Пеларгония ампелна или здравец - отглеждане и грижи у дома

Здравецът на ампел или пеларгонията е най-популярното растение сред производителите на цветя: начинаещи и професионалисти. Това цвете е чудесно за декориране на тераси, балкони, вътрешни первази, както и на открити площи. Улиците също са украсени със здрави здравец. Пеларгонията е буйно цъфтящо растение със заоблени тъмни листа. Гераниум ампелен, когато се полагат подходящи грижи у дома, бързо преминава към етапа на цъфтеж.

Ampel pelargonium: домашни грижи

За да може едно цвете да радва със здравия си вид цяла година, трябва да създаде условия, подходящи за живота. И за това трябва да знаете какво изисква ампелният здравец (грижи и отглеждане, прищипване), характеристиките на всеки период на растеж.

Здравец ампел

Летни грижи

Мушкатото расте активно от началото на пролетта до края на лятото. По това време грижата за пеларгония у дома трябва да се състои от:

 • своевременно поливане. Необходимо е да се навлажни цветето, когато горният слой на субстрата постепенно изсъхва. По този въпрос можете да прекалите, много често не можете да поливате, цветето няма да е благодарно за това. Така поливането винаги трябва да се държи под контрол, като се наблюдава сушата;
 • периодично хранене;
 • прищипване на нови издънки и резитба.

Ампел пеларгоний

Зимни грижи

Грижите за пеларгония през зимата и лятото са различни. За разлика от топлия сезон, ампелният здравец почива в студено време.

Забележка! Това време е много важно за нея, тъй като колко силно ще бъде цветето в периода на активен растеж зависи от това как преминава зимата.

Правилната грижа за здравец през зимата е:

 • разположение на цветето на хладно място (температурата е около 5-12 ° C);
 • дифузно, но ярко осветление на стаята;
 • поливайте рядко, около 1 път на 2 седмици;
 • Саксиите с пеларгоний трябва да са достатъчно далеч от радиаторите и други източници на топлина.

Характеристики на отглеждането на ампелна пеларгония на улицата

Пеларгонията се чувства чудесно както на закрито, така и на открито. Следователно ампелни здравец често се засаждат в земята. Изискванията за цвете, засадено на открито, остават същите като при домашните грижи. За буен цъфтеж и здравословен растеж се нуждае от поливане, подхранване и периодично подрязване.

Ампел здравец на улицата

Избор на седалка

Най-важното за засаждането на здравец на улицата е съставът на почвата. Това е добре подбрана земя, която ще даде сила на цвете. Почвата трябва да е без застояла подземна вода, така корените на цветето ще бъдат защитени от гниене.

За ваша информация! Друг важен момент е, че здравецът не обича глинеста и глинеста почва, така че места с такава почва не са подходящи за засаждане на цвете.

Осветление

Здравецът на ампел предпочита много светли места. Благодарение на слънцето пеларгонията започва да цъфти обилно, в противен случай пъпките падат и само стъблата започват да растат. Важно е да се вземе предвид, че както много други цветя, ампелните здравец не обичат пряката слънчева светлина, така че мястото трябва да е умерено осветено и скрито от пряка слънчева светлина.

Температурен режим

По време на периода на цъфтеж ампелният здравец трябва да е на топло място. Най-добрата температура за това цвете е около 18 ° C. Растението обаче не се страхува от застудявания, така че не трябва да се притеснявате за зимния период.

Важно! Тъй като пеларгонията най-често виси от саксията, разтваряйки листата й, трябва да изберете място за цветето, така че клоните му да не се деформират от вятъра.

Най-често срещаните вредители и болести

За съжаление, както почти всяко цвете, здравецът също е обект на някои болести, понякога дори растенията се появяват върху вредителите. При неправилна грижа здравецът може да бъде засегнат от сива плесен, вирусни мозайки, различни вредни гъбички или гъсеници.

Само химикалите, които се продават в специализирани магазини, ще помогнат за решаването на проблема. Но за да се предотврати такова състояние на здравец, е по-лесно да се грижим правилно за него.

Забележка! Прекаленото поливане, недостатъчното осветление или неправилно подбраните торове могат да причинят инфекция.

Подхранване от ампелна пеларгония за буен цъфтеж

През периода на цъфтеж здравецът се нуждае от подхранване. Можете да помогнете на цветето през този период с помощта на различни торове, които се добавят в почвата през пролетта и лятото.

В този случай на помощ идва комплекс от минерални торове. Също така производителите на цветя понякога използват мляко като подхранване. Но трябва да бъдете внимателни, предварително, точно както другите торове, трябва да го разреждате с вода.

Буен цъфтеж на ампелен здравец у дома след подходяща грижа

Важно! Органичното хранене не е подходящо за ампелни здравец.

За целите на торенето се използват и вещества като фосфор, калий и магнезиев сулфат, които също трябва да се разреждат с вода.

Подрязване и оформяне на храста

За какво е подрязването на здравец? Този въпрос най-често се задава от начинаещи градинари, защото цветето така или иначе расте, защо да го прекъсвате? Подрязването на пеларгония е необходимо, за да се поддържа чист храстът. Също така помага на цветето да не губи допълнителна енергия за разтягане до ненужна дължина. По този начин растението дава цялата си енергия на цветя и буйни листа. Освен това при резитбата се получават резници за размножаване на цветя.

Подрязване

Важно! Подрязването може да се извършва само на вече зрял храст. Този метод за създаване на цветна форма може да увреди младите растения.

Всичко за резитбата и прищипването на пеларгония

Основната разлика между резитбата и прищипването е, че първият вариант се счита за драматичен начин за преоформяне на растението, когато се отстраняват цели клони. Това е необходимо, за да може цветът да се образува под формата на храст, в противен случай, ако не се извърши резитбата и се остави цветето да расте както иска, клоните ще се удължат и самото растение ще стартира минималната брой цветя.

Във втория случай се прищипват само краищата на стъблата, а именно точките на растеж. Предимството на този метод е, че след известно време на мястото на прищипване се появяват не един, а няколко млади издънки. По този начин можете да постигнете по-голям блясък и храстовидност на цветето.

Най-важното при подрязване и прищипване:

 • използвайте правилните инструменти. За подрязване на растения е подходящ само остър инструмент, който няма да навреди излишно на цветето;
 • измийте или дезинфекцирайте ръцете преди процедурата, за да не заразите цветето с болести.

Трябва да режете растението преди всяка зима. Така здравецът ще може да запази силата си през студения сезон и да цъфти великолепно през пролетта.

Прищипването от своя страна е процедура, която се прави най-добре в края на зимата или началото на пролетта, но не е забранено да се формира храст през следващото време, когато растението вече цъфти.

Важно! Ако на цветето има болни издънки, тогава прищипването им е безполезно.В този случай е по-добре да отрежете клона. Това ще запази останалите здрави.

Отглеждане на пеларгония себе си

Отглеждането на цвете винаги е завладяващ процес, особено ако растението първоначално не е закупено в магазин, а е засадено самостоятелно. Мушкатото може да се отглежда чрез размножаване на растението чрез резници или използване на семена.

Покълване

Отглеждане от семена

За покълването на семената на здравец периодът от декември до април се счита за най-благоприятен. Процедурата се състои от няколко етапа:

 1. За почвата се използва смес от торф, сфагнум, градинска пръст и пясък.
 2. Готовата почва със семена трябва да се навлажни и да се постави под филм, за да се получи вид оранжерия.
 3. Струва си да съхранявате саксия със семена при добро осветление. Температурата в помещението трябва да бъде 22-24 ° C. При тези условия семената започват да поникват след около седмица.
 4. След като изчакате 3 седмици, можете да вземете покълналите семена.

Как да се отглежда от резници

За да размножите пеларгония чрез резници от завършен храст, трябва да отрежете клонка. Това се прави най-добре през лятото. Стъблото може да даде корени във вода или директно в земята. След като кълновете се вкоренят и се появят няколко листа, се препоръчва да се прищипят. Така храстът постепенно ще расте и ще стане по-великолепен. Ако се грижите за резниците по правилния начин, след една година кълновете ще ви зарадват с цветя.

Трансплантация на пеларгония

Трансплантацията оказва силно влияние върху здравето на цветето. Най-добре се извършва в началото на пролетта. Тази процедура се извършва най-често, за да се увеличи пространството за цветето. По този начин саксия с диаметър 1,5-2 см по-голяма от предишната е по-подходяща за трансплантация. Засаждането на пеларгония изисква точност и грижи, така че трябва да бъдете внимателни.

Важно! На дъното на новата саксия трябва да поставите експандирана глина, така че излишната влага да не остане, а да се изпари.

Домашната ампелна пеларгония се превръща в едно от любимите цветя за домакините, не само защото цъфти много красиво, но и заради неизискващите си грижи. За да може едно цвете винаги да остане буйно и красиво, просто трябва да внимавате и да следвате прости, но важни правила за здравец.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина