Зюмбюли: засаждане и грижи на открито

Към 8 март магазините започват да продават красиви луковични цветя - зюмбюли. След закупуването им мнозина искат да ги запазят и да ги отглеждат сами. Не всеки знае как да запази луковицата и да постигне повторен цъфтеж.

Как да изберем и подготвим луковици

Преди да отглеждате зюмбюл в градината, е важно да се научите как да избирате здрави и силни грудки. За засаждане в земята или саксията вземете средни зюмбюли. Те трябва да са плътни и да нямат повреди.

Как изглеждат зюмбюлите

Везните на повърхността на луковицата трябва да се прилепват плътно една към друга, цветът им трябва да е по-тъмен от цвета на цветето.

Важно! Важен показател за здрава луковица е съотношението отдолу към луковицата. Тя възлиза на 1 до 1,6.

Как да определите възрастта на зюмбюл по размера на луковицата

Размер на крушкатаВъзраст
2-3 смМлада, току-що създадена от деца
4-5 смВъзрастни произвеждат добри стъбла
6-7 смСтари крушки, нуждаещи се от подновяване

Преди засаждането се разглежда посадъчният материал, изсушените люспи се отстраняват. Непосредствено преди засаждането зюмбюлите трябва да се дезинфекцират в слаб разтвор на калиев перманганат или закупен фунгицид.

Избор на място за зюмбюли в градината

За да отглеждате тези цветя в страната или близо до къщата, изберете открита площ, защитена от течения. Растението трябва да получава много слънчева светлина, но преките слънчеви лъчи могат да му навредят.

Луковици на зюмбюл

Разрешено е да се засаждат цветя под високи дървета, но в този случай ще трябва да се внесат повече торове. Цветното легло е поставено на хълм или малък наклон. Повърхността на земята е изравнена.

Зюмбюлите растат добре в богата на органични вещества почва. Почвата трябва да е лека, влагопропусклива. Мястото за кацане се подготвя 2-3 месеца преди него.

Важно! Луковиците могат да изгният във влажна почва. Затова на места с високо ниво на водата зюмбюлите се засаждат в саксии или се използва дренаж.

Време за засаждане и подготовка на почвата

Кога да засаждате зюмбюли, много градинари се интересуват. По-добре е да направите това през есента, през последната седмица на септември - първата седмица на октомври. По-ранно или късно засаждане ще доведе до смъртта на растението.

Цветна леха се подготвя 2 месеца преди очакваната дата за засаждане на луковици на зюмбюл. Избраното място се изкопава на дълбочина най-малко 40 см, внасят се органични торове (например хумус или компост), поташ и фосфорни торове.

Към тежките почви трябва да се добавя пясък, към силно киселинните почви - вар, креда или пепел. Подготвеното легло е покрито с тъмен филм или дъски. Такава мярка ще предотврати появата на плевели в цветното легло.

Как да засаждаме зюмбюли през пролетта в градината

През пролетта луковиците на зюмбюла се засаждат рядко. Най-често зюмбюлите, закупени в магазин, се вземат за засаждане на открито през пролетта. Тези цветя трябва да бъдат засадени, като следвате стъпките по-долу:

  1. Когато зюмбюлът избледнее, дръжката се отстранява.
  2. Растението, заедно със земна буца, се изважда от саксията.
  3. В предварително подготвената почва се прави дупка до дълбочината на саксията.
  4. Пясъкът се изсипва на дъното на дупката като дренаж.
  5. Поставете луковицата на зюмбюла заедно със земната буца в дупката и покрийте с пръст.
  6. Поливайте растението наоколо, като внимавате да не намокрите самата крушка.

Важно! Подготовката на земята за засаждане на закупения зюмбюл трябва да започне веднага след топенето на снега. Изкопаната земя трябва да има време да се утаи.

В случай на заплаха от пролетни студове, засадените цветя се покриват с нетъкан материал.

Правила за засаждане на зюмбюли през есента

През есента зюмбюлите се засаждат в края на септември - началото на октомври. Цветно легло е подготвено за засаждане поне 10 дни предварително. След като земята се утаи, се правят дупки за всяко растение. На дъното на вдлъбнатината се изсипва пясък и се поставя лук. Около него се прави пясъчна възглавница с дебелина не повече от 1,5 см. Отгоре се изсипва плодородна почва.

Важно! Дълбочината на засаждане на луковиците трябва да бъде 3 пъти по-висока от тяхната височина. Разстоянието между дупките се прави равно на дълбочината на засаждане.

След засаждането в суха почва растенията се поливат. Ако почвата е мокра, тогава не е необходимо поливане. Можете да засадите грудки в общо градинско легло, но в този случай ще са необходими повече пясък. По-целесъобразно е да се направят отделни дупки за засаждане в голямо цветно легло. Когато всички растения са засадени, цветното легло се мулчира с торф, слама или дървени стърготини.

Важно е да се определи кога точно да се засаждат зюмбюли на открито. Когато се засади рано, растението ще покълне и младият издънка ще замръзне. Ако отложите засаждането на градинския парцел, тогава грудката няма да има време да пусне корени и ще умре, когато настъпи слана.

Как да размножаваме зюмбюли у дома

Зюмбюлите могат да се размножават както със семена, така и с части от растение. Засаждането на семена се използва само за разплодни цели. Това е дълъг и трудоемък процес. По-често се използва вегетативно размножаване.

По време на изкопаването на луковиците за съхранение, върху тях могат да се намерят бебета. Добре оформените бебета се отделят от майчиното растение и се съхраняват отделно. През есента те се засаждат едновременно с възрастни цветя.

За ваша информация. Децата на зюмбюлите се формират рядко и в малки количества, поради което се използват други методи за тяхното възпроизвеждане.

Изрязване на дъната на луковици зюмбюл

Най-големите и здрави луковици се избират от посадъчния материал. След почистване от почвата те се сушат на топло място в продължение на една седмица. След като корените изсъхнат и могат лесно да бъдат отстранени, дъното може да бъде изрязано.

За да премахнете дъното на луковицата на зюмбюла, използвайте скалпел, нож или копулационен нож. Някои производители могат да извършат тази операция с чаена лъжичка със заточен ръб.

Важно! Инструментите трябва да бъдат заточени и дезинфекцирани.

Изрежете дъното под формата на фуния: от външния пръстен до средата. По време на процедурата не повреждайте външния пръстен и люспите на крушката. След обработката филийките се поръсват с нарязан въглен и ножът се дезинфекцира.

Обработените крушки се поставят в кутия с влажен пясък с изреза нагоре. Трябва да ги съхранявате на топло и тъмно място, покрити с фолио. След 2-3 месеца се формират бебета, след месец те достигат размер 10 мм.

Когато бебетата се формират, те заедно с луковицата на матката се трансплантират в градината, като се задълбочават, така че над тях има слой почва с дебелина 10 см, засаждането се покрива с мулч отгоре.

Нарязване на дъното

На следващата година майките и бебетата се хранят добре, поливат и плевят градината. Старателно покрийте за зимата. Година по-късно, в края на юли - началото на август, те се изкопават, отделят се от големия лук и се засаждат на постоянно място. Получените по този начин грудки цъфтят в продължение на 3 години.

Изрязване на дъното на луковиците на зюмбюла

Нарязването на дъното е по-лесно от предишния метод за отглеждане на зюмбюли, но дава по-малко бебета. Но те са по-големи от децата, получени чрез изрязване на дъното.

За този метод вземете млади луковици, изсушете ги добре. Отдолу се прави кръстообразен разрез.Дълбочината му не трябва да надвишава 0,6 см. През деня резените се оставят да изсъхнат на топло и сухо място. На следващия ден те се поставят в сандък с пясък и покълват, както при предишния метод на развъждане.

Форсиране в саксии с пръст

За форсиране през зимата се избират големи крушки без повреди. Вземат се само тези, отглеждани в градината. Избрани луковици се засаждат в саксии през октомври - ноември.

Важно! Периодът на почивка в зюмбюлите продължава 10-12 седмици. Това трябва да се вземе предвид при насилването на цветя за определена дата.

Почвата за дестилация се взема лека. За да се подобри пропускливостта на въздуха, той задължително трябва да съдържа пясък. По-добре е да засаждате зюмбюли в отделни контейнери.

Засадените саксии са покрити с хартиени торбички или други саксии. Можете да използвате тъмни найлонови торбички с дупки. Засадените зюмбюли се съхраняват на тъмно място при температура 5-8 ° C за поне 10 седмици. Когато почвата в контейнерите изсъхне, растенията се поливат умерено със студена вода. Земната топка винаги трябва да е влажна.

След появата на кълновете в края на периода на покой, покритието се отстранява и саксиите с цветя се прехвърлят първо в помещение с температура 10-15 ° C, след това в по-топло и светло помещение. Зюмбюлите започват да цъфтят 3-4 седмици след прехвърлянето.

Покълнали луковици

Грижата за зюмбюла след дестилация се състои в редовно поливане и торене с минерални торове за цъфтящи растения.

Грижа за зюмбюл в градината

Всеки, който иска да ги отглежда, трябва да знае как да се грижи за зюмбюлите. Грижата за зюмбюла е както следва:

  • поливане;
  • подхранване;
  • плевене;
  • разхлабване.

За да се предотврати бързото изпаряване на влагата и покълването на плевелите, цветните лехи се мулчират след засаждането. Тази мярка ще помогне да се избегне често разхлабване на почвата близо до растенията.

Поливане

Зюмбюлите са чувствителни към излишната влага. Поливайте ги умерено и в малки количества. Често поливането на градина с тези пролетни цветя е необходимо само в периода на образуване на пъпки и цъфтеж. През останалото време поливането е малко.

Важно! По време на поливането почвата в дупките трябва да бъде наситена с вода на дълбочина 20 cm.

Торове

Луковиците на зюмбюла живеят до 7 години, така че е важно да им осигурите хранителни вещества. Използват се различни торове в зависимост от фазата на растеж на цветето.

През пролетта, след появата на листата, лехата се полива с разтвор на азотсъдържащи торове. Това може да бъде карбамид или амониев нитрат.

След появата на пъпките се прилагат торове, съдържащи калий и фосфор. Например суперфосфат и калиев хлорид. След края на цъфтежа се добавят суперфосфат и пепел.

Подготовка за зимуване

След засаждането на луковиците в градината цветното легло се полива. Ако през есента вали много, тогава естествената влага е достатъчна, за да се вкоренят зюмбюлите. Подготовката за зимата се състои в създаването на оптимален температурен режим около луковиците. За това се използва мулч. Може да се направи от компост, листа или слама. Слоят трябва да бъде най-малко 20 см. Това ще предпази клубените от замръзване.

В Сибир и Урал земята замръзва повече, отколкото в централната зона на Русия. Следователно за зимата луковиците на зюмбюла се изкопават и съхраняват до пролетта.

Трансплантация на зюмбюл след цъфтеж или покупка

Кога да трансплантирате зюмбюли, самите растения ще ви кажат. Пожълтяването и увяхването на листата служат като сигнал за изкопаване на луковиците. Трябва да се внимава, когато се изваждат зюмбюлите от земята. Лопатата се поставя на 10 см от цветето и се потапя в земята за целия щик. Изкопаните луковици се почистват от земята и се измиват. След преглед се оставят цели здрави екземпляри.

Избраните растения се поставят в разтвор на калиев перманганат или фундамент за дезинфекция. След обработката клубените се изсушават. Преди съхранение, изсушените люспи се отстраняват от луковиците. Подготвеният посадъчен материал се поставя в кутии или торби и се поставя на топло, сухо място до есента.

Полезно. За да се запазят луковиците, те могат да бъдат увити във вестник.

Първият месец луковиците се съхраняват при температура от + 25-30 ° С, през следващите месеци тя се понижава до + 17 ° С.

Съхраняване на луковици зюмбюл

Съхранението варира между закупените цъфтящи растения и тези, отглеждани на парцела. В първия случай, след цъфтежа, цветоносът се отрязва. Ако растението расте в малък контейнер, то се трансплантира в по-голяма саксия. След подрязване на дръжката и пресаждане зюмбюлът се поставя на хладно и осветено място. Може да се постави срещу стъклото на прозореца. Там той ще има достатъчно светлина, а температурата ще бъде ниска.

Поливането на зюмбюл на съхранение трябва да става умерено. През май - юни запазената луковица се трансплантира в цветна градина.

Опция за съхранение

Растенията, растящи в градината, се изкопават след завършване на цъфтежа и се пресаждат през есента преди зимата. През лятото луковиците се съхраняват на хладно и тъмно място.

Основните вредители и болести на зюмбюлите

Отглеждането и грижата за зюмбюл на открито е невъзможно без познаване на вредители и болести по цветята.

Код на вредителите и болестите по цветето

Вредители / болестПризнациМетод на лечение
Цветна мухаРастежът се забавя, листата изсъхватТретиране на растения с препарати "Mukhoed", "Aktara" или "Tabazol"
Листни въшки и трипсЛистата пожълтяват, цветята не се развиват и падатГрижата за зюмбюла включва лечение с афицид
МедведкаРастението изсъхва, изкопаните луковици са силно повредениПри засаждане, велпапе или шисти с ширина 20-25 см са заровени около цветното легло
Апикален цъфтежОбразува се кратко съцветие, горните цветя цъфтят преди долнитеСъответствие с температурата на съхранение
Връх на върха на дръжкатаВърхът на дръжката изгнива по време на покълванетоРастат при по-ниски температури
Жълто бактериално гниенеПо вените по листата и дръжката се появяват жълти петна. По крушката се образуват едни и същи петна, които постепенно се разлагатУнищожаване на луковици, обработка на почвата с белина. На това място ще бъде възможно да се засаждат зюмбюли само след 3-4 години.
Меко бактериално гниенеРастението пожълтява, не се развива, изсъхва. Крушката гниеСъхранявайте и отглеждайте при ниска влажност, изсушете добре луковиците. Засегнатите луковици се унищожават

Засаждането и грижите за зюмбюли на открито, които изискват познаване на характеристиките на отглеждане, ще донесат много приятни моменти. Спазването на правилата за отглеждане на зюмбюли, грижа за тях и съхранението им ще позволи на всеки градинар да украси сайта си с красиви шапки зюмбюл.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина