Градинска азалия - засаждане и грижи на открито

За да може лятна вила или парцел пред къщата да се превърне в място за почивка и спокойствие, струва си да засадите азалия. Растението е символ на женската красота и нежност. Има храст и дърво на азалия, всичко зависи от сорта и зоната на отглеждане. Принадлежи към семейство Хедър. Той е много популярен в Европа и Япония. Второто име е рододендрон, той описва размножителните характеристики на растението.

Градинска азалия: засаждане и грижи на открито

Градинската азалия, засаждането и грижите на открито, които се извършват в съответствие с определени правила, могат да се превърнат в истинска декорация на крайградската зона. За засаждане на открити площи се избират предимно сортове, устойчиви на замръзване. Грижите се състоят в правилно засаждане, подхранване на почвата, поливане, подрязване на леторастите и защита срещу вредители и болести.

Цъфтяща градинска азалия

Ако всички етапи на грижа за рододендрон се извършват в съответствие с препоръките, тогава тя ще цъфти дълго време. Много градинари избират декоративна култура поради непретенциозността и красотата на стъблото. Тъй като азалията предпочита сенчести места, благодарение на това е възможно да се запълнят празни места в цветни лехи под дървета, където други култури не могат да растат.

Произходът и външният вид на растението

Местообитанието на растението са субтропичните гори на Централна Азия. Можете да срещнете цветето в Европа, Северна Америка. Стигнало е тук като стайно растение, което цъфти през зимата. В Япония азалеите се отглеждат от векове, по-специално с помощта на изкуството на бонсай.

Хибридната азалия стана широко разпространена в началото на 1900-те. Разсадниците започнаха активно да се пълнят с различни растителни сортове, които особено харесваха германците, британците и американците.

Забележка! Опитните производители често наричат ​​азалия рододендрон, считайки това име за по-ефективно.

Има няколко опции за корона за различни сортове: широколистни, пирамидални, полулистни, ампелни и вечнозелени. Височината на стъблата може да достигне 1,5 м, най-малките екземпляри са не повече от 50 см. Листата са лъскави, имат плътно зелен цвят, но приятни на допир. Стъблото е дървовидно в самата основа, отклонява се към върха в зелени издънки. Има многогодишни и едногодишни варианти на растенията, всичко зависи от сорта.

Много хора знаят едно, азалията е храст, който е постоянно зелен и цъфти обилно няколко поредни месеца.

Описания на растителни цветя

Цветята на растението са достойни за отделно описание. В момента на активен растеж храст или дърво прилича на фойерверки, тъй като има толкова много пъпки, че зад тях не се виждат листа. Основни характеристики на цветята на азалия:

 • цъфтежът обикновено продължава 60 дни и настъпва от април до края на ноември;
 • цветето може да бъде най-често срещаната или двойна пъпка;
 • цветовете на пъпките могат да бъдат разнообразни: жълто, лилаво, люляк, бяло, злато, тъмно лилаво, оранжево.

Появата на цвете от един от сортовете азалия

Флористите правят разлика между няколко вида цветя. Обикновената пъпка се състои от пет листенца и толкова тичинки. Махровите форми имат много венчелистчета, които се получават дори от тичинки."Цвете в цвете" - 12 венчелистчета, които образуват "чаша".

Видове и сортове

В природата има повече от 600 растителни вида, които имат различен външен вид и модел на цъфтеж. У дома най-често се срещат само две - индийска и японска азалия. Това е азалия на открито и на закрито, така че няма съществени огромни разлики между представителите на растението.

Има и други по-рядко срещани сортове, получени чрез размножаване. Разликите между тях се определят от времето на цъфтеж, размера и цвета на пъпките. Размерът на храст или дърво също е важна отличителна черта.

Забележка! Дървото и храстът на азалия имат свои собствени характеристики, които се определят от външния вид и времето на цъфтеж.

Индийският вид на растението се отличава със особения външен вид на храста. Цветята имат ярки цветове и нестандартни форми, които отличават декоративната култура от останалата част на предната градина или цветни лехи. Този сорт не издържа на твърде ниски температури, максимумът е -10 ° С.

Японска азалия

"Японска" или, както я наричат ​​още, тъпа азалия, е особено популярна сред градинарите. Растителен сорт, който без проблеми се вкоренява в почвата и издържа на негативните влияния на външната среда. Има няколко подвида на тъпа азалия:

 • Мелина е храстов вариант с височина около 50 см с обилен цъфтеж;
 • Kermesina Alba е къс храст със средни бели цветя;
 • Petticoat azalea е 50 см висок многогодишен храст с бледорозови цветя;
 • Ledikanense обича тъмни места, цъфти през пролетта, изхвърляйки лилави пъпки.

Един от сортовете японска азалия

Азалия японско засаждане и грижи на открито се понася положително. Японските азалии за градината се използват като бонсай. Благодарение на специалната техника за обработване на багажника, можете да получите уникална, визуално привлекателна мини-версия на растението.

Трансплантирайте след покупка на открито място на градинска азалия

Азалия в градината може да се появи само през пролетта, тъй като продажбата и трансплантацията са възможни само през този период. Покупката трябва да се направи внимателно, препоръчително е да се обърне внимание на следните нюанси:

 • разсадът трябва да е в специален съд с пръст;
 • почвата в контейнера трябва да е влажна;
 • кълновете трябва да са развити и да не са мудни;
 • на короната трябва да има повече от 10 листа без сухи или усукани върхове.

Забележка! Ако изборът е направен правилно, тогава разсадът бързо ще се засили и ще започне да цъфти в рамките на месец след засаждането.

Какво е необходимо за кацане

Засаждането на азалии на открито през пролетта започва с избора на подходящо място и подготовката на почвата. Препоръчително е да закупите специална почва в магазина, но можете също така да приготвите субстрата сами. Ще ви трябват най-простите компоненти: торф, пясък и няколко вида разнообразна земя. Следващата стъпка ще бъде подготовката и засаждането на разсада. В края се извършва поливане. Цялата процедура отнема поне половин час. Внимателното поддържане в рамките на няколко дни след слизането е наложително.

Избор на най-доброто място

За да не боли и цъфти растението, трябва да намерите подходящо място в градината. Препоръчително е да засадите образец на частична сянка, тъй като пряката слънчева светлина може да навреди на растението. Сянка от дърво с гъста корона би била идеална опция. Препоръчително е да изберете места, където оградата или оградата са далеч от храстите.

Процес на засаждане стъпка по стъпка

Буш или дървоподобна азалия не изисква специални условия за нормално засаждане. Достатъчно е да използвате елементарен алгоритъм, познат на всеки цветар. Процесът на засаждане се извършва в съответствие със следните етапи:

 1. Подготвя се яма. Параметрите трябва да са такива, че корените да са равномерно разположени, а не огънати. Отдолу трябва да се побере дренажен слой.
 2. Поставете разсада точно в средата на дупката и поръсете корените с подготвения субстрат.Не набивайте мястото за кацане, оставете земята да остане хлабава за по-добър обмен на въздух.
 3. Напръскайте листата с вода от спрей и навлажнете почвата по същия начин. Поливането от кофа или лейка е нежелателно през първия ден. След това трябва да наблюдавате метеорологичните условия.

Подготовка на разсад за засаждане

Засаждането на цвете е лесно, най-важното е да наблюдавате поливането и храненето навреме. Принципът на слизане не се различава от стандартната процедура. Единствената разлика е, че почвата не потъпква след поръсване на разсада.

Размножаване

Възпроизвеждането на декоративен храст или дърво е прост процес - резници. Почти е невъзможно да се отглежда азалия от семена, така че развъждането се извършва по един начин.

За ваша информация! Освен това растението може да се размножава чрез коренови процеси, но този процес е много дълъг и е възможен само при многогодишни сортове.

Размножаване чрез резници

Това е най-добрият вариант за отглеждане на декоративна култура. Можете да размножите растението с помощта на резници през пролетта. Процедурата се извършва, както следва:

 1. Изберете клонка, която трябва да е дълга поне 10 см. Идеално би било дръжката с дължина 12 см.
 2. В горната част на бъдещия разсад трябва да има поне две големи листа. Може да има повече зелени елементи.
 3. Отрежете дръжката под остър ъгъл и обработете среза със специален прах.
 4. Поставете клона в саксия с торф и го покрийте с фолио, създавайки оранжерия. Поливането се извършва с пулверизатор през отвор във филма.
 5. След седмица можете да започнете да повдигате филма за няколко минути проветряване и пръскане на почвата.

Важно! Образуването на издънки от резници може да започне още през юни. Важно е да не вземате материал за разсад от вече цъфтящо растение.

Размножаване на азалии чрез резници

След вкореняване, което се извършва в рамките на два месеца, може да се засади силен издънка на открито място с частична сянка.

Грижа за градината на азалия

Градинската азалия изисква определени грижи, които се състоят в елементарни действия:

 • задаване на ясен режим на поливане. Необходимо е да се следи влажността в близост до азалия;
 • не е достатъчно да се засади образец в добра почва, струва си периодично да се подхранва почвата;
 • сухи листа и избледнели пъпки трябва да бъдат премахнати.

Поради постоянния проблем с поливането, мнозина не са склонни да се включват в този вид градинарска култура. Но всъщност няма особени трудности при грижата за даден екземпляр.

Режим на поливане

Растението обича влагата, така че трябва да следвате точния режим на поливане. Ако на мястото е засадена азалия, оставянето на улицата се свежда до следното:

 • навлажнете почвата, ако горният слой е сух;
 • поливайте поне веднъж на ден с вода с температура над 20 ° C;
 • навлажнявайте листата със спрей няколко пъти на ден.

Забележка! За да увеличите влажността на въздуха, поставете кофа с вода близо до растението.

Подхранване

Нормалният растеж се осигурява чрез правилна подготовка на почвата от самото начало. Почвата трябва да се състои от хумус, пясък, торф, иглолистни, тревни и торфени земи. Пропорцията на всички компоненти е еднаква.

След месец си струва да се храни за първи път. По-добре е да използвате всеки тор, който е предназначен за декоративни градински растения. Трябва да повторите процедурата след 20-30 дни.

Особености на грижите по време на цъфтежа

Няма глобални правила за грижи по време на периода на цъфтеж на рододендрон. Основното нещо е да се извършва правилно и периодично поливане. Торенето на почвата също е необходимо, за да има достатъчно минерали, които да поддържат живота не само на листата и ствола, но и на огромен брой пъпки.

Уникална грижа за растението през периода на цъфтеж

Важно! В процеса на пръскане на листата трябва да сведете до минимум проникването на влага върху венчелистчетата и пъпките на азалията.

Препоръчително е да внимавате за сухи листа и вече избледнели пъпки.Те трябва да бъдат отстранени, така че фуражът да отива в други части на растението. Не е препоръчително да се режат клони по време на активен растеж, това може да доведе до изсушаване и дори смърт на градинския рододендрон.

Характеристики на грижите през периода на почивка

Азалията, грижите и отглеждането в градината, за които има свои собствени нюанси, изразходва много енергия за образуването на пъпки. Залезът на цъфтежа е най-важният момент, тъй като през този период се извършва подготовка за зимуване, полагат се нови пъпки.

В този момент е важно да отстраните сухите листа и частично отпуснатите цветя от клоните. Можете да отрежете излишните клони през този период. Това трябва да се направи внимателно. Резачката трябва да е остра, а клоните да се режат на разстояние 15 см един от друг.

По-конкретно, не е нужно да се грижите за рододендрона през периода на почивка. Можете дори да спрете храненето на почвата, така че зрънцето да не се развива и да расте в студено време. Поливането също трябва да бъде ограничено, почвата може да се навлажни от пулверизатор.

Подготовка за зимата

Подготовката на рододендрон за зимата се извършва в съответствие с региона на растеж. В по-южните части на страната не е необходимо специално да се изолира растението, то ще презимува самостоятелно, тъй като рододендронът е устойчив на замръзване.

В Московска област и Централна Русия, както и в Урал и Сибир, климатичните условия са по-тежки. Трябва да се осигури зимуване: изолирайте багажника, понякога трябва да огънете клоните и също да изолирате.

Забележка! Ако зимата се планира да бъде мразовита с понижаване на температурата до -30 ° C, тогава растението трябва да бъде трансплантирано в голяма саксия и внесено в къщата или поставено в оранжерия.

Градинската азалия може да бъде истинска декорация на цветно легло. Цъфти обилно дълго време, радва окото с ярки пъпки с различни размери и цветове. Има няколко от най-популярните сортове, които са устойчиви на замръзване и лесни за грижи. Средните студове няма да създадат проблеми, ако рододендронът расте в нормална обогатена почва и получи необходимите грижи по време на развитието и цъфтежа.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина