Мушкато - домашни грижи, как се полива здравец

Цветето мушкато, наричано иначе журавлът, е род растения, принадлежащи към семейство Герани. Категорията включва повече от 400 сорта култури, които са представени от треви и храстови форми. От тях около 40 са се вкоренили добре в Русия. В дивата природа растението се среща почти по целия свят.

Името „здравец“ е от гръцки произход и в превод означава „кран“. Това име не е дадено случайно - плодовете на цветето много приличат на клюна на кран. Мушкатото се отглежда успешно както на цветни лехи, така и у дома. Размножаването на пеларгония се извършва по три начина: резници, листа и семена. Цветето запазва своите декоративни свойства в продължение на 4-5 години, с подходящи грижи този период се увеличава до 10 години. Характерна особеност на здравец е наличието на тъмнозелени листа с пухкава повърхност. Статията ще обсъди какво представлява грижата за здравец вкъщи, цъфтеж, зимуване.

Мушкато в саксия

Домашни грижи

Много начинаещи цветари се интересуват от въпроса как да се грижат за здравец. Това е напълно непретенциозна култура, с изключение на някои особено декоративни сортове. Дори любител, който няма много опит по този въпрос, може лесно да се справи със задачата.

На бележка. Случаите, когато здравецът не пуска корени в къщата, са много редки, така че практически няма шанс за провал.

Въпреки това, за успешното отглеждане на цвете, трябва да се спазват определени правила и препоръки. Грижата за пеларгония у дома трябва да отговаря на следните изисквания.

Температура

През зимата оптималното представяне е средно 14 градуса. Затова най-добре е да поставите саксията на перваза на прозореца или на друго хладно място. През лятото вътрешният здравец се развива добре при температура около 27 градуса. Подобно на повечето стайни растения, цветето не понася студени течение. Здравецът възприема нормалното проветряване нормално.

Осветление

Мушкатото не обича сянката. За да бъдат цветята ярки и цветът на листата наситен, храстът трябва да е на добре осветена перваза на прозореца. В този случай саксията трябва периодично да се обръща, така че храстът да не се изпъва и да се окаже възможно най-равномерен и спретнат. През зимата здравецът се нуждае от допълнително осветление. Специална фитолампа ще помогне да се постигнат такива условия.

Важно! Мушкатото изисква поне 12 часа дневна светлина. В противен случай стъблата ще започнат да се разтягат, листата ще се свиват. Освен това цъфтежът ще бъде лош и краткотраен.

Тъй като цветето принадлежи към светлолюбиви растения, се допуска кратко излагане на прякото слънце.

Кралски здравец на перваза на прозореца

Поливане

Мушкатото е влаголюбива култура, така че трябва да се полива често и обилно през пролетта и лятото. В този случай не трябва да се оставя да застоява водата в картера. Овлажняването се извършва, докато почвата изсъхне. За да предотвратите появата на пукнатини на повърхността на земята, се препоръчва да се налива вода в специална тава. Течността трябва да е със стайна температура (много студената вода може да причини гниене на корените).

Внимание! Мушкатото не трябва да се полива с твърда вода, тъй като образува белезникави петна по повърхността на почвата. Това е признак на варовикови отлагания. Такава вода трябва да се пречиства с помощта на филтър.

Вместо филтрирана вода можете да използвате стопена или дъждовна вода, която е по-чиста и мека от канализацията.

Преди да поливате здравец, е необходимо да осигурите на цветето висококачествен дренаж: така че течността да не се натрупва в саксията, дъното на контейнера трябва да има специален отвор.

Поливане на пеларгония

Пръскане

Мушкатото не се нуждае от специална влага, но през зимата, когато работят нагревателни устройства, се препоръчва цветето да се пръска с пречистена вода (обикновената вода оставя бели ивици по листата). Честото пръскане или избърсване на листата е непрактично и дори вредно за здравец - листата потъмняват и изсъхват.

На бележка. Пеларгонията абсорбира и натрупва влага добре, поради което лесно понася сухи условия.

Влажност

Цветето не изисква висока влажност.

Грундиране

Засаждането на здравец се извършва в проста универсална почва, която винаги може да бъде закупена в отдела за производители на цветя. Ако не искате да купувате почва, няма да е трудно да я приготвите сами. За това ще ви трябва:

 • Тревна площ;
 • Листна земя;
 • Пясък;
 • Хумус.

Компонентите се вземат в следните пропорции: 1: 1: 0,5: 1,5.

В дъното на контейнера е очарователно положен дренажен слой.

Подхранване

Мушкатото не се нуждае от интензивно хранене - през лятото е достатъчно да внасяте тор веднъж на 2-3 седмици, през зимата - веднъж на 2-3 месеца. Най-ефективни ще бъдат универсалните торове или подхранването за цъфтящи растения. Те включват калиеви смеси.

Важно! Пресни органични торове не трябва да се прилагат върху здравец.

Хранене на здравец с йод

През зимата

Те започват да подготвят растението за фазата на покой през есента. Контейнерът с цветето се прехвърля на хладно, достатъчно осветено място (без достъп до пряка слънчева светлина). Температурата на въздуха трябва да варира от 10 до 12 градуса. Честотата на поливане се намалява, изсушените и пожълтели листа се отрязват. През зимата саксиите с цветя се поставят на северните первази или на изолирания балкон. За да може дневната светлина да бъде поне 12 часа, тя се удължава изкуствено с помощта на фитолампа. Можете да държите цветя на специално подготвени рафтове с осветление. Използването на фитолампи ви позволява да постигнете положителни резултати под формата на:

 • Запазване на декоративните свойства на храста;
 • Образуване на ярки и големи листа;
 • Интензивен и дълъг цъфтеж през следващия сезон;
 • Равномерен растеж на леторастите.

Препоръка. За да не се излага растението на студено течение, по време на зимна вентилация, здравецът трябва да се отстрани от перваза на прозореца и да се постави далеч от прозореца.

През периода на покой цветето не трябва да се развива. Растежът на здравец е спрян поради хладни условия на задържане, намаляване на поливането и премахване на торенето.

През зимата в никакъв случай не трябва да се допуска застой на влага, в противен случай здравецът може да се разболее от черно гниене. Тази патология не може да бъде лекувана, така че цветето може само да бъде унищожено.

Зимуване на здравец

Кога и как цъфти

Висококачествената грижа за здравец осигурява ярък и дълъг цъфтеж.

Описание на цветята

Гераниевите цветя са доста големи по размер и се различават по цвят: в зависимост от вида и сорта, те могат да бъдат лилави, сини, бели или лилави (интересно е, че алената сянка изобщо не се среща). Събрани в гроздовидни съцветия от 1-3 парчета, но по-често се срещат и самотно растящи цветя. Всеки от тях има 5-8 заоблени венчелистчета, които са разположени върху плоска 5-листна чаша.

Период на цъфтеж

Обичайната времева рамка е приблизително 40 дни. Цъфтежът започва през май и завършва през юли. През летния сезон здравецът често цъфти втори път. При подходящи грижи и достатъчно топло време цъфтежът може да започне в първите дни на април.

Времето и продължителността на този период се определят от няколко фактора:

 • Климатични и метеорологични условия;
 • Естественият ритъм на развитие на здравец;
 • Използването на различни процедури: резитба, поливане, торене.

Важно е да запомните! Тези фактори могат както да стимулират цъфтежа, така и да развалят целия процес. Резултатът ще зависи от човека.

Буен здравец цъфтят

Грижа за цъфтежа

Често се случва здравецът да не цъфти през целия летен сезон или да цъфти, но много слабо. Специални селскостопански техники за подрязване на храст ще помогнат за предотвратяването на този проблем:

 1. През октомври, веднага след като здравецът напълно е цъфнал, растението трябва да бъде засадено в плодородна почва и издънките да бъдат отрязани, оставяйки 1/3 от височината им.
 2. След като цветето пусне корени, трябва да отнеме 2 седмици. След това пеларгонията се прехвърля в помещение, където температурата на въздуха е около 5 градуса. При такива условия културата трябва да е около месец.
 3. Честотата на поливане е значително намалена. Прекомерната влага при ниски температури ще доведе до развитие на гъбични заболявания.
 4. През пролетта, когато здравецът започне да расте, ще трябва да направите една коригираща щипка.

Друг начин за постигане на буйни цъфтежи е отглеждането на пеларгония в тесни саксии. Важно условие е наличието на богата на хранителни вещества почва. За да направите това, трябва редовно да подхранвате реколтата през периода на нейния активен растеж (т.е. от март до края на август). Честотата на хранене е 1 път на 10-14 дни. През пролетта, по време на растежа на издънките, растението трябва да се оплоди с минерални смеси с високо съдържание на азот. Веднага щом се появят пъпките, дозата на калий може да се увеличи.

Опции за хранене за буен цъфтеж, както и за подобряване на състоянието на листата:

 1. За да се усвои по-добре азотът, се използва йод. Също така, благодарение на този микроелемент, зеленината придобива богат цвят, става по-устойчива на болести като късна болест и брашнеста мана. За да приготвите хранителната смес, ще ви трябва:
 • йод;
 • топла вода.

Съотношението на съставките е 1 капка аптечен продукт на 1 литър вода. За едно растение за възрастни са достатъчни 50 ml разтвор.

На бележка. При прилагане на превръзка течността не трябва да попада върху стъблата и листата.

 1. Тор, направен от дървесна пепел. Този компонент съдържа фосфор и калий, които лесно се усвояват от растенията. За да направите подхранване, ще ви трябва 1 супена лъжица пепел на 1 литър вода. Един възрастен образец представлява 100 ml от сместа.
 2. Пръскане на храста с разтвор на магнезиев сулфат в концентрация 1/4 чаена лъжичка на 1 литър вода. Тази съставка може да бъде закупена в аптека. Трябва да оплодите цветето веднъж на 3 седмици. Магнезиевият сулфат е полезен за насърчаване на производството на хлорофил. Благодарение на това зеленината придобива богат цвят. Този вид тор не е подходящ за сортове с пъстра зеленина.

По-близо до есента, когато съцветията спират да се образуват, короната на здравец трябва да се съкрати, за да образува храст. Ако процедурата бъде пренебрегната, растението ще загуби декоративния си ефект, включително качеството на цъфтежа. Преди зимуване е необходимо също така да се премахнат сухите листа и съцветия.

Една от най-непретенциозните култури е пеларгонията, грижата за нея не е трудна дори за начинаещи цветари. Не е необходимо растението да се пресажда често, то лесно понася сух климат и липса на влага, както и пряка слънчева светлина. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че цветето реагира много зле на прекомерна влага и излагане на студени течение. За да може една култура да радва дълго време със своята красота и аромат, е необходимо да се съобразят с основните изисквания за грижа за нея и да се опитаме да я защитим от негативни фактори.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина