Дихондра ампелна - отглеждане от семена у дома

Това грандиозно декоративно растение започна да радва любителите на цветя не толкова отдавна. За първи път дихондрата беше представена на изложението „Цветя 2004”. Там заводът спечели сърцата на зрителите и съдиите, получавайки второто място. Името може да се преведе от гръцки като „чифт зърна“. Така че цветето получи прякора поради появата на плода.

Дихондра е представена от десет вида. Принадлежи към семейство Вюнкови. В дивата природа се среща в тропиците и субтропиците. Предпочита влажни гори и влажни зони от Източна Азия, Австралия, Америка.

Дихондра в градината

Характеристики на грижите

Това растение расте добре в градски апартаменти. Но може също толкова добре да се отглежда на открито, като по този начин украсява градинския ви парцел. Венцата е непретенциозна и неизискваща за грижи. Расте бързо и практически не боледува, за което сме обичани от много производители на цветя и ландшафтни дизайнери. Собственикът е длъжен редовно да полива, поръсва и определя правилното място за засаждане или положението на контейнера за цветя.

Температура

Dichondra ampelous предпочита температура 18-25 ℃ над нулата. Но е напълно способен да оцелее и да расте в по-студени или по-горещи условия.

Важно! Показанията на термометъра под +10 ℃ имат вредно въздействие върху цветето, както и големи температурни спадове.

Регистрация на границите на сайта

Осветление

Този представител на вятъра не е капризен по отношение на осветеността. Расте с еднакъв успех на сянка и на слънце. Но все пак, ако основната цел е декоративна функция, тогава дихондрата Сребърен водопад трябва да се отглежда в по-слънчев район. Под въздействието на слънчевата светлина лианата става по-мощна, разклонена, а цветът на листата придобива наситеност и дълбочина. В по-голяма степен това се отнася за сортове със сребристи листа. Тъй като тази сянка може да се запази само при растения, засадени от слънчевата страна на обекта.

Поливане

Растението спокойно се позовава на кратка суша, но с благодарност приема редовно поливане, зарадвайки собственика с пищна корона и големи листа. Поливането е оптимално в периода преди залез слънце. Това ще помогне да се избегнат възможни изгаряния на повърхността на листа. При горещи летни условия поливането трябва да се извършва всеки ден. Ако температурата не се повиши над +20 ℃, поливането е допустимо за ден-два. Цветето дихондра не обича студената вода. От хипотермия на кореновата система цветето може да умре.

Пръскане

В случай на горещо време, растението трябва да се напръска върху листа. Освен поливането, струва си да провеждате процедурата и вечер, за да избегнете изгаряния на храста.

Достатъчното количество влага в растението гарантира неговия декоративен ефект

Влажност

Въпреки факта, че пълзящата дихондра понася добре сушата, тя обича добра влажна почва и въздух. Ако в района, където расте храстът, водата е разположена близо до повърхността, тогава самото растение ще се осигури с влага в подходящата степен, въпреки че поливането в този случай също е необходимо, но по-рядко - веднъж на всеки седем дни.Когато подземните води са разположени далеч от кореновата система, поливането трябва да се извършва със специално внимание, в противен случай листът ще стане по-малък.

Грундиране

Дихондра обича глинести почви. По-добре е те да са дренажни и балансирани по отношение на киселинно-алкалните показатели. Растението не се чувства добре на подкиселена почва.

Подхранване

Отзивчивият тор. Първото хранене трябва да бъде след появата на първия лист. Следващият път ще дойде няколко дни преди трансплантацията на постоянно място. След това съставите от калий и азот се прилагат на всеки две до три седмици. Когато се спазват прости правила, растението ще бъде буйно и бързо растящо.

Пот

Когато отглеждате дихондра у дома в саксия, трябва да се отбележи, че растението изисква достатъчен обем за пълен растеж. В малък контейнер декоративният ефект няма да бъде напълно забележим.

Добре подбраната саксия е от голямо значение за растението.

Характеристики на зимните грижи. Зимоустойчивост

Трябва да се осигури зимуваща вятър в условия на закрито. Ако климатът е мек и не се очакват тежки студове, тогава е достатъчно просто да покриете растението за периода на студено време. Стаята не трябва да е топла, достатъчно е само отсъствието на минусова температура.

Забележка! Ако дихондрата растеше на открито, тогава стъблата трябва да се подрязват първо. По този начин в дома се внася само коренът заедно с бучка земя.

Прохладата и тъмнината потапят вятъра в хибернация. С настъпването на пролетта децата могат да бъдат намерени в корена, те трябва да бъдат внимателно отделени от растението за възрастни и засадени на мястото. През зимата растението не се нуждае от хранене, но може да се полива веднъж на две седмици.

Прехвърляне

Трябва да трансплантирате растението на постоянно място вечер. През нощта кореновата система се адаптира към нови условия, което ще увеличи степента на оцеляване на храста.

Преди засаждане трябва да оформите дупки на разстояние 10 см един от друг. На дъното на всяка дупка се полага торфена смес. И едва след това, с внимание, за да не се повредят нежните корени, се засажда храст. Дупката е покрита със земя и добре напоена с топла, утаена вода.

Засаждане на разсад от дихондра

Характеристики на грижите на открито

Дихондра ампелно засаждане и грижи, отглеждане - практически не създават проблеми. Специално внимание трябва да се обърне на превантивните мерки. Например, за да избегнете появата на насекоми по храстите, трябва:

  • ограничете поливането в достатъчно влажна почва, хладен климат, както и гъсто засадени площи;
  • изключете мулчиране;
  • използвайте само ръчно плевене, тъй като можете да повредите близко разположената коренова система;
  • засаждане на растения в бедни на азот земи.

Когато цъфти

Този представител на вятъра не е цъфтящо растение. Но въпреки това, той радва окото със своя декоративен ефект.

Декоративен изглед на дихондра

Подрязване

За да придаде на храста форма и разкош, той трябва да бъде прищипан. Това се прави след оформянето на осмия лист. Освен това, за същата цел е препоръчително стъблата да се режат на всеки две седмици.

Как се умножава

Дихондрата се отглежда не само от семена, въпреки че този метод е много популярен сред производителите на цветя. Освен това можете да размножавате растението чрез резници или чрез вкореняване на резници.

Дихондра ампелно отглеждане от семена

Семената на растението се засяват в земята в началото на февруари. Преди засаждането материалът трябва да се накисва за един ден във вода или в разтвор за стимулиране на растежа, който бързо ще се събуди и ще започне всички необходими процеси в малко семе. Семената се поставят в смес от пръст и торф на дълбочина половин сантиметър. По-удобно е да използвате малки саксии, засаждайки 2-3 семена. След това контейнерът се затваря с фолио или стъкло.

Допълнителна информация! Не забравяйте за вентилацията на контейнерите. Осигурявайки добро осветление и температура на въздуха около +23 ℃, можете да отгледате силно растение.

Често дихондрата ампелна се отглежда от семена не в саксии, а в специални торфени таблетки. Това решение също е работило добре и често е по-удобен начин за засаждане на семена от дихондра. Тези таблетки вече съдържат правилното количество хранителни вещества, което осигурява на растенията по-голяма кълняемост. В допълнение, по-нататъшното трансплантиране на отгледани разсад на дихондра в земята е по-малко травматично за кореновата система.

В една таблетка се поставя само едно семе. Но независимо от това как се извършва засаждането и грижите за дихондрата, разсадът ще се появи след 7-8 дни. Растежът на разсад е много бавен. Филмът и стъклото могат да бъдат премахнати, когато разсадът порасне малко.

Засаждане на дихондра в отделни контейнери

Почвата под заслона трябва редовно да се проветрява, разрохква и полива. Младо растение не понася пряка слънчева светлина, както и здрач. След като в младото растение се появи четвъртият лист, е време да извършите брането. Ако растението има място в висяща плантатор, препоръчително е незабавно да го трансплантирате на постоянно място. Когато растението расте в градината, кълновете временно се трансплантират в голям контейнер. Те се засаждат на открито, само ако се установи топло време.

Засаждането и оставянето на дихондра на открито включва редовно извършване на необходимите манипулации и красив храст ще радва собственика през целия вегетационен период.

Важно! Засаждането на място в средната лента се извършва два месеца след засаждането на семената. Често времето за засаждане на отглежданите издънки се измества към средата на юни, както например в Сибир.

Дихондра: размножаване чрез резници

В процеса на подрязване на лозя остават резници. Това е отличен посадъчен материал. Като ги поставите във вода и изчакате появата на корените, могат да се засадят резници. Първо те се поставят в контейнери под фолиото. През този период растението се нуждае от достатъчно осветление, температура на въздуха 20-25 ℃ над нулата, редовно поливане и проветряване.

След кратко време подрязаното стъбло ще пусне корени и ще порасне. След това се засажда на постоянно място.

Размножаване на дихондра чрез наслояване

Този метод е най-простият и не изисква никакви специални умения от производителя. За да размножите растението чрез наслояване, трябва да наклоните стъблото към повърхността на земята и да го фиксирате в това положение, като редовно поливате. След появата на кореновата система на мястото на контакт с почвата, дъщерното растение се отрязва от майчиното растение.

Възможни проблеми

Дихондра е неизискваща за грижи. Непретенциозно растение се справя добре с трудностите. Препоръчва се редовно да се пръска стъблата със специални съединения по време на вегетацията. Тази манипулация е оправдана по отношение на контрола на вредителите. Бълхите и нематодите могат да причинят значителна вреда на храста и борбата с тях ще изисква повече време и усилия, отколкото превенция.

Заслужава си да се знае! Внасянето на пух-вар в почвата се е доказало доста добре. Със същата цел, преди засаждането в градината, растенията се напръскват с разтвор на меден сулфат.

Често срещани сортове

На територията на Русия са разпространени два от десет сорта.

Изумрудени водопади

Сортът Dichondra Emerald Waterfall се отличава с това, че се нуждае от много повече влага за пълноценно отглеждане. Листата на растението са оцветени в наситено зелено. Чувства се чудесно в полусянка, докато липсата на светлина практически няма ефект върху цвета на листата. Като правило този вид се избира, когато има добра почвена покривка. В същото време дихондричният ампелен смарагдов водопад също изглежда грандиозно във висящи саксии, като по този начин оправдава името си.

Изумруден водопад в композиция с цъфтящи растения

Сребърни водопади

Този вид има листа с красива сребриста сянка. Стъблата на дихондрата на Silver Falls са дълги, растението се нуждае от слънчева светлина, за да осигури сребристо оцветяване. Устойчив е на суша. Устойчив на вредители и неблагоприятни атмосферни условия.

Обикновено сребърните водопади от дихондра се отглеждат в контейнери и саксии. Висящите сребристи клони изглеждат необичайно и украсяват дизайна на всяка градина.

Дихондра сребрист водопад, растящ в контейнер

Dichondra в ландшафтен дизайн и като ампелно растение за декориране на фасади

Често се отглежда като едногодишен. В южните страни и в историческата си родина той расте от няколко години и е многогодишно растение. В Австралия се счита за декоративен плевел със санитарна роля. Обикновено дихондрата се засажда в окачени контейнери.

Зелен или сребрист водопад е доста лесен за оформяне. Впоследствие трябва само да наблюдавате формата на "брадата", като редовно я подстригвате. Сребърното растение се среща в независими насаждения, както и в композиции с други цветя.

Оформяне на брада от водопад

Repens често се използва за оформяне на зелен навес в дадена област. Освен това, ако земята на градината има разлики във височината, това е от полза. В този случай килим от дихондра изглежда по-ефектно. Лиана изглежда красиво на цветни лехи с гелихризум и при декориране на балкони на къщи в комбинация с цъфтящи растения.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина