Ampel morning slave - широколистно декоративно растение

Ipomoea (семейство Bindweed) е декоративна тревиста лоза, отглеждана в нашите условия като едногодишна. Издънките на растението могат да достигнат 2-5 м, в зависимост от сорта. Листата с различни цветове и форми са декоративни, срещат се пъстри сортове.

Ипомея ампелна

Цветовете на ипомея са с форма на фуния, пъпки се отварят при изгрев слънце, цъфтят за един ден. Някои сортове имат приятен аромат. Цъфтежът обикновено е много изобилен, грамофонните цветя покриват почти цялото растение. Някои видове се отглеждат поради високата декоративна зеленина.

Сорт Рубинови светлини с перална зеленина и яркочервени цветя

Грижата за сутрешната слава е изключително лесна - непретенциозна е, понася лесно липсата на светлина, поливането и плодородието на почвата.

В света има повече от 500 вида утринна слава, в Русия се отглеждат около 25 вида.

Като елемент от ландшафтния дизайн, Ipomoea ampelous органично се вписва в различни композиции, когато озеленява балкони, тераси и беседки.

Декоративни видове и сортове сутрешна слава

За отглеждане като ампелно растение най-подходящи са седем вида лози:

 • бръшлян;
 • квамоклит;
 • лилаво;
 • син;
 • утринна слава Нил;
 • лунно цъфтящи;
 • утринна слава Батат.

Лилава сутрешна слава - расте до 3 м, зелена ланцетна листа. Цветята с диаметър 8 см са сини, розови, люлякови, бели. Сортове: Морска звезда, Скарлет О̕ Хара, Жизел.

Kvamoklit е растение с височина до 5 м, листата са светлозелени, издълбани. Цветята са средно големи, яркочервени. Най-известните видове: кламоклит на клане, пъстър квамоклит.

Допълнителна информация! Декоративният квамоклит поради своята ажурна зеленина често се използва в композиции с цъфтящи ампелни растения.

Утринна слава Нил - расте до 3 м, силно разклонява, листата са големи, с форма на сърце. Цветя с диаметър до 10 см са червени, лилави, сини. Най-известният хибрид е Serenade с двойни червени цветя с диаметър 8 см. Полу-двойният сорт Pikoti е интересен с бяла граница на син или червен фон.

Ipomoea blue - лиана с дължина до 5 м, дава много странични процеси. Големи сини и лилави цветя с диаметър около 10 см се събират в съцветия от 3-4 парчета. Сортове: небе, сватбени камбани, летяща чинийка, синя звезда, перлени порти.

Лунно цъфтящият е вид лош със сърцевидни трипръсти листа. Бели или розови цветя с приятен аромат, отворени при залез слънце или при облачно време.

Важно! Всички видове лиани са отровни; малки деца и животни не трябва да се допускат до растението.

Ипомея ампелна с лилави листа

Най-интересният за засаждане в саксии и контейнери е сладък картоф със сутрешна слава, който сравнително наскоро започна да се отглежда като декоративен вид. Лиана придоби популярност в аранжировките на цветя благодарение на своята оригиналност, разнообразие от цветове на листата и посоката на растеж на растенията, удобни за засаждане в окачени саксии.

Утринна слава Сладкият картоф има грудкови ядливи коренища с жълта или люлякова плът. Размножава се изключително по вегетативен начин, цветята са малко на брой. Цветето може да се размножава чрез разделяне на грудката или чрез резници.

Цветето може да се отглежда като многогодишно растение. За да направите това, с настъпването на студено време, той се внася в къщата. През пролетта продълговатите издънки се подлагат на кардинална резитба.

Много модерни сортове се отглеждат единствено за ефектната зеленина, използвана в ландшафтния дизайн за украса на фона. Сладкият картоф се издига на височина само с 30 см, но активно расте в хоризонтална посока до 2 м.

Видът е интересен с разнообразието от цветове на листата от розово до люляково, лилаво, почти черни нюанси. Сортове с лилави листа:

 • Дантела Illusion Midnigt - широколистен сорт, лилави издънки със зелен оттенък;
 • Sweet Caroline Purple - пет-лопатови бордо лилави листа
 • Сладка Джорджия - сърцевидна, светло зелено-розова зеленина, лилава отвътре;
 • Черен тон - листата са средно големи, с форма на сърце, тъмнолилави на цвят, близки до черните.

Ipomoea бръшлян

Започва да цъфти от началото на юли до настъпването на студеното време. Цветята се събират в съцветия от 2-3 парчета, различни нюанси на червено. Фуниевидни цветя се отварят само за един ден, но поради изобилието от пъпки, цветната маса напълно покрива листата.

Ipomoea Ivy Roman Candy има пъстри зелено-бели листа и черешови цветя с бяло гърло. Сортът работи добре в композиции, където се използва като ампелно растение.

Растението расте до 2-3 м, има трилопастни листа, наподобяващи зеленина на бръшлян

Утринна слава ампелен широколистно-декоративен

Измисляйки различни комбинации, можете да създадете контрастни композиции, използвайки както различни сортове лози, така и да ги комбинирате с други ампелни растения.

Най-интересните широколистни декоративни сортове:

 • Ligth Green - растение със светлозелени петлопастни листа, създава илюзията за нежен млад растеж;
 • Sweet Caroline Bronze - хрупкава, ажурна бургундска зеленина с бронзов блясък;
 • Sweet Heart Red - листата, подобни на клен, са зеленикаво-червени.

Листата на квамоклита изглежда красива, наподобяваща кипарисови игли и бръшляновидна сутрешна слава с пъстри листа. Те изглеждат впечатляващо в различни комбинации.

Как изглежда ампелната сутрешна слава в саксия

Лиана се отличава със своя бърз растеж, непретенциозно отглеждане, толерантност към сянка. Всички тези качества правят растението незаменим за декориране на стени, имитиране на жив плет и скриване на възможни дефекти.

Ipomoea ampelous изглежда страхотно в саксии, саксии, подови вази и контейнери. Мобилните контейнери са мобилни, ако е необходимо, те могат лесно да бъдат пренаредени на ново място.

Важно! Цветето не обича трансплантациите, така че е по-добре да сеете семената в саксии веднага.

Като се има предвид, че лианата расте силно, саксията трябва да бъде най-малко 2,5-3 литра на растение. Когато отглеждате сутрешна слава в контейнери, засаждайте семена на разстояние 25-30 см. Цветът е непретенциозен към качеството на почвата, но предпочита леки, рохкави, некисели почви.

Много видове и сортове цветя са ценни поради оригиналния цвят на листата.

Ако желаете, можете да отглеждате растението чрез разсад. Младите разсад трябва да се прехвърлят с бучка пръст на постоянно място, като се внимава да не се повреди кореновата система.

Преди сеитба семената се накисват за един ден. Сеитбата трябва да бъде в зависимост от метеорологичните условия, като се има предвид, че растението не понася замръзване. Критичната температура за сутрешна слава е 2-4 ºС.

За да се предотврати разтягането на растението, когато се появи четвъртият истински лист, разсадът трябва да бъде прищипан.

Растението понася лесно липсата на влага, но обича поливането. Необходимо е да се гарантира, че няма застой на вода в саксиите или палетите.

Важно! Когато засаждате в декоративни контейнери, трябва да се погрижите за наличието на дренажни отвори.

Утринната слава винаги расте вертикално. За да образувате растение в ампелна форма, трябва да поставите специални подпори или рамки, за да накарате издънките да растат в правилната посока. Рамките са направени от бамбукови пръчки под формата на вигвам или метални такива с кръг на височина 20-30 см над растението.Цветето се увива около рамката, основната издънка спира да расте, а страничните издънки започват да растат в хоризонтална посока, създавайки правилната форма на ампелното растение.

Ипомея живописно се вписва в композиции с обилно цъфтящи ампелни растения: петуния, фуксия, сурфиния, бакопа

За вертикално озеленяване се използват пластмасови решетки или мрежи. С помощта на бързо растяща лоза можете да отгледате прекрасен фон за фона за един месец.

Цветето реагира на оплождането. За по-пищен цъфтеж, подхранването трябва да съдържа минимум азот. Ако растението се отглежда за декоративна зеленина, то трябва да се подхранва със сложен минерален тор. Грижата за растението е проста, всеки начинаещ градинар може да отгледа сутрешна слава.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина