Бадемов храст - декоративно цъфтящо растение

Всеки човек знае бадемите като ядка. Но декоративните му качества не отстъпват на хранителните. Като засадите храст от това растение на мястото, можете да подобрите естетиката му.

Произход и външен вид

Като подрод на бадемите, декоративен храст започва да се формира в Азия още преди нашата ера. Първото споменаване на това растение е в Библията. Сега е често срещано в много страни.

Цъфтящи бадеми

Бадемов храст, който расте до 6 метра височина. Клоновете са представени в два вида:

 • Дълъг, на който само листата са отворени.
 • Къс, със запушени цветни пъпки.

Този тип храсти могат да бъдат оформени като бадемово дърво на печат.

Листата са удължени, с остър връх, дълъг до 8 см. Цветът на плочите е тъмно зелен. Листата са плътни, кожести. Те са разположени на клон на групи от по 3-5 листа. Декоративните бадемови цветя са големи, достигащи 6 см в диаметър. Според цвета на венчелистчетата има два основни цвята: бял и розов. Отглеждани са много видове, при които венчелистчетата не само съчетават тези цветове, но и стават много ярки.

Бадемов цвят

Бадемовият храст цъфти в продължение на 4 години след засаждането. Листата на повечето видове цъфтят след падането на цветята, така че бадемовият храст е обвит в розова мъгла през пролетта. Описание на това чудо може да се намери не само в литературни произведения, но и в картините на художници.

Бадемов цвят

В зависимост от сорта цъфтежът продължава от 7 до 14 дни.

Видове и сортове

В света има повече от 40 вида бадеми. Сред тях има както ядливи, така и декоративни. Бадемовият храст започва да дава плодове 3-5 години след засаждането. В исторически план този представител на Плумови се среща само в Централна Азия. В резултат на развъдната работа са създадени видове, които могат да растат в умерения пояс на Европа и в южните райони на Сибир.

Никитински 62

Гледката е създадена за умерения пояс. Без допълнителен подслон може да толерира краткотрайни студове до -20С. От подрода Almond Nikitinsky 62, най-устойчив на замръзване. Дали бадемът ще расте като дърво или храст зависи от градинаря.

Когато се образува върху матрица, тя достига до 5 метра. Клоните образуват разпростираща се корона. Цветовете са бяло-розови, обхватът на венчелистчетата е до 5 см. Цъфтежът започва през април, ядките могат да се берат през септември.

Интересно! Сортът е самоплоден. За да получите реколта в същата група с Никитски 62, трябва да засадите бадеми опрашители.

Хартиена обвивка

Хибриден сорт, разработен на базата на Nikitsky 62. Той толерира добре слана през пролетта. Цъфти в малки, с размер до 3 см, бели цветя с пурпурен кант. Цветните пъпки започват да цъфтят в края на март.

Морски

Високодобивен сорт. Расте под формата на дърво с височина 3 метра. Короната е с форма на ветрило, плътна. Цветята са средни, венчелистчетата са бели с розов оттенък. Цъфти през втората половина на април. Нуждае се от сорт опрашител.

Сладки сънища

Бадемово храстово растение образува ниска, до 1,5 м, корона под формата на топка. Цветовете са розови, малки. Цъфтят в средата на май. Използва се за озеленяване.Понася добре суша и слаби студове.

Бадемов сладък сън

Виктория

За разлика от другите храстови сортове, растението Виктория е бадемово дърво. На височина достига до 4 м. Цъфти със средно розови цветя. Клоните образуват сферична плътна корона. Сортът е отгледан за отглеждане в Северен Кавказ, отличава се с повишена устойчивост на замръзване.

Триострие

Бушът цъфти на малки цветя от светло розово до люляк. Цъфтежът продължава до 3 седмици. Има само декоративна стойност. Листата цъфтят след падането на цветята.

Крайбрежен

Видът е ниско дърво с метликова корона. Цъфти през април. Устойчив както на замръзване, така и на суша. Ядката е годна за консумация, тежи до 3 грама. Бере се през септември.

Бяло платно

Сортът White Sail напълно отговаря на името си. През април върху него цъфтят големи, с диаметър 6 см, бели цветя. Цветните пъпки са плътно разположени по клоните. Поради плътната разстилаща се корона се създава впечатлението за разгънато платно. Можете да се възхищавате на цъфтежа в продължение на 21 дни.

Бадемово бяло

Реколта през юли. Бадемите са били отглеждани за южните райони на Русия, те не могат да оцелеят при замръзване.

Анюта

Расте като храст. Цветовете са малки, с размер не повече от 2,5 см. Цъфтежът започва през април и е бърз.

Мечта

Декоративен розов храст, бадемите растат до 1 метър височина. Той е високо ценен от ландшафтните дизайнери заради буйния му разцвет. Цветя с яркорозов цвят, гъсто разположени по клоните. Цъфтят едновременно с листа през май.

Пресаждане на бадеми на открито след покупка

Когато купувате бадемов разсад, трябва да изберете едногодишни растения.

Бадемови разсад

Какво е необходимо за кацане

Преди да засадите бадемите, трябва да изкопаете дупка с дълбочина около 50 см или повече. Задължително е да се постави дренаж на дъното.

Подгответе място за размножаване. За целта смесете пясък, хумус и градинска пръст в пропорции 1: 2: 3. Смесете тази смес с 5 килограма хумус от оборски тор. Добавете 0,5 кг суперфосфат към готовата земя. Приготвената яма се оставя да се влива в продължение на 2 седмици.

Важно! Храстът трябва да бъде защитен от течения и пориви на вятъра.

Засаждането на бадеми е най-добре през есента. Ако засаждането е планирано през пролетта, тогава ямата за засаждане се приготвя през есента.

Оптимално местоположение

Храстът трябва да бъде засаден на слънчево място или в полусянка.

Процес на засаждане стъпка по стъпка

Процесът на засаждане е както следва:

 1. Подпора за разсада се поставя близо до центъра на ямата.
 2. В близост до опората се образува могила земя.
 3. Поставете растение върху него и разнесете корените по земята.

Важно! Кореновата шийка на дървото трябва да е на 5 см над нивото на земята.

Засаждане на бадеми

 1. Покрийте изправените корени със земя, набийте го добре, така че да няма въздух близо до корените.
 2. Поливайте добре земята. Когато водата се абсорбира, изправете разсада и го завържете за опората. Мулчирайте влажната почва с торф на височина около 5 cm.

Размножаване на бадем

Можете да увеличите броя на бадемовите дървета на мястото, като отгледате разсад от семена или присадите пъпка на свързано дърво. Можете също така да наслоявате от майчиното дърво.

Размножаване чрез резници

За вегетативно размножаване е необходимо да се вземат върховете на тазгодишните издънки. Те трябва да са зелени и да не са напълно лигнифицирани. Обикновено дръжките се отрязват през третото десетилетие на юни. Приготвеният материал се накисва за 16 часа в стимулатор на растежа. В студена оранжерия за вкореняване на дръжки, почвата трябва да се подготви от торф и пясък. Трябва да смесите тези два компонента в равни пропорции. Вкореняването приключва до ден 25.

Отглеждане от семена

Отглеждането на бадеми у дома е възможно от костилката. Може да се сее както през пролетта, така и през есента. През есента сеитбата се извършва веднага, преди пролетта - семената трябва да се държат при температура от 2 до 5 С в продължение на една четвърт.

Посевният материал се засява в канали с дълбочина 10 см, между жлебовете трябва да бъде 60 см. Разстоянието между плодовете не трябва да бъде по-малко от 10 см.

Отглеждане от семена

Грижа за бадемов храст

Засаждането и грижите за декоративен бадемов храст не се различават от другите овощни дървета. Основните етапи на грижа включват поливане и хранене.

Режим на поливане

Новопосадените разсад се поливат на всеки 2 седмици. Достатъчно е да поливате зрели дървета на всеки 25 дни.

Подхранване

През пролетта възрастните растения се хранят с амониев нитрат по общоприетата схема. През есента торът (около 1 кг), 20 г се въвежда в кръга на багажника. калиев сулфид и 20 гр. двоен суперфосфат. След прилагане на горната превръзка кръгът на багажника се изкопава.

По време на цъфтежа

След цъфтежа дърветата трябва да се поливат обилно. Липсата на влага ще се отрази на бъдещата реколта. Предвид факта, че този вид Слива се опрашва кръстосано, добре е да поставите пчелин до бадемовата горичка. Това не само ще доведе до увеличаване на добива, но и ще осигури голямо количество мед и цветен прашец.

През периода на почивка

Всеки вид бадем има различен период на почивка. Въпреки това можете да определите няколко препоръки за подготовката му за зимата:

 • С настъпването на есента бадемовите дървета и храсти се подхранват с фосфорни и калиеви торове.
 • Последното торене с азот се извършва през юни.
 • В края на октомври насажденията трябва да се поливат обилно, за да се създаде запас от влага в почвата.
 • За ранното узряване на дървесина и пъпки в началото на август, прищипете върховете на младите издънки.

Важно! В райони с вероятност за връщане на студове през пролетта, насажденията трябва да бъдат покрити с покривен материал през есента. В същото време се уверете, че кората и кореновата шийка не излизат навън.

През пролетта бадемовите насаждения радват своите собственици и гостите си с уникален цъфтеж и аромат. Когато отглеждате сортове храни, можете не само да се възхищавате на красотата им, но и да получите реколта от вкусни и питателни плодове през есента. Въпреки факта, че първоначално подродът Плумов се отглежда само в южните райони, животновъдите отглеждат видове за засаждане както в района на Москва, така и в Урал.

Ако искате да отглеждате красиво южно дърво във вашия район на север от района на отглеждане, просто трябва да изберете зониран сорт, да се погрижите за него своевременно и да се насладите на уникалната красота.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина