Как да размножавате ампелен здравец у дома

Размножаването на здравец е истинска мини-наука, която включва способността за работа със земята и боравене с растения. Има два начина за засаждане на цвете - засяване на семена или коренови резници. Друга незаменима процедура е прищипването на клоните на един вид здравец към друг храст. Растението е непретенциозно и не отнема много време за грижи.

Размножаване: ампелен здравец или пеларгоний

За да може перваза на прозореца да цъфти в продължение на три сезона, трябва внимателно да се грижите за растението и да го засадите правилно. Ако има желание за размножаване на здравец от различни видове (пеларгония, както се нарича още), трябва да знаете няколко прости правила:

 • можете да отглеждате разсад, като използвате семена или резници. Предпочита размножаването на здравец на бръшлян чрез резници по същия принцип като ампелния;
 • растението обича наситена почва, леко глинеста, от няколко компонента;
 • можете да засадите кълнове в градината. Но си струва да се засаждат резници в земята, като се вземат предвид определени условия на грижи.

Уникално цвете с ярки пъпки

За да се вкоренят кълновете, е желателно да имате определен запас от знания и да можете да работите със земята. Необходимо е да се мисли над всяка стъпка на действие. Всеки производител може да избере свой собствен метод относно начина на размножаване на пеларгония.

Методи за отглеждане на здравец

Здравец от бръшлян: грижи и размножаване

За да може растението да расте и да се развива нормално, трябва да знаете определени правила. Почти винаги се приема здравец от бръшлян. Има няколко тайни, които ще помогнат за предотвратяване на изсушаването на здравец, падане на листа, така че стайното растение да цъфти и да нараства. Грижата за този вид растения е напълно идентична с тази, която присъства в земеделските култури в градината.

Грижа за бръшлян ампел здравец, възпроизвеждане, изисква следното:

 • за да може бръшлянът на пеларгония да се чувства добре, трябва да подготвите специална почва. Следните компоненти трябва да присъстват в равни пропорции: торф, пясък, копка и листна земя;
 • през лятото трябва да поливате здравец 2 пъти на ден. Трябва да използвате вода със стайна температура. Земята трябва да се третира с пулверизатор;
 • периодично трябва да подрязвате храстите на цветето, като премахвате долните клони. Трябва да получите мини-дърво с обилно цъфтяща корона;
 • преди зимата се изисква подрязване на всички издънки, с изключение на централния, на който са разположени не повече от 6 листа.

Грижи за разсад от здравец

За ваша информация! Основното условие е честотата на действията. Не забравяйте за поливане, подрязване на клони, понякога торене на почвата. Грижата за бръшлян пеларгоний не е трудна, ако спазвате тези правила.

Отглеждане от семена

Размножаването на здравец може да се случи от семена. Покълването на посадъчния материал се случва в рамките на 1-2 седмици при нормални условия. За да може посадъчният материал да покълне точно и да бъде силен, трябва да вземете предвид няколко нюанса:

 • изберете висококачествен посадъчен материал. Всяко семе трябва да е кафяво. Всеки образец трябва да е твърд и леко продълговати;
 • подготовка на семена. Ако материалът е закупен, тогава няма да има проблеми с това, тъй като семената вече са обработени. Домашните копия трябва да се шлайфат с шкурка, да се обработват със специални агенти и да се накисват във вода;
 • подгответе рохкава почва, която трябва да има подходящ състав. По-добре е да си купите готов в селскостопански магазин;
 • вземете контейнер за сеитба. Трябва да изберете не твърде високи саксии. Това ще улесни вкореняването на растението;
 • как се извършва сеитбата: поставете дренаж на дъното, покрийте почвата и след това семената на разстояние 5 см едно от друго, поръсете ги с пръст 2 см и напръскайте от спрей бутилка. След това поставете саксията на перваза на прозореца и покрийте със стъкло.

Отглеждане на здравец от семена

Забележка! По-добре е да закупите посадъчен материал в специализиран магазин. Покупката ще струва повече, но качеството ще бъде 100%.

Самият процес на отглеждане е елементарен: навлажнете почвата в съответствие с необходимостта, отворете чашата за няколко минути на ден. След появата на първите издънки се извършва стандартна грижа както за обикновените разсад.

Размножаване на ампелен здравец чрез резници у дома

Мушкатото може да се размножава и чрез засаждане на резници. Тази опция е подходяща за начинаещи цветари. По-добре е да изрежете резниците през пролетта. В този момент настъпва не само разделянето на процесите, но и отглеждането на растението. Ако няма нужда да отрежете излишните клони, тогава можете да защипите резниците през есента или зимата.

Първо, трябва правилно да отрежете клона, който по-късно ще се превърне в процес. Изрязването на ампелна пеларгония се извършва в съответствие със следния алгоритъм:

 1. Изберете клонка. Издънката трябва да е дълга 10-12 см и да има поне 5 листа.
 2. Изрезката се подготвя. След като се отделите, обработете разреза със специален инструмент. Поставете върху хартия, за да изсъхне клонката. Достатъчно 6 часа.
 3. Подгответе почвата, като я напълните в контейнер. На дъното на контейнера преди това вече трябва да се образува дренаж.
 4. Изкопайте всяка клонка с дълбочина 1-1,5 см. Поставете добре земята около ствола.
 5. Навлажнете земята с пулверизатор.

Размножаване чрез резници

Забележка! Дръжката не трябва да се поставя във вода. Клонката няма да пусне корените, а просто ще изгние.

Разсадът ще пусне корени след 2-3 седмици. През това време 1-2 листа могат да пожълтеят и да паднат. Ако багажникът започне да изсъхва, тогава растението получава твърде много влага.

Как да вкореним бръшлян пеларгония

Много градинари имат много въпроси за това как да вкорените здравец от бръшлян, без да губят кълнове. Има няколко препоръки, които ще спасят растението от смърт:

 • за да може поникването да пусне корен по-бързо, трябва да вземете почва с високо съдържание на торф. Понякога допълнително се използват торфени таблетки;
 • не е нужно да навлажнявате почвата твърде много. Достатъчно е само пръскане на почвата и надземната част на цветето. Но това трябва да се направи в зависимост от изсъхването на горния слой на земята;
 • директният слънчев цвят помага на цветето да се вкорени добре. Не се изискват оранжерии или оранжерии. Мушкатото не много обича да създава изкуствена топлина.

Какво трябва да направите, за да вкорените растение

Можете да проверите как бръшляновата пеларгония е пуснала корен в рамките на 1 седмица след засаждането. Първо, трябва да обърнете внимание на състоянието на клона, който ще действа като нов клон.

Как да прищипите ампелен здравец

Ако трябваше да отрежете храст от определен вид здравец, тогава не можете да изхвърлите клоните, а да присадите друг храст. Ще получите растение, което по време на цъфтежа ще издава пъпки с различни цветове и форми. Възниква въпросът, необходимо ли е да се прищипва бръшлян пеларгония?

Можете да прищипите растението, а в някои случаи дори трябва. Ако храстът е мощен и голям, но бързо губи листата си и по някаква причина не цъфти, тогава процедурата може да спаси ситуацията. За провеждането си струва да изберете точно есента или зимата, така че цветето да не губи много сок по време на изрязване.

Правила за прищипване на здравец

Необходимо е да се отреже клонката и да се изсуши леко, да се третира със специален инструмент.След това трябва да се направи малък прорез, в който се вкарва клонка, нарязана под остър ъгъл. Навийте мястото с лепяща лента от плат. Ще получите домашни версии на растението с оригинален цъфтеж.

Как да засадите ампелен здравец в саксия

Много популярен вариант за градински контейнери за засаждане на растения са саксиите. Мушкато също може да бъде засадено в този вид устройство. Кешът е направен от специален циментов разтвор по специална технология.

Важно! Постоянното отглеждане на цвете в такъв контейнер е нежелателно. Можете да засадите растението в саксии за известно време, но не повече.

Алгоритъм стъпка по стъпка за засаждане на здравец в саксии:

 1. Дъното трябва да има дренажни отвори. Растението наистина не обича влагата, следователно, при поливане, останалата вода трябва да се самоунищожи, в противен случай коренът ще изгние и растението ще умре.
 2. Дренажен слой от малки камъчета е положен в долната част на сеялката.
 3. Изсипете почва в контейнера, който е доста обогатен с торф и обработен с агенти от паразити и насекоми.
 4. Можете да засадите дръжка или напълно оформен храст.
 5. По време на периода на вкореняване и през останалото време, просто трябва да напръскате почвата. Поливането не е задължително.

Мушкато в саксии

Забележка! За да предотвратите изчезването на растението, препоръчително е да поставите сеялката на слънце. Циментовата основа на необичайна саксия може да остане влажна дълго време, така че слънцето трябва да затопли добре земята, да изпари излишната влага.

За да направите перваза на прозореца цъфтящ и „жив“, трябва да изберете здравец като стайно растение. Именно тя ще бъде добър вариант, ако искате постоянен цъфтеж, но няма време да се грижите за саксиите. Мушкатото лесно се развъжда и корени добре при подходящи условия.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина