Как изглежда лиственица, форма на короната и кореновата система

Не всеки знае какво е лиственица. Как изглежда в природата, какви са неговите свойства, каква е разликата от другите иглолистни дървета, колко вида има тази порода, описание на това уникално дърво ще бъде предложено в тази статия.

Описание на културата

Научната биология казва, че лиственица принадлежи към голосеменните, клас иглолистни дървета, висши растения от семейство Пайн. Преди около 150 милиона години тези уникални растения са доминирали на планетата. Днес голосеменните са представени от иглолистни дървета, които включват лиственица.

Как изглежда лиственица

Има няколко разновидности на лиственица, но някои от тях са много сходни по външен вид и условия на отглеждане. Средната височина на дървото достига 50 м. Багажникът е прав, покрит с кора под формата на сиви или кафяви люспи. По обхват някои лиственици достигат повече от 1 м. Клоните имат дълги едногодишни издънки и къси многогодишни и растат под прав ъгъл спрямо ствола, огъвайки се нагоре.

Дължината на иглите от лиственица е 3-4 см. Иглите са меки, нежно зелен цвят. На дългите издънки иглите са разположени спирално, иглите растат на снопове от 30-50 парчета, което прави короната на лиственица ажурна.

За ваша информация! Многогодишните издънки живеят от 10 до 12 години. Понякога те продължават да растат и да образуват растежни клони.

Форма на короната от лиственица

Формата на короната на лиственица в млада възраст има формата на конус. С течение на времето, когато дървото расте и расте, то придобива кръгла, яйцевидна форма.

Кореновата система на лиственица може да се адаптира към различни видове почви. Дървото се адаптира към вида на почвата поради пластичността на корените си, образувайки случайни процеси. В блата, пясъци, върху каменни могили или в суха кухина лиственица расте, използвайки особеността на корените си, за да бъде разположена на обширна площ близо до повърхността на земята. Долните клони отдолу могат да се вкоренят, което допълнително укрепва корените и помага на дървото да издържа на силен вятър.

Как цъфти

На 15 или 20 години дървото започва да цъфти. Лиственица цъфти през април или май. Периодът на цъфтеж продължава 1,5 седмици. Заедно с новите игли, плодовете се появяват под формата на малки шишарки. Тъй като дървото е еднодомно, то има женски и мъжки цветя. Женските цветя приличат на малки меки шишарки със зелен или червено-лилав цвят, подобни на малки рози. Мъжките образуват кръгли светлозелени колоски. Освен това хетеросексуалните шишарки растат на един клон.

Блум

С пристигането на септември шишарките узряват. Те имат заоблена конична форма с размер около 4 см. Везните придобиват кафяв цвят, те са по-груби, по-дървесни. Крилатите семена отлитат, след като пъпките са узрели, но за да растат нови дървета, са необходими нулева температура и висока влажност. Пречка по пътя от семе до появата на дърво е голямата любов на птиците и бозайниците на горските обитатели към семената. Добивът на нови дървета варира от 5 до 9 години. След като разпръснат семената, шишарките могат да висят на дървото в продължение на много години.

Къде расте и колко

Лиственица е иглолистно и студолюбиво дърво. В Северното полукълбо, където расте лиственица, над 70% от горите са лиственици. Среща се в Сибир, Далечния Изток, Северна Америка, Западна и Северна Европа, Хималаите и Тибет.Колко години живее лиственица, зависи от мястото, където расте.

Забележка! Продължителността на живота на едно дърво е средно 400-500 години, въпреки че има екземпляри, които са на 900 години или повече. Например в Крим и сега има дървета, на същата възраст като основаването на града.

Защо пуска игли

Лиственица много обича светлината, която е един от най-важните фактори за успешния й растеж. Понякога я наричат ​​дъщеря на Слънцето. Непретенциозността му към почвите и суровия климат е изненадваща. Възниква въпросът, лиственица ли е иглолистно или широколистно дърво, ако хвърля листата си като други широколистни дървета?

Дърво през есента

Разбира се, лиственица е иглолистно дърво, но с настъпването на есента иглите й пожълтяват и до настъпването на зимата дървото я хвърля, подобно на своите широколистни колеги. Това е неговата отличителна черта от останалите иглолистни дървета. Ето откъде идва името на това дърво.

Важно! През зимата е лесно да се идентифицира по малките кръгли пъпки, разположени по цялата дължина на клона. Дори без игли, това дърво изглежда като ажурна дантела.

Дърво през зимата

Интересни факти

Със сигурност мнозина не са знаели, че:

  • Дървесината от лиственица има уникални свойства. Високото съдържание на смола прави лиственица толкова силна и устойчива на гниене, че сгради и вещи от дърво от лиственица се запазват векове. При дълъг престой във вода това дърво придобива такава твърдост, че е невъзможно да се забие или извади пирон, без да се счупи. По време на разкопки в Горни Алтай бяха открити предмети от лиственица, чиято възраст е повече от 25 хиляди години.
  • Коренната дървесина на лиственица е много по-здрава от ствола. Продуктите, направени от коренища, са практически безсмъртни, въпреки че са трудоемки в обработката. В Загорския музей все още се съхранява черпак, направен през 18 век. Побира 1,5 кофи течност.
  • Сибирците в древността са знаели за лечебните свойства на това дърво. И днес ароматната и вкусна дъвка е много популярна, направена от нейната смола, съдържаща фитонциди и микроелементи, които предпазват устната кухина от инфекции и различни заболявания. Напълно замества пастата за зъби, ако е необходимо.
  • Това дърво практически няма отпадъци след преработката. Един кубичен метър от дървесината му позволява да се получат до 700 литра етилов алкохол, 200 кг целулоза, 1,5 хиляди метра изкуствена коприна, а след това от него се извличат колофон, етерично масло, боя, оцетна киселина и много други полезни вещества останалите отпадъци.

Как да различим лиственица от бор

Визуално в природата борът и обикновената лиственица се различават по такъв начин, че е невъзможно да ги объркате. Всеки знае как изглежда лиственица и по какво се различава от бор. Но под формата на дърво тези дървета трудно могат да бъдат разграничени от невежия човек. Когато купувате строителни материали, трябва да можете да правите разлика между тези видове, за да не плащате твърде много, тъй като лиственица е по-скъпа.

На първо място, трябва да обърнете внимание на кората на дървото. Лиственица има плътна структура, дълбоки пукнатини и червеникава кора. Борът има по-тънка кафяво-жълта кора.

Важно! Лиственица е по-тежка от бор. Ако намокрите дъската с вода, можете да видите разликата в структурата на дървото.

Борът няма ясен модел, докато дъската от лиственица има мраморен модел. Когато е във вода, лиственица ще се удави. Ако запалите дърва, дъската от лиственица ще се запали по-късно и ще изгори по-дълго.

Използването на лиственица в ландшафтния дизайн

Поради разнообразието от видове лиственица, тя се използва не само в индустрията, но е и в голямо търсене в ландшафтния дизайн. В света има повече от 20 негови вида, много от които са способни да бъдат достойна декорация на всяка градина.Поради структурата на клоните и иглите дървото не възпрепятства проникването на слънчева светлина за засаждане в зоната под клоните.

Repens

Ажурната корона, която променя цвета си от бледозелен през пролетта до златист през есента, изглежда красива както на скалист хълм, така и при декориране на градинска пътека. Препоръчително е да отглеждате високи, стройни дървета в големи паркове и градини. За малки градински парцели стъблото е най-добрият избор. През есента, когато дървото хвърля иглите си, е удобно да се режат клони и да се формира корона.

  • За проектиране на градински парцели най-често се използват видове като европейска личинка лиственица и японска махала. Repens има плачеща корона с размер малко повече от метър и достига височина от 1,5 м, което е много удобно в ограниченото пространство на малка градина.

Японски

  • Японската махала расте до 8 м и има размер на короната до 4 м. С течение на времето клоните образуват зелено-синьо влакче около багажника, което изглежда много красиво във всяка градина.
  • В допълнение към болните, джудже породи като Kaempfer се използват за украса на цветни лехи и пътеки. Този вид е храст, който прилича на зелена възглавница, той ще украси алпийска пързалка или пътека в градината.

Кемпфер

Използване в строителството

Поради уникалните си свойства лиственица е елитен строителен материал. Високото съдържание на смола в дървото предпазва дървените изделия от разрушаване от влага, което прави дървото равно на силата на камъка. Контактът както с прясна, така и със солена вода увеличава нейната здравина и я прави незаменима при корабостроенето и изграждането на подводни съоръжения.

За ваша информация! Кратък екскурз в историята ще ви каже, че Венеция и Санкт Петербург стоят на купища лиственица. Археолозите са открили древни сгради от лиственица, които са на повече от 15 века.

Дъска от лиственица

С течение на времето това дърво не се срутва, а става по-силно. Съдържанието на смола и смолистостта в дървото го предпазват от гниене и паразити. По здравина и годност за строителство лиственица не отстъпва на дъба и в някои отношения дори го надминава. Правият багажник без възел произвежда дървен материал с отлично качество. Дъските и дъските имат красив модел и 12 нюанса на цвета: от кафяв до златист.

Довършителни материали с невероятна красота от сибирска и дахурска лиственица са в нарастващо търсене на пазара на строителни материали. Продуктите от тази дървесина са силно устойчиви на механични и климатични влияния и запазват външния си вид през целия експлоатационен живот.

Това дърво не провежда добре топлината и има способността да я натрупва и натрупва. Декорирането на дървена къща с такъв материал ви позволява да поддържате къщата топла през зимата и хладна през лятото.

Забележка! Преди много време, според потомци, жителите на райони, където лиственица е рядък екземпляр, търсели в горите дървета, които отпадали игли през есента, изсичали ги и ги довеждали в дворовете си, за да построят къща. Дървесината за строителство е спестена в продължение на много години. Случи се така, че само наследникът от няколко поколения можеше да построи къща от лиственица.

В допълнение към устойчивостта на гниене, огън и вредители, сила и красота, лиственица има и лечебни свойства. Високото съдържание на хранителни вещества, антиоксиданти и фитонциди в дървото има благоприятен ефект върху човешкото тяло. Къща, построена от дърво от този вид, ще ви поддържа здрави и ще ви освободи от ежедневната умора и стрес от градската суета. Дори много години след изграждането дървото не губи своите лечебни свойства.

Важно! В този случай говорим само за сибирска лиственица, тъй като европейските видове отстъпват по своите свойства дори на бор и нямат нищо общо с ценни видове.

Борова дъска

Недостатъците на лиственица като строителен материал са високата цена и трудността при обработката.Превозът на товари от Сибир, невъзможността за рафтинг по реките, голямата консумация на преработващи механизми и средства превръщат къща от такова дърво в скъпо удоволствие.

Лиственица е не само уникално дърво, но и мистериозно. Някои от нейните загадки вече са разгадани, но нещо друго е забулено в мистерия. В древни времена за много племена това дърво е било култово. И днес е признат за символ на Русия. Но не само историята и митовете правят това дърво загадъчно. Учените са забелязали, че пънът на отсечено дърво продължава да расте в продължение на много години напред. Оказа се, че групи от лиственици, които живеят в най-близката зона около отсечено дърво, образуват една единствена коренова система. По този начин фантастичните идеи на филма „Аватар“ за естествения „Интернет“ са съвсем реални.

Забележка! Мястото на среза върху пънчето е напълно затворено през годините, предпазвайки други дървета от инфекция, и в същото време пънчето все още живее дълги години благодарение на общото хранене на цялата коренова система.

Поради високата скорост на фотосинтеза, лиственица е дървообразуващ вид. Благодарение на този имот, въпросът за озеленяването на градовете може да бъде решен в бъдеще. Опитът на Екатеринбург потвърждава, че това дърво е най-добрият избор за градски улици, замърсени с газ. Но това не е цялата загадка. По естеството на местоположението на масивите от лиственица и химичния състав на дървесината им, учените могат точно да определят местата, където се появяват кимберлитовите тръби и наличието на диаманти. По този начин в Якутия е открито находище на диаманти.

През цялата история на човечеството са се натрупали много факти, открития и легенди за лиственица, за това какво невероятно дърво е в Северното полукълбо, което има необичайни, уникални свойства и характеристики. Повече от 20 вида принадлежат към тази порода, което дава възможност да се използва не само в строителството, но и в градинския дизайн, геоложките проучвания, медицината и просто да се насладите на красотата на листвените гори.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина