Dicenter цвете - засаждане и грижи на открито

Dicentra, или „разбито сърце“, е тревист храст, който се отличава с оригиналната форма на цветята и приятен ненатрапчив аромат. Културата принадлежи на семейство Попи. В зависимост от вида той може да бъде едногодишен или многогодишен. В дивата природа растението може да се намери в Северна Америка, Китай и Далечния изток. Доскоро дицентърът рядко се отглеждаше на лични парцели, но сега популярността му нараства.

Характеристики на дицентъра: сортове и сортове

Дицентрата е тревист храст, чиято височина достига 0,3-1,0 м, в зависимост от вида. Надземната част отмира за зимата и расте отново с пристигането на пролетта. Характеризира се с изправени разклонени или излежаващи издънки.

Цветята в дицентъра са с форма на сърце

Кореновата система в дицентъра отива в дълбоките слоеве на почвата. Състои се от удебелени процеси, които на външен вид наподобяват грудки на пръстите. Те съдържат запас от влага и хранителни вещества.

Стъблата на тази култура са месести, сочни. Те имат гладка, червеникавокафява повърхност. Листата са перисто разчленени, на леторастите са разположени далеч един от друг, тъй като в по-голямата си част са концентрирани в прикореневата розетка. Цветът на плочите може да варира от маслинено до тъмно зелено. Дицентралните цветя достигат дължина 2 см. Цветът им може да бъде бял, розов или жълт.

Интересно! Родът на дицентъра включва 8 вида. Всеки от тях има характерни разлики и характеристики. Но не всички от тях се използват в градинарството.

Следователно си струва да се разгледат най-популярните видове и техните характеристики:

 • Дицентра великолепна или зрелищна (Dicentra spectabilis). Този вид се характеризира с голям разпространяващ се храст и е многогодишно растение. Образува разклонени издънки до 1 м. Различава се в гроздовидни съцветия с дължина 15 см. В основата на храстите се образуват плътни розетки от листа. Продължителността на цъфтежа при отличния дицентър е 2,5-3 месеца. Този вид може да издържа на ниски температури, но се нуждае от подслон. Най-често срещаните сортове дицентра са великолепни: Валентина (тъмночервени цветя с бели венчелистчета отдолу), Алба (с бели цветя), Бяло злато (с жълт оттенък на листа и снежнобяли цветя).
 • Дицентрата е красива (Dicentra formosa). Многогодишна култура с височина на храста до 30 см. Листата имат дълги дръжки и са събрани в прикоренева розетка. Горната повърхност на плочите е зелена, а долната има синкав оттенък. Цветовете са розово-лилави на цвят, събрани в съцветия. Този тип култура се характеризира с дълъг цъфтеж през лятото. Популярни сортове: Aurora (с бяло-розови цветя), Adriana Blum (със синкава зеленина и розови цветя), Lava Hearts (с бяло-лилави цветя).
 • Дицентър за катерене (Dicentra scandens). Това е лиана с дължина на издънки до 2 м. Стъблата могат да се разпространяват по земята или върху опора. Дръжковите трилистни листа са разположени по цялата дължина на клоните. Съцветия се образуват не само в краищата или възлите на леторастите. Най-често срещаният сорт алпинизъм за катерене е Златната лоза. Отличава се с ярко жълти сърдечни цветя.
 • Дицентра отлична или изключителна (Dicentra eximia). Джудже растение с височина 25 см. Характеризира се с тъмнозелени листа, които в много отношения приличат на папрат.Периодът на цъфтеж на този вид е 2 месеца. Растението не страда от суша. Често срещани сортове: Стюарт Бутман (с розов оттенък на пъпки).

Засаждане на растение

Можете да засадите дицентър на мястото със семена и разсад. Всеки от тези методи има определени характеристики. Следователно трябва да ги изучите предварително.

Засаждане на семена

Този метод е доста трудоемък. Но от друга страна, това дава възможност да се получат много млади разсад едновременно. Семената на дицентра запазват кълняемостта си 2 години след прибиране на реколтата. Ето защо е важно да се намери висококачествен посадъчен материал, който може да покълне.

Засаждането на семена трябва да се извършва през август-септември или февруари-март. За да направите това, трябва да подготвите широки контейнери с дренажни отвори и да ги напълните с питателна рохкава почва. След това овлажнете добре субстрата и задълбочете семената с 0,5 см. След това контейнерите трябва да се поставят на засенчено място с температура 18-20 ℃ над нулата и да се покрият със стъкло.

Семената ще покълнат след 30-40 дни.

Когато се появят издънки, контейнерите трябва да бъдат пренаредени на лек перваз на прозореца. През този период е важно да се гарантира, че почвата не изсъхва. Веднага след като разсадът стане по-силен, той трябва да бъде адаптиран към външната среда. За да направите това, през първия ден отстранете чашата за 30 минути и с всяко следващо увеличавайте този интервал с половин час. След една седмица подслонът може да бъде напълно премахнат.

Засаждане на разсад

Младите разсад на дицентра трябва да бъдат засадени на постоянно място през пролетта, когато земята се затопли достатъчно. Преди това е необходимо да се изкопае площта до дълбочината на лопата и внимателно да се отстранят всички корени на многогодишни плевели.

Алгоритъм на действията:

 1. Изкопайте дупки с дълбочина 40 см на разстояние 50 см една от друга.
 2. Поставете 7 см дебел дренажен слой на дъното на вдлъбнатината.
 3. Отгоре сложете смес от листна почва с компост.
 4. Поставете разсад в центъра.
 5. Запълнете кухините със земя, вода.

Ако на мястото има тежка почва, преди да засадите разсад, е необходимо да добавите пясък към него и да добавите варовикови чипове.

Интересно! При правилно засаждане и грижи за дицентъра на открито, растението расте бързо и започва да цъфти напълно за 2-3 години.

Поливане и разрохкване на почвата

Не е трудно да се погрижите за дицентъра. Разсадът трябва да се полива умерено, като се избягва стагнацията на влагата и изсъхването на корените. Също така е важно да се разхлаби почвата в основата на разсада, така че въздухът лесно да проникне до корените.

По време на периоди на засушаване поливането трябва да се извършва по-често, тъй като горният слой на земята изсъхва. Под всяко растение трябва да се излее поне 5-6 литра вода. И за да не изсъхнат корените на растението и влагата да не се изпари толкова бързо от земята, е необходимо да се мулчира кореновият кръг на растението с торф или хумус. Също така ще помогне за предотвратяване на образуването на корички на повърхността на почвата.

Методи за размножаване

За да се получат нови разсад на дицентра, се препоръчва да се използва методът на резници и разделяне на коренището.

В първия случай, за размножаване, е необходимо да се използват базалните процеси, които се появяват през април. За вкореняване са подходящи резници с "пета" с дължина 12-15 см. След това прахът на долния разрез се обезкостява с корен и се засажда в хранителна почва. Покрийте придатъците отгоре с пластмасова бутилка и фолио. Това ще създаде парников ефект вътре и ще ускори вкореняването.

След като разсадът стане по-силен и расте, подслонът трябва да бъде премахнат. През първата година младите растения трябва да са на закрито през зимата, но само с пристигането на пролетта те могат да бъдат засадени на постоянно място.

Разсадът на дицентър бързо се адаптира и расте

Във втория случай, в началото на пролетта или началото на есента, е необходимо да се изкопае възрастен храст от дицентра на повече от 4 години. След това старателно почистете корените от почвата и след това изплакнете.След това поставете растението на засенчено място, така че да изсъхне леко. Това ще ви позволи да разделяте бързо и точно.

След 2-3 часа с остър нож разрежете удебелената част на корена на няколко части. Всеки от тях трябва да има 3-4 точки на растеж и добре развит корен процес. След процедурата пресните разфасовки трябва да бъдат поръсени с въглен, а след това резниците трябва да бъдат засадени на постоянно място. След това разсадът трябва да се полива обилно.

Подхранване и торове

Грижата за тази култура включва и навременното хранене на растението. През пролетта, по време на активния вегетационен период, храстите трябва да бъдат оплодени с органични вещества два пъти с честота 2 седмици. Лопенът (1:10) или птичият изпражнения (1:15) са най-подходящи за това. При липса можете да използвате минерални торове с високо съдържание на азот, като карбамид или амониев нитрат 30 g на 10 литра вода.

През периода на образуване на пъпки цветът на дицентъра трябва да се оплоди със суперфосфат (40 g на 10 l) и калиев сулфид (30 g на кофа). Изсипете храста под корена с получения разтвор. Това трябва да се прави вечер.

Важно е да знаете! През втората половина на лятото торове не могат да се използват, тъй като това ще отслаби храсталака преди зимуване.

Трансплантация на растения

Необходимо е да се трансплантира дицентърът, когато храстът достигне възраст 4-5 години. В този случай растението трябва да избере ново място, добре осветено или в полусянка. Тази процедура трябва да се извършва по същия начин като засаждането на млади разсад.

Допълнителна информация! Dicentra принадлежи към категорията култури, които не страдат от трансплантации, поради което при желание това може да се прави на всеки 3 години.

Подрязване на дицентъра

След като храстът има време да цъфти, е необходимо да се отстранят всички дръжки, когато започнат да пожълтяват. По-драстично подрязване трябва да се направи през есента. Това ще помогне на растението да си почине добре през зимата.

Необходимо е да се отреже кореновата розетка в основата, оставяйки само малък коноп

Вредители и болести

Според описанието и характеристиките центърът за кървене е силно устойчив на болести и вредители. Но ако условията на отглеждане не съвпадат, имунитетът на растението намалява.

Често срещани проблеми:

 • Пръстенно място. С развитието на болестта издънките и листата на дицентъра се покриват със синкав цвят. Това пречи на фотосинтезата и води до увяхване на растенията. Трудно е да се отървете от това вирусно заболяване, поради което е по-лесно да го предотвратите. За да направите това, е необходимо храстите на дицентрата да се третират с фунгициди няколко пъти на сезон. Също така трябва незабавно да премахнете плевелите, постелката на листата и старите клони.
 • Тютюнева мозайка. Характерният признак на лезията са черни пръстеновидни петна по листата. В резултат на това плочите спират да се развиват и свиват. Болестта засяга негативно растението и се превръща в причината, поради която дицентърът не цъфти. За борба е необходимо да се отстранят болните издънки и листа, както и да се извърши превантивно пръскане с фунгициди: "Skor", "Fitosporin".
 • Листни въшки. Вредителят се храни със сока на младите издънки, което значително отслабва растението. За унищожаване на вредителя се препоръчва да се напръска храстите с "Inta-vir", "Karbofos".

Период на цъфтеж и грижи през този период

Цъфтежът в дицентъра започва в края на май. През този период в краищата на леторастите се появяват изящни съцветия, подобни на огърлици. Под тяхната тежест клоните се навеждат надолу и стават сводести. Горната част на пъпките е във формата на сърце, а отдолу има венчелистчета, които се разминават и гледат в процеп под формата на навита тръба.

Растението цъфти два пъти на сезон. Продължителността на първата вълна е 3-4 седмици. В средата на лятото храстът постепенно избледнява, остават само няколко млади издънки. През август, когато топлината се оттегли, растението отново цъфти. След това се образуват кубчета, в които семената узряват.

След цъфтежа грижата за дицентъра се състои в своевременното отстраняване на изсъхналите издънки, което ще помогне да се преразпредели силата на растението.

Това растение изглежда органично в групови насаждения.

Подготовка за зимата

Великолепната дицентра Алба, подобно на други многогодишни сортове култури, трябва да бъде покрита за зимата със слой торф или хумус. Това ще помогне да се предотврати замръзването на върха на корените, ако няма достатъчно сняг.

Необходимо е да се премахне подслонът в началото на пролетта, без да се чака стабилна топлина. През този период, със заплахата от връщане на студове, е по-добре да се използва агрофибър, за да се запазят младите издънки.

Важно е да знаете! Центърът, засаждането и грижите за културата не изискват специални умения, така че всеки начинаещ градинар може да се справи с това.

Използване в ландшафтен дизайн

Това растение често се използва в сенчести и сухи градински зони, алпинеуми, алпийски хълмове и скалисти склонове. В същото време дицентърът изглежда страхотно единично и в групови композиции.

Като самодостатъчно растение трябва да се засажда на фона на зелена морава или иглолистни дървета. Най-добрите съседи за нея може да са:

 • домакини;
 • закупени;
 • бели дробове;
 • нарциси;
 • зюмбюли;
 • лалета.

Можете също така да комбинирате няколко вида цветя в групови насаждения с различни цветове и едновременен период на цъфтеж. Дицентрата се чувства добре и под сянката на високи култури.

Дицентрата е чуждестранен гост, който се отличава с дълъг цъфтеж с минимални грижи. Реколтата може да бъде засадена на места, където други трайни насаждения не могат да растат. Следователно популярността на дицентъра нараства. Това не е случайно, защото малко растения се отличават с такава непретенциозност и способността да радват окото през целия сезон.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина