Невен - засаждане и грижи на открито

Невенчетата са много ярки и красиви цветя. Въпреки че не удрят въображението като огромни лилии или рози, Тагетес е очарователен по свой собствен начин. Всеки знае тяхната непретенциозност и лекота на грижи, но все пак мнозина задават въпроса: как да засадите невен правилно? На първо място, трябва да изберете тип. Някои градинари са сигурни, че невенът е изключително едногодишно растение. Всъщност има многогодишни сортове, но изборът им не е толкова голям.

Засаждане и грижи за многогодишни невенчета

Многогодишните невенчета се размножават чрез самозасяване, заемайки все по-голяма площ. Те ще се харесат на онези, които искат да видят солиден килим от цветя, без да губят време в ежегодното търкаляне с разсад. Достатъчно е да ги засадите веднъж и всяка пролет, освен старите невенчета, от семената ще поникнат и всички нови растения. През втората година цветята на многогодишните невенчета стават само по-пищни. Като цяло грижата за многогодишните сортове не се различава от тази, която се изисква за техните годишни колеги.

Как изглеждат цветята

Във всеки случай за творчески човек, който иска често да променя ландшафтния дизайн, оживявайки пейзажа с все повече и повече сортове цветя, едногодишните растения са най-подходящи.

Невен: отглеждане от семена, кога да се засажда

Отглеждането от семена е доста прост и бърз начин за отглеждане на невен на перваза на прозореца, по пътеки, в градина или на цветна леха. Ако сеете невен през пролетта или късна есен, отглеждането от семена ще даде отлични резултати. Семената могат да зимуват в земята, те са доста устойчиви на студ.

За ваша информация! Младите растения ще растат сами, където невенът вече е засаден и за да ги прехвърлите на определено място, семената трябва да бъдат събрани в края на лятото и да бъдат засети или преди зимата, или през следващата година.

Семена

Как да събираме семена от невен

Първо трябва да маркирате за себе си онези цветя, които ви харесват най-много. Необходимо е да се изчака, докато цветята изсъхнат напълно и стъблата станат кафяви и да се съберат семенните кутии. Съхранявайте ги на сухо място в хартиена торбичка или картонена кутия. Ако времето е влажно, пълното узряване на семената е невъзможно, те могат да изгният.

Струва си да ги съберете предварително: в слънчев сух ден изрежете куп растения, закачете го и разнесете вестника. Докато растенията изсъхнат, семената ще се разлеят.

Как да засадите невен на открито

Не забравяйте да изчакате до края на сланата и да изберете слънчево място с песъчлива или глинеста почва. Tagetes могат да растат на сянка, но те цъфтят на слънце много по-добре. След като изкопаете канали с дълбочина около 5 см, можете да засадите семена и да ги запълните. Ако разсадът е твърде чест, разредете или засадете.

Невен за разсад: кога да се засажда и как

В зависимост от региона времето за засаждане на разсад продължава от средата на март до началото на май. Необходимо е да се изчисли, така че след 1,5-2 месеца замръзването да свърши и би било възможно да се засадят разсад на открито. Например в Московска област това ще бъде края на април - началото на май.

Важно! Април е подходящ за невенлистни невенчета, така че да цъфтят през юни.

Ако семената на невен не се страхуват от студа и лежат тихо в земята дори през цялата зима, вече отгледаните растения могат да умрат от измръзване, така че не бива да рискувате, ако нощите все още са студени.

Почвата за невен трябва да бъде питателна, най-добре е да смесите торф, хумус, трева и пясък в съотношение 1: 1: 1: 0,5. На дъното на кутията с разсад под почвата, поставете дренажен слой от пясък, експандирана глина или малки камъни. Тогава влагата няма да се задържи, провокирайки гниене на корените.

Забележка! Като контейнер е подходящ обикновен пластмасов контейнер с дупки в дъното, през който ще изтече излишната вода.

Разсадът на невен често се разболява с черен крак и за да се предотврати това е важно почвата да се третира с разтвор на фунгицид или калиев перманганат преди засаждането. Това може да се направи, например, с параход.

Струва си да подготвите самите семена за засаждане. За целта ги увийте във влажна памучна кърпа, поставете я в найлонова торбичка и я оставете на топло. Основното е, че температурата не се повишава над 25 ° C, в противен случай Tagetes ще умре. Ако в стаята е 15-20 ° C, семената ще покълнат за 5-7 дни. Като цяло домашните условия са доста подходящи както за семена, така и за разсад. Не се изисква специално оборудване за отглеждане на невен.

Разсад

Сега те могат да бъдат засадени в контейнер с обработена почва. След като направите канали с дълбочина 2 см и на същото разстояние един от друг, трябва да погребете семената, така че да останат на повърхността.

За ваша информация! Препоръчително е да поставите малки бележки с името на сорта в близост до жлебовете, ако са били няколко от тях. Това ще даде възможност да се определи кой е по-добре да купите следващия път.

Ако няма желание да покълнат изкуствено семена, контейнерът може да бъде покрит с нещо прозрачно отгоре. Поддържайте почвата в контейнера влажна. Честото проветряване ще предпази издънките от черния крак и след появата на приятелски издънки подслонът вече не е необходим.

Като цяло невенът не е придирчив, засаждането и напускането няма да отнеме много време, освен че е важно редовно да се полива и разрохква почвата. Растенията предпочитат слънчеви места, така че е по-добре да поставите разсад до прозореца, но е препоръчително да избягвате пряката слънчева светлина.

Важно! Ако производителят не знае как да храни невен за обилен цъфтеж, подходящи са обикновени минерални торове за цветя. Въпреки че не е необходимо да се хранят тези растения, те така или иначе ще цъфтят добре, ако се грижат добре за тях.

Бране

Когато разсадът от невен даде 2-3 истински листа, брането няма да е излишно - засаждане на разсад в отделни контейнери. Това ще укрепи кореновата система. Същата почва е подходяща като за първи път, можете да добавите пепел или нитроамофоска като тор. Растенията ще се възползват от минерално хранене, съдържащо азот, фосфор и калий, достатъчно е да го приемате в размер на 1 супена лъжица. лъжици. Фиданките се добавят на капки към приблизително котиледоните. Например обикновените пластмасови чаши за заквасена сметана, кисело мляко или специална кутия за разсад, разделени на отделни клетки, могат да действат като отделни саксии.

Забележка! Когато невенът има повече от четири листа, е време да ги прищипите. Необходима е щипка, за да не се разтегне растението нагоре, а да е по-пухкаво. Трябва да отрежете горната част на стъблото, оставяйки 4-5 листа. След месец процедурата може да се повтори.

Ако изглежда, че е твърде дълго и трудно да се отглеждат разсад от невен, има по-лесен начин: през юни напълнете семената директно в земята, без да се страхувате от измръзване. Тогава до август невенът ще цъфти.

Невенчета: засаждане и грижи на открито

Само когато студовете отминат, разсадът може да бъде засаден на открито. Трябва да изберете слънчево място с неутрална или слабо кисела почва, пясъчна или глинеста. Дори цъфтящите растения са спокойни за трансплантация, не е необходимо да се запазва кореновата топка.

Важно! Ниските невенчета могат да растат на разстояние 10-15 см един от друг, средните сортове са най-добре засадени пет сантиметра по-нататък, а високите невенчета са най-добре на 25-30 см един от друг.

Поливането трябва да се извършва, докато почвата изсъхне, да бъде изобилна по време на растеж, но по време на цъфтежа трябва да се намали леко, в противен случай цветята ще започнат да се влошават. В горещите дни растенията се поливат сутрин и вечер. Това не трябва да се прави при пряка изгаряща слънчева светлина, тъй като може да се получат изгаряния по листата. Невенчетата обичат наситена с въздух почва, затова трябва по-често да се разрохкват и плевят.

Растенията ще цъфтят по-пищно, ако бъдат притиснати, тоест отсекат избледнелите пъпки, но това не е необходимо. По желание се оставят няколко цветя за семена. Торовете също допринасят за добрия цъфтеж, например разтвори от 2 супени лъжици. супени лъжици нитрофоска в 10 литра вода. Дървесна пепел също ще бъде от полза за невен. Ако почвата не е много плодородна, към нея може да се добави хумус.

Кацане

Болести на невен

Важно е да знаете не само как да засадите невен, но и как да ги предпазите от вредители и болести. Средно два месеца след засаждането започва цъфтежът. Ако тагетите не цъфтят, причината може да е суша или прекомерна влага, изобилие от торове или липса на слънчева светлина.

Ако върху листата се появи бяло покритие, това е паяк. Той не обича влагата, така че листата могат да се напръскат с вода или да се обработят със смес от вода със сапун за пране и тютюн, така че вредителят със сигурност ще избяга в ужас.

Белите петна и извити краища на листата са признак на брашнеста мана. С него се бори с фунгициди на сярна основа.

Брашнеста мана

Черните гниещи участъци по стъблата показват черна дръжка. Понякога се добавя калиев перманганат към водата за напояване на невен и почвата се третира с фунгициди преди сеитба. Ако болестта вече е пристигнала, е важно да премахнете мъртвите растения и да добавите пепел, перлит или калциниран пясък до останалите. Това важи за всяка инфекциозна болест.

Важно! Заразените растения не трябва да се оставят до здравите си събратя.

Кореновото гниене причинява забавен растеж и пожълтяване на листата. Причината се крие в лоши условия. За да победите гниенето, се нуждаете от редовно плевене и разрохкване на почвата.

Оранжевата белокрилка се храни със сок от невен. Секретите на ларвите на тази пеперуда са плодородна почва за растежа на саждисти гъбички, които приличат на черен цвят. Пестицидите ще ви помогнат да държите насекомото далеч.

Що се отнася до гъсениците, можете да се отървете от тях с химикали. Охлювите и охлювите, които се появяват на цветни лехи при висока влажност, също нямат нищо против да ядат невенчета. Малки дъски, половинки картофи или ябълки, дебел плат ще ви помогнат. Вредителите обичат да се събират под тях и те могат да бъдат унищожени наведнъж. Охлювите наистина не обичат разпръснатите наоколо пепел и вар. Те също могат да бъдат изплашени чрез пръскане с разтвор с малки частици горчица.

Важно! Малки черни буболечки, залепнали по стъблата, листата и цветята, са листни въшки. Ако тя е нападнала невенчетата, можете да я прогоните със силна струя вода. За надеждност също си струва да третирате насажденията с пестициди.

Обикновено невенът се разболява рядко, а основната причина за проблемите е лошата грижа. Като превантивна мярка е достатъчно да разхлабите и плевите цветя навреме, в горещите дни, да предпазите от слънцето със специален филм, да оплодите, но не повече от веднъж месечно.

Tagetes са наистина непретенциозни в грижите в сравнение с други цъфтящи растения. Те са подходящи дори за начинаещи производители на цветя и ще украсят всяко цветно легло, балкон или градинско легло.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина