Fuchsia ampelnaya - описание на сортове, отглеждане и грижи у дома

В родината си, в Америка, Нова Зеландия, Таити, фуксията е вечнозелен храст или дърво с камбани. Повече от сто от неговите сортове естествено растат в природата.

Fuchsia ampelous: характеристики на отглеждането и грижите у дома

Като саксийна култура цветето е широко разпространено в Европа от края на 18 век. Цъфтящият храст беше гордостта на заможните жители на града. Според описанието на съвременниците, дворецът на Мария-Антоанета от Франция, поради броя на фуксиите, прилича на оранжерия.

Фуксия в саксии

Съвременните хибридни сортове фуксия, поради пластичността на клоните и разнообразието от цветове, са универсални. В зависимост от сортовите характеристики, те могат да се използват за озеленяване у дома, офиса, градината.

Важно! Саксията с растението не може да бъде преместена или дори обърната по време на периода на цъфтеж, в противен случай цветята и пъпките просто ще изчезнат.

Цветето се нуждае от питателна, но лека почва. За да направите това, можете да добавите към обичайния, предназначен за цъфтящи растения:

  • перлит;
  • вермикулит;
  • кокосова почва (кокосов субстрат).

Fuchsia обича доброто осветление, но се изгаря по листата, когато е изложена на пряка слънчева светлина. По-добре е да го поставите близо до прозорци, които са осветени преди обяд или късно вечерта. Ако не е възможно да се осигури на растението естествена светлина, за осветяване могат да се използват флуоресцентни лампи. Липсата на светлина допринася за удължаването на издънките, освен това растението може да не цъфти.

През лятото фуксията се чувства добре при температури не по-високи от 20-23 ° C. Растението не понася добре топлината, поради което с настъпването на топъл период се препоръчва да го изнесете навън.

Fuchsia цъфти добре през топлия сезон на балкона, най-важното е да се осигури засенчване в обяд. Издухан от вятъра, той понася по-добре топлината. Цветето може да остане навън до замръзване. Условия за добро зимуване са температури от 3 до 100 ° C и, ако е възможно, подсветка. Тогава растението ще спре да расте, няма да извади издънки. Фуксията, правилно запазена през зимата, цъфти по-рано.

Важно! Фуксиите се развиват бързо и цъфтят обилно, поради което трябва да попълнят разходите за необходимите микроелементи. Те трябва да се хранят редовно, всяка седмица, с торове с преобладаване на калий и фосфор в състава. Необходимо е да се направи превръзка след края на прищипването.

Растението е влаголюбиво, необходимо е често пръскане и измиване, както и редовно поливане. През лятото, за овлажняване на въздуха, наблизо се поставя допълнителен съд с вода. При недостатъчна влага растението може да хвърли цветя. Пръскайте и поливайте растението на балкона или лоджията вечер или рано сутрин.

През топлия сезон растението се полива обилно, особено важно е да се следи влажността по време на периода на бутонизация.

С настъпването на зимата поливането постепенно се намалява до минимум, основното е да се предотврати изсъхването.

Водата за напояване и пръскане трябва да бъде или утаена, или дъждовна, винаги със стайна температура.

Важно! Не трябва да се допуска преовлажняване на корените от преовлажняване на почвата. Пожълтялата зеленина и кафявият цвят на земята могат да показват мокра коренова система.

Fuchsia ampelous - засаждане и грижи на улицата

Равномерно течащите издънки на растението, в пика на цъфтежа, се превръщат в цветен мини-водопад. Но за това трябва да създадете подходящи условия за тях.

Кацане

Цветето се отглежда с помощта на семена и вкореняване на резници.

Първият метод се използва, като правило, от животновъдите за получаване на нови сортове. Това е трудоемко и трудоемко; освен това не гарантира получаването на сорт с майчини характеристики.

Вкоренени резници от фуксия

За градинарите любители размножаването на сорта, който харесвате, чрез резници е за предпочитане. Достатъчно е да поставите останалите части от леторастите (15-20 см) след прищипването във вода за 10-14 дни. След като резникът пусне корени, той може да бъде засаден на постоянно място. За да получите бързо гъст храст, можете да засадите няколко резници в саксии. Доброто образуване на корени изисква умерени температури до 20-23 ° C и редовно поливане.

Разсад, получен по пощата или закупен в магазин, се трансплантира по метода на претоварване от контейнер в контейнер, със задължителен дренажен слой и се пълни с пръст.

За благосъстоянието на фуксията трябва:

  • поставете го в зона, защитена от течение и вятър;
  • мястото за отглеждане трябва да бъде избрано, като се избягва южната страна;
  • осигурете на растението неутрално рН на почвата;
  • използвайте водопропусклива, лека почва за засаждане;
  • подхранвайте редовно, на всеки 2-3 седмици - това ще направи цъфтежа по-дълъг и щедър.

Важно! Фуксията не обича топлината и не понася пряка слънчева светлина.

През лятото храстът се нуждае от често поливане; препоръчва се също да се навлажни надземната част с пулверизатор. Трябва да се съсредоточите върху изсъхващата почва около корените на растението, излишната влага може да им навреди.

Как да оформите фуксия

За да се получи гъст, разклонен храст, цветето се прищипва, докато расте. Първото прищипване се извършва след пускането на корен. Прищипете (премахнете) горната част на летораста, като по този начин стимулирате страничните пъпки да растат и цъфтят.

Израстъците, които са израснали от тях, също се прищипват, оставяйки 2-3 възли за разклоняване. По този начин, буйно растение може да се образува в 3-4 прищипване. Издънките, растящи от земята, също се отрязват.

Щипката за растението играе ролята на формираща и подмладяваща резитба, не позволява стъблата да бъдат изложени.

Издънките на ампела и сортовете през пролетта се съкращават с една трета от дължината. Важно е клоните на цветето да са еднакви от всички страни. Тогава, по време на периода на цъфтеж, храстът ще бъде хармоничен, еднороден. В растение за възрастни прищипете на всеки 3-4 междувъзлия.

Фуксията е пластмасово растение, расте бързо, стъблото може да се формира от храстови и ампелни сортове.

Фуксия на багажник

Порасналата дръжка се завързва на опора на няколко места. Долните листа и клони на бъдещия ствол се отстраняват, оставяйки 3-4 двойки листа в короната. Върхът се прищипва, след като растението достигне желаната височина. След това започва етапът на формиране на короната, прищипвайки издънките през 2 - 3 междувъзлия. С течение на времето стволът на фуксията се лигнизира, короната се разклонява.

По-дебело стъбло може да се получи чрез изплитане на 2-3 издънки от едно растение.

Фуксията цъфти на млади издънки. Колкото по-кратко е прищипването (1-3 пъпки), толкова по-добре се развиват младите издънки.

Най-често срещаните сортове

Много съвременни сортове се характеризират с живи цветови комбинации.

Fuchsia Blue Vale

Това е гъвкав сорт, може да се отглежда както като храстова форма, така и като ампел. Снежнобялите чашелистчета от двойни, големи цветя имат зелен оттенък по ръба. Полата на цветето е буйна, лавандула.

Дълъг цъфтеж, много обилен.

Fuchsia Bella Rosella

Растението има едни от най-големите цветя (10-12 см). Те са хавлиени, ярки, люляково-розови със снежнобяли тичинки и бледорозови чашелистчета. Обилен цъфтеж, дълготраен.

Fuchsia Bella Rosella има ампелна и храстовидна форма.Той е непретенциозен, може да расте на сянка.

Сорт Bella Rosella

Fuchsia Blue Angel

Синият ангел е изискана, запомняща се фуксия. Размер на цвете до 12 см в диаметър. Венчето (полата) на цветето е махрово, тъмно люляково на цвят, чашелистчетата са бели. При пълно разтваряне белите тичинки с розови прашници се превръщат в грандиозен акцент. Полуампелен храст (увиснал).

Fuchsia Hollis Beauty

Цветята са големи (7-8 см), двойни, чашелистчетата са бели, полата е люляково-синя. Бушът расте много спретнато, има компактна форма, разклонява се добре. Сортът понася топлината и яркото слънце по-добре от другите фуксии.

Цветът е елегантен, контрастен, чашелистчета от бяло-зелен цвят поставят лилаво-розова пола. Особено добър при пълно разтваряне. Розови продълговати тичинки поставят млечно бели прашници.

Важно! Формата за отглеждане е ампелна, камшиците на възрастно растение растат до 60 см дължина.

Fuchsia Blue Ice

Растението е получено в резултат на стартиращата мутация на сорта Dark Eyes през 1954 г. в Съединените американски щати. Големите, двойни цветя се отличават с характерно подреждане на венчелистчета. Те приличат на слоеста фуста. Цветът на венчелистчетата е плътна лавандула, чашелистчетата са светлочервени. Интересното е, че при растенията от този сорт цветните листенца могат да се различават по интензивност на цвета. Сортът е неизискващ, отглежда се в храстови и ампелни форми. Расте бързо, препоръчва се сдържаща резитба, за да се образува гъста корона. Чувства се добре в полусянка.

Fuchsia Bisentenial

Fuchsia ampelous Dicentennial е боядисана в сьомга оранжеви тонове. Характерните пурпурни удари по ръба на многопластовата пола създават изключителен цветен контраст. Цветовете са удължени, доста големи, под формата на пъпки. Светлите чашелистчета с времето стават ярко оранжеви.

Сортът е отгледан от калифорнийския градинар Тед Паскесен през 1976 г. и е посветен на 200-годишнината от независимостта на САЩ. Паскесен извърши дълга селекционна работа, за да получи сорт, който е устойчив на топлина и силен вятър.

Растението образува гъста, разклоняваща се корона, цъфти обилно.

Сорт синя мираж

Fuchsia Blue Mirage

Растението може да се отглежда като полуампелно растение, под формата на увиснал храст и във висящи контейнери.

Синият мираж е едроцветен сорт, който цъфти с наситено лилави цветя със снежнобяли чашелистчета. Дължината на издънките в сорта е до 40 см. Ранен цъфтеж, обилен, дълъг. Двойни цветя, големи.

Листата са със среден размер, стъблата бързо лигнират, така че сортът е лесен за отглеждане в стандартна форма. Сортът се развива бързо, зимува добре. Подходящ за отглеждащи начинаещи градинари.

Fuchsia Cecile

Цветята са големи, двойни, имат ярка, необичайна комбинация от нюанси. Вълнообразните, наслоени венчелистчета са лавандулово сини, а чашелистчетата са наситено розови. Фуксията от сорта Cecile се отглежда под формата на храст и ампел.

Корабът на компанията One "Предложение"

Уникалният лилаво-розов цвят се превърна в отличителен белег на цветето, не е напразно, че едно от първите синтетични багрила, фуксин, получи името си.

Корабите на японската компания ONE (Ocean Network Express), която се занимава с контейнерни превози, не могат да бъдат объркани с други. Техният фирмен цвят е фуксия.

Снимка 7 Моторен кораб "Фуксия"

Не по-малко "бляскав" удоволствие катамаран "Fuchsia" минава по река Москва.

Грижата за фуксията е лесна. Ако създадете оптимални условия за растението, елегантните фенерни цветя ще създадат светло настроение в продължение на много години.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина