Виола ампелна или теменужки - отглеждане и грижи

Има много причини, поради които ампелната виола стана много популярна през последните години. На първо място, това е неговият ярък необичаен външен вид, който е в състояние да угоди на всеки ценител на красотата. Освен това е много лесно да се грижите за това растение, то е доста непретенциозно и подходящо за начинаещи цветари, както и за хора, които са заети с работа, но които искат да дадат на своя балкон / веранда / лятна вила повече яркост и красота .

Виола ампелна или рогата (анютизици)

Рогата виола (ампелна) е най-често едногодишно растение. В някои случаи той запазва жизнеспособността си през втората година. Отличителни черти на растението са:

 • сферичен храст;
 • издънки от 40 до 60 см;
 • цветя с диаметър 4 см (всичко зависи от конкретния сорт);

Виола ампелна или теменужки - отглеждане и грижи

 • малка височина - около 20 см;
 • тесни яйцевидни или овални листа;
 • дълъг период на цъфтеж - от късна пролет до началото на сланата;
 • ярък цвят. Тя може да бъде както обикновена, така и различни цветове.

Това растение може да се намери в почти всеки градински парцел, то е обичано от всички градинари.

Ампел виола в саксия

Ампеловите теменужки имат права, стабилна форма само в началния етап на развитие, след като стъблата им започват да падат. Ето защо най-добрият вариант за засаждането им е отглеждането в саксии или декоративни кошници. Не е трудно да се погрижите за него, саксиите могат да бъдат окачени на улицата, веднага след като заплахата от пролетни студове отмине.

За ваша информация! Има много разновидности за отглеждане на ампелна виола по този начин.

Сортове ампелна виола

Към днешна дата са отгледани много разновидности на ампелна виола. Отглеждането им не е трудно и дори приятно. Размерът на цветята, разнообразните им цветове, неописуем аромат, доста широки храсти - всичко това ще ви позволи да създадете истинска оранжерия на балкона си за цялото лято.

Cool Wave Mix Impruvd

Този сорт се счита за най-популярен сред другите поради своята устойчивост на екстремни температури, яркост и разнообразие от цветове, разкош и непретенциозност.

Cool Wave Mix Impruvd функции:

 • височина 15-20 см, дължина на леторастите до 60 см;
 • диаметър на цветето - 5 см;
 • ярки, интересни, много декоративни цветове;
 • интензивен цъфтеж за дълъг период от време;
 • висока толерантност към неблагоприятни природни условия.

Това растение идеално ще се побере във вътрешността на балкони, отворени веранди, вътрешни дворове и ще украси всяка цветна пързалка. Винаги цъфти с обилен голям водопад, на който е невъзможно да не се обърне внимание.

Важно! Този вид може да се използва и като почвопокривно растение.

Виола ампелна Cool Wave Mix Impruvd

Микс от стари подправки

Интересно разнообразие от ампелна виола, пред чиято красота и аромат не могат да устоят повече от един почитател на красотата. Характеристики на виола подправка:

 • компактност. Тесни храсти, чийто диаметър достига 30 см;
 • дълги издънки с цветя от различни цветове;
 • всяко цвете в сместа има отделен, неописуем аромат;
 • цветята са годни за консумация. Те могат да се използват за украса на салати или десерти. В днешно време подобни бижута са много популярни.

Не засаждайте този сорт на място, което е твърде слънчево. Под парещите лъчи на лятното слънце цветята на растението стават малки. По-добре да им осигурите частична сянка.

Виола ампелен Old Spice Mix

Хедерацея ампелна

Родното място на виола хедерацея ампелна е Австралия. Доста бързо този сорт се разпространи в САЩ, Европа и Русия. Това не е най-популярният сорт, но е подходящ за тези, които не обичат ярките, провокативни цветове.

Цветовете на растението не са големи, с диаметър около 4 см. Най-често те имат нежен лавандулов цвят. Изпъква с големи, яркозелени (отвън) листа. Hederacea е непретенциозна, може да се засажда на улицата, след като заплахата от замръзване отмине.

Хедерацея

Отглеждане на ампелна виола

Отглеждането на ампелни братки не отнема много, но трябва да обърнете внимание на някои параметри, които ще допринесат за успешен резултат:

 • за засаждане трябва да изберете глинеста рохкава почва с неутрално ниво на киселинност;
 • трябва да се извършва редовно поливане, но не трябва да се допуска застой на вода в тигана на саксията;
 • за да отглеждате красиво растение у дома, трябва да изберете източната или западната страна на прозореца;
 • теменужки не обичат никакви торове, така че този момент в грижата за тях може безопасно да се пропусне.

Важно! Затворените балкони или лоджии абсолютно не са подходящи за тези цветове. Предпоставка за тях е откритото пространство и чистият въздух.

Отглеждане от семена

Отглеждането от семена е единственият начин да се подготви това цвете за развитие в руския климат. Семената за разсад се засаждат в края на февруари - началото на март. Специални кутии ще станат основа за разсад, пластмасови чаши или буркани с кисело мляко също ще направят.

Забележка! Преди сеитба на семена е необходимо да се внесат минерални торове в почвата и да се разрохка добре.

Как да засадите семена:

 1. Навлажнете почвата. Направете вдлъбнатини от 5 мм на всеки 2 см. Поставете семената там.
 2. Поръсете със слой пръст, покрийте с фолио или стъкло. Поставете на топло място.
 3. Ежедневно сутрин и вечер за 10 минути. повдигнете филма, за да проветрите земята.
 4. Когато се появят първите два листа, извършете първото подхранване с минерални торове. Впоследствие провеждайте тази процедура веднъж месечно.
 5. Месец след появата на издънките младите растения трябва да се гмуркат в отделни малки контейнери.
 6. За да се появят по-рано разсад, можете да използвате специални флуоресцентни лампи. Оптималната продължителност на деня е 14 часа.

Важно! За да се осигури обилен цъфтеж през лятото, е необходима правилна грижа за разсад, започвайки от първите дни на появата им.

Покълване на семена от ампелна виола

Режим на поливане

Виола ампелна не понася пълно изсъхване на почвата, тя се нуждае от редовно поливане. Необходимо е да се полива, тъй като горният слой на почвата изсъхва. Почвата в саксията винаги трябва да е влажна, но без излишък. Не трябва да превръщате саксии с растение в аналог на блато, с излишък на влага, корените на растението ще започнат да гният и може да умре.

Подхранване

Интензивно торене на растението с минерални торове трябва да се извършва през периода на растеж и развитие. По време на периода на цъфтеж е достатъчно да се извърши правилно поливане и да се гарантира, че растението не е изложено на пряка слънчева светлина за дълго време. Но има и друга версия, че растението се нуждае от седмично хранене. Всичко зависи от индивидуалните характеристики на избрания сорт, както и от района на отглеждане и климатичните условия.

Във всеки случай, ако на цветята липсва нещо, веднага ще се види от тях: листата ще станат по-летаргични, а пъпките ще бъдат по-малки. От това трябва да се ръководите.

Важно! Повечето експерти са съгласни, че си струва да се храни растението по време на периода на цъфтеж не повече от 1 път на месец.

Засаждане в саксии

Отглеждането на виола у дома включва засаждането й в саксии, саксии, плетени кошници, балконски кутии. В който и контейнер да е засаден, той трябва да бъде снабден с дренажни отвори, които ще помогнат да се избегне застояла влага.

Първоначално слой от дренажен материал се излива върху дъното на контейнера, в който ще растат теменугите. Това е много важно, защото корените на растението могат да изгният. Минималната дебелина на дренажния капак е 3 см. Отгоре се изсипва подходяща почва. Разсадът на виола трябва да бъде отделен един от друг с поне 10-15 см, докато за всеки отделен храст трябва да се отделят 1-2 литра почва.

Виола ампелна в саксии

Грижа за растения за възрастни

Анимациите за възрастни не се нуждаят от прекомерно поддържане. Поливането и осветлението трябва да бъдат основните компоненти. Също така е важно да се гарантира, че растението няма да се разболее. Най-честите заболявания са:

 • брашнеста мана;
 • зацапване;
 • сиво гниене.

Ако се открият признаци на някое от тези заболявания, то трябва незабавно да се отстрани, за да не се заразят останалите. За профилактика можете периодично да пръскате със смес от калцинирана сода и сапун за пране или да поръсвате с дървесна пепел.

Важно! За да придадат на цветята желаната форма и по-голям блясък, стъблата могат да се прищипят. Това трябва да се направи, преди да се появят първите цветя.

Осветление

Тази точка е също толкова важна за растенията, колкото и поливането. Viola ampelnaya е светлолюбиво растение, което въпреки това не толерира продължително излагане на ярките лъчи на слънцето. Тя се нуждае от лека полусянка. Добър вариант би бил този, при който теменужки се отглеждат под малък навес или навес.

За ваша информация! В случай на липса на осветление, цветята ще бъдат малки и не ярки в сравнение с тези, засадени в добре осветени зони.

Поливане и торене

Поливането и храненето на растението трябва да се извършва внимателно, без да се излива голямо количество течност на едно място. Струва си да започнете от ръба на съда, в който растението расте и постепенно да се придвижите към средата. За подхранване са подходящи само минерални торове, органичните торове са категорично противопоказани. Най-добре е да използвате готови за употреба смеси от цъфтящи растения, предлагани от градинарските и цветни магазини. По-добре е да провеждате тези процедури вечер, когато няма риск слънцето да изгори земята или листата, върху които случайно падне подхранката.

Виола ампельная е едно от най-красивите растения, които могат да се отглеждат както през лятната вила, така и на балкона. Подходящ е за всеки производител поради многото му разновидности. Някой ще хареса ярки, големи цветя, докато някой е по-близо до нежни, почти перлени цветове. Всеки ще намери свой собствен сорт, близък до него.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина