Клематис - засаждане и грижи на открито за начинаещи

Съдържание:

Луксозният клематис ще украси всяка градина. Начинаещите градинари рядко засаждат това растение от страх от затруднения в грижите. Но това е заблуда. Ако разберете какво е клематис, засаждането и грижите на открито за начинаещи няма да са трудни.

Клематис - засаждане и грижи на открито за начинаещи

За да се грижите правилно за засаждането, трябва да знаете основните характеристики на растението.

Изисквания за посадъчен материал

Основните изисквания към посадъчния материал зависят от сезона:

 • При засаждане през есента растенията трябва да имат добре развити вегетативни пъпки.
 • През пролетта растението трябва да има поне една издънка.
 • Използват се разсад, който има три корена на дължина от десет сантиметра.

Клематис - луксозна градинска декорация

Ако цветето има слаба коренова система, първо трябва да покълне. За това се поставя в специален контейнер.

Важно! Преди да засадите клематис, трябва да се уверите, че посадъчният материал е напълно здрав. Корените са подходящи само еластични, без повреди, подуване или обезцветяване.

Фиданки от клематис

Как да запазите разсад преди засаждане

Растенен разсад може да бъде закупен предварително преди засаждане. Цветето може да расте за известно време в апартамента, но трябва да се спазват основните правила за грижи:

 • Клематис се намира на най-светлото място.
 • Редовно е необходимо да проверявате врата му, ако е необходимо, добавете земя.
 • За да се развият по-добре корените, се появяват допълнителни издънки, прищипете върха.
 • Важно е да се избягва прекомерното поливане, тъй като това ще доведе до развитието на гъбични заболявания.
 • Растението се нуждае от втвърдяване. Ако е топъл слънчев ден, можете да го запазите с отворен прозорец.
 • Ако е необходимо, издънките на клематис са завързани за опора.
 • Растението може да се храни с торове, предназначени за стайни цветя.

Спазването на тези правила преди засаждането на клематис ще ви помогне да отгледате силно растение. Лесно ще пусне корени в бъдеще в градината.

Запазване на разсад у дома

Корените на клематис

Цъфтежът на растението, неговата красота и здраве зависи от състоянието на кореновата система. Повечето сортове имат сочни корени. Важно е да се погрижите за интензивното им развитие. Корените обичат сянката, въпреки че самото растение расте добре на слънце. В тази връзка се препоръчва да се засаждат нискорастящи храсти до цветето.

Важно! Не трябва да се допуска висока влажност в почвата, тъй като това провокира размножаването на патогенни гъби.

Кога е по-добре да засадите клематис

Важно е да се спазва точното време за засаждане на цвете. Растението принадлежи към култура с ранен вегетационен период. Ако не го засадите своевременно, биологичният ритъм ще бъде нарушен. Това ще доведе до факта, че цветето няма да има време да пусне корени преди студеното време.

Датите на засаждане зависят от региона:

 • Ако процедурата се извършва през пролетта, тя трябва да се направи преди пъпките да набъбнат и да се отворят. За централната част на Русия това време започва от средата на април и продължава до началото на май.
 • Клематис, отглеждани в апартамент, не се препоръчва да се трансплантират на открито, докато измръзването отмине. Промяната в температурата ще бъде пагубна за растението.
 • Ако засаждането пада през есента, то трябва да се осъществи не по-късно от края на август. Това ще помогне на растението да се вкорени преди замръзване.

Правила за слизане

През лятото можете да засадите клематис със затворена коренова система. За да направите това, изберете облачен ден. За зимата растението се прехвърля в оранжерия или апартамент, където расте, докато може да бъде трансплантирано на открито.

Важно! Ако в магазина е закупен вкоренен резник, опакован в торба със торфена смес, не трябва да се засажда на открито. През първата година може да се отглежда само в дълбок съд, изваден за зимата на топло място. Едва на следващата година разсадът се премества на открито място на постоянно място.

Особености на засаждането на клематис през есенния сезон

Градинарите смятат есента за най-доброто време за засаждане на клематис. Растението успява да укрепи кореновата система преди началото на зимата. Най-оптималната температура на почвата и въздуха за засаждане се наблюдава през септември.

Въпреки факта, че са отгледани много сортове цветя, които перфектно понасят слана, есенното растение изисква специални грижи. За да го подготвите за зимуване, ще трябва да извършите редица дейности:

 • Младите разсад трябва да бъдат покрити за зимата. Това може да се направи както със сухи листа, така и с клони или импровизиран материал, например филм, покривен материал.
 • Не по-късно от октомври храстите се хранят със смес от хумус и пепел.
 • Поливането се спира през есента. Важно е да се спазва това правило, тъй като при нощните студове влагата ще унищожи корените.
 • Храстите, които вече са на една година, са напълно освободени от суха зеленина и подрязани. Остава само багажникът с дължина до 30 сантиметра.
 • След резитбата клематисът се изпръсква, след което се покрива с клони и филм.

Важно! Ако растението има дълги издънки, то се сгъва, обвива се с материал, полага се на земята и се покрива с покривен материал. Това ще предпази корените от влага.

Характеристики на засаждане на клематис през пролетта

Повечето сортове клематис се препоръчват да се засаждат само през пролетта. Лияна се нуждае от време, за да се вкорени правилно и да се подготви за зимата. Многогодишно растение, засадено през пролетта, ще развие добра коренова система преди измръзване, което ще му позволи да расте поне двадесет години.

Пролетното засаждане има своите недостатъци. Важно е да имате време да спазите сроковете, тъй като храстът започва своя вегетационен сезон много рано. Ако засадите растение с голи корени и цъфнали пъпки, то ще реагира остро на най-малките щети. Ето защо е важно да имате време да го засадите преди разпадането на пъпките.

Инструкции стъпка по стъпка за засаждане на клематис през пролетта

Познаването на последователността на правилното засаждане на клематис ще ви помогне да отгледате прекрасно растение във вашата селска къща.

Правила за почвата и засаждането

Подготовката на почвата трябва да се извърши предварително. Това е необходимо, за да се уталожи земята. Най-добре е събитието да се проведе 1,5 месеца предварително.

Каква почва обича клематисът?

Растението предпочита питателна и рохкава почва, която бързо абсорбира излишната влага. Не можете да засадите цвете в земята с висока киселинност. Това ще доведе до смъртта му.

Важно е да се провери нивото на влага при избора на място за засаждане. Растението не понася обилни подпочвени води. Опитните градинари препоръчват да се подготвят изкуствени могили за комфортен растеж на клематис. За да се премахне влагата, се правят канали и се покриват с пясък.

Подготовка на яма за засаждане

Преди засаждането на растението мястото се почиства, отстраняват се боклуци, камъни, плевели. Ако почвата е кисела, тя трябва да бъде неутрализирана. За да направите това, мястото се изкопава, дървесна пепел се добавя към земята в размер на 200 g на квадратен метър.

Приготвяне на яма

Етапи на подготовка на ямата за кацане:

 1. Трябва да изкопаете дупка с дълбочина 60 сантиметра.
 2. На дъното поставете дренажен слой от 15 см. Може да бъде керамзит, чакъл, камъчета.
 3. Запълнете дупката две трети със смес от речен пясък, торф, хумус и земя с копка. Можете да добавите 150 г минерален тор.
 4. След това поливайте обилно почвата, за да могат почвата и торовете да се утаят.

Важно! Най-добре е да оставите разстояние от един метър между храстите. Ако градинарят иска да организира плътно цветно легло, можете да засадите клематис на разстояние 30 см един от друг.

Избор на място и подготовка за засаждане на клематис на открито

Когато избирате място, трябва да вземете предвид, че растението не понася висока влажност. Необходимо е да се избягват влажни зони, застояла вода, оттичане от покриви. Това води до развитие на гъбични заболявания в растението.

Площта под дървото не е подходяща за клематис. И храстът, и дървото имат големи корени, те ще започнат да изтеглят хранителни вещества от почвата един от друг.

Цветята на клематис растат добре на слънчева светлина, но корените предпочитат сянка. В тази връзка най-добре е да засадите декоративна трева до нея.

Технология на засаждане на клематис

Процесът на размножаване, времето на засаждане на клематис, може да се проследи съгласно диаграмата:

 1. Ямата за тор е уплътнена.
 2. Ако се използва разсад с отворена коренова система, тогава в центъра се прави могила. Растението се поставя върху него, корените се изправят в кръг.
 3. Разсад със затворена коренова система се поставят в центъра на ямата.
 4. Кореновата шийка е покрита със земя с 10-15 сантиметра. Няколко пъпки трябва да бъдат скрити от почвата.
 5. Около багажника е направен малък жлеб за лесно поливане.
 6. След засаждането храстът се напоява добре, до дупката се поставя колче, за което е завързан разсадът.
 7. Мулчиране се извършва с торф или дървени стърготини.

След засаждането се установяват дъги около растението, след което трябва да покриете растението за няколко седмици с агрофибър.

Технология за засаждане на клематис

Клематис: общи правила за грижи и отглеждане

Грижата за клематис не изисква много усилия. Растението се нуждае само през първата година след засаждането.

Грижа за клематис през първата година

След засаждането цветето е под стрес, има нужда от помощ при свикването с почвата. Важно е да създадете засенчване, докато не пусне корен. За това се монтират дъги от слънчевата страна и се изтегля агрофибра.

Има редица препоръки как да се грижите за клематис през първата година:

 1. След засаждането на растението на открито, трябва внимателно да наблюдавате нивото на влага в почвата. Не трябва да се допуска преливане, но изсъхването е опасно за цветето. Поливайте го веднъж на седем дни. Ако времето е много горещо, процедурата се увеличава до два пъти.
 2. Районът около растението трябва да се мулчира редовно. Това ще помогне да се запази влагата в почвата и да се предпазят корените от прегряване в горещите дни.
 3. Опитните градинари препоръчват да засадите невен до храста. Те са в състояние да предпазят клематисите от вредители.
 4. След всяко поливане почвата около растението трябва да се разхлаби. Това ще отвори достъп на кислород до кореновата система, ще подобри структурата на почвата.
 5. Важно е да премахнете плевелите веднага.
 6. През първата година растението на открито трябва да се подрязва. Това се прави през есента, всички издънки се отрязват, остават само 30 см над повърхността.

Важно! За да може цветето да зимува правилно, е важно да се погрижите за неговия подслон.Това се прави непосредствено преди измръзване. Подслонът е особено важен в Московска област, в Урал, в Ленинградска област, в Сибир.

Как расте клематисът

Растението пълзи нагоре. Благодарение на този метод на растеж той привлича градинари. С клематис можете да създадете великолепни арки във вашата градина. За правилен растеж цветето се нуждае от опора. За това са подходящи както верижна мрежа, така и стълбове с опъната тел.

Подкрепа за клематис

Можете да изберете няколко вида подставки за цветя:

 • арки;
 • пирамиди;
 • цилиндри.

Благодарение на такива опори можете да създавате красиви дизайни, да поддържате стъблата. Важно е материалът да е здрав и да издържа на тежко растение.

Как правилно да се грижим за клематис

За да може растението да е буйно, да има красива форма, последващите грижи за клематисите трябва да бъдат навременни. Важно е да го защипите и завържете правилно.

Характеристики за поливане

Преовлажняването е вредно за цветето. В тази връзка не го поливайте твърде често, единственото изключение ще бъде сухо и горещо време. Процедурата се изисква веднъж седмично през първата година от живота на растението.

От втората година храстът се полива на всеки десет дни. За да проверите дали растението има достатъчно вода, можете да копаете в почвата. Ако е сухо с 25 см, това показва липса на влага.

Диаграма за оплождане

Едно от важните условия за правилна грижа за храста е аерацията на почвата. След всяко поливане трябва да се разхлабва. Тази дейност може да бъде заменена с мулчиране със стар тор.

Много важно! Не трябва да се използва пресен тор!

Цветето се нуждае от оплождане. Нуждата се увеличава с растежа на растението. Подхранването трябва да се прави на всеки два месеца. Количеството тор зависи от големината на растението. Голям възрастен храст ще изисква кофа хоросан.

В процеса на хранене на растението трябва да редувате органични и минерални комплекси. Органичните продукти се използват само в разредена форма. За подхранване на корените можете да използвате карбамид, разреден в съотношение 3 литра продукт на литър вода. През зимата се използва само дървесна пепел.

Недостатъците на хранителни вещества могат да бъдат открити по следния начин:

 • Издънките се съкращават, новите листа изглеждат много малки. Цветът става по-малко жив. Това показва недостиг на азотни торове. Те се въвеждат през пролетта по време на вегетацията.
 • Придобиване на лилави листа. Растението става слабо, трудно понася замръзване. Можете да отстраните проблема с фосфатни торове.
 • Ако листата и пъпките на растението почернеят, липсва калий. В такава ситуация се налага торене с калиев нитрат през пролетта и лятото.

През лятото клематисът е в състояние да освободи голям брой издънки и листа. Ето защо през първата година допълнителното хранене за храста е много важно. Трябва да подхранвате цветето два пъти месечно, като използвате течни торове.

Първото подхранване трябва да се извърши през пролетта по време на появата на издънките. най-добре е да използвате амониев нитрат в размер на 1 супена лъжица на 10 литра вода.

Торене клематис

Какво обичат клематисите за буйния цъфтеж: триковете на опитни цветари

За активен цъфтеж много градинари използват продукти за активиране на растежа. Освен това е важно изолацията да се отвори навреме след зимуването. Това трябва да се направи веднага след като снежната покривка се стопи. Ако пропуснете времето, издънките ще се преплитат помежду си и ще се счупят, когато растението се отвори.

Как да се грижим за реколта след цъфтежа

След преминаването на масовия цъфтеж трябва да извършите цялостна процедура за оплождане. Подхранването по време на цъфтежа не се прави, тъй като това намалява времето за цъфтеж.

Болести на клематис и тяхното лечение

Най-опасната патология за клематис е увяхването. Това е патология, която се проявява в изсъхването на клоните. Ако растението се разболее по време на вегетацията, това води до смъртта му. За да се предотврати проблемът, е необходимо да се гарантира, че корените са правилно подхранени.

Болестите на цветята също включват:

 • Зацапването е образуването на гъбички, пренасяни от охлюви. По листата се появяват кафяви петна, причиняващи некроза. Листата започват да падат. Лечението се извършва с меден сулфат.
 • Брашнестата мана е патология, която засяга земната част. Растежът и цъфтежът престават, клоните са покрити с цъфтеж, растението постепенно умира. За лечение се използва салицилова киселина.

От вредителите на клематисите нематодите, паяковите акари и насекомите са ужасни.

Растителни болести

Защо клематисът не цъфти

Липсата на цъфтеж може да се наблюдава по различни причини. Това може да се случи, ако:

 • храстът е засаден на грешното място;
 • твърде влажна почва;
 • използван е болен разсад;
 • в земята няма достатъчно хранителни вещества;
 • около храста има много плевели;
 • когато се нарушават правилата за обрязване.

Липсата на цъфтеж може да се дължи на няколко причини.

Важно! През първата година растението не цъфти.

Клематис: подготовка за зимата

Подготовката на растенията за зимуване започва през август. Важно е да се извършват всички дейности своевременно, така че растението да има време да се подготви за предстоящото студено време.
Колко клематис зимува

Следните са използвани като основни мерки за подготовка за зимата:

 • Азотното торене е спряно от август.
 • През септември растението се подсилва с фосфорно-калиеви торове. Те помагат на издънките да изникнат по-бързо и се подготвят за зимуване.

Подрязване на клематис преди зимата

Месец преди настъпването на слана, растението се подрязва. Клематисът, който цъфти на тазгодишните издънки, трябва да бъде напълно подрязан през есента. Растенията от втората година не са напълно отсечени, те задържат издънки и пъпки.

Как да покрием клематиса за зимата

Грижата за клематис през зимата се състои в подслон не само от замръзване, но и от влага. Следователно материалът трябва да е сух. Предназначен е за защита на корените и издънките от валежи, разтопена вода, заледяване.

Важно е стриктно да се придържате към времето на подслона. Трябва да се съсредоточите върху температурата на въздуха. Трябва да покриете клематиса веднага щом въздухът стане - 5 градуса. Най-често този период се пада през ноември. Процедурата се извършва само при сухо време.

Необходимо е да се покрие растението, както следва:

 1. Около храста се поставят дъски или смърчови клони. Издънките са усукани и положени върху основата.
 2. Дървени щитове се полагат върху леторастите, за да се създаде въздушна междина.
 3. Отгоре се подрежда изолационен слой, например се използва нетъкан материал или филм.

Ако няма сняг, можете да поставите смърчови клони или храсталаци върху изолацията.

Подготовка за зимата

Клематис: особености на засаждането и грижите в Урал

За да се отглежда растение в Урал, се изисква да се изберат устойчиви на замръзване сортове. Най-често те се различават не само по упоритост, но и по дълъг период на цъфтеж. Важно е да се спазва времето за засаждане и резитба. Уралските сортове се отрязват напълно за зимата. Трябва да засадите цвете през пролетта, за да има достатъчно време за вкореняване и адаптиране. Времето за засаждане започва през април.

Клематис за северозапад: особености за засаждане и грижи

Северозападната част на Русия се характеризира със студен зимен период. Изберете за засаждане сортове, които цъфтят рано. Това трябва да са маломерни храсти. Цъфтежът им започва през юли и завършва в началото на есента. Лианите са издръжливи и малки цветя.

Важно! Растението е засадено на слънчевата страна, мястото трябва да бъде защитено от вятъра. Почвата е рохкава и питателна. По този начин трябва да се избягват подпочвените води.

Клематис: какво трябва да знаете за грижите и отглеждането в Средната лента

Ниските температури до минус 30 градуса са основният проблем на Middle Band. Ето защо, когато избирате сорт, на първо място трябва да се съсредоточите върху неговата устойчивост на ниски температури.

Клематис, който изисква малко усилия за грижи, ще бъде отлична декорация за частна градина. Това великолепно растение за катерене ще даде необичайни цветови нюанси, ще преобрази дори и най-скромната предна градина.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина