Ампел петуния - расте в висящи саксии

Най-често срещаните ампелни растения са петуниите. Те са непретенциозни в грижите, цъфтят обилно, ярко през цялото лято. А гъвкавостта на цветовете ви позволява да композирате композиции и пълноценни декоративни елементи. Преди да закупите семена или разсад от тази красота, трябва да научите как да засадите ампелна петуния в саксия и как да се грижите за нея.

Как да засадите ампелна петуния в саксии

Отглеждането на ампелна красота съвсем не е трудно. Достатъчно е да знаете няколко правила. В саксиите се засаждат разсад от петунии. Получава се по два начина - чрез засяване на семена и чрез резници.

Красота в саксии

 • Сеитбата на семена е много старателна работа, тъй като семената са малки и разсадът е много крехък. Свината трябва да бъде на повърхността на земята, покривайки със стъкло. Навлажнете почвата чрез пръскане и се уверете, че върху стъклото не се събират кондензни капки, които могат да повредят първите издънки. След засяването растението расте добре и бързо, важно е да се разреждат и трансплантират бъдещите храсти в саксии един по един навреме.
 • Нарежете растението във вода или директно в навлажнена торфена смес. Вкореняването настъпва след две седмици. След началото на активния растеж, резници могат да бъдат засадени в саксии. Издънките на ампелна петуния растат до 1 м дължина; по време на растежа градинарите често я отрязват, за да придадат форма. Отрязаните издънки са подходящи за размножаване на растения чрез резници дори през лятото.

Млади разсад

За засаждане на петунии в саксии трябва да приготвите почвена смес. Тъй като цъфтежът се поддържа от обилно поливане, но не чрез събиране на влага в корените, почвата трябва да е рохкава, но влажна. Тази комбинация се получава от две части почва (обикновена градина) и една част от пясък и торф. За да задържат влагата, градинарите добавят хидрогел (предварително напоен с вода) или вермикулит. Перлитът ще осигури разхлабеност на почвата. Можете също така веднага да добавите суперфосфат тук, който ще поддържа растението, докато свиква с новата почва и ще осигури отлично хранене за цъфтежа.

За ваша информация! Кокосовият субстрат е идеален заместител на обикновения торф. Фибрите могат да се използват за отглеждане на семена на петуния или за мулчиране.

Когато почвата е готова, трябва да изберете правилната сеялка.

Петуниите се чувстват чудесно в глинени, дървени и керамични саксии

Но материалът за саксията не играе специална роля в живота на петуниите. За нея е много по-важно водата да не се събира в корените и да не им позволява да гният. Идеална "къща" за цвете:

 • с добри дренажни отвори за излишна вода;
 • с дренажен слой;
 • ако почвената смес не може да се разхлаби достатъчно, можете да поставите гъба на дъното на саксията, която да абсорбира излишната влага;
 • без остри ръбове, така че издънките да не са повредени.

Правила и техники за кацане

След подготовката на почвата и саксиите остава единствено да се засади. Има два метода за засаждане на растения, в зависимост от условията за постоянно поставяне на цветето. Ако петунията расте под навес и почвата не изсъхне, тогава:

 1. изсипете експандирана глина на дъното на саксията;
 2. напълнете саксията почти до ръба с почвена смес;
 3. извадете разсада, без да увреждате кореновата система;
 4. засадете цвете на нивото на растеж, без да задълбочавате или надценявате вече оформената земна бучка.

Трябва да направите депресия в саксията за разсад

Ако саксиите са окачени на ярко слънце, на почвата ще се образуват суха кора и пукнатини, които могат да навредят на корените.В този случай засаждането на ампелна петуния в висяща сеялка се извършва по различен начин. Саксията се пълни с подготвена почвена смес само наполовина, а горната част на саксията се пълни с торф. Мулч може да се използва за задържане на влага и защита на растенията от повреди. Петунията расте бързо и самата тя е в състояние да защити корените и почвата си, задържайки влагата, но в началните етапи на растеж това няма да е излишно.

Важно! След засаждането на разсад от петунии, те трябва да бъдат изнесени на улицата на сянка за няколко дни. След такава почивка тя ще бъде готова да се мотае на слънце или под прикритие за своето постоянно пребиваване.

Какъв обем саксии е необходим

При избора на саксия трябва да се помни, че кореновата система на петунията е много развита, тя се нуждае от достатъчно място и влага за активен цъфтеж и растеж. Средният обем на саксия за един храст ампелна петуния е 5 литра. Освен това, ако планирате да комбинирате различни цветове в една саксия, тогава всеки храст трябва да бъде снабден с квадратчетата, от които се нуждае. В противен случай растенията ще бъдат отслабнали, бледи, с тънки издънки и малки редки цветя.

Колко да засадите в една сеялка

Броят на храстите за една саксия директно зависи от неговия размер. Ако това не е възможно, но искате да комбинирате цветове и контрасти, изход ще бъдат други съседи. Някои видове ампелни цветя не изискват твърде много място за кореновата система и ще се разбират добре до петуниите. Най-приятелските ампели с малка коренова система са лобелия и алисум.

Опции за комбинация от цветове

Отглеждане и грижи в саксии

Когато отглеждате петунии в саксии, трябва да вземете предвид размера на саксията и земната кома и да коригирате поливането съответно. Петунията обича поливането и пръскането изобилно по листата. При пръскането е важно да не попадате на цветята и пъпките.

Важно! Не пръскайте и не поливайте в разгара на топлината, тъй като растението може да изгори.

Петунията не се нуждае от ежедневна поддръжка, различна от поливане. Веднъж седмично е достатъчно да й отделите време за премахване на изсъхнали пъпки и листа, семенни шушулки и дълги издънки.

Формиране на Буш

Ампелните растения са декоративни предмети и, ако не ги следвате, могат да развалят самия декор. Някои видове петунии растат хаотично, издънките могат да растат на една страна, настрани или твърде дълго. Важно е да се следи формата и размерите и такива грижи изобщо не увреждат растението. Напротив, като премахва ненужните и дълги издънки, петунията цъфти в големи цветя.

Най-често формата на тези храсти е сферична.

Забележка! Ако градинарят си е поставил за цел да получи възможно най-голям храст от петуния, той трябва да се образува веднага след засаждането в саксии и началото на активен растеж.

Сортове ампелни петунии за окачване на саксии

Разнообразието от цветове се увеличава всяка година. Следните сортове са подходящи за избор на петунии като ампелни растения:

 • Explorer и Snow Queen - бели съцветия и дълги камшици;
 • Екатерина, Светлана и Easy Wave Red - червени и розови нюанси с големи цветя;
 • Сурфиния и Фортуния са необичайни комбинации от светли и тъмни нюанси в един "грамофон" на цвете.

Ампелните петунии радват не само с буйни и ярки цъфтежи. Те излъчват аромата на лятна вечер с нотка на мед. Те се нуждаят от специални грижи, но не са трудни, така че дори начинаещ може да се справи.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина