Градинска хортензия - засаждане и грижи на открито

Цветето на хортензия е хит на продажби за градинари-любители. Това растение става все по-популярно от година на година. Причините за това са много: дългосрочен буен цъфтеж, непретенциозни грижи, разнообразие от сортове по форма, цветова гама и метод на отглеждане. Също така, това красиво цвете може лесно да се конкурира дори с рози в дизайна. Тази статия разглежда какво е това чудо растение и как да се грижим за хортензия в градината.

Произход

Легендата разказва, че през 18 век, по време на експедиция в Азия, на кораб е имало млад авантюрист от Франция, облечен в дрехите на момче. Тя се казваше Hortense. Смелостта на момичето изуми много всички. По-късно тя стана съпруга на един от пътешествениците. Членовете на експедицията решиха да кръстят едно от растенията, открити в Япония, на нейно име.

Хортензия - кралица на градината

Според друга легенда растението е кръстено на принцеса на Римската империя.

Първите екземпляри от градинска хортензия са донесени в Англия от Д. Банкс през 1970г. Растението бързо придоби популярност и се разпространи в ботаническите градини в Европа.

Описание на цветето на градинските хортензии

Латинското наименование на цветето е „хортензий“, получено от сливането на два гръцки корена „hydor“ (вода) и „angeion“ (съд). Следователно, хортензия се нарича воден храст. Растението много обича обилната влага. Японците го наричат ​​на галено „adzisai“, тоест „цвете - лилаво слънце“.

Типът хортензия има от 30 до 80 вида. В дивата природа това растение се среща в Южна и Източна Азия, Северна Америка и Далечния изток. Расте на малки дървета, изтъкани от цветни лози и храсти. Въпреки видовото разнообразие, в домашни условия се отглежда малка по размер стайна хортензия - градинска или едролистна. Устойчиви на студ сортове се отглеждат в градински или дворни парцели.

Градинската или едролистната хортензия има богата цветова гама

Как изглежда храст с бяла кълбовидна хортензия?

Един от най-популярните сортове сред градинарите е "Annabelle". Този дървовиден храст расте на височина до 1,5 м. По време на периода на цъфтеж, от края на юни до септември, клоните му са пищно украсени със снежно бели топки цветя. Съцветията се състоят от бели цветя с големина 2 см. Короната на храстите се формира от овални листа, достигащи 20 см дължина. След като цветът падне, листното покритие запазва яркозелен цвят до края на есента.

Характерна особеност на сорта е устойчивостта на замръзване. Това ви позволява безопасно да засаждате сферичен храст на хортензия (hydrangea arborescens) в суровите условия на Московска област, Урал и Сибир.

Интересен факт. Сортът хортензия Annabelle може да промени цвета на цветята, като абсорбира багрилата от почвата. Ако в почвата има алуминий, белите цветя ще станат сини. Тази способност на вида зависи и от алкалния баланс на субстрата.

Този сорт има два подвида. Силният храст Annabel се отличава с голям брой и размер на съцветия. Има толкова много, че понякога зеленината не се вижда зад цветята.Дървовидните храсти на хортензия "Pink Annabelle" се отличават с розов нюанс на пъпки и растеж (не по-висок от 1 m).

Основното предимство на всички сортове Annabelle е тяхната простота в грижите. Друга особеност на цветето е, че то, докато живее до 50 години, не се нуждае от трансплантация, като същевременно запазва декоративния си вид.

Сорт "Annabelle" - най-адаптирана от храстови хортензии към суровите условия на средната лента

Разнообразие от видове и разновидности на градински хортензии

Сред изобилието от растителни сортове именно те привличат вниманието към мразовитата зима и хладното кратко лято на средната лента. Това са сортовете, които се търсят в градинарството. Те включват дървовидни, метличести и едролистни екземпляри, както и сортове дъбови листа и черешки. Всеки от тях има свои уникални характеристики, но всички имат едно общо нещо: добра зимна издръжливост и неизискващи грижи.

Рекордьорът по популярност сред градинските сортове е едролистната хортензия. Може да расте там, където има много студена зима и късни пролетта. Едролистните цветя на хортензия могат да се разтварят на млади и миналогодишни издънки. За зимуване храстът може да бъде трансплантиран в голям контейнер (10-20 литров контейнер). Бялата градинска хортензия се запазва при +7 градуса с периодично поливане.

Дървовидната хортензия обича обилната влага и сянка, хранене и разхлабване на почвата около храста. За зимата си струва да покриете само младите издънки на хортензия в градината.

Съцветията на храстите на Sterilis са подобни на сорта Annabelle, само цветята променят светлозеления си цвят до бял. Вярно е, че това растение се страхува от студено време. Поради тази причина през зимата трябва да се държи у дома.

Хортензия храст паникулат е кръстен на четка подобна форма на съцветия. Той перфектно понася студове до -25 градуса. Влаголюбив, непретенциозен, устойчив на замръзване, способен да се възстанови дори след частични повреди или смърт на издънките.

Панцилната хортензия цъфти

Hydrangea serrata има няколко разновидности, но сортът Grandiflora е един от първите, които се появяват в Русия. Растението е забележително с цвета на съцветията, преминава през три фази по време на цъфтежа: първо - светло зелено, след това чисто бяло, през есента - розово. Подобно на предишните сортове, той не е капризен и мразоустойчив.

Хортензията Phantom притежава същите качества, заради които летните жители я обичат. Но, както всички представители на тези сортове, той не обича пряката слънчева светлина.

Хортензия Phantom - любимата на летните жители

Присаждане на градински хортензии в открита земя

За да може растението да поеме добре след пресаждането в земята, е необходимо правилно да изберете и запазите посадъчния материал. Трябва внимателно да обмислите как изглеждат разсадът на хортензия. Не трябва да ги купувате, ако:

 1. няма плесен по корените, а миризмата се запазва (което означава, че е била отстранена предварително);
 2. дръжката и нейната коренова система са повредени;
 3. сухи корени;
 4. кореновата система е слабо развита.

Съхранявайте рано придобити разсад в леко кисела почва в саксия и поливайте веднъж на всеки 10 дни. Когато външната температура се доближи до +10 градуса, поставете контейнера на балкона или в двора.

Избор на най-доброто място

За да предотвратите последващи проблеми с грижите и отглеждането на хортензии в градината, трябва да следвате препоръките:

 • почвата на мястото за засаждане трябва да бъде умерено влажна;
 • място за отглеждане трябва да бъде избрано с правилното осветление: активна слънчева светлина - сутрин и вечер, по обяд - полусянка;
 • територията на цветната градина трябва да бъде защитена от студено течение;
 • почвата за засаждане трябва да бъде умерено кисела (рН 5-6), рохкава, добре оплодена;
 • когато засаждате по пътеката, не я поставяйте близо до ръба, за да не докосвате пъпките при ходене.

Жив плет от хортензии по пътеката

Процес на засаждане стъпка по стъпка

 1. Подгответе мястото 3 седмици преди засаждането, но е по-добре да направите това през есента, за да го почистите от отломки и корени.
 2. Изсипете кофа торф на квадратен метър, изкопайте и изравнете.
 3. Изкопайте дупка с размер 50х50 см за едногодишни и двугодишни резници, 60х60 см за многогодишни разсад, като се вземе предвид добавянето на превръзка, която дезоксидира земята.
 4. Поставете сухи игли на дъното, след това малко обикновена пръст, след това - кофи с компост и торф, добавете 60 g суперфосфат към сместа и изсипете в ямата.
 5. Минералните торове ще бъдат добра превръзка: карбамид (15 g) и калиев сулфат (25 g).
 6. Ако на мястото има глинеста почва, към горната смес трябва да се добави ¼ кофа речен пясък. Не добавяйте вар в почвата за хортензии - растението ще умре.
 7. Разбъркайте добре и поливайте субстрата в дупката за засаждане.

Важно! Преди засаждане, разсадът трябва да се накисва за половин час в разтвор на Kornevin или друг стимулатор на растежа на корените (описанието е в инструкциите).

Схемата на засаждане на хортензии в ямата за засаждане:

 • Поставете корените на разсада върху малка могила и ги разнесете.
 • Покрийте със смес от обикновена градинска пръст с торф.
 • Оставете кореновата шийка изравнена със земята, набийте земята.
 • Изсипете 3 кофи вода в един кладенец. Препоръчително е да добавите разтвор на всеки стимулатор на растежа на корените към водата.
 • Ако почвата в ямата е потънала след поливане, тя трябва да се добави.
 • Добре е да добавите мулч отгоре: сухи борови иглички или дървени стърготини или торф.
 • Ако разсадът е засаден от саксия със земна буца, тогава първо трябва да премахнете дълги или болни корени. След такава резитба растението се приема по-добре.

Подготовка на яма за засаждане и засаждане на разсад на хортензия

Размножаване на градински хортензии

Има два начина за размножаване на растение: резници и семена.

Метод на рязане

Отглеждането на хортензия от резници е много лесно. Най-добрият период е пролетта. Основната задача е да изберете правилния посадъчен материал. Трябва да изберете млад коренов израстък, който е израснал от слънчевата страна на храста. Здравото растение не трябва да е по-старо от 10 години, а самият клон не трябва да е по-стар от 1 година. Ножиците за отрязване отрязват резници с дължина 15-20 см, дебелина 7 мм, върху които трябва да има поне 4 пъпки. Поставя се в разтвор на корен биостимулант за 2 часа. След това резниците се поставят в подготвена почва от пясък, торф и градинска почва. Друг вариант е 200 мл вода и 1 супена лъжица канела. Корените ще се появят след месец. Може да се засажда в отделни торфени саксии, след 3 месеца - на открито.

Резници на хортензия

Семена

Обикновено животновъдите използват този метод за отглеждане на нови видове. Но можете също да отглеждате разсад от семена за размножаване у дома. Сеитбата се извършва през есента в субстрат от почва, торф и речен пясък в съотношение 4: 2: 1. Поръсете семената със земя, поръсете с пулверизатор. Покълват под филм или стъкло, като периодично се проветряват и поливат при 15-20 градуса по Целзий. След месец и половина семената ще поникнат. Необходимо е да го засадите два пъти: първо, след появата на котиледонови листа, отново през май в отделни саксии.

В рамките на две години у дома растат млади тревисти издънки. Засаждането и грижите за хортензии у дома не се различават от това, което получават възрастните градински цветя.

Две години по-късно, през пролетта, младите разсад могат да бъдат засадени на открито.

Размножаване на хортензии със семена

Грижа за градински хортензии

Просторната концепция за „засаждане на градината на хортензия и грижи на открито“ включва всички тънкости и нюанси в работата на градинаря по отглеждането на това красиво цвете. Това е плевене и разрохкване на почвата, навременно поливане, торене и мулчиране.

Поливане

Това е най-важното действие за хортензия. Ежедневно трябва да навлажнявате почвата под храстите, в жегата - 2 пъти на ден.

Подхранване

Хортензията има специална връзка с торовете. За активен растеж трябва да добавите смес от амониев и калиев сулфат и суперфосфат към почвата. Не е необходимо да добавяте органични вещества, тъй като хортензията не обича пресен тор.Трябва да оплодите хортензия три пъти през пролетта, лятото и есента.

По време на цъфтеж и покой

През периода на активен цвят грижата за растението хортензия не е трудна. Навременното поливане, подхранване и обогатяване на корените с кислород чрез разхлабване на почвата под храста ще даде на цветето силата да радва със своята красота през цялото лято. За да се предотврати напразно загуба на сокове от растението, се изисква подрязване на увехнали цветя. През периода на покой, когато растенията се подготвят за зимата, трябва да отрежете всички сухи клони, да премахнете листа и пъпки.

Подготовка за зимата

Цветята, израснали в саксии, трябва да се носят на закрито за зимата. Хортензиите, които зимуват в градината, също се нуждаят от подготовка. Необходимо е да се мулчират и изолират корените. Паникуларните и дървовидни екземпляри, както много луковични трайни насаждения, не се нуждаят от изолация. Някои сортове не са съвсем адаптирани към замръзване, така че те трябва да направят специални филмови покрития, прикрепени към рамките.

Невъзможно е да научите всичко за хортензия в една статия, но не е трудно да покажете как да организирате работа с посадъчен материал, да кажете как цъфти хортензия. Ако приложите всички знания на практика, тогава можете да отглеждате това чуждо и вече родно чудо цвете във вашата градина. Тогава красивите хортензии ще избухнат в сини, червени, розови и бели пламъци в градината.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина