Присаждане на дървета през пролетта, начини за присаждане на овощни дървета за начинаещи

Не е тайна, че летните жители и градинари, засаждайки овощни дървета на парцела си, мечтаят за градина, която ще зарадва с изобилие от плодове. Закупените разсад обаче не винаги отговарят на очакванията. Градинарите не се отчайват, ситуацията винаги може да бъде коригирана. На подсилените стволове можете да ваксинирате резници от желания сорт и да получите добра реколта с течение на времето.

Градинарите любители, които са създали истински вълшебни градини с няколко разновидности плодове на един ствол, винаги са готови да споделят с начинаещи градинари как да засаждат дървета и триковете на тази процедура. Ваксинацията е интересна и вълнуваща дейност.

Процедура за ваксиниране

Основното нещо е да не прекалявате: не ваксинирайте върху овощни дървета от сорт, несъвместим със запаса. В този случай дървото започва да боли, листата стават по-малки и то умира с течение на времето.

Защо присаждане на овощни дървета

Присаждането на дървета е вегетативен начин за размножаване на растения. Ако градинар иска да подмлади остарелите или болни овощни дървета, ваксинацията е задължителна. В този случай разсадът повтаря най-добрите свойства на майчиното растение. Като алтернатива, няколко сорта се засаждат на един ствол, за да се спести място в градината.

Какво е подложка и потомък

За да отглеждат нови растения, градинарите се инокулират с помощта на издънка и подложка. С обикновен език това е имплантиране на тъканта на едно растение в тъканта на друго.

Основното дърво, върху което ще бъдат присадени резниците или пъпките, се нарича запас. Съответно пъпките и резниците от друго дърво се наричат ​​присадки.

Градинарите препоръчват внимателно изучаване на свойствата и характеристиките на растенията преди присаждането. Не можете да комбинирате две растения по желание. Между тях трябва да има семейна връзка, така че преди да присадите дърво, трябва да разберете кои подложки са подходящи за тази процедура.

Инокулация на културно растение в дивата природа

Разсадниците не разполагат с абсолютно точна информация за необходимата съвместимост, но присаждането се счита за успешно, ако различни сортове са присадени върху един и същи растителен вид. Тоест, трябва да засадите сорт ябълка върху запас от ябълки и сорт круша върху запас от круши. Има някои изключения. Например, присадка на стрък слива се вкоренява добре в череша слива, стрък лимон - на горчив портокал.

Внимание! При създаването на декоративни растителни видове могат да се присаждат отдалечени сродни култури.

Как да изберем запас

Дръжката на подложката е подбрана така, че да е съвместима с сорта, който ще се присажда. Това е основата на бъдещото дърво, върху което ще се развие дръжката на сорта. Развитието и плододаването, както и вкусовите характеристики на плодовете, зависят от правилно подбран запас.

Подложката може да бъде счупено дърво, запазило своята жизненост, пън с добри корени или див вид от свързано дърво. Стъблото се вкоренява добре на дърво, което е на повече от две до три години.Той има развита коренова система, която доставя храна на присадения към него дръжка.

Как да изберем потомък

Присадката трябва да бъде избрана така, че да съответства на сортови качества като добив, устойчивост на замръзване и устойчивост на болести.

Най-добрите резници

Опитните градинари се съветват да вземат като потомък сортове, които съответстват на растежните региони. Можете сами да направите подготовката на издънката.

Подготовка на резници

Времето за подготовка на резници за присаждане е края на есента и края на зимата. По принцип градинарите предпочитат да правят есенното прибиране на резници след отпадане на листата, с настъпването на първата слана. По това време настъпва дезинфекция от микроби и гъбички, растението навлиза във фаза на пълен покой.

При есенното прибиране се избират резници на младо плодно дърво. Обикновено възрастта му е от 3 до 7 години. Дръжката може да има дължина не повече от 40 см. Диаметърът й е около 5-7 см. Трябва да има растеж и 4 развити пъпки. Разстоянията между възлите са кратки. В малко стръкче природата е вложила способността да ражда пълноценно дърво с пренесени върху него майчински свойства.

Внимание! За присаждане чрез резници, резниците трябва да бъдат отрязани от страната на короната на дървото, обърната на юг, от издънките на средния слой.

Ако не беше възможно да се подготвят резниците през есента, те се отрязват в началото на пролетта. Благоприятно време за това е март-април, в зависимост от региона, където растат присадените растения. Летното присаждане на овощни дървета със зелени резници дава добри резултати. През лятото резниците се изрязват преди присаждането. За начинаещи опитни градинари препоръчват да се вземат резници от дървета, които редовно се подрязват.

Инструменти и консумативи за ваксинация

За подготовката и провеждането на процедурата по ваксиниране са необходими определени градински инструменти. Те включват нож с подходяща форма, който ви позволява да направите кройката, която искате. За различните видове присаждане има специално оборудване и всякакви ножове, но не и кухненски нож, който може да повреди кората на дърво без достатъчно остър нож. Качеството на инокулацията зависи от ножа.

За приготвяне на резниците се използват градински ножици - секатори, благодарение на които се прави плавен, изчистен разрез. За присаждане зад кората се използва специален нож за пъпка, в който има допълнително острие за отделяне на кората.

Оборудване за ваксинация

За обвързване на присадената област се използва специален лентов материал: еластични присаждащи ленти, пъпки. Местата на разфасовките се смазват със светлопропусклива грес за дърво с помощта на присаждащи ленти.

Оптимално време за ваксинация

Кога е най-доброто време за засаждане на дървета? Въз основа на опита на градинарите е по-добре да се ваксинира през топъл сезон, когато има най-голяма вероятност за добро приживяване на резниците и затягане на раната от разреза. Градинарите казват, че присаждането на дървета е най-добре да се прави през пролетта.

Най-добрите дати и часове за ваксинация са през май. По това време в дървото възниква поток от сок. Ако дръжката не пусне корени, е възможно процедурата да се повтори през летните месеци: юли-август.

Съвети. Плюсовете също насочват вниманието на начинаещите към използването на лунния календар, който показва най-благоприятните числа за тази процедура.

Методи за присаждане на овощни дървета

Преди да започнете процедурата за присаждане на овощни дървета у дома, трябва да се запознаете с правилата за нейното изпълнение.

 Важно! Необходимо е бързо да се извърши оцветяване на растенията, за да не се излагат разфасовките в местата на потомците на въздействието на външни фактори.

Добър резултат може да се очаква, когато се присаждат млади дървета с добър годишен прираст. Градинари с богат опит в оцветяването препоръчват присаждане на сортове със същия период на узряване на дървото.Ако сортовете узреят по различно време, има шанс да получите реколта от тези плодове, чийто период на узряване е по-рано. Реколта с късно узряване може изобщо да не се получи.Градинарите препоръчват присаждане на силно растящи сортове в долната част на багажника и слабо растящи в горната част.

Присадени енергични и нискорастящи сортове на дърво

Преди да започнете да присаждате плодно дърво, трябва да проучите и разберете кой метод е най-подходящ за дърво или храст, какви са неговите предимства и недостатъци.

За кората

Най-простата ваксинация е за кората. Най-хубавото е, че се вкоренява по време на движението на сока, през месец април-май. Тогава кората лесно се отделя от дървото. Основното нещо е да направите правилния наклонен разрез в дръжката. Изработва се с остър нож, създавайки идеална повърхност за присъединяване на камбия на подложката и издънката. След това обвиването се извършва с филм.

Странично изрязване

Това оцветяване се извършва отстрани на клон или разсад. Предимството на този тип градинари смятат за ранно плододаване. Например, едно младо дърво носи първата си реколта от 5-7 години, присадена по този начин - след 2-3 години.

Присаждане към страничния разрез

Това присаждане се използва от градинарите за подравняване на едностранни видове корони.

В цепнатината

Присаждане в цепнатината, градинарите използват този метод, за да обновят градините си. Върхът се отрязва от дървото, основата се отрязва. В слота се вмъква дръжка от издънки. Времето за ваксинация е пролетта.

Допълнителна информация! За този вид присаждане диаметърът на издънката и подложката е без значение и не влияе върху резултата от присаждането. По-добре е да се инокулират в цепнатината заедно. Втората двойка ръце ще ви помогне да вкарате дръжката в подготвената цепка.

Копулация

Този тип присаждане се използва, когато подложката и издънката са сравнително тънки и с еднаква дебелина. И двата клона се изрязват косо под един и същ ъгъл, разрезът е с еднаква дължина.

Копулация

Чрез свързване на разрезите се извършва намотка, която фиксира двата клона. Копулацията обикновено се извършва през април.

Аблакция

Днес рядко се използва аблация, въпреки че това е прост метод за ваксинация. За нея кората се отстранява от запаса и потомка и клоните се прилагат един към друг. Връзката е обвита със специален материал и покрита със смола или пластилин.

Пъпки

Най-често срещаният метод е бутонирането на здрав бъбрек с щит от кора с дръжка на издънки. Най-доброто време за бутонизация са летните месеци: от средата на юли до средата на август. Обикновено пъпката се вкоренява през есента, през пролетта на следващата година пониква.

Диаграма на процеса на бутонизиране

Този тип ваксинация изисква минимум ваксинен материал.

Присаждане на рязане с бормашина

Същността на такава инокулация се свежда до пробиване на дупка в голямо дърво със свредло, с диаметър 8 mm до дълбочина 4-5 см. Взема се подходящ клон със същия диаметър с четири пъпки.

100% степен на оцеляване на резниците

В него кората се почиства от ръба, който ще се вкара в пробития отвор. Засаждането на резника трябва да бъде такова, че необелената кора да навлиза малко в дупката.

Колко време ваксината пуска корени

За да може присадената резница да пусне корен на ново растение, трябва да се осъществи размяна на сокове между нея и основното растение. Издънките се вкореняват най-успешно по време на движението на сока. Този период се пада през пролетта и началото на лятото.

Ако оцветяването се случи през пролетно-летните месеци, след няколко седмици може да се наблюдава подуване на пъпките по издънката, това показва, че жизнената активност на растението се е засилила. Например, когато оцветявате с очи, можете да се уверите след 12-15 дни, че шпионката е пуснала корен, докато дръжката изчезва и трябва да разхлабите лентата.

Не е трудно да се боядисват растения. Основното нещо е да следвате съветите и да вземете предвид опита на градинарите.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина