Как да се грижим за ампелен здравец у дома

Мушкатото се нарича в обикновените хора любимото растение на нашите баби - голямо семейство Пеларгонии. Истинският здравец е устойчив на студ, расте в централна Русия и се използва както за ландшафтен дизайн, така и за медицински цели. Тези пеларгонии, които се отглеждат на перваза на прозореца в Руската федерация, идват от топли страни. Родината на ампелния здравец е Южна Африка.

Здравец ампел - видове, описание

Външно цветята на ампелния здравец приличат на божури. Цъфтежът продължава дълго, от пролетта до късна есен. Цветята имат богата цветова гама, има само синьо и ярко жълто, често можете да намерите:

 • Скарлет;
 • Бял;
 • Люляк;
 • Розово;
 • Червен.

Цветето винаги трябва да се намира в добре осветена стая, в противен случай ще има мудни стъбла с бледи листа

Този вид рядко се среща във вертикалното градинарство. Pelargonium ampelous е по-подходящ за окачване на градини. Откъде идва името къдрава ампелна мушкато. Основната характеристика на ампелния здравец е в гъвкави издънки, които могат да достигнат дължина 90 см. Те могат да висят и да се извиват красиво. В природата здравецът е многогодишен храст, който расте в планински райони. В допълнение към атрактивния си външен вид растението се отличава със своята издръжливост.

Този вид пеларгония се нарича бръшлян, поради специалната структура на листата, чиято форма наподобява листа от бръшлян. Листата са много твърди на допир, което дори някои приемат за изкуствени, но това не е така.

Важно! Листата на този вид здравец са лъскави и не са покрити с пух, както тези на най-близкия му роднина, зоналната Пеларгония.

Ампелният здравец не се нуждае от специални грижи у дома, тъй като в природата расте в планински райони. Достатъчно добре осветена лоджия или перваз на прозореца. Когато отглеждате разсад, не се увличайте твърде много с поливане, в противен случай растението може да умре. През лятото се препоръчва поливане, хранене и прищипване на здравец.

Забележка! Пеларгонията може да се отглежда или чрез резитба на възрастно растение, или с помощта на семена. Ако прекалите с поливането през зимата, това ще бъде основната причина за болести и лоши корени в растението.

Разнообразието от видове мушкато-пеларгоний

Всички здравец се разделят на няколко групи, а именно:

 1. Единствен по рода си. Това е хибрид от брилянтна и кралска пеларгония. Листата са силно разчленени и имат характерен пикантен аромат. Цветята наподобяват тези на царски здравец. Използва се за декоративни цели.
 2. Кралски. Второто име е английско едроцветно или домашно, кралско и благородно. Тя има много разновидности, които се различават по форма и цвят. Основната характеристика на този вид здравец е наличието на тъмни ивици или тъмни петна по вените на долните венчелистчета. На височина достига 50 см. Периодът на цъфтеж е 3-4 месеца. Много капризно растение за грижи, което изисква задължително зимуване.
 3. Ангели. Той има второ име, Виола. Цветовете наподобяват теменужки. Растението се получава чрез кръстосване с диви видове. Храстът е малък, достига до 30 см височина. Цъфтежът се случва през летните месеци с плюшени висящи растителни шапки.
 4. Зонални.Най-популярният вид здравец, с повече от хиляда разновидности. Растението е издръжливо и се представя под формата на изправен храст. Листата са вълнообразни и покрити с малки косми, има характерен аромат. Ако се грижите правилно за цветята, те образуват съцветия през цялото лято, а в стая с оптимални условия за растението - за цяла година. Листата са двуцветни, когато средата на листа и краищата имат различен цвят и тези зони са ясно разделени, откъдето идва и името на растението, както и трицветни. Те могат да достигнат височина до 60 см, но има и микроминиатюрни сортове с височина до 10 см.
 5. Сочен. Основната им характеристика се счита за необичайната форма на силуетите на стъблата, напомняща на мини копие на баобаби. Те са много ценни за тези, които обичат нещо екзотично в интериора, а също така се използват за създаване на композиции в стил бонсай. Има растение с или без бодли. В сухия сезон те започват да изхвърлят листата си.
 6. Ароматни. Те имат малки цветя с лилав или розов оттенък. Листата се наричат ​​нарязани или разпръснати във връзка с перисто врязани 5-7 части, поради това те изглеждат като хавлиени. Листата съдържат етерично масло, което при докосване се усеща много лесно, откъдето идва и името ароматен здравец. Използва се за козметични, медицински, парфюмерийни и хранителни цели.
 7. Бръшлян-листен. Повече за това мнение по-късно.

Най-важното в едно растение са, разбира се, цветята. Именно от тях бъдещите собственици на някоя от групите мушкато-пеларгонии се отблъскват при избора

Бръшлян или ампелен

Често ампелният здравец се нарича бръшлян. В повечето случаи те просто са объркани поради името на съгласното.

Някои хора, които нямат представа как изглежда бръшляновият здравец, го бъркат дори с обикновен, вярвайки, че няма разлика между тях. Това е много груба грешка - свързаните сортове могат да бъдат много различни един от друг.

Какво представлява ампел бръшлян пеларгоний или каскаден здравец

Каскадното ампелно здравец се разбира като подобрена версия на старата бръшлянова пеларгония, която има голям брой цветове и нюанси. Венчелистчетата й са много тесни, но има толкова много цветя, особено когато се отглеждат в окачена сеялка и прозоречна кутия, че не можете да видите листата зад тях. Отлично растение за отглеждане на слънце, докато други могат да умрат от такива непоносими условия.

Образуването на съцветия се случва от юли до септември

Сортове от ампелна или бръшляновидна пеларгония

Много е трудно да се избере един сорт от голям брой. Дори искам да взема всичко наведнъж. Но тъй като това е нереалистично, струва си да проучите всеки от видовете по-подробно и да изберете този, който ви харесва.

Таблица на сортовете и описания на ампелни видове здравец

РазнообразиеОписание
АметистЧесто срещан вид, който се характеризира с обемно разклоняване и бързо развитие. Цветята са представени под формата на големи кошници от цвета на майските рози. През лятото пеларгонията се извежда на улицата, а през зимата се връща обратно в топла стая.
КрокодилИма необичаен цвят на листата - вените с ярко жълт цвят се виждат ясно на зелен фон. Цветята имат коралов или лилав оттенък.
Dacora PinkИма светлозелени или пъстри листа, които наподобяват пластмаси. Венчелистчетата, които се стесняват към основата, образуват красива, нежна пъпка. Повърхността е осеяна с ясно очертани червени вени.
Джаки ГолдТози храст се развива много бързо, характеризира се с разкош и разклоняване. Тери цветя, бели, под въздействието на ултравиолетово лъчение могат да станат розови или лилави.
Пелфи БарокМахрови цветя с тъмночервен оттенък, които са събрани в големи съцветия-шапки.

Pelfi Barock е подходящ за любителите на изящни видове съцветия

Характеристика и описание на популярните сортове пеларгония

Следват примери за най-популярните сортове от градинарите.

Пеларгоний ампелен "Летен дъжд"

Цветът има тънки, но в същото време силни каскадни издънки, чийто размер е 80-100 см. Листата са гладки и лъскави, от 5 до 8 см широки, наподобяващи листа от бръшлян. Пеларгониум ампелен "Летният дъжд" има обикновени цветя, които са събрани в 5 парчета съцветия с форма на чадър. Цъфтежът започва в края на май и продължава през лятото.

Пеларгония ампелна "Пеперуда"

Официално наречен Tornado Fushsia. Храстът има зелена корона с богат цвят, характеризира се с разкош и разклоняване. Сянката на цветята наподобява фуксия с тъмни жилки и няколко петънца.

Основната характеристика на сорта Butterfly е формата на венчелистчетата, които приличат на пеперуда.

С подходящи грижи за някой от сортовете ампелни здравец, растението ще зарадва окото на собственика си с красиви цветя и необичайна форма на короната за дълго време.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина