Лавандула в саксия на перваза на прозореца

Лавандулата в саксия изглежда нещо нереално или сложно, всички са свикнали да я виждат в необятните полета на Прованс. Днес дори начинаещи градинари могат да отгледат ароматно растение и да украсят дома си с него.

Особеността на лавандулата е в нейната структура, тя прилича на малък храст без основно стъбло. Засаждането и изборът на капацитет до голяма степен зависят от размера на кореновата система.

Размери на коренната система

Храстът има добре развит централен корен, в открита почва расте до 40 см. Лавандулата у дома в саксия е с малки размери, нейната коренова система може да нарасне до 15-20 см дължина.

Лавандула в бяло саксия

Коренът непрекъснато расте, всяка година саксията се сменя с нова, по-просторна.

Трудност при качване и трансфер

Лавандулата не обича честите трансплантации и реагира лошо на тях. У дома трансплантацията е принудителна мярка, тя се извършва, докато корените растат. Процедурата се извършва внимателно през периода на покой, като се премества растението с голям буци пръст.

Разновидности на саксии

Преди да можете сами да отглеждате лавандула у дома, трябва да изберете подходящата саксия за нея.

Саксии

Кеш-саксията е декоративен контейнер, в който е монтирана саксия с растение. Ползи:

 • Естетичен външен вид;
 • Възможността веднага да закупите голяма сеялка, която ще пасне на отглежданата лавандула;
 • Няма нужда да избирате скъпи саксии, които ще се сменят често.

Дървени саксии

Саксии

Вазите се наричат ​​декоративни саксии от камък, гипс или метал, които стоят на открито. Има съдове от глина, керамика или бетон. Вазите за засаждане на лавандула могат да бъдат подвижни, така че с настъпването на студеното време да могат лесно да бъдат премествани на закрито.

Саксии на улицата

Размерът

Лавандулата расте добре в просторни саксии, чийто диаметър е най-малко 25-30 см. Храстът расте бързо, така че можете да изберете контейнер "за растеж". Височината на саксията трябва да бъде с 5-6 см повече от дължината на централния корен, обемът трябва да бъде най-малко 2 литра.

Материал

Препоръчително е да изберете дишащи материали като глина, дърво и керамика. Позволено е да се използват метал и саксии с лъскава повърхност с дренажни отвори.

Забележка! Саксията трябва да е светла или със среден цвят. Тъмните повърхности се загряват по-бързо и задържат топлината, което е неприемливо за лавандулата.

Цена

Цената зависи от материала и размера, както и от външния вид на саксията и количеството декор. Цените за саксии варират от 1 хиляда рубли. до 7-9 хиляди рубли * и повече. Вазите от глина или керамика ще струват средно от 300 рубли. до 4-5 хиляди рубли *

* Цените са валидни за юли 2019г.

Дизайнерски саксии

Стайните цветя играят важна роля в интериорната декорация на апартамент; саксията за засаждане трябва да се комбинира с цялостната концепция. В преследване на необичайни дизайнерски решения, функционалността не трябва да се забравя. Преди да купите, трябва да обърнете внимание на следните критерии:

 • Материалът трябва да диша или да има отвори за проветряване на почвата;
 • Формата на съда трябва да бъде удължена, не можете да избирате ниски и широки саксии;
 • Предпоставка е наличието на дренажни отвори;
 • Саксията с лавандула не трябва да е тъмна, дори ако е стилно дизайнерско решение.

Модерно гърне

Да се ​​даде предпочитание на обикновена саксия или дизайнерска е личен избор на всеки, но трябва да се има предвид, че след една година лавандулата ще трябва да бъде трансплантирана на ново място.

Забележка! По-рационално решение е закупуването на дизайнерски саксии, като в този случай външният вид на гърнето няма значение.

Специализирани (други видове)

В допълнение към традиционните саксии и саксии има редица необичайни контейнери за цветя, които включват:

 • Висящите саксии и саксии са алтернатива на обикновените саксии, които позволяват вдигане на храсти от лавандула;
 • Кеш пот с подсветка - дизайнерско решение за декориране на градини и веранди;
 • Силиконовите саксии и саксии са едно от най-новите дизайнерски решения. В такава саксия можете да огънете краищата, докато цветето расте, да го огънете назад и да увеличите обема си;
 • Флорариумите са съдове, изработени от прозрачно стъкло. В тях могат да растат само светлолюбиви растения, които са устойчиви на сухо време;
 • Една от последните разработки са интелигентните саксии с автоматична система за поливане. Разработката е от значение за растения, които изискват редовна влага.

За кой пот е най-добре

Необичайна декорация на стая - лавандула в саксия; отглеждането на къща започва с нейния избор. В допълнение към общите изисквания има и по-точни, които зависят от вида на растението.

Изборът на саксия зависи от вида и сорта на растението, характеристиките на поливането. При избора на саксия не са необходими специални изчисления, достатъчно е да се съсредоточите върху възрастта на растението и размера на корените му.

При засаждане на млади растения

Разсадът, отглеждан от семена, е с малки размери. Първоначално може да се засажда във временни малки саксии. Размерът на съда трябва да бъде с 3-4 см по-голям от земната бучка с корени от лавандула.

При презасаждане на стари

При презасаждането на стари растения е необходимо да се надгражда размерът на кореновата система. Новият съд трябва да е с 5-7 см по-голям от предишния, корените не трябва да влизат в контакт със стените на саксията.

С различни видове напояване

Изборът на контейнер за засаждане зависи от вида напояване; има 2 вида напояване:

 • Изкуственото е поливане, което може да се регулира. В този случай трябва да изберете саксия с дупки, за да премахнете излишната течност, която тече в тигана;
 • Естествено поливане поради дъжд, ако саксията е на улицата. Когато вали, препоръчително е да скриете лавандулата в заслон, за да предотвратите преовлажняване. Има ситуации, когато собствениците не са вкъщи или нямат време да занесат растението под навеса. В този случай трябва да изберете висящи саксии или саксии, които са инсталирани на подиум - излишната вода ще се отдели сама.

Снимка 5 Висяща саксия

Кацане на улицата

За засаждане на открито са подходящи контейнери от устойчиви на атмосферни влияния материали. Можете да използвате глинени и керамични саксии, гипсови или бетонни вази. Ако се използват метални съдове, те трябва да бъдат неръждаеми или емайлирани. Дървените изделия трябва да бъдат покрити с водоустойчиви покрития.

Засаждане и грижи за лавандула у дома

Ако лавандулата се отглежда в саксия, тя ще се третира по различен начин от дивия храст. През зимата контейнерът с цветето се внася в стаята; през топлия сезон лавандулата трябва да стои на балкона или близо до отворен прозорец.

Лавандула в къщата

Как да се грижим за лавандула в саксия у дома:

 • Растението се полива с мека, утаена вода. Първите 2 месеца след засаждането поливането се извършва 2-3 пъти седмично, след което се навлажнява, докато почвата изсъхне;
 • Водата, която е изтекла през дренажните отвори, веднага се отстранява, за да не попие обратно;
 • При горещо време растението допълнително се напръсква с вода;
 • Цветето се захранва активно в рамките на 2 месеца след засаждането. Комплексният тор на минерална основа се внася на всеки 14 дни;
 • Когато растението пусне корени, то се подхранва на всеки 3 седмици с течни формулировки. Азотните торове могат да се използват преди цъфтежа. След началото на цъфтежа те преминават към смеси, съдържащи фосфор и калий. През периода на покой не е необходим тор
 • Лавандулата изисква много слънчева светлина и трябва да е от южната или югоизточната страна. Липсата на осветление се компенсира от флуоресцентни лампи;
 • През лятото или началото на есента, когато цъфтежът завършва, растението се подрязва. Формиращата резитба може да се извърши през пролетта, за да се придаде правилната форма;
 • Ако лавандулата е на перваза на прозореца над радиатора, по-добре е да я премахнете на друго хладно място по време на отоплителния сезон;
 • През пролетта растението се трансплантира в нова по-голяма саксия. Трансплантацията се извършва по метода на трансбордиране - заедно с буца пръст.

Забележка! Лавандулата не обича твърде много влага. Ако няма достатъчно влага, лавандулата няма да изсъхне, но цветът й ще бъде по-малко интензивен.

Как да направите саксия със собствените си ръце

Пестеливите собственици ще счетат за неразумно да купуват нова саксия с лавандула всяка година, защото можете да я направите сами от прости материали.

Ракита от ракита

Налични материали

За да направите саксия със собствените си ръце, можете да използвате прости и достъпни материали:

 • Гипс;
 • Бетон;
 • Дървени;
 • Хвойна дървесина;
 • Лоза;
 • Глина.

Забележка! По някаква причина повечето хора забравят за стари буркани, кофи и пластмасови съдове, на тяхна основа можете да направите нова саксия и да я подредите по ваш вкус.

Списък на компонентите

В зависимост от избрания материал ще са необходими допълнителни компоненти:

 • Бързо фиксиращо лепило;
 • За бетон, мазилка и глина ще ви трябва вода;
 • Лак за защита на дървото от влага;
 • Плетените саксии изискват пластмасова основа, здрав канап и чул.

Дали да използвате повторно пота

Когато предишният храст е трансплантиран на ново място, няма нужда да бързате да изхвърляте старата саксия, той може да бъде използван повторно.

Как се почиства

Саксията може да се използва отново, за да засадите в нея нов храст от лавандула. Преди употреба е необходимо да се отстранят остатъците от почвата и плаката по стените. Как да го направим:

 • Съдът се измива, големите парчета плака се отстраняват с метална кърпа или четка;
 • Контейнерът се накисва за 40 минути. във вода, смесена с 9% оцет в съотношение 3: 1. Разтворът може да се излее в средата на саксията, ако в нея няма дупки;
 • След като плаката омекне, тя може лесно да се почисти с четка или кърпа.

Забележка! Могат да се използват препарати и почистващи препарати, но те ще се абсорбират в порести материали. Измитият съд трябва да се накисва във вода за поне 12 часа преди употреба.

Как да поправя

Често срещан проблем с глинените и керамичните саксии е напукване, но не бързайте да ги изхвърляте. Ако гърнето е напукано, но запазва формата си, пукнатината може да бъде покрита с глина или запълнена с уплътняващо лепило или силикон.

Ако саксията се е разделила на няколко големи парчета, тя може да бъде залепена с цианоакрилатно лепило и уплътнители. Залепващите шевове изглеждат непривлекателни, ремонтираният елемент може да бъде украсен по ваш вкус.

Лавандулата в саксия у дома е красива и необичайна, тя ще цъфти и ще изпълни въздуха с деликатен аромат. Всеки може да го отглежда, ако изберете подходящо място и спазвате правилата за засаждане.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина