Как да трансплантирате драцена и възможно ли е да отрежете корените на драцена при трансплантация

Тропическите палми отдавна са престанали да бъдат екзотика в домашните домове. Но начинаещите производители продължават да бъркат външно подобни растения помежду си.

Когато възникне въпросът как да трансплантирате драцена и да се грижите за нея, някои се ръководят от препоръките по отношение на юката. За да не навредят на дървото, те подхождат компетентно към процеса.

Когато е необходима трансплантация

Всички стайни растения трябва периодично да се трансплантират. Младо дърво дракон се премества от контейнер в контейнер всяка пролет, за да стимулира растежа. В бъдеще растението може да се съхранява в една саксия няколко години.

Тропическа красота

Понякога има моменти, когато се изисква непланирано преместване:

 • преовлажняването доведе до загниване на корените;
 • драцената е нападната от вредители;
 • растението изсъхва поради лош субстрат;
 • палмата успя да надрасне по-рано от планираното и корените се изкачиха навън.

Драцената също се трансплантира, след като нов храст е донесен у дома. Причините за процедурата са много, правилата за нейното изпълнение са еднакви.

Има и друга ситуация, когато багажникът или горната му част случайно се счупят. Жалко е да загубите красиво растение, затова се засажда в нов контейнер. Тук технологията е малко по-различна.

Домашна трансплантация

Възрастна длан се премества в нов контейнер на всеки 3-4 години. Колкото по-възрастна става, толкова по-трудно е да се направи това. Когато драцената се превърне в истинско дърво, тогава в краен случай се използва трансплантация. Обикновено отгоре се изсипва прясна почва, за да се покрият корените.

Преминаването към нов, по-просторен контейнер стимулира растението на закрито да расте. Когато пресаждат младо цвете, те се придържат към следните правила:

 • като се вземат предвид биологичните характеристики, засаждането се извършва през пролетта; когато са принудени да се движат през есенно-зимния период, по-трудно е драцената да се адаптира в друга саксия;
 • дървото не се полива няколко дни преди екстракцията; по-лесно е да извлечете растението от изсушената почва, без да нараните корена;
 • когато се прехвърлят в друг контейнер, те се опитват да запазят земна бучка непокътната върху корените (ако причината не е в лош субстрат);

Изваждане от стар контейнер

Допълнителна информация. Прехвърлянето на драцена от един контейнер в друг заедно със субстрата е лек метод за трансплантация, който може да се използва по всяко време на годината. Подходящ е само за здрави растения. В други случаи е по-добре напълно да обновите почвата.

 • ако почвата е стара, изчерпана в микроелементи, тогава е по-добре да я премахнете напълно от корените с поток топла вода;
 • дренажният слой трябва да заема поне 1/8 от саксията;
 • адаптацията на драцената зависи от комфорта на условията на трансплантация:
 1. качеството на сместа за заливане;
 2. правилно подбран пот;
 3. спазване на хигиенните стандарти.

Мислейки как правилно да трансплантират драцена, те разглеждат областта на растението, където стволът преминава в коренището. Вратът не е заровен, само леко поръсен.

Присаждане на закупено цвете

Ако в къщата се появи нова драцена, незабавно се извършва трансплантация у дома. Растенията от цветарския магазин са в контейнери, пълни с транспортна почва. Характеризира се с високо съдържание на торф.

Такъв субстрат е в състояние да задържи влагата за дълго време, но въздушната му пропускливост е лоша.Следователно тази почва не е подходяща за дългосрочно отглеждане. В противен случай кореновата система ще изгние и цветът ще умре.

Драцена във временен контейнер

Контейнерът, в който е закупена драцената, също няма да работи. Временният контейнер не е подходящ за последващо развитие на палмовото дърво. И самият материал, от който е направена саксията, може да бъде крехък.

Необходими инструменти

За да трансплантирате растение съгласно всички правила, е важно не само да изберете подходяща саксия, но и да се запасите с инструменти:

 • градински ножици (секатори);
 • нож с остър нож;
 • леген за вода;
 • кофа за субстрат;
 • спрей;
 • лъжичка.

С помощта на инструменти и устройства извличането и движението на драцената ще се извършва с максимален комфорт.

Изборът на правилния пот

За да отгледате здраво палмово дърво, трябва да изберете правилния саксия за драцената. Новият контейнер трябва не само да е в хармония с интериора, но и да отговаря на следните изисквания:

 • диаметърът е с 2-3 см по-голям от предишния;

Важно! Не можете да изберете саксия, която е твърде широка - водата застоява в нея, което води до смъртта на цветето. От земната кома до стените те стоят 1,5-2 cm.

 • за малко растение формата на саксията няма значение, възрастна палма (с диаметър на ствола най-малко 40 см) се трансплантира в стабилен контейнер с форма на стъкло;
 • за високо растение над 35 cm минималният диаметър на саксията е 15 cm;
 • по-добре е, ако в дъното има няколко дупки; това ще избегне излишната влага в основата.

Преминаване към нов пот

Може да се използва всякакъв материал, но саксията трябва да е здрава и стабилна. Поради това е подходяща и здрава пластмаса - тя не намалява процесите на живот, протичащи в растението.

Новата саксия трябва да бъде обработена преди засаждането. Първо се измива с топъл сапунен състав. След това изплакнете добре с чиста вода.

Драцена почва

За да не ви „натрупват мозъците“ каква почва е необходима за драцените, те купуват готов балансиран субстрат в магазина. Въпреки че опитните производители предпочитат да подготвят почвата със собствените си ръце.

Почвата за драцена може да бъде всякаква - цветето е непретенциозно в това отношение. Най-добре отглеждайте дланта си в правилния субстрат. Най-добрият вариант е дренирана почва, съдържаща торф с киселинност 6,0-6,5 pH. Съставът му трябва да бъде около ½ част. Останалото се отчита от:

 • листна почва и компост - по 1 част;
 • копка земя - 2 части.

Забележка! Почвата от градината не е подходяща за драцени - в нея има много минерални образувания.

Препоръчително е да добавите малко речен фин пясък, за да избегнете слепване на почвата. Натрошените тухлени или експандирани глинени топки ще помогнат за засилване на дренажния ефект.

Преди да използвате почвата за драцена, тя се дезинфекцира. Можете да заливате с вряща вода и да излеете тънък слой върху вестника, за да изсъхне естествено. Или запалете почвата във фурната и я оставете да се охлади. Преди да излеете почвата в саксията, я напойте. Трябва да има достатъчно вода, така че навлажнената почва лесно да се събира, когато се компресира в бучка, но веднага да се разпада, когато дланта се отвори.

Как правилно да трансплантирате драцена

Когато всичко необходимо за процедурата е подготвено, те продължават към основните стъпки. Стъпка по стъпка алгоритъм за това как да трансплантирате драцена у дома изглежда така:

 • вестниците се разстилат на пода или масата (както е удобно за всеки), поставят се леген с вода и съд с пръст, торба с дренаж;
 • саксията с цветя се обръща под ъгъл над вестниците и, потупвайки дъното, внимателно отстранете дървото дракон;
 • ревизия на корените;
 • ако се установи повреда, гниене, тези корени трябва да се отрежат;
 • местата на порязванията се обработват с въглен на прах, за да се избегне инфекция, или корените се потапят в разтвор на калиев перманганат за няколко часа;
 • след това коренището се напръсква с вода от спрей;
 • на дъното на саксията се полага дренажен слой;
 • изсипа малко пръст и засади драцена в центъра;
 • като държите багажника с една ръка, вземете лъжичка във втората и постепенно поръсете корените със земя.

Така че субстратът да е равномерно разположен между корените и уплътнен, контейнерът се разклаща от време на време.

Процес на трансплантация на драцена

Не пълнете саксията със пръст до върха. Оставянето на малък перваз ще улесни поливането. Субстратът веднага се навлажнява след трансплантация.

Особености на трансплантацията на младо растение

Експертите съветват ежегодно да се пресажда драцената от първите 3 години от живота. Това ще ви позволи бързо да натрупате листна маса. Технологията за кацане не се различава от описаната, но трябва да се вземат предвид редица характеристики:

 • саксията с цветя се пълни с почвена смес до половината;
 • декоративно растение се изважда от предишния контейнер с изключително внимание, опитвайки се да не счупи крехки корени;
 • след като инсталирате драцената в центъра на новата саксия, корените се разпределят равномерно по повърхността на почвата.

След това внимателно напълнете саксията с пресен субстрат. За да не се повредят младите корени, почвата не се трамбова.

Ако драцената се отчупи

Ако стволът на растението се счупи, той не може да бъде незабавно засаден в земята без корени. В този случай се препоръчва да се отреже горната част, да се раздели стъблото на резници с дължина 20 см. Парчетата стъбла трябва да бъдат засадени в субстрат, заровени в хоризонтално или вертикално положение.

Вкореняване на счупен връх

Като начало отгоре се поставя във вода, за да могат да растат корени, спазват се следните правила:

 • течността в контейнера се сменя за 2-3 дни (за да се избегне развитието на бактерии);
 • можете да предпазите растението от инфекция, ако добавите няколко таблетки активен въглен към водата;
 • когато се появят корени, не трябва веднага да засаждате върха в почвата - използвайте леко навлажнен вермикулит или пясък;
 • поставете по-близо до слънчева светлина, но не на пряка слънчева светлина;
 • контейнерът с горната част се поставя в оранжерия от полиетилен, която се излъчва ежедневно;
 • за повишаване на имунитета на вкоренената драцена, малко тор за палми се разрежда във водата и листата се напръскват с този състав.

Всеки ден времето за проветряване се увеличава, така че драцената постепенно да свикне с домашния климат. След това остава да се направи претоварването на дървото в постоянна саксия.

По описания начин се трансплантира и болно растение, чиито корени са изгнили. Багажникът се отрязва с остър нож на известно разстояние от повърхността на земята, като се избира здрава зона без повреди.

Грижа за драцената след трансплантация

След засаждането на драцената трябва да се погрижите за условията за адаптация на палмата, като осигурите добри грижи. През този период растението ще похарчи цялата си сила за образуването на нови корени.

Агротехника след трансплантация

РежимХарактеристики на
Поливане· Трябва да бъде обилно, на всеки 2-3 дни. Използва се топла утаена вода;

Като се има предвид произхода на драцената (от страна с горещ и влажен климат), цветето се нуждае от интензивно листно пръскане
Температура· Тропическо растение се чувства комфортно в помещения, където параметърът се поддържа най-малко + 25 °;

· Застоялият въздух на палмовото дърво е вреден - необходима е редовна вентилация. В същото време не трябва да се допускат чернови.
ОсветлениеДрацената обича изобилието от светлина, но преките слънчеви потоци изгарят листата. Ето защо е по-добре да показвате растения на източни или западни прозорци, завесени със щори (за разсейване на светлинния поток)
ПодхранванеХраненето се внася през сезона на активно развитие (ранна пролет - късна есен). През зимата торовата норма се намалява наполовина и се използва веднъж месечно.

За да се смекчи стресът, в който се намира трансплантираното растение, се препоръчва да се добави "Циркон" към водата за първото напояване, което стимулира растежа на корените. Може да се използва и като подхранване на всеки 2 седмици.

Какви проблеми могат да възникнат

Понякога драцената не се адаптира добре в нова саксия и започва да боли. Причините могат да се крият както в нарушения на условията на трансплантация, така и в неуспеха на последващите режими на грижа.

Грешки при кацане:

 1. Често използвани контейнери се използват за пресаждане на стайни цветя. Ако саксията не се дезинфекцира правилно, това може да доведе до развитие на увреждане на корените, от което драцената ще започне да боли.
 2. Някои производители веднага създават оранжерия за трансплантираното растение. След като поставят саксията в найлонов плик, те забравят да я проветрят. В резултат на това вътре се събира конденз, който може да провокира гъбично заболяване.
 3. Неопитните любители на цветята на закрито вярват, че вкореняването в нова саксия ще върви по-бързо, ако прилагате често поливане. Драцената принадлежи към сукулентите и се чувства по-комфортно в лошо навлажнена почва.
 4. Изсъхването на земята също е опасно - за корените е трудно да се развият в твърда почва. Растението изразходва цялата си енергия за този процес. В резултат на това листата изсъхват, пожълтяват и падат.

Обикновено 2 седмици са достатъчни, за да се адаптират растенията. Ако веднага след трансплантацията драцената падне и дори загуби листа, това е често срещано явление. Когато ситуацията продължава да се влошава, са необходими спешни мерки:

 • преразгледайте режимите (напояване, светлина, температура);

Поливането правилно

 • регулирайте микроклимата в стаята, като регулирате влажността;
 • проверете дали дренажните отвори в саксията не са запушени (може би те предотвратяват излишната влага);
 • листата се напръскват със стимулатор на растежа "Циркон" (2 капки на чаша вода).

Ако тези мерки не дадат положителен резултат, трансплантацията на драцена се повтаря, като се взема друг съд и прясна почва.

След като разбрахме от каква почва се нуждае драцената, кой саксия е подходящ, как правилно да трансплантираме и да се грижим за растението, няма да е трудно да отглеждаме красива екзотична палма у дома. Здраво развитото дърво ще се превърне в истинска украса на всеки интериор.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина