Градинска камелия - засаждане и грижи на открито

Градинската камелия е в състояние да съживи всеки ъгъл на градината, независимо от сезона. Това растение набира все по-голяма популярност във всички части на Русия. За да расте добре, да цъфти и да не боли, трябва да се гледа правилно. Дори при засаждането има някои нюанси, спазвайки които можете да избегнете много трудности при по-нататъшния цъфтеж на растението на мястото.

Градинската камелия не принадлежи към стайни цветя. Въпреки че наскоро животновъдите изведоха още 3 нови хибрида. Независимо от това, този тип храсти не са подходящи за домашни условия. Градинското засаждане и грижите на открито на камелия имат свои собствени характеристики.

Произходът и външният вид на растението

Това аристократично цвете дойде в Русия от Япония и Китай. В тези страни камелията се използва не само за украса на земя. Венчелистчетата от нейните цветя се добавят към чая, придавайки му изискан аромат и вкус.

Японски градински цветя от камелия

Камелия е многогодишен храст или дърво, свързано с декоративни вечнозелени растения. Принадлежи към семейство Чаени. В света има повече от 200 разновидности на този храст.

Трите основни сорта, които се отглеждат в централна и северна Русия, включват:

 • Маслени семена;
 • Планина;
 • Японски.

Маслената камелия достига височина 10 м. По принцип този вид не е често срещан на територията на Русия. По-често може да се намери в гори в близост до водоеми.

Планинската камелия расте не повече от 5 м височина. Най-често това е храст, растящ на планински плата. Различава се с цветя от проста форма.

Маслена камелия

Японската храстова камелия достига височина около 2 м. Именно от този вид са отгледани много хибриди. Един от популярните хибриди е камелията на Уилямс. Адаптиран е към ниски температури на въздуха. Неговата отличителна черта е изпускането на изсъхнали пъпки от клоните. Никой друг вид няма да хвърли цвят сам.

Описание на растението цвете

Цветята от различни сортове имат различен диаметър. Можете да отглеждате на вашия сайт камелия с цветя, чийто диаметър е 1 см, или камелия, чийто диаметър може да достигне 12 см. В повечето случаи размерът на цветето зависи от сорта.

Дори когато купувате разсад от сортове, които се отличават с големи цветя, може да не видите тези на клоните на растението. Това може да бъде причинено от неправилна грижа за растенията, както и от неподходящо място за засаждане.

Интересно! Камелия храст се отличава с разнообразие от цветове. В природата можете да намерите бяла камелия, червена, розова, оранжева, пъстра и т.н.

Цветята са разположени по клоните на растението поединично. Няма аромат. Венчелистчетата са плътни, с овални ръбове, двойни, полу-двойни и прости.

Зимоустойчивост на градинските камелии

Зимоустойчивите сортове камелия са отгледани сравнително наскоро. Растението стигна до Европа през 1738 г., а в Русия стана възможно да се отглежда по-близо до средата на ХХ век.

Видове и сортове

Устойчивите на замръзване сортове камелия включват:

 • Дарение.Цветята от този сорт имат наситено розов цвят и достигат 10 см в диаметър. На пръв поглед растението е достатъчно крехко, но не е. Този сорт не е толкова взискателен за грижи. Градинар, който никога не се е занимавал с камелии, ще може да го отглежда на своя сайт. Характеристика на този храст е много бавният му растеж.
 • Камбаната на свободата цъфти с живи червени цветове. Плътните, лъскави листенца създават восъчен ефект. Сортът не се страхува от резитба. Всички развалени клони на растението и храстът расте доста гъсто, могат да бъдат отстранени без страх.

  Японска камелия, сорт Дарение

 • Деби. Цветовете са лилави на цвят, с диаметър около 7-8 см. Сортът е подобен на Дарение и е подходящ за отглеждане от градинари без опит. Подходящ за отглеждане в Краснодарския край, Урал и Сибир.
 • Hagoromo е сорт, чийто цвят на цветето се променя. Наричат ​​го още императрица. Пъпките на растението са светло розови, разцъфналите цветя са перлено бели. Храстът се развива бавно, нараства на височина, а не на ширина. Диаметърът на цветята е около 10 cm.
 • Генерал Колети. Диаметърът на двойните цветя от този сорт е около 7 см. Венчелистчетата са бели, с коралови жилки. Този сорт е популярен в региона на Москва.

Градинско дърво камелия: засаждане и грижи на открито

Как да засадите камелия, така че да цъфти и да не умре? Подобната на дървета градинска камелия се засажда на открито от края на март до средата на май. При засаждане на разсад се използва едноетапно подхранване, което е подходящо за рододендрони. Разсадът се засажда на открито, чиято възраст е повече от 4 години.

Саксийна почва за дърво камелия

Дървената камелия, както и другите сортове, се чувства добре при разсеяна светлина. Пряката слънчева светлина, удряща листата за дълго време, може да ги изгори. Храст е засаден далеч от вятъра.

В идеалния случай подходящата почва е умерено влажна с висока киселинност. Ако мястото е доминирано от пясъчна или глинеста почва, то може да се смеси със субстрата, в който са засадени рододендроните. Кореновата система не понася застояла вода. Ето защо, когато засаждате, не забравяйте да използвате дренаж.

Почвената смес за дървесната камелия може да се направи самостоятелно. За това листни почви, иглолистни, торф и пясък се смесват в равни пропорции.

Забележка! За да не изсъхнат корените на растението, субстратът трябва да е ефирен и водоустойчив. Кореновата шийка трябва да е над земята.

Растението се нуждае от подхранване само през пролетта. При поливане се препоръчва да се уверите, че по цветята не попада вода. След цъфтежа храстът може да бъде отрязан.

Градинска къдрава камелия: засаждане и грижи

Най-често засаждането на градината за катерене на камелия се случва в средата на декември. През този период растението е в латентно състояние. Подобно на други сортове камелия в градината, къдравата предпочита разсеяна светлина. При засаждане се препоръчва мулчиране на почвата. За да се предотврати загниването на кореновата система, в ямата за засаждане се въвежда дренаж, който е камъче от средната фракция.

Важно! Торове за храсти се внасят само след овлажняване на почвата.

Нежелателно е почвата, в която е засадено растението, да изсъхне. В противен случай камелията ще започне да изхвърля зеленина и цвят. В средата на пролетта листата могат да се третират със сапунена вода, за да се избегнат акари, които често нападат растението.

Стандарт на камелия: засаждане и грижи

Улица Stamp camellia приема подслон за зимния период от време, следователно, когато засаждате, трябва да планирате свободно пространство до растението, защото то ще се огъне към земята. Оптималното време за засаждане е средата на пролетта.Ако цветето е закупено в саксия, то може да бъде засадено дори през лятото.

Широчината и дълбочината на ямата за засаждане зависят от обема на кореновата система. Корените в него трябва да бъдат разположени свободно, а не да се чупят. На дъното трябва да се постави дренаж.

Важно! За първи път разсадът е вързан за опора, така че вятърът да не го счупи.

Печат камелия не е твърде взискателен за грижа. През пролетта се извършва профилактика срещу болести, по-близо до зимата, когато растението изхвърли цвета си, трябва да се подрязва. Има още един нюанс, който трябва да се спазва при засаждането на стандартна камелия, е, че кореновата шийка изглежда в обратна посока от бъдещия наклон на цветето.

Трансплантирайте след покупка на открито

Плътността на цъфтежа му в бъдеще зависи от това колко точно са били изпълнени всички условия за засаждане на градина от камелия.

Какво е необходимо за кацане

За да засадите растение на открито, трябва да вземете решение за сорта растения и да закупите разсад. Оптималното време за придобиване е от началото на май до средата на юли. Фиданките трябва да са на възраст над 4 години. Корените трябва да изглеждат здрави, издънките да са твърди. Ако разсадът е по-млад от тази възраст, той може да расте във вана, но на открито. За периода на замръзване се изнася на покрита веранда или балкон.

Оптимално местоположение

Идеално място за камелия е район с разсеяна светлина. Освен това разпръснатите слънчеви лъчи трябва да са през целия ден. Препоръчително е да се избягва пряка слънчева светлина върху листата на растението.

Засаждане на камелия

При избора на място трябва да се изключат зони с проходни ветрове. Препоръчително е да засадите храста на малко възвишение. Това ще предотврати стагнацията на водата в кореновата система.

Процес на засаждане стъпка по стъпка

 1. Изкопайте дупка за кацане. Диаметърът му трябва да е 2 пъти по-голям от кореновата система.
 2. На дъното е разположен дренажен слой, състоящ се от средни камъчета. Дебелината на слоя трябва да бъде приблизително 15 cm.
 3. На дренажния слой се полага слой от подготвен субстрат.
 4. Ако камелията е закупена в саксии, тогава разсадът се отстранява по такъв начин, че бучка земя остава върху кореновата система. Тази буца се поставя в дупката за засаждане на субстратния слой и се поръсва отгоре с подготвена почва. Ако корените на разсада са голи, тогава те са спретнато разположени върху слой пръст и поръсени с пръст. Препоръчително е да го натиснете надолу, за да се избегне натрупването на въздух между корените.
 5. Растението трябва да се полива обилно.

Размножаване на камелия

Грижата и размножаването на цветя от камелия в градината се осъществяват по няколко начина:

 • Резници;
 • Семена.

Резници

Оптималното време за размножаване на камелия чрез резници е май-юни. Резниците се отрязват от дървесните издънки за текущата година. Дръжката трябва да се състои от 5 сдвоени листа. Долните листа се отстраняват, останалите 2 горни се разрязват наполовина. Зелените резници се засаждат в саксии или контейнери със смес от торф и пясък на дълбочина 3 cm.

Размножаване на камелия чрез резници

Почвената смес е добре навлажнена. След това контейнерът се прехвърля в оранжерията. Резниците се нуждаят от проветряване и поливане всеки ден. След 3 месеца кореновата система започва да се формира.

Отглеждане от семена

Покълването на семената се използва за видовете камелии. Препоръчително е да закупите посадъчен материал в оранжерии. Разсадът може да бъде изхвърлен чрез Интернет. Преди засаждане в земята, семената се съхраняват в хладилник. Миналогодишният посадъчен материал трябва да се накисва във вода за 8-12 часа. Пресни - могат да бъдат засадени веднага в земята.

Забележка! Сухите семена трябва да бъдат нарязани преди накисване.

За покълване на семена от камелии се използват торф, пясък, мъх сфагнум, вермикулит или готов субстрат за азалии и камелии. Почвата е добре напоена, семената потъват в земята на дълбочина 0,5-1 см. Контейнерът с разсад се покрива с филм и се поставя на място с разсеяна слънчева светлина. Препоръчително е да се спазва температурният режим, чиято горна граница е 22 ° C.

Грижи на открито за камелии

Камелията в градината, грижите и отглеждането не е трудоемък процес. Най-важното е внимателно да се следи съдържанието на влага в почвата и проникването на светлина върху растението. Също така грижата за тези цветя включва хранене, защита от болести и вредни насекоми, подготовка за зимата.

Режим на поливане

Най-големият нюанс, на който трябва да се обърне внимание, е поливането с вода с минимално съдържание на вар. По време на поливането влагата не трябва да попада върху цветята или пъпките.

Земята, в която расте камелията, не трябва да изсъхва, но и водата в нея не трябва да застоява.

Подхранване

Подхранването се извършва през пролетта. Има сложни торове, създадени специално за тези храсти. За хранене можете да използвате продукти, предназначени за оплождане на рододендрони. Органичната материя се вкарва в дупката на корена, така че по време на поливането растението ще се обогати с необходимите макро и микроелементи.

Торове за камелии

По време на цъфтежа

По време на периода на цъфтеж камелията се полива внимателно в корена. Торовете не се прилагат, издънките не се отрязват.

През периода на почивка

По време на покой растението все още се нуждае от влага. През този период трябва сами да отрежете изсъхналите пъпки, самият храст може да бъде изтънен и отрязан.

Подготовка за зимата

Подготовката на камелия за зимата е да се покрие растението. Най-често кореновата дупка е изолирана с дебел слой торф. Можете да покриете самия храст.

Подслонете камелия за зимата с агрофибър

За това се прави рамка, която е покрита с агрофибър. Препоръчва се да се изолират всички сортове камелия, дори устойчиви на замръзване. Луковичните камелии, в повечето случаи, трябва да се прехвърлят в стайни условия за зимата.

Камелията е доста лесна за грижи и поддръжка. Въпреки това има моменти, незнанието на които може да доведе до липса на цъфтеж на това растение за дълъг период. Ако се придържате към всички горепосочени препоръки, няма да има проблеми с развитието на камелия на открито.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина