Bacopa ampelnaya - отглеждане и грижи у дома

През последните сезони Bacopa чупи всички рекорди по популярност сред ампелни цветя. Това растение е интересно, защото рядко се отглежда на открито, главно в саксии. Bacopa в саксия с дантелената си зеленина и водопад от малки цветя е толкова добър, че неизбежно се превръща в звездата на балконската цветна градина и цветното легло или алпинеума в градината.

Bacopa ampelous: кацане

Тъй като разсадът на Bacopa е доста скъп (цената за един храст по правило надвишава 50 рубли *), въпросът за това колко семена трябва да купите, колко можете да засадите е от значение за производителите на цветя. Това следва от факта, че две, максимум три растения се засаждат в една саксия с обем 5 литра. Това цвете расте като на гроздове, така че дори два храста в саксия, с добри грижи, растат толкова много, че до края на лятото можете да получите облак от листа, осеян с малки цветя.

Бакопа в разцвет

Въпреки факта, че това цвете често се засажда в саксии, Bacopa изглежда ефектно в окачени кошници и саксии. Когато засаждате растение по този начин, важно е да се гарантира, че контейнерът задържа влагата добре в земята, а също така стои на добре осветено място.

За ваша информация! На сянка цветето има тенденция да се простира, а издънките стават по-малко листни.

Композиции с бакопа

Нежната зеленина на Bacopa с разпръскване на малки цветя е добра сама по себе си, но запалените градинари в ландшафтния дизайн използват композиции, като ги използват като фоново растение. Интересно се съчетава с дихондра, настурция, пеларгония и, разбира се, петуния. Почти всяко саксийно растение ще се възползва от този квартал.

Забележка! Bacopa практически не се среща в ярки цветове. Познатите сортове са бели или сини. Въпреки че наскоро започнаха да се откриват хибриди с розово-лилав цвят на цветето. Композиции от бяла бакопа с ярки пеларгонии или махрови петунии от червени или жълти нюанси ще изглеждат невероятно красиви.

Многоцветни растения Bacopa в една сеялка

Когато засаждате бакопа в една саксия с петуния, трябва да обърнете внимание на избора на сортове. По-добре е това да са маломерни сортове, минитунии, храстови сортове петунии. Каскаден или ампелен, висок с дълги издънки неизбежно ще се конкурира с бакопа и най-вероятно ще спечели в битката за светлина и влага. Подобна комбинация е възможна само ако условията за развитие са гарантирани и за двете растения. Например, когато засаждате в дълга дълбока саксия на редове: на заден план има високи или едроцветни петунии, а пред тях има ред бакопа, който ще служи като рамка за цветното легло.

Bacopa: засаждане в саксии, колко е необходимо

Когато засаждате бакопа в саксии с други цветя, в никакъв случай не трябва да удебелявате засаждането. много се интересуват от това колко растения ще се развият нормално в комбинация с петуния? Трябва да се засадят 2-3 храста, докато бакопата трябва да се постави по периметъра на саксиите, а в центъра трябва да е ярък храст от петуния.

Бакопа в комбинация с махрова петуния

Успешни опции за bacopa в ландшафтен дизайн

Когато декорирате градина, има много възможности за засаждане на бакопа. Можете да опитате да го отглеждате като почвено покритие, като отделите малка тревна площ до рози или хризантеми.Интересни решения, когато това цвете се използва за украса на арки, тераси, създаване на вертикални цъфтящи стени.

Забележка! Bacopa изглежда очарователно, когато се засажда в плетени кошници, инсталирани точно на поляната. Остава впечатлението, че някой е забравил кошница с цветя на тревата.

Можете да използвате саксия с това растение, за да украсите езерце или фонтан. Бакопа обича високата влажност, така че ако й бъде осигурено достатъчно светлина и храна, тя ще превърне обикновения воден басейн в красив романтичен ъгъл.

Характеристики на грижата за ампелна бакопа

Но, както всяко ампелно растение, дори засадено на подходящо място, Bacopa трябва да формира храст, който да му позволи да запази къдравия си вид. Елементарно е да се извърши такава резитба: трябва да съкратите издънките, които растат повече от 50-60 см. Растението толерира добре тази процедура и реагира с растежа на допълнителни издънки от центъра на храста. Когато режете, трябва да се опитате да запазите симетрия, придавайки на растението топка.

Едногодишно или многогодишно растение е Bacopa? На опаковка със семена това цвете е отбелязано като едногодишно, но не всичко е толкова просто. Всичко ще зависи от това какви условия за зимуване ще й осигурят. Bacopa в почвата е малко вероятно да оцелее през зимата, така че може да се отглежда като едногодишно растение. Ако расте в саксия, тогава, когато температурата падне до 5 ° C, тя трябва да бъде преместена в хладно помещение, тогава ще има шанс да запазите цветето до новия сезон и да расте като многогодишно растение.

Има различни мнения относно отглеждането на бакопа, грижите и размножаването му. Много опитни производители на цветя вярват, че отглеждането на това цвете не е по-трудно от същата петуния, което означава, че дори начинаещи любители могат да се справят с това. Но за да изглежда Bacopa великолепна, трябва стриктно да се придържате към правилата на селскостопанската технология.

Първоначалното отглеждане на бакопа от семена се извършва чрез разсад. В опаковката няма много семена (може би 5 бр.) И почти винаги те се освобождават под формата на хапчета. Но трябва да знаете, че всяко драже съдържа не едно, а няколко микроскопични семена, което означава, че бакопата пониква в храст от няколко стъбла.

Забележка! Всички гранулирани семена не понасят дори и най-малкото изсъхване по време на периода на покълване. Ако те са били навлажнени и след това изсушени, тогава гранулиращата обвивка се превръща в твърдо вещество, през което кълновете не могат да проникнат, което означава, че семената просто няма да поникнат.

Сеитбата на семена Bacopa за разсад се извършва повърхностно в завършен торфен субстрат. Оптималното време за това е края на март - началото на април, когато вече има доста дълги светлинни часове. Ако засеете това цвете по-рано, ще ви трябва подсветка. Могат да се използват и торфени таблетки, но те изсъхват много бързо, което, както вече беше посочено по-горе, е вредно за растенията. Следователно плитките контейнери за засаждане, които са на 2/3 пълни с торфена почва, са най-добри за покълване на семена. Субстратът е добре навлажнен, хапчета със семена се поставят, отгоре се поръсват с топла вода и се покриват с прозрачен филм или стъкло.

За покълване на семената са необходими постоянна влажност и температура най-малко 22-25 ° C. По-добре е да държите контейнера на светло. Ще отнеме 2-3 седмици, за да се изчакат кълнове. След покълването стъклото не трябва да се отстранява веднага, за да не се наруши влажната атмосфера в контейнера. По това време можете да започнете редовно да проветрявате разсада, като повдигате чашата.

Забележка! Постепенно, в рамките на седмица или две, бакопата е свикнала с по-малко влажен въздух в стаята и стъклото се отстранява.

Когато разсадът вече има два истински листа, е време да вземете.

Мариновани разсад Bacopa

Важно! В никакъв случай при бране не трябва да отделяте растенията, които растат на куп. Това ще повреди микроскопичните корени на младите разсад и ще доведе до тяхната смърт.Bacopa се гмурка в отделни чаши, докато графската пръст и буквално чаена лъжичка субстрат от хедър могат да се добавят към торфената почва. Това ще създаде киселинна среда за растението.

В бъдеще бакопата, грижите и отглеждането на това цвете в градината няма да създават проблеми. Ако има достатъчно влага и светлина, тя ще расте бързо. Тя може да излезе на открито не по-рано от преминаването на опасността от връщане на студове. Това растение е тропическо, следователно основата на грижата за ампелната бакопа е да й се осигури топлина и постоянна влажност. За идеално развитие на растенията са необходими около 2 литра почва за всеки. Следователно, когато пресаждате бакопа в саксия, трябва да се изхожда от факта, че максимум две растения могат да бъдат засадени в трилитрови купи и след това те ще бъдат тесни.

Тази красота е взискателна за поливане, следователно, ако я поливате веднъж седмично в горещо време, няма да е възможно да постигнете обилен цъфтеж. Трябва внимателно да обмислите избора на материал за саксии. Например, евтините кокосови кошници задържат влагата много зле, тя буквално преминава, така че е по-добре да направите вътрешна облицовка, която може да задържа вода.

Що се отнася до подхранването, Bacopa е взискателна към наличието на микроелементи; по-добре е да го подхранвате със сложен минерален тор с пълен набор от микроелементи за цъфтящи растения.

Забележка! По правило такива торове се произвеждат във водоразтворима форма. Препоръчителната честота на приложение е веднъж на 1-2 седмици.

Развъждането на Bacopa е добро, защото през лятото запазва къдрава зелена зеленина. Цъфтежът се случва на вълни: преди няколко дни цветето беше покрито с дантелена пяна от цветя, днес броят им е много по-малък и след седмица-две отново можете да се възхищавате на обилния цъфтеж. Само за това тя трябва да бъде избрана за отглеждане у дома в саксии или градина.

гост
1 Коментирайте
Оливия

Здравейте. Не знам кой пише цветни статии. Но мога ли да попитам? Защо например времето за цъфтеж не е посочено в толкова голяма статия за ампелна бакопа, важно е всеки начинаещ, който не е запознат с това или друго цвете, да знае. Защо не зададете веднага всички параметри: осветяване на почвата време за засаждане грижи и време на цъфтеж от ТАКИ МЕСЕЦ НА ТАКИВА -? Защо е необходимо да губите време за толкова дълги статии и да не намирате най-важното в тях? в интернет има много информация и ако пишете за ЦВЕТЯЩИ растения, трябва да посочите времето за цъфтеж. Много написано… 

Стайни растения

Градина