Незабравка цвете - описание и характеристики на растението

Почти всички жени на нашата планета са склонни към цветята. Някой харесва строги лалета, някой обича пищни рози или екзотични орхидеи. Колко хора - толкова много вкусове. Но в природата има цвете, което ще привлече вниманието на всички. Това са незабравки, като капки на небето със слънце вътре, с фин и деликатен аромат.

История на произхода и външния вид

Трудно е да се каже откъде идва растението. В един източник родината на незабравките се нарича Алпите (Швейцария), в друг - някои региони от Северна Европа. Този вид растение расте на почти всички континенти (Азия, Европа, Южна Америка, Северна Америка и Австралия), в райони с влажен климат. В природата син килим на незабравки може да се намери на слънчеви ливади, по бреговете на реки и потоци и дори в блата.

Най-популярното цвете

Има много истории и легенди за произхода, всяка страна има свои собствени и всички разказват за любов, вярност и раздяла с любимите.

Само от името вече можете да разберете как изглежда цвете на незабравка - след като го видяхте веднъж, е невъзможно да забравите нежното му синьо.

Незабравки цветя: външен вид на растението

Незабравката принадлежи към рода тревисти растения от семейство Бурачникови. Цветето расте до 30 - 35 сантиметра, многогодишно, с разклонени стъбла и малки цветя, събрани в съцветия. Самите цветя са бледосини, розови и дори бели.

История на името

Незабравката е цвете от гори, градини и предни градини, малко и нежно с листенца с цвета на небето и слънчево сърце. Нарича се още „ухо на мишка“, така „Myosotis“ се превежда от латински. Популярните имена са както следва:

 • кратуна;
 • фебрилна трева;
 • добре изглеждащ.

Според легендата Флора, богинята на целия растителен свят, не забелязала малкото цвете и забравила да му даде име. Незабелязан той се уплаши и започна тихо да повтаря: „Не ме забравяй!“ След като чу това, Флора, усмихвайки се, му даде име - Незабравка. Оттогава хората започнаха да твърдят, че той има способността да връща забравени спомени. Но това е просто легенда.

Не е известно точно защо незабравката се нарича така, но от почти всички езици името има един и същ превод и означава: „Не ме забравяйте, моля!“.

Периодът на цъфтеж продължава почти пет месеца, от май до края на септември, всичко зависи от сорта.

Видове и сортове

В рода има повече от 45 вида цветя, повечето от които са горски, срещани по цялата планета. Но най-популярни са: блатната незабравка, горската незабравка и алпийската градинска незабравка. Тези видове растения могат да бъдат намерени най-често в предните градини на частни къщи и в обществени паркове.

Къде растат

Незабравка блато

Растение, достигащо височина до 30 сантиметра, с разклонени тетраедрични издънки. Различава се с непретенциозност и обилен дълъг цъфтеж (май-септември). През този период, след цъфтежа на издънката, се появява нов, заместващ мъртвия.

Поле за незабравка

Счита се за двугодишен или едногодишен плевел, нарастващ до 60 сантиметра, с малки цветя върху безлистни сиви съцветия.Разпространен в почти всички южни, западни и източни части на Русия.

Незабравка пълзи

Расте в арктическите части на Северното полукълбо. Благодарение на окосмената покривка на леторастите, тя се предпазва от студа. Цветът на венчелистчетата на растението се сравнява със сапфирите.

Гора

Можете да срещнете това дву-тригодишно растение в Карпатите, в европейската част на Русия и в Кавказ. Предпочита да расте по влажни ливади, гори, планини, с достатъчно влага. Горски незабравки цветя от сини тонове с продълговати и заострени венчелистчета. Периодът на цъфтеж е кратък: май-юни.

Алпийска незабравка

Непретенциозно планинско цвете расте в природата в планинската система на Алпите, Карпатите и Кавказ. Планинската "фея" обича светлината и не се страхува от каменисти почви. Тревист храст от 5 до 15 сантиметра със зелено-сребристи големи листа и съцветия, разположени върху тях с яркосини, лилави, бели или розови цветя. Красотите на планината ще зарадват всички любители на дивата красота, най-важното е да не пропуснете момента, в който незабравките цъфтят. Цъфти само 40-50 дни.

Незабравка не розово

Друг многогодишен представител на семейство Borachnikovye с тъмно розови цветя. Обича полузасенчени участъци с плодородна почва, умерена влага. Понася суша и слана.

Незабравка бяла

Ранно цъфтящо пролетно растение. Един вид алпийска незабравка, само цветът на цветните листенца е бял.

Майска кралица, символ на гори и поляни, с ароматен аромат - незабравка. Наричат ​​го още знак за настъпващата пролет поради ранния цъфтеж. Всеки мечтае да има син килим от диви цветя в предната си градина, но цветните градини и градинарите най-често отглеждат хибридните му сортове.

Много разновидности на незабравките

Можете да обработвате цветни лехи и градински парцели с помощта на градинска незабравка, правейки плътен флорален килим от атрактивни цветя с деликатен цвят. Напоследък именно този сорт е най-популярен, поради своята непретенциозност и издръжливост.

Внимание! През зимата, а не в снежно време, е по-добре да покриете площи с незабравка в градината; без подслон растението може да замръзне.

Препоръчително е да отглеждате цветя в продължение на две години, през третата година настъпва техният силен растеж, декоративността се губи: цветята стават малки и редки, а стъблата са силно опънати и лежат на почвата.

Забрави ме, не е с малки цветя

Малък годишен представител на своя вид 3-15 сантиметра, с цветя, насочени нагоре.

Рядкоцветни

Различава се от близките си по малък брой самотни съцветия. Над овалните продълговати листа, леко грапави, има малки листенца от бледосини почти бели цветя.

Рядкоцветни

Засаждане на незабравки на открито

Няма особена разлика между насажденията на вида, той може да изисква само различни грижи. Обичащите сенките незабравки ще бъдат неудобни на пряка слънчева светлина и обратно, сортовете, които се чувстват чудесно на слънце, избледняват по-бързо, тъй като не са на място.

Първо трябва да подготвите почвата:

 1. Намерете подходящо място за кацане.
 2. Премахнете плевелите.
 3. Оплодете неблагоприятната почва с минерални добавки през есента.

Отглеждане от семена

Растението се засажда със семена през май-юни на специално подготвени оранжерийни места, а в края на август или в началото на септември (ако есента е късна) се извършва трансплантация, където незабравките ще растат постоянно . Не е нужно да се притеснявате, благодарение на повърхностната влакнеста коренова система, дори цъфтящи екземпляри могат да бъдат трансплантирани.

Внимание! За да изберете дефектни семена, трябва да ги поставите в подсолена вода. Лошите и разглезените ще плуват, а добрите ще останат на дъното. Избраните семена трябва да се измият с чиста вода, да се изсушат и сеитбата може да започне.

Вдлъбнатината за семената трябва да е малка - 1-2 сантиметра, оставете междуредие от около 30 сантиметра.Тънки разсад по-късно, оставяйки разликата същата.

Отглеждане на разсад

Има два вида засаждане: пролет и есен. През пролетта разсадът се засажда в почвата с вече заложени пъпки, ако искат да цъфтят тази година, през април. Процесът е прост: разсадът се спуска в дупките с вода и се покрива.

През есента те се засаждат на открито, за да се види деликатното растение, което цъфти през пролетта, мулчират се с торф и се покриват с големи слани.

Оптимално място за отпадане

Не всички сортове се чувстват комфортно на едно и също място. Блатната незабравка ще загуби цвят и ще изсъхне на слънчево място, а алпийската ще умре на сянка. Горската незабравка е непретенциозно растение, полусянката е по-добра за нея, но в пълна сянка и на слънце ще зарадва с красиво оцветяване на цветята и яркост на листата.

Хранене на незабравки

Трикратно прилагане на подхранване в почвата ще бъде достатъчно. Също:

 • преди цъфтежа, младите незабравки трябва да бъдат оплодени с минерални торове;
 • през есента ще ви трябва органично и минерално хранене;
 • през пролетта в почвата се внасят малко торф и хумус.

Подготовка за зимата

За да се осигури безопасно зимуване, не се изискват специални усилия. Незабравките издържат на студени щракания. Но в случай на тежки студове и липса на естествена покривка (сняг), е необходимо да покриете цветните лехи.

Размножаване

Има три метода за разплод:

 • семена;
 • резници;
 • разделяне на храстите.

За да проверите качеството на семената, можете да ги потопите в подсолена вода, ако те изплуват, тогава те не са подходящи за засаждане. Въпреки че това не е достатъчно, когато се изисква, защото незабравките се възпроизвеждат успешно чрез самозасяване. Достатъчно е просто да засадите няколко цветя на правилното място и в бъдеще ще има поляна.

Ако говорим за сортови незабравки, тогава е по-добре да ги размножаваме чрез резници. В началото на лятото се отрязват резници от около 5 см. Те трябва да бъдат засадени заедно с покълналите разсад.

Внимание! Разделянето на храстите е ефективен начин за размножаване на незабравки, защото растението има силна коренова система.

Болести и вредители

Правилното поливане и грижи е ключът към здравословния растеж на растенията и превенцията от болести и вредители. Но все пак е податлив на брашнеста мана и гниене на корените.

Медният оксихлорид ще помогне да се отървете от сивото гниене, а лекарствата, продавани в специализирани магазини или народните методи, ще ви помогнат да се отървете от листни въшки и кръстоцветни бълхи. При брашнеста мана си струва да пръскате цветя по-рядко и да осигурите добра циркулация на въздуха (ако е оранжерия) чрез третиране с биологични фунгициди.

Използвайте случаи в пейзаж

Незабравките са много разпространени в Европа. Европейците обичат да ги използват в градински композиции заедно с лалета и нарциси. В близост до резервоара незабравките изглеждат особено впечатляващи. В личен парцел те могат да намерят своето място в бордюрна цветна градина и в сянката на градините. В града растението често може да се види в саксия на балкон.

Използване на пейзаж

По този начин привидно миниатюрно обикновено цвете, символизиращо вечната любов, вярност и памет, е непретенциозно, което му е спечелило популярност сред производителите на цветя по целия свят.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина