Ampel impatiens - цвете, засаждане и грижи

Impatiens се отличава с красиви ярки цветове. Растението спечели славата си поради факта, че от него могат да се правят оригинални цветни композиции, както в градината, така и у дома. Дори начинаещ градинар може да засади растение, защото това цвете не е от най-причудливите за грижи. Тази статия обяснява какво е ампелно нетърпение и как да се грижим за него.

Impatiens ampelous: описание на растението

Impatiens е тревист храст с големи, изправени стъбла. Храненето на растението идва от голямо коренище. Издънките растат бързо и образуват сферичен храст с височина до 45 см. Ако влажността е висока, по стъблата се появяват малки гранули, подобни на зърна сол.

Засадете в саксии

Венчелистчетата са прикрепени към стъблата на малки дръжки и имат овална или яйцевидна форма. Размерът на всяко венчелистче е приблизително 9-14 см. Ръбовете на венчелистчетата са покрити с малки зъбчета, а на повърхността има релефен модел на вени. Листата са предимно зелени на цвят, но понякога имат лилав оттенък.

Първите цветя започват да растат в началото на пролетта и се заменят взаимно до средата на зимата. Цветът на листата може да бъде ярко червен, розов, изумруден, лилав, син, люляк, оранжев. Има и видове с обичайните 5-венчелистчета с форма на отворена камбана. Сега на пазара има много разновидности на кадифено изглеждащи растения, чиито цветя приличат на малка роза.

За ваша информация! На мястото на цветето расте малко зрънце. Тя е много капризна на допир. При всяко колебание плодовете се отварят и множество семена веднага падат от тях.

Засаждане и напускане

Растенията не изискват сложна поддръжка. Това непретенциозно цвете свиква добре с условията на околната среда, цъфти дълго време. Но както всяко друго декоративно цвете, то се нуждае от известни грижи. След това ще бъдат разгледани необходимите грижи за нетърпението.

Как да се грижим за младо растение

Засаждането и грижите за ампелно нетърпение се състоят от елементарни етапи: правилно засаждане, подхранване и достатъчно поливане.

Влагата е един от най-важните процеси при отглеждането на цвете. При температура 25 ° C тя трябва да е умерена. Но колкото по-висока е температурата в помещението, толкова повече водни пари трябва да има във въздуха, така че стъблата на импатиените се изплакват. Това действие е много важно за развитието на растението. Поливането на храста също трябва да се извършва умерено, но почвата в саксии или саксии не трябва да изсъхва. През лятото обемът вода за цвете се увеличава.

 

Напълно зрял храст

Тези цветя възприемат добре определена сянка, но когато грее слънце, венчелистчетата стават по-сочни и на храстите се появяват огромен брой пъпки. Те не се страхуват от пряка слънчева светлина, а в тъмните стаи цветята се простират и ронят. Можете да засаждате в окачени саксии, дълбоки и не много големи градински и балконски кутии и вази с обем от 2 литра или повече.

Забележка! Всяка плодородна почва е подходяща за растение. Ако това са вази, тогава се препоръчва да покриете дъното с трохи от камъни или експандирана глина.

Когато храстите започнат да растат и цъфтят бързо, те трябва да се хранят. Няколко пъти месечно по време на поливане е необходимо да се разреждат минерални торове във вода, които са предназначени за цъфтящи балконски и градински растения.

Вредители, болести и профилактика

Най-често срещаните заболявания, които могат да причинят осезаема вреда на растението:

 • Мозайка от балсам. Пресните листа се влошават и по тях се образуват жълти петънца. С течение на времето петната нарастват и вече засягат стъблата на храста. Ако болестта не се лекува своевременно, тогава растението ще спре да цъфти и ще умре. Няма смисъл да провеждате лечение, така че трябва незабавно да отщипите засегнатите части. В случая на това заболяване превенцията е от голямо значение: само постоянното пръскане на растението с инсектицид ще помогне да се предотврати развитието на болестта.
 • Сиво гниене. По венчелистчетата и издънките на цветето се образуват кафяви петна, които с времето се превръщат в сиви гъбични участъци. Засегнатите растения най-вече умират. Причини за заболяването: поливане със замърсена вода или използване на инструменти, които не са почистени. Методи за борба: превантивни грижи, както и стриктно спазване на времето на поливане и торене. Ако са забелязани признаци на инфекция с болестта, спешно трябва да се отстранят засегнатите части на цветето и да се напръскат с фон дьо тен.

Фундазол

 • Бактериоза По листата и издънките, които бързо растат, се образуват воднисти петна. Ако инфекцията бъде пренебрегната, цветето ще умре. Причини за заболяването: много горещо място за задържане и липса на хранителни компоненти. Методи за борба: трябва да отрежете засегнатите части и да напръскате с течност от Бордо.
 • Брашнеста мана. На венчелистчетата на ампелно растение се образува лек разцвет. Причината за заболяването: силни температурни промени, недостатъчен въздух в помещението, некачествено хранене. Методи за борба: трябва да отрежете болезнените венчелистчета и да напръскате цветето с фунгициди (опитни градинари съветват лекарството Bayleton).

Важно! От вредителите цветето е обичано от белокрилки, листни въшки и акари. За борба с тях венчелистчетата и стъблата трябва да се измият със сапунена вода. В трудни ситуации е препоръчително храстът да се третира с инсектициди.

Ампелско нетърпение

Най-популярните ампелни сортове:

Impatiens ampelous Highlight F1 Deep Orange

Ползи за домашно засаждане:

 • професионално нетърпение за окачени кошници, които да се засяват на открито;
 • образува непрекъснато цъфтяща топка;
 • много дълго цъфтящо растение: от юни до слана през октомври-ноември;
 • перфектно понася дъждове и лошо време;
 • препоръчително е да се отглежда на места с разсеяна слънчева светлина.

За ваша информация! Преди това хибридите от това високо ниво са били достъпни само от резници. Въпреки че тази биотехнология на размножаването е удобна, растенията не винаги са се вкоренявали с помощта на резници. Серията Highlight се характеризира с много къси междувъзлия, което създава много гъст храст и тъмни листа, на фона на които цветята изглеждат още по-ярки.

Какво да вземете предвид при кацане:

 • кълняемост: 10-15 дни при 20-25 ° C;
 • разсад: 7-8 седмици при 18-20 ° C;
 • слизане на постоянно място: първо десетилетие на юни;
 • началото на цъфтежа: 15-16 седмици.

Impatiens ампелен акробат

Друго име на този стар сорт е Vanka wet. Нарича се така поради факта, че по ръба на венчелистчетата се появяват малки капки влага. Градинарите го наричат ​​още пеларгониев балсам. Цветя с ярка сянка се открояват на фона на блатни листа.

Болест на брашнеста мана

Този сорт е многогодишен. Бушът е доста разклонен и има дебели стъбла. Блатни или червено-кафяви венчелистчета с малък диаметър, овални. В краищата на клоните са разположени цветя от бели, червени или светлорозови тонове. Ако се придържате към правилата за грижи и засаждане, тогава това растение ще цъфти цяла година и при топло време те могат да се използват като декорация за цветни лехи.

Растението не обича яркото пряко слънце, препоръчително е да изберете малка полусянка. С дифузни лъчи цветята стават по-ярки. Опори или крила осигуряват на растението защита срещу валежи. Красивата форма на този вид изглежда добре при висящи плантатори. Това са силно разклонени храсти, обсипани с цветя с издънки от 25 cm.

Важно! Започва да цъфти от началото на лятото до първата слана. Ampel Acrobat е известен с бързия си растеж. Едно буйно цвете е достатъчно за висяща сеялка. Цветята се обновяват всеки път и стават по-силни от предишните. Понася добре лошите метеорологични условия.

Impatiens ampelous почти не е капризен в грижите, но изисква грижи. Не можете да поставите цветето на пряка слънчева светлина, в противен случай то бързо ще умре. Това растение е доста популярно на пазара, опитни градинари препоръчват да се използва като декорация в саксии.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина