежда като други видове. Ако ги поставите на открито място твърде рано, когато дните са все още кратки и температурата на въздуха е ниска, тогава културата ще се разболее. Колкото по-късно го преместите на сайта, толкова по-добре ще расте и колкото по-скоро ще се появят пъпките.

Шансон

Бушът расте 5-8 стъбла с дължина до 40 см. Културата има полу-двойни и двойни цветя, които приличат на камелии, с диаметър около 6-8 см.Стъблата, висящи от кошници, саксии, саксии изглеждат страхотно. Бегонията изглежда страхотно както цъфтяща през лятото, така и само през зимата поради изобилието си от зеленина.

Скарлет

Височината на растенията от сорта Скарлет е до 20-30 см. Листата са ланцетни, краищата са назъбени. Листата могат да бъдат или голи, или силно мъхести. Цветята са големи, двойни, могат да бъдат с различни цветове: бяло, жълто, тъмно червено. Отглежда 2 цвята в аксиларни съцветия.

Ампелната бегония не е по-лоша от другите видове за домашно и външно отглеждане и в някои отношения дори по-добра от същата петуния. При напускане трябва да се спазват прости правила и тогава ще зарадва с обилен цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина