Цвете Bacopa ампелно - бели, сини, двойни и разпростиращи се сортове

Това растение е открито в Южна Африка през 1993 година. Нарича се още сутер. Бушът цъфти почти постоянно от пролетта до октомври, цъфтежът се извършва на няколко стъпки, всяка от които има свой връх на изобилие и период на намаляващ цъфтеж. Растението се отглежда като ампелно или почвено покритие. Тази статия обяснява как да изберете правилния сорт растения и как да се грижите за него.

Bacopa ampelnaya - видове и сортове

Разделени на водни и сухоземни видове. Първите са популярни сред хората, занимаващи се с аквариуми и редки видове риби, те се наричат ​​Bacopa Monnier, има и специален вид растение за аквариуми - Bacopa Karolinska или Bacopa Monnieri (Bacopa Monnieri). Водният се чувства чудесно в топли аквариуми, в които температурата на водата не трябва да е по-ниска от 25 градуса, също така е необходимо да се осигури добро осветление. Bacopa ampelous също може да цъфти във вода. Размножаването на бакопа е вегетативно или от семена.

Как изглежда един храст?

Наземният сводник има интересна характеристика. Bacopa ampelous цвете с подходящи грижи може да цъфти през цялата година. На него, в основата на всяко венчелистче, за начало се появяват пъпки. Когато пораснат до правилния размер, всички започват да цъфтят наведнъж. В рамките на няколко седмици растението е покрито с бели цветя. След това идва времето на бавно увяхване, появяват се нови зелени. Този период продължава до 25 дни, като през това време се образуват нови пъпки. И сутера отново започва да цъфти обилно.

Забележка! Всеки нов цъфтеж ще бъде по-силен от предишния.

Какво е Bacopa?

Растението, наречено sutera, се продава в Русия сравнително наскоро. Принадлежи към подвида живовляк, повечето от които са водни растения. Сутера прилича на малък храст, покрит с цветя с малки венчелистчета. Растението е обичано не само от хора, занимаващи се с цветя, но и от различни дизайнери. Постоянно се използва за украса на цветни лехи, лоджии и други неща.

В природата растението бакопа расте в субтропичен и тропически климат близо до езера, канали и блата. Стъблата му бързо пълзят по земята и растат на нов терен. Първоначално ампелната сутера беше обрасла само с бели цветя. Но с течение на времето учените са разработили различни варианти: с разнообразни цветя, големи пъпки, хавлиени видове. Цъфти добре от началото на лятото до края на октомври. Спокойно толерира дъждовете, цветята не се ронят и изглеждат красиви.

За да изберете правилния сорт, трябва да разчитате на условията, при които бакопата ще расте. Например сутера с големи или двойни пъпки е по-капризна от класическите видове. Ето защо, за да създадете вертикални композиции, препоръчително е да използвате непретенциозни сортове, тъй като такава сутера има дълги издънки, те ще изглеждат добре с обикновени цветя. Подхранването трябва да се добавя само през пролетта или лятото, понякога през есента.

Цъфтящ храст

Но когато започне да застудява и настъпят първите студове, всички подхранвания приключват. Добавката се прилага, редувайки органични вещества (птичи тор) и пълен минерален тор. Добавката Bacopa се закупува на гише.

За да направите растението буйно, желателно е постоянно да прищипвате върховете на стъблата.След резитбата остават апикалните резници, от които при желание могат да се отглеждат нови храсти. Прищипването е необходимо дори след като долната част на стъблата стане лигнифицирана и много малко цветя растат на храста. Следователно издънките се съкращават с 1/4 от дължината. Тази резитба е желателна през септември.

Внимание! Трябва да запомните за обработката на растенията. Ако се отглеждат в условия, неподходящи за живота, или ако не му полагате необходимите грижи, тогава върху растението може да се появи гъбичка и тя да изгние. Ако забележите гъбички на храст навреме, тогава короната му трябва да бъде изтънена и след това опрашена с разтвор на фунгицид. Необходими са няколко лечения в рамките на две седмици.

Как изглежда годишната бакопа?

Едногодишните растения цъфтят от ранна пролет до късна есен. Те имат много малки и красиви цветя, предимно бели или сини. Те изискват много слънце и светлина, препоръчително е да седнете в кутии.

Бакопа цветя

Венчелистчетата и цветята на Bacopa са малки, сини, бели, розови. Растението ще бъде от пълзящи видове, следователно, когато разсадът му на открито, във всеки възел на издънката, той образува корени, когато докосне почвата.

Sutera върви добре с лобелия или петуния. Растението се отглежда от хора, които обичат красиви композиции във висящи саксии, за да създадат оригинален екран.

Забележка! Може да се постави на фона на други цветове, за да се подчертае тяхната яркост. Но, подобно на един храст, сутера ще завладее всички със своята красота.

Много хора използват това растение, за да скрият празни места в градината, получава се плътен тънък килим. Сутера се разпространява бързо и с нейна помощ можете лесно да постигнете декоративен вид. Ако добавите различни микроелементи към горната превръзка, тогава храстът ще бъде много ярък.

Популярни сортове бакопа

Описание на основните растителни видове е представено по-долу.

Бакопа синьо

Този растителен сорт се използва като ампелно растение. Дългите, пълзящи издънки са изцяло покрити със сини или светло люлякови цветя. Цъфтежът отнема много време.

Бакопа Блутопия

Това е едногодишно растение с издънки до половин метър. От началото на лятото до края на октомври храстите са покрити с много малки, красиви сини цветя. Те се използват за украса на граници и градини. Расте добре във висящи саксии. Обича много осветление. Ако има малко слънчева светлина, тя спира да цъфти.

Сорт двойна лавандула

Bacopa Scopia Double Lavender

Целият храст е покрит с двойни светло люлякови цветя. Полукръглият, пълзящ навик на този вид е подходящ за окачване на саксии, изглежда добре както при самотно засаждане, така и в композиция с други ампелни растения. Sutera често се засаждат от любителите на редки зелени композиции, за да се създаде екран. Градината може да бъде засадена като фон за подчертаване на съседните цветя. Цъфти преди зимата.

Бакопа Василиса

Нарастващите клони достигат дължина над 0,7 м. Може да расте на сянка или при ярка светлина. Цветя с ярко светло лилав оттенък. Те седят в цветни лехи, лоджии и градини. Изглежда много добре в композиции с малки рози, петунии, лилии и други цветя. Растителният вид Pink Domino много прилича на този сорт.

Тери Бакопа

Terry sutera се харесва на градинарите поради обемната си зеленина. Цялото растение е покрито с малки цветя с диаметър до 2 см, светлорозов цвят с малко жълто петно ​​в средата.

Bacopa бяло

Стъблата са с дължина около 50 см, цветята са малки, леки. Сортът е доста декоративен поради цвета на листата; те имат златист оттенък.

Бакопа Сноутопия

За това растение е много лесно да се грижите, но изглежда много привлекателно, с малки пет-венчелистчета бели цветя. Стъблата с дължина до 0,7 м са покрити с малки кръгли венчелистчета. В горната част на цъфтежа сутера има голяма прилика с пищна топка. Използва се главно за единично отглеждане във вази и саксии, както и за създаване на различни композиции с други цветя.

Забележка! Расте добре на полусянка, а не на ярка светлина.

Двойна снежна топка Bacopa

Този сорт има двойни и полу-двойни малки цветя с много бял цвят. Венчелистчетата растат на два реда. Диаметърът на храста е около 35 cm.

Sutera образува гъст храст с дълги, плътни клони. Изглежда добре в окачени саксии, балконски кутии.

Bacopa Sutera

Нарича се още австралийска бакопа. Този храст е тревист, лесен за грижи, бързо се извива и разпространява. Клоните на цветето могат да надвишават 60 см дължина. Венчелистчетата са с малки размери, растат по двойки по клоните. Цветът е блатно зелен.

Бакопа Гъливер

Това растение се къдри много добре, височината му е до 30 см, дължината на миглите достига 50 см. Цветята са големи, 2,5 см в диаметър, обикновени, бели, гъсто разпръснати по клоните. Те цъфтят пухкаво на вълни от ранна пролет до средата на октомври. Листата са малки, зеленикаво-маслинени. Растението обича обилното и често поливане, особено ако лятото е много горещо и без дъжд.

Сорт лавина

След всяко поливане почвата трябва да се разрохква малко, но това трябва да се прави много внимателно, тъй като растението има повърхностна коренова система.

Забележка! Основно приложение за градини, граници, засаждане във вази, кошници, висящи саксии, плантатори.

Снежна лавина Bacopa

Този сорт растения е много голям и лесен за грижи с издънки с дължина над един метър. Листата са малки. Големите бели пъпки са близо един до друг. Храстът изглежда много красиво в висяща сеялка, защото клоните му са плътно покрити с цветя, което ги прави да изглеждат като снежни преспи. Растението цъфти 3-4 месеца подред.

Бакопа Рафаел

В сутре, увисналите издънки с дължина над 45 см са гъсто покрити с малки лилави цветя, редуващи се с яркозелени листа, подредени по двойки. Отлични свойства на храста - дълъг цъфтеж (от края на пролетта до края на лятото), способността за самопречистване от изсъхнали цветя и устойчивост на обилен дъжд.

Разстилане на бакопа

Това растение е най-широко разпространено на руския пазар. Той е високо ценен заради красивата си каскада от постоянно цъфтящи издънки, целият храст е поръсен с цветя. Това е най-доброто растение за окачване на саксии и изглежда добре, когато се сдвоява с други растения. Много лесен за поддръжка, достатъчно привлекателен за декориране на къщи през лятото. Този сорт се характеризира с висока устойчивост на лоши метеорологични условия и различни вредители.

Bacopa е гъвкаво растение. Изглежда добре както самостоятелно, така и с други цветове. По-добре е да изберете сортове, които са по-малко придирчиви към грижите. Когато купувате семена, винаги прочетете инструкциите за отглеждане. Има определени видове растения за аквариуми и градини, като например Bacopa Colorata или сорта Мадагаскар, който расте добре в топла вода.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина