Туя пожълтя след зимата - какво да се прави, как да се лекува и как да се оплоди

Често летните жители си задават въпроса: туята пожълтява след зимата, какво да правя? Увяхващ храст е много жалка гледка. Освен това такова състояние може дори да доведе до смърт. За да избегнете загубата на любимото си дърво, трябва внимателно да го разгледате и да установите причините, довели до загуба на декоративност. Когато същността стане ясна, дървото трябва спешно да бъде спасено. Как да направите това, това ще бъде обсъдено по-нататък.

Туя пожълтя след зимата: какво да правя

Ако след зимата туята пожълтява в резултат на измръзване, тогава такива клони е малко вероятно да бъдат спасени, най-вероятно ще трябва да бъдат премахнати.

Най-често обаче се появява пожълтяване поради недостатъчно поливане. В такава ситуация цветът на дървото все още може да бъде възстановен. За това на растението се осигурява редовно поливане. Те обаче правят това внимателно, за да не прекалят.

Увяхващо дърво

Защо става жълто през пролетта

И така, защо туята пожълтява през пролетта и какво да правя? Това се случва по няколко причини. Основните включват:

 • неправилна грижа за растенията;
 • поражение от различни болести и вредители;
 • излагане на реагенти, предназначени да ускорят топенето на леда;
 • интензивен отработен газ;
 • естествени причини.

Туя изсъхва: какво може да се направи

Понякога опитни градинари чуват от начинаещи: какво да правя - туята пожълтява и изсъхва? Веднага след като дървото започна да изсъхва, трябва незабавно да започнете да го спасявате.

 1. Трябва да отрежете всички клони, които имат време да изсъхнат.
 2. Точката на растеж също се отрязва с 10 или 15 cm.
 3. Киселият торф (с рН 3-4) се изсипва на дебел слой под храста.
 4. Заедно с торф, под растението се въвеждат иглолистни дървета. Това означава, че за 1 храст ще са необходими около 20 g.
 5. През пролетта растението се напръсква с епин, след две седмици се използва циркон.

Болести на туя

Най-честите заболявания на туята, които провокират пожълтяване и увяхване, а понякога дори и смъртта му, са различни гъбични инфекции. Една от опасните болести за туите са ръждата, шута и късната болест.

Бял цвят на туя

Бял цвят върху храста, който е придружен от появата на жълтеникавост и постепенна деформация на клоните, показва поражението на насекомите, наречени хермес. Тези паразити са сродни на листни въшки. Хермес едва достига 2,5 мм дължина, но е в състояние да изсмуче всички сокове от дървото и да го унищожи. За да се предотврати това, химикали като Aktara или Commander се използват срещу вредители.

Важно! Ако говорим за западна туя, която расте в саксия в апартамент или къща, тогава не се препоръчва да се използват такива препарати в стайни условия. Те съдържат токсични вещества, така че трябва да напръскате туя на балкона и след това с голямо внимание.

Хермес

Гъбични заболявания

Туята е податлива на гъбични заболявания, следователно, когато засаждате дърво в земята, трябва незабавно да предприемете превантивни мерки, за да избегнете неприятности в бъдеще.За това при засаждането храстът се третира с разтвор на фундамент. Необходимо е да разтворите 10 g от лекарството в 10 литра вода и е готово за употреба. Това лечение може да се повтаря няколко пъти в годината.

За ваша информация! Ако клоните на туята са изсъхнали, те трябва да бъдат отрязани и мястото на среза трябва да бъде обработено с 5% разтвор на меден сулфат.

Бордоската течност ще помогне да се справите с гъбични заболявания. За превантивни цели растенията се третират с това вещество два пъти годишно: в началото на пролетта и преди настъпването на първите есенни студове.

Причини за почерняване на туя след зимата

Не е трудно да се отглежда туя, но в процеса на нейното развитие можете да срещнете не само пожълтяване на иглите, но и нейното потъмняване. Туя почернява след зимата по две причини:

 • поради гореспоменатите гъбични заболявания;
 • поради излагане на изпражненията на котки и кучета.

За да се установи причината за почерняването, е необходимо внимателно да се изследват иглите на храста. Когато се зарази с гъбички, инфекцията се разпространява постепенно по време на бягството. Засегнатите игли няма да почернеят веднага. Отначало ще придобие кафяв оттенък.

При животните храстът почернява само в точката на контакт с изпражненията. На външен вид прилича на изпръскване на акварели, които са разпръснати хаотично по листата.

Забележка! Също така се случва растението да потъмнее наведнъж по две причини - поради гъбички и животни.

Ако в двора няма котки или кучета, тогава не трябва да изключвате ефекта от изхождането. Съседните животни също могат невидимо да прибягнат до туя. Иглите, които са пострадали от отпадъчните си продукти, няма да се възстановят. Неизбежно ще се разпадне. Ако в двора расте къс храст и живее голямо куче, тогава изпражненията му могат да унищожат туята. Ако, напротив, има високо дърво и малко куче, тогава могат да страдат само долните клони.

За да спасите туя от животни:

 1. Необходимо е клоните да се изплакнат с вода. Може би ще бъде възможно да се измият остатъците от урина, във всеки случай това определено няма да навреди на храста.
 2. Растението е оградено от всички страни, за да се предотврати достъпът на животните до него.
 3. Храстът се третира с отблъскващи аерозоли, които се продават във ветеринарни аптеки. От домашните лекарства можете да използвате смлян пипер, който нито котките, нито кучетата харесват.
 4. Изсушените клони се изрязват.
 5. Храстът се нуждае от помощ, за да се възстанови. За целта се лекува с лекарства, които стимулират растежа. Например цирконът или епинът могат да работят.

Циркон

Препарати за предотвратяване на ръжда и улей

Туите с червени игли осигуряват специални грижи след зимата, тъй като в този случай дървото може да бъде засегнато от болести като ръжда или улей. Най-често тези заболявания се появяват през пролетта и засягат младите дървета. Инфекциите обаче се разпространяват през цялата година и могат да засегнат растения от различна възраст.

Засегнатите клони трябва да бъдат премахнати, а дървото трябва да бъде обработено с фунгициди, които съдържат мед. Пръскането се извършва през май и през лятото. Ако такава обработка не помогне, трябва да използвате фон дьо тен. Те не се пръскат с храсти, но почвата се полива. Топсин-М се използва срещу шут. Правете това през пролетта, веднага щом свърши сланата.

Фитофтора

Най-опасното заболяване на туята е късната болест. Това заболяване първо засяга корените, а след това дървото започва да изсъхва и изсъхва. Багажникът му става мек отвътре и е покрит с плака.

Фитофтора се развива във влажна почва. За превантивни цели почвата се третира с фунгициди срещу нея. Ако растението вече е засегнато, то трябва само да бъде изкопано и унищожено. Редовното изрязване няма да помогне тук.

Важно! На мястото, където е била туята, млади кълнове не се засаждат в продължение на няколко години, тъй като късната болест може да живее в земята дълго време и разсадът отново ще бъде засегнат от това заболяване.

Защо туята започна да губи своя декоративен ефект и започна да пожълтява

Четири фактора могат да повлияят на декоративния вид на растението:

 • неадекватни грижи;
 • естествени причини;
 • болест на туя;
 • вредители.

Неправилно прилягане

Туята може да пожълтява поради неправилна дълбочина на засаждане. Някои летни жители задълбочават или излагат кореновата шийка твърде много.

Липса на торове

Пълзящата туя се нуждае от хранителни вещества, но също така трябва да я храните в умерени количества. Прекомерното изобилие на минерали в почвата може да повлияе негативно на външния вид на храста.

Торът е подходящ като органичен тор за туя. Излива се с вода в съотношение 1: 4 и се настоява около 14 дни. Едно дърво ще се нуждае от 3 литра такова решение. Такъв тор не може да се излива върху основата на багажника. Поляха пръстта около дървото.

От минералите се използват биод или епин.

Епин

Важно! Последното хранене се извършва през август. Освен това растението се подготвя за зимна почивка. Процесът му на растеж спира. Ако кълновете бъдат оплодени, те ще продължат да се развиват и ще загинат през зимата.

Списък на естествените причини, поради които туята пожълтява

Дори ако се придържате към всички правила и осигурявате добри грижи за растението за дълго време, засадете го и го отгледайте правилно, иглите все пак могат да пожълтеят. Това се дължи на природните фактори:

 • процес на стареене. Жизненият цикъл на иглите продължава от 3 до 6 години. След това дървото хвърля листата си. Постепенно пожълтява от багажника навън. Има много малко такива пожълтели области, следователно те не са много забележими;
 • смяна на сезоните. Много сортове туи променят цвета си на златист, червен или кафяв. Изключение прави туя смарагд, която независимо от сезона остава зелена.

Как да върнете зелен вид

За да се върнете към тази бивша красота, трябва:

 • осигурете правилния режим на поливане, но това трябва да се прави с повишено внимание, прекомерната влага също няма да е от полза за дървото;
 • отсечете повредени клони;
 • своевременно торене на почвата.

Забележка! Ако при изследване на дървото има съмнения, че храстът е засегнат от някаква болест или е бил нападнат от вредители, е необходимо да се извърши химическа обработка.

Туя се грижи дали след зимата е станала червена

За туите, както и за много растения, пролетни изгаряния са голяма опасност. Туята след зимата е много отслабена, поради което непрекъснатият престой под парещите слънчеви лъчи е крайно нежелателен. Освен това през пролетта на земята все още има сняг, от който лъчът се отразява, точно като от огледало, и още повече изгаря нежната зеленина.

За да възстановите храст, трябва да изградите малък заслон за него и да осигурите умерено поливане. След това туята определено ще порасне нова зеленина, ще се засили и напълно ще придобие естествения си цвят.

За да се избегнат подобни проблеми в бъдеще, туята трябва да бъде защитена от слънчевата страна с материал, който няма да пропуска слънчевите лъчи, но ще осигури добра циркулация на въздуха. За да направите това, можете да използвате например смърчови клони.

Пролетно изгаряне на игли

Как да реанимираме туя след зимата

Често след зимата става необходимо да се помогне на дървото да го възстанови. За да направите това, трябва да използвате съветите на професионалисти:

 • отварят го, но поставят над него заслон, който ще го предпази от слънчевите лъчи. Или можете да покриете храста с марля;
 • прекомерната влага няма да бъде от полза за туята, поради което водата се отстранява от нея с помощта на канали;
 • храстът се третира с епин;
 • когато времето се стабилизира, мъртвите клони се подрязват.

Забележка! В такива ситуации летните жители често се губят и питат как да изрежат туя през пролетта? Отговорът е съвсем прост: трябва да придадете на растението чист вид. За да направите това, е необходимо да изтъните короната и след това да започнете да я подрязвате, придавайки форма. За да е удобно короната да се развива, отрежете клоните, които растат навътре.

Как да храня туя

Как да храним туята, така че храстът да расте бързо и да пърха? Необходимо е да се прилагат торове за туя от пожълтяване. Струва си да се храни растението с амониев нитрат.За такова решение ще ви трябват 1 с.л. лъжица селитра на 10 литра вода. Преди да се приложи горната превръзка, почвата се полива с вода и след това към почвата се добавя разтвор на нитрат. Тази процедура се извършва само през пролетта и след нея не е необходимо да използвате повече торове.

Как иначе да оплоди туя през пролетта

През пролетта туите се нуждаят от торове, които съдържат азот. Също така храстът се нуждае от макро- и микроелементи. Можете да използвате различни превръзки, които се предлагат в течна форма, под формата на гранули или прахове. Основните включват: азофоска, платнон, компо, мултивит и други. Трябва да се има предвид, че повечето от тези лекарства освобождават полезни вещества в почвата в продължение на три месеца, поради което е необходимо да се наторява почвата само с такива средства само веднъж годишно.

Вредители

Въпреки факта, че туята има силен имунитет, тя все още не може да устои на някои болести и вредители. Най-опасните паразити, които не са срещу него, са паякови акари и петнисти молци.

Паяк

Паякът е малък, така че е трудно да се забележи. Откриват се предимно зелени паразити, понякога могат да се видят оранжеви или червени индивиди. Основният признак, че този паразит е нападнал туя е паяжината.

Паяк

Насекомите се размножават бързо, през лятото могат да се появят шест поколения, те бързо ще изсмукат сока от туята и той ще изсъхне. За да избегнете смъртта на храст, трябва да започнете лечение при първите симптоми на поражение. Ако има малко паразити и те току-що са започнали да се появяват, тогава можете да използвате тинктури от глухарче или чесън. В напреднали ситуации е необходимо храстът да се третира с химикали. В борбата срещу паякови акари са подходящи актелик, фитоверм, неорон, скелет и др.

Пъстър молец

Кафяви игли или отмирането на върха на туя често се случва поради ларвите на петнист молец. За да снесе яйцата си, паразитът гризе листата на иглите. Много е трудно да забележите вредителя поради малкия му размер. Пъстър молец едва достига 4 мм.

Забележка! За да се предотврати снасянето, туята в края на юни се напръсква с препарати, които включват пиретроиди. Това може да е комар против акари, торнадо анти акари и т.н.

Ако в двора расте жълта туя, не се разстройвайте веднага. Във всеки случай, каквото и да се случи с храста, не е причина да махате с ръка към дървото и спокойно да наблюдавате как то умира. В повечето случаи тя може да бъде излекувана. Трябва да се положат всички усилия, така че тази зелена трайна настилка да набере сила и отново да радва окото със своята зеленина.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина