Ampel verbena - отглеждане в саксия, засаждане и грижи

Поради своята красота и непретенциозност, ампелната вербена често се използва за озеленяване на балкони, прозорци и тераси. Всеки може да се справи с отглеждането на това растение. За обилен и дълъг цъфтеж трябва да знаете основните правила за грижа за него.

Грижа за ампелна върбинка

Вербената е неизискваща в условията на поддържане и се счита за непретенциозно растение. За да го отглеждате, трябва:

 • Слънчево място. Издържа на лека полусянка.
 • Неутрална или слабо алкална почва с добра аерация (с добавка на едър пясък или вермикулит)
 • Умерено поливане (за да не се натрупва вода).
 • В началото на сезона е от значение подхранването с азотни торове, през периода на бутониране - фосфорно-калиеви торове (в магазините се продават готови торове за цъфтящи растения).
 • След засаждането пространството около растението се мулчира. За целта те използват изгнили дървени стърготини от миналата година или окосена трева. Тревата се проверява за семена, за да не се внасят плевелите в цветната градина.

Вербена ампелна

Важно!Избледнелите съцветия се отрязват за обилен и дълъг цъфтеж.

Как да се грижим за вербената след цъфтежа

Вербената ампелна, отглеждането на която е възможно като едногодишно, се изкоренява след цъфтежа.

Ако има желание да оставите растението у дома за зимата, то се трансплантира в саксии. Издънките се подрязват до 2/3 от дължината им. Стаята трябва да е светла и хладна - до 15 ° C. Подхранването се намалява до два пъти месечно. Торовете трябва да съдържат повече калий и фосфор, отколкото азот. Поливането се намалява. Тези условия ще останат до края на февруари.

Засаждане на ампелна вербена

Това растение се използва както в цветни лехи, така и в контейнери или саксии. В този случай се вземат предвид плътността на засаждане и факторите на съдържанието на ампелната вербена.

Засаждане в саксии

Вербената ампелна се засажда в саксии след всички пролетни студове - в края на май и началото на юни. Всяко растение трябва да има 1,5 - 2 литра почва. Тоест 2-3 върбинки се засаждат в 5-литрова сеялка, 4 разсада се засаждат в 7-литрова сеялка, 6-8 растения се засаждат в 10-литрова. Препоръчително е да поставите цветя на разстояние 25 - 30 см един от друг.

На дъното на саксиите се поставя дренажен слой с дебелина 2 - 3 см. По-добре е да се засадят разсад с буца земя, за да не се нарушават корените и за най-бързото им адаптиране.

Характеристики на засаждането на растения на открито

За предпочитане е ампелната вербена да се засажда в група. След като порасне и запълни празнините между растенията, няма да има място за плевели. Интервалът между насажденията е 30-35 см. Приблизително 40 екземпляра на 1 м2. За по-висока плътност се използват 50 растения на 1 м2.

Разсад вербена ампелна

Домашната вербена се засажда в цветна градина по същия начин, както в саксия. Тоест, когато всички студове отминат. И е по-добре да се трансплантира чрез претоварване - за по-малко травма на корените. Преди засаждането изкопаната дупка се излива старателно с вода. Това растение не цъфти добре в студено дъждовно време. Затова те предпочитат да отглеждат вербена в саксии, декорирайки балкони и тераси.

Размножаване

Извършва се чрез резници или сеитба на семена. Всеки метод има своите предимства.

Изрязване на ампелна върбинка

Най-често сортовите растения се размножават по този начин, така че децата да наследят напълно майчините характеристики. Има вегетативни сортове върбинки. Размножават се само чрез коренно разделяне или резници. Цветята, получени от семена, не винаги запазват своите чисто сортови характеристики. И също така, растенията от резници цъфтят по-бързо.

За размножаване чрез резници се избира възрастно, здраво растение. Процедурата се извършва в края на зимата - началото на пролетта. По това време дневните часове вече се удължават значително.

Етапи:

 1. Подготовка на земята за засаждане. Използвайте леки, хранителни почви. За по-добра аерация можете да добавите вермикулит, речен пясък или кокосови люспи.
 2. Зелен, апикален израстък, дълъг около 6 см, с 4-6 листа, се изрязва с остър бръснач. Ако на дръжката има съцветие, то се отстранява. В противен случай ще отнеме силата за цъфтеж.
 3. Долните листа също се препоръчват да бъдат премахнати.
 4. Между прореза и долния междувъзлия трябва да има празнина от 1-2 см.
 5. Дръжката се потапя във вода и след това в хетероауксин за по-добро образуване на корени.
 6. След като направи малка дупка с кибрит, там се поставя стрък. Трябва да се зарови в долния междувъзлия.
 7. Покрийте горната част на саксията с полиетилен, стъкло или отрязан връх от пластмасова бутилка. Контейнерът трябва да се проветрява ежедневно в продължение на 30 минути. И почвата трябва да е влажна.
 8. Растенията се държат в полусянка. След 2-3 седмици трябва да се появят нови листа. Така че вербената е пуснала корен.

Внимание!Почвата трябва да се дезинфекцира. Чрез нагряване, разливане на вряща вода или калиев перманганат.

Събиране на семена

За да получите собствените си семена от вербена, трябва да изчакате, докато кухините на растенията узреят и потъмнеят. След това плодовете се събират и се поставят върху кърпа или вестник, за да изсъхнат семената. Понякога те са равномерно смесени. Изсушените купички се отварят и от тях се изсипват семена, които се съхраняват в кърпа или хартиени торби до засяването.

Колекция от ампелни семена от вербена от плодове

Допълнителна информация! Растенията, отглеждани от семена, може да не са подобни на своите родители, особено от хибридни екземпляри. Например, те могат да имат различен цвят на цветето.

Засяване на семена от вербена и отглеждане

Засяването на семена се препоръчва в края на февруари - март. Семената се разпределят върху подготвената почва, като оставят празнини между тях 3-4 см. Поръсете с малко количество пръст отгоре. Контейнерът е покрит със стъкло или фолио. Разсадът се появява след 2-3 седмици при температура 20 - 25 ° C. Когато семената се излюпят, е необходимо температурата да се понижи до 16 - 18 ° C. Разсадът се засажда 3 седмици след появата им.

За да се предотврати гниенето на растението, контейнерът се проветрява ежедневно. Почвата трябва да е влажна, без застояла вода. Препоръчително е да се прилага сложен тор седмично. Хибридните сортове ампелна вербена не изискват прищипване, тъй като имат добре развито разклонение.

Преди засаждане на улицата или балкона, растенията се втвърдяват. За това продължителността на "разходките" на открито се увеличава постепенно. При силно слънце е препоръчително да се покрие с двуслойна марля или вестник, за да не изгори растението.

Болести и вредители

Ако растението е здраво, то то има добър имунитет. И дори да се появят вредители от насекоми или да атакуват болести, цветето им се противопоставя и се чувства доста добре. Неправилното съдържание обаче намалява силата на растението. Вербената е склонна към често срещани често срещани заболявания:

 • гниене на кореновата шийка на разсад, с популярно прозвище "черен крак";
 • сиво гниене (плесен);
 • брашнеста мана (бели брашнести спори, разпространени по цветя и листа).

Важно! За профилактика и лечение те се третират с фунгициди.

Настъпва бактериално увяхване на леторастите. Проявява се като хлороза и некроза. На по-късен етап растението умира. На среза се виждат дърпащи нишки - ексудат.

В този случай бактерицидът ще помогне. В магазините има системен фунгицид и широкоспектърен бактерицид.

Сред насекомите най-често срещаните вредители са: паякови акари, листни въшки, трипси.

 • Паякът, с голяма популация, образува паяжина по листата. Особено се забелязва на младите издънки. На обратната страна на листа се виждат петна - молалните кожи от акари.
 • Листните въшки със силно натрупване смазват издънките с лепкавото им мляко. В резултат на това растението не се развива добре и може да умре.
 • Трипсите ядат растения, утаявайки се върху листа и цветя. Те се забелязват от ивичестото петно ​​на листата.

На улицата броят им не се увеличава в голям брой поради дъжд, птици, вятър. В домовете тези насекоми процъфтяват. Растението от тях може да се обработи с фитоверм. Това е биологичен продукт, който не представлява значителна заплаха за хората и животните. Трябва да се извършат поне две лечения с интервал от 10 дни.

По този начин, спазвайки прости стъпки при засаждане и напускане на ампелната вербена, можете да се насладите на нейния цъфтеж от началото на лятото до измръзване.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина