Кипарис в саксия - как да се грижите у дома

За мнозина кипарисът се свързва с лятото, чистия въздух и дори морето. В условията на средната лента няма да е възможно да имате такова растение на личен парцел, но можете да си дадете миризма на добро настроение и свобода, ако засадите закрит тип кипарис.

Трябва предварително да се запознаете с характеристиките на определен вид, както и с правилата за грижи и поддръжка на това екзотично растение.

Как изглежда

Към днешна дата са известни над 166 вида кипариси, но не всички от тях са подходящи за отглеждане в саксия при закрити условия. Растението расте бавно и има приятен характерен аромат. В същото време той не само почиства въздуха в стаята, но и отблъсква молците.

За историята на появата

Няколко народни легенди са свързани с историята на появата на кипариса, които обясняват произхода на това дърво. Има мит, че красиво момиче, което напълно се е отчаяло да чака любимия си от дълго пътуване, се е превърнало в това конкретно растение. Всеки ден тя стоеше на скала и гледаше в морето. Веднъж момичето поникнало корени в земята и останало на скалата под формата на неизвестно досега растение. От него в последствие произхождат таврийските кипариси.

Няколко мита и легенди са свързани с произхода на екзотично растение.

Тези растения живеят в тропическите и субтропичните ширини. За първи път са научени за тях през кайнозойската ера. Сега площта на разпространение на това растение се е разширила до такива територии като:

 • Средиземноморски;
 • Северна Америка;
 • Черноморско крайбрежие;
 • Далеч на изток;
 • Азия;
 • Австралия.

Често срещани сортове

Известно е, че не само кипарисът, но и кипарисът е подходящ за отглеждане на закрито. Домашните грижи за тях са почти идентични. Те почистват еднакво добре въздуха в помещенията и убиват много известни бактерии. Най-често срещаните сортове кипариси са:

 • Вечнозелени;
 • Едроплодни;
 • Марокански;
 • Кашмири.

Известни са няколко вида от това растение, които са подходящи за отглеждане в плен.

Цветарите казват, че външно първият вид много прилича на миниатюрен смърч. Развъдчиците на кипариси са привлекли вниманието на производителите на цветя много повече:

 • Грах;
 • Кипарис на Лоусън;
 • Жълто;
 • Глупаво;
 • Туюид;
 • Траур;
 • Формоски.

Също в навечерието на Коледа в магазините се появява новогодишният сорт кипарис. Той е адаптиран изключително към стайните условия и е много взискателен за грижи.

Грижа за вътрешен кипарис у дома

Преди да засадите вътрешен кипарис, трябва да се запознаете с неговите характеристики и правила за грижи. Тази процедура има свои собствени характеристики, ако не ги вземете предвид, тогава можете напълно да съсипете разсада.

Температура

През летния период + 18-20 ° C се счита за комфортна температура за отглеждане на кипариси у дома. Не е критично, ако този показател се повиши до + 25 ° С.Повишените температури обаче не оказват много добър ефект върху състоянието на растението, поради което опитни производители на цветя съветват да поставят кубчета лед близо до стъблото на цветето, за да го понижат.

Внимание! Когато поставяте лед близо до ствола на кипариса, е важно да предотвратите измръзване на кореновата система.

Повишените температури намаляват декоративните качества.

Осветление

Препоръчително е да поставите саксията на най-добре осветеното място в апартамента, докато тя трябва да бъде защитена от пряка слънчева светлина, което може да предизвика изгаряне на иглите. При липса на светлина в растението короната изтънява, издънките се удължават. Освен това е по-податлив на болести и вредители.

Дори през зимата растението се нуждае от добро осветление.

За лятото е най-добре да преместите домашния си любимец в градината или балкона. Ако имате собствен градински парцел, тогава под дървото се поставя саксия с кипарис, за да го предпазите от пряка слънчева светлина и да предотвратите изгаряния. Ако е необходимо, на балкона ще бъде организирано изкуствено засенчване.

Поливане

Важно условие за отглеждане на кипарис у дома е да му се осигури нормален режим на влажност. Почвата не трябва да се оставя да изсъхне по време на активна вегетация.

Внимание! Почвата трябва да е умерено влажна, но в никакъв случай блатиста.

През зимата е разрешено изсушаване на горния слой на почвата, но не трябва да се допуска пълното изсъхване на земната кома. За напояване използвайте утаена вода със стайна температура.

Пръскане

Пръскането на кипарис се извършва със същата вода като поливането. През лятото трябва да пръскате течността сутрин и вечер, през зимата тази процедура може да бъде изоставена, но само ако се придържате към условията за понижаване на температурата.

Внимание! В случая, когато кипарисовият съд се намира близо до отоплителната батерия, пръскането се извършва дори през зимата.

Влажност

Декоративният грациозен кипарис предпочита влажен въздух, затова е най-добре да закупите изкуствен овлажнител за стаята. Ако това не е възможно, тогава близо до централата се поставят малки отворени съдове с вода.

Не забравяйте! Прекомерната хидратация няма много благоприятен ефект върху благосъстоянието и здравето на човек.

Грундиране

Разсадът се засажда в добре дренирана, питателна и лека почва. В този случай реакцията на киселинност в него трябва да бъде слаба или неутрална. Хранителна почвена смес може да бъде закупена в магазин за градинарство в готов вид или можете да я приготвите сами от следните компоненти:

 • чимове;
 • листна земя;
 • едър пясък;
 • конски торф.

Разсадът се трансплантира в почва с неутрално ниво на киселинност

Подхранване

За кипариса се изисква подхранване не по-рано от месец след трансплантацията. Произвеждат се от март до ноември. В същото време се редуват органични и минерални торове за иглолистни дървета. Инструкциите стъпка по стъпка за тяхното използване се съдържат в приложените характеристики на продукта.

Внимание! Подхранването се приготвя в съответствие с приложените инструкции, но посочената доза се намалява 2 пъти.

За да бъде короната на растението декоративна, стимулаторите на растежа по никакъв начин не се използват при отглеждането му.

По време на латентния период на закрит кипарис

Когато настъпи зимата, гърнето се отстранява от отоплителните уреди, тъй като сухият въздух е разрушителен за него. Най-добре е да прехвърлите кипариса в саксията му на южния перваз, когато дойде пролетта, за да го премахнете от преките слънчеви лъчи. Често през студения сезон те прибягват до допълнително осветление с помощта на флуоресцентни лампи. Комфортна температура по това време на годината за кипарис се счита за около + 15 ° C.

Подрязване

Короната на вътрешния кипарис не трябва да се формова. Понякога обаче е необходимо да се прищипят върховете на много дълги издънки, така че да забавят малко растежа си.През пролетта се извършва санитарна резитба, по време на която е необходимо да се отстранят всички деформирани, сухи или повредени клони. Може да се наложи формоване, ако короната започне да расте неравномерно, с отклонение на една страна.

Заводът не изисква допълнително формоване

Внимание! С формираща резитба не можете да отрежете иглите, в противен случай те ще започнат да отмират и ще трябва да премахнете цялата издънка.

Как се възпроизвежда кипарисът на закрито

Как да отгледате красиво кипарис сами? Може да се размножава по няколко начина. В същото време вегетативните методи са за предпочитане, тъй като покълването на семената не само отнема много време, но и не гарантира запазването на сортовите качества.

Покълващи семена

Кипарисовото семе е предварително стратифицирано. За целта се поставя в съд със смес от пясък и торф и се поставя в хладилника. След 2,5 месеца съдът се изважда и се поставя на добре осветено място при температура около + 20 ° С. Създават се парникови условия за разсад, покривайки ги с целофан или стъкло. От време на време оранжерията се проветрява и разсадът се полива. Младите кипариси се засаждат, когато височината им достигне поне 5 см.

Вкореняване на резници

Размножаването на зелен красавец е възможно и чрез вкоренени резници. За този метод като изсадни материали се използват миналогодишните издънки.

Внимание! Изрезката, която е в етап на активен растеж, се вкоренява много зле.

Размножаване чрез вкореняване на резници

Най-добре е да вземете издънки с дължина от 5 до 15 см. Отстранете всички игли от дъното им и ги поставете в предварително навлажнена смес от торф и пясък. С помощта на стъклен буркан или целофан създайте парникови условия и поставете контейнера на добре осветено място. Периодично оранжерията трябва да се проветрява и да се полива разсадът, а натрупаният кондензат също трябва да се отстранява.

Въздушно наслояване

Тази техника се използва главно за кипариси с разперена корона, тъй като извити разсад се получават от изправени. Близо до възрастен храст поставете друг съд с хранителна почва. Клончето на растението се огъва надолу и се фиксира с метална скоба, след което се поръсва с пръст и се навлажнява. Пластовете периодично се поливат, почвата се разхлабва и земната част се напръсква. Когато се формира кореновата система, разрезът се отрязва от майчиния храст.

Други възможности

Към днешна дата други методи за размножаване на вътрешен кипарис не се използват, тъй като те не дават очакваните резултати. Растението не образува коренови издънки.

Прехвърляне

Трансплантацията на млад разсад от кипарис в нова саксия трябва да се извършва всяка пролет. Когато процесите на растеж се забавят забележимо, такава процедура трябва да се прави веднъж на 2-3 години. Това става чрез претоварване, така че процесът на адаптация да е бърз и малкият разсад да не се разболее. За зрели растения е достатъчна подмяната на горния слой на почвата.

Проблеми при отглеждането на вътрешен кипарис

Понякога отглеждането на декоративно зелено растение у дома създава определени затруднения за производителите на цветя. Струва си да научите всички нюанси как да се грижите за кипарис в саксия у дома.

Листата пожълтяват и падат

При стайния кипарис листата започват да пожълтяват и се ронят от баналния излишък на светлина. На първо място, растението трябва да бъде защитено от пряка слънчева светлина, засенчено малко. Също така, причината за този проблем може да бъде:

 • сух въздух;
 • недостатъчно поливане;
 • липса на хранителни вещества в почвата;
 • излишък на калций поради използването на твърда вода за напояване.

Неправилната грижа провокира пожълтяване и зеленина

Ако не предприемете действия навреме, тогава зеленият домашен любимец може да изсъхне напълно.

Върховете на листата изсъхват

Ако върховете на листата на кипариса започват да изсъхват, това показва сух въздух в стаята, недостатъчно поливане или течения.Също така, тези симптоми се наблюдават, ако през зимата клонките се допират до студено стъкло.

Кипарисът също е болен. Правилната грижа ще помогне да се запазят декоративните качества на зеления домашен любимец. В противен случай може просто да изсъхне.

Вредители

 От вредителите, кипарисовият храст е най-често засегнат от:

 • листни въшки;
 • паяк;
 • брашнест;
 • щит;
 • миньорски молец.

Вредителите представляват сериозна опасност за растението

Сухият въздух, премахването на кипариса на улицата, използването на почва за засаждане, която не е преминала предварителна дезинфекция, може да провокира появата на вредители.

Внимание! За борба с вредителите растенията се третират с акарицид или инсектицид, който е одобрен за употреба у дома.

Декоративният вътрешен кипарис също е податлив на негативното въздействие на вредителите. Когато се появят, храстът започва да изсъхва, губи своя декоративен ефект. Навременните лечения и превантивни мерки могат да го спасят.

Възможно ли е да засадите кипарис в саксия на улицата

Тези, които имат дача или частна къща, се чудеха дали е възможно да се трансплантира стайно растение на улицата. Флористите не препоръчват да се засаждат тези видове кипариси на открито. Като правило тези сортове имат ниска зимна издръжливост. В Черноморския регион или Краснодар те все още имат шанс да оцелеят през студения сезон, в средната лента - не. Дори в региони с меко време през зимата кипарисът е покрит с нетъкан материал, организирана е добра изолация. Най-често умира през февруари или март от слънчево изгаряне и температурни промени. Също така, растението може да изчезне, ако подслонът не бъде премахнат навреме. По-добре е да го засадите във вана или голяма саксия и да го донесете на закрито за зимата.

Стайните растения трябва да се изпращат на открито в саксия, за да могат да бъдат върнати обратно в помещенията за зимата.

Ако трябва да засадите кипарис, тогава засаждането и грижите на открито вече ще се извършват по различна технология, отколкото при стайни условия.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина